Sri Lanka; de gevolgen van de Tsunami

Toen wij zes jaar geleden in Sri Lanka waren, hebben we hele mooie dingen gezien. We zijn op safari geweest en zagen de meest prachtige dieren. Maar ook uitgestrekte theeplantages en indrukwekkende tempels hebben we niet overgeslagen. Toch zijn er ook nog andere dingen die ons zijn bijgebleven van onze reis. We hebben in Sri Lanka de meest verschrikkelijke verhalen gehoord over de tsunami in 2004, die in heel zuidoost-Azië een vernietigend spoor achterliet. De gevolgen daar zijn nog steeds te zien.

Op een van onze eerste dagen in Sri Lanka hebben we een tempel vlakbij ons eerste hotel bezocht. Dit was een redelijk onbekende tempel, die voor de bevolking heel belangrijk is geweest. De tempel bestond uit een grote Boeddha, waarin je de ceremonies kon volgen. De binnenkant van de tempel was indrukwekkend. Er waren schilderingen op de muren, waarop de tsunami was afgebeeld. Tijdens de tsunami klommen de mensen in en op de Boeddha, en in de palmbomen eromheen, om te overleven. De tempel heeft er dus voor gezorgd dat veel mensen uit het dorp de tsunami hebben overleefd.

CIMG2838
De Boeddha die honderden levens heeft gered

Na deze dag hebben we nog een paar dagen nagedacht over de gevolgen van de tsunami voor Sri Lanka. We besloten een dagje strand te pakken, en samen met wat vrienden die we daar hadden gemaakt, dronken we wat aan de bar. De mannen uit ons gezelschap vonden het wel een leuk idee om even de zee in te gaan. Na een meter de zee in te hebben gelopen, kwamen ze weer terug. De stroming was daar al te sterk.
De locals legden ons uit dat na de tsunami -die toch al zes jaar geleden was- de stroming van de zee is veranderd. De golven zijn hoger, de zee onvoorspelbaarder. Het was een beter idee om de volgende keer alleen een duik in het zwembad te nemen.

CIMG2849
De tsunami is afgebeeld in tempels

Wij gingen ondertussen lekker door met onze reis. Vanuit ons hotel hebben een meerdaagse tour door Sri Lanka gedaan (het was een van onze eerste verre reizen 🙂 ). We gingen op safari, naar een olifantenweeshuis, bezochten theeplantages. We zagen een stukje van Colombo, gingen naar Gall en Kandy. Daarnaast bezochten we ook nog een mijnwerkersdorp. Ook heel heftig om te zien, maar we hadden weinig keus; van onze Gids moesten en zouden we daar heen gaan.

Na al deze indrukken keerden we weer terug naar onze thuisbasis; het hotel waar we eerder ook al waren. Er hing een andere sfeer. Van onze vrienden daar hoorden dat er iets verschrikkelijks was gebeurd. Er was een Russisch meisje van een jaar of vijftien de zee in gegaan. Ze zat vast tussen twee rotsen, en verdronk bijna. Haar vader wilde haar redden, en ging direct de zee in, om zijn dochter te redden. Hij bevrijdde zijn dochter uit haar benarde positie. Helaas was dit net toen er een golf aan kwam. Het meisje liep het strand weer op, maar haar vader werd meegesleurd door de zee. Een dag later is hij aangespoeld op een eiland voor de kust van Sri Lanka.
We waren enorm onder de indruk van dit verhaal. De man liep een paar dagen hiervoor nog gewoon door het hotel, om met zijn familie van een vakantie te genieten. Helaas is de vakantie vreselijk geëindigd.
Helaas ontstond er diezelfde dag nog paniek. Twee mannen waren in de zee gaan zwemmen en waren nu in nood. Iedereen uit het hotel vluchtte naar het strand, om te kijken of ze gered konden worden. Gelukkig werden ze net op tijd in een reddingsboot gehesen, en hebben ze het beide overleefd.

Na deze heftige gebeurtenis hebben we nog enkele dagen gehad in Sri Lanka. Hierin hebben we een hele mooie treinreis gemaakt. We spraken mensen in de trein over de tsunami. Ze vertelden over de mensen die ze waren verloren en over hun huizen die totaal waren vernield. Ook hebben we gekeken bij een ontwikkelingssamenwerkingsproject van een dorpsgenoot uit Nederland. Hier hebben verschillende Singalezen ontmoet, waarvan hun huis was vernield. Gelukkig hebben ze nu weer een huis, maar veel mensen uit het dorp hebben toch een trauma opgelopen door de tsunami.

CIMG2822
De prachtige, maar verraderlijke zee

Arme, gehandicapte mensen, zonder huis. Mensen met heftige verhalen. Een verdronken hotelgenoot, mensen die worden gered. Een heel land dat een jaar in puin heeft gelegen, en nu na zes jaar nog steeds niet volledig was heropgebouwd.
Ondanks dit was het een geweldige reis. Maar wel een reis met een stempel. Als we iets horen over een aardbeving of een tsunami, weten we gelijk hoe laat het is. Een heel land ligt in puin, en zal maanden, dan wel niet jaren moet werken aan een heropbouw. Wij mogen heel gelukkig zijn met ons hebben en houden in Nederland; het had ook allemaal heel anders kunnen zijn.

En o ja, laat je door dit verhaal niet tegenhouden om naar Sri Lanka te gaan. Inmiddels is de tsunami alweer twaalf jaar geleden. Misschien is de golfstroom wel weer veranderd, en waarschijnlijk is het land al weer verder opgebouwd. Daarnaast is het Sri Lanka ook gewoon waanzinnig mooi, en zijn de mensen heel lief. Veel plezier daar!

Heb jij wel eens de gevolgen van een ramp ondervonden? Laat het weten in een comment. 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s