Keulen; Duitse stad aan de Rijn

We zijn net terug van een tweedaagse reis naar Keulen, en daarom moet er maar eens een artikel over Keulen komen. Keulen is een plaats in Duitsland, dichtbij de Nederlandse grens. Keulen ligt aan de Rijn, en er zijn heel veel mooie dingen om te bezoeken. De plaats is toeristisch, en makkelijk te bereiken. Hierdoor is het een perfecte stad voor een weekendje weg. Daarom lees je hieronder een Keulen-ABC.

A; Altstadt. Een gezellige wijk in Keulen. De Altstadt is het oudste gedeelte van de stad en je kunt er goed winkelen. Je hebt uitzicht op de dom en er zijn goede restaurantjes!

B; Brathaus. In dit Duitse ‘restaurant’ kan je heerlijk (voornamelijk heel veel vlees) eten. En het is ook nog eens heel gezellig!

C; Colonius. Deze telecommunicatietoren is het hoogste punt van de stad. Op heel veel plekken in de stad is de toren te zien.

D; Domtoren. Als je Keulen zegt, zeg je Dom.  Je kunt de Dom beklimmen, alleen daarvoor moet je wel een beetje hoogtevrees overwinnen, want tijdens het laatste gedeelte kan je aardig naar beneden kijken en voel je de wind van buiten. Maar, als je eenmaal boven bent, is het uitzicht heel mooi!
Voor mensen die slecht ter been zijn, of heel snel buiten adem zijn, is het belangrijk om goed na te denken over of je Dom wel echt moet beklimmen. Gelukkig is er geen eenrichtingsverkeer op de trap, en kan je op elk moment weer naar beneden. 

E; Educatie. In Keulen valt heel veel te leren. Zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in de (Romeinse, Griekse of Duitse) geschiedenis, kunst en de Duitse taal is Keulen een ontzettend verrijkend uitstapje.

F; Farina Haus (Museum). In dit Huis vond de Italiaan Giovanni Farina het bekende luchtje Eau de Cologne uit. Cologne is de Franse benaming van Keulen. In het Farina Haus museum kom je alles te weten over dit geurtje.

G; Geografie. Keulen ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op zo’n 85 km van de Nederlandse grens. In Keulen wonen ongeveer 1 miljoen mensen, en daarmee is het de grootste stad van Noordrijn-Westfalen.

H; Hohenzollrnbrücke. Over deze brug loopt een spoorweg over de Rijn. Mooi om te zien vanuit de Dom en handig, want zo kan je makkelijk van Nederland naar Keulen reizen met de trein!

DSC_1073
Uitzicht over Keulen vanaf de Dom.

I; Innenstadt. De Binnenstad van Keulen is het meest historisch en het meest gezellig! Veel winkels, cafeetjes en restaurantjes. In de Innenstadt zijn de meeste bezienswaardigheden, en de Dom valt er ook te vinden.

J; Jugendherberge/jeugdherberg. In Duitsland zijn de Jeugdherbergen over het algemeen heel goed. Veel kamers hebben een eigen badkamer en zijn ook redelijk ruim. Vaak wordt er ook een ontbijtbuffet aangeboden.

K; Kabelbaan. Over de Rijn gaat een kabelbaan, zodat je makkelijk naar de andere kant van de stad kan gaan.

L; Ludwig museum. Een groot museum met moderne kunst. Er is popart te zien, foto’s, maar ook ‘gewone’ geschilderde schilderijen uit de 20e en 21e eeuw.

M; Magneetje. In Keulen heb je veel souvenirwinkels. Wij kopen elke vakantie magneetjes, en deze vindt je ook genoeg in Keulen!

N; NS-dokumentationszentrum. Dit is het voormalige hoofdkwartier van de Keulse Gestapo. Er zijn cellen, en er is een bunker. Maar dat is niet eens het bijzonderste. Het ‘beste’ aan het museum is dat er goede gidsen zijn (waarvan sommige ook Nederlands spreken), die je ontzettend veel kunnen vertellen over de Tweede Wereldoorlog en de Keulse Gestapo.

O; Onderwijs. Er zijn ook altijd veel schoolkinderen in Keulen te vinden. Ook scholieren in Nederland gaan wel eens op excursie naar Keulen.

P; Plezier. In Keulen kan je behalve heel veel leren, ook heel veel plezier maken. Er zijn iets ‘hippere’ gedeeltes in de stad, waar je ook als je 20 bent kan je genieten van een drankje of een feestje.

Q; Qatar. Keulen wordt bezocht door mensen vanuit de hele wereld, dus ook door mensen uit Qatar ;).

R; Romanisch-Germanisch Museum. Een museum vol stukken uit de Oudheid, vooral uit het Romeinse tijdperk.

S; Synagogen en kathedralen. Keulen staat helemaal vol met synagogen en kathedralen, die eigenlijk allemaal wel de moeite waard zijn om te bezoeken.

T; Theater. Er is een groot theater in Keulen, waar goede musicalproducties gepresenteerd worden. Nu is ‘The Bodyguard’ in het theater te zien.

U; U-Bahn. Met de metro kom je overal, dus ook binnen Keulen!

V; Volkswagen. In de buurt van Keulen kan je -mocht je dat willen-  allerlei soorten auto’s kopen. Volkswagens zijn er natuurlijk ook te vinden!

W; Wallraf-Richartz-Museum. Een heel bekend museum, waar je veel kunst kan vinden uit de Middeleeuwen, maar ook uit de 14e, 15e, 16e, 17e en 18e eeuw. Nederlandse kunst is er ook tentoongesteld, waaronder werken van van Gogh en Rembrandt.

X; Xylofoon. In Keulen wordt er op straat muziek gemaakt, zowel door bandjes als de daklozen. Vaak zijn de mensen heel getalenteerd en winkelen met op de achtergrond een muziekje is vet gezellig, natuurlijk…

Y; Ys/IJs. In de binnenstad zijn veel ijssalons. Het is echt een aanrader om een ijsje te kopen!

Z; Zoo. In Keulen is ook een Dierentuin, de Kölner Zoo. Leuk om te bezoeken als je met kinderen reist, maar ook voor de ouders is het een leuk dagje uit! Er zijn verschillende beschermde dieren te zien en de omgeving van de dieren is goed nagemaakt.

Keulen is rond nieuwjaar negatief in het nieuws geweest. Hier hebben wij weinig van gemerkt. We hebben wel politie op straat gezien, maar er heerst nog steeds een ontspannen en gezellige sfeer. 

Ga jij naar Keulen? Wat wil je bezoeken? Of heb je nog vragen? Laat het weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s