5x Vooroordelen over reizen

Als je regelmatig reist, hoor je af en toe wel eens vooroordelen. En hoe begrijpelijk al deze vooroordelen ook zijn, het kan best irritant zijn, zeker als je elke keer moet uitleggen hoe het nou echt zit. Het leek ons wel eens leuk om deze vooroordelen op een rijtje te zetten en te laten zien dat ze niet (altijd) kloppen. Lees je mee?

1. Om (veel en ver) te kunnen reizen moet je miljonair zijn.
Nee, nee en nog eens nee. Natuurlijk kost reizen  geld en er zullen helaas mensen zijn die een (verre) reis niet kunnen betalen, maar om te kunnen reizen hoef je absoluut geen miljonair te zijn. Om te kunnen reizen moet je keuzes maken; in plaats van naar de Albert Heijn naar de Lidl of de Aldi om boodschappen te doen, langer doen met kleding en niet in het allerduurste huis gaan wonen. Daarnaast checken wij elk jaar of we niet te veel betalen voor elektriciteit en televisie, en hebben we een goedkope bundel voor onze mobiele telefoons.
Daarnaast kan je veel besparen bij het boeken van de vliegtickets. Dit kan bijvoorbeeld door flexibel te zijn qua tijdstip en niet altijd met een bepaalde vliegmaatschappij te vliegen. Hotels en hostels zijn (vooral in Zuidoost-Azië) als je goed zoekt spotgoedkoop.
Een vliegticket naar de Canarische Eilanden is soms misschien goedkoper dan naar Vietnam, maar zeker niet altijd. Daarnaast zijn op Lanzarote of Fuerteventura de hotels en restaurants duurder.

IMG_2858
Vliegtickets naar de Canarische Eilanden zijn niet altijd goedkoper


2. Als je verre reizen maakt, vind je Europa niet mooi of bijzonder genoeg.
Nog zo’n leuke. Wij krijgen regelmatig de vraag: “Vinden jullie Europa dan niet mooi genoeg?” Dat vinden we dus wel. Europa is prachtig en wordt zelfs ernstig onderschat. Europa is een heerlijk continent. Met drie uur vliegen zit je in een andere kant van het continent en kan je daar weer nieuwe ervaringen op doen. Dit jaar zijn wij binnen Europa naar Keulen, Sardinië (Italië), Antwerpen, Breda/Den Bosch, Xanten en Aken geweest. Dichtbij huis en toch ben je even lekker weg uit de dagelijkse sleur. En volgend jaar? Dan gaan we weer naar Italië! Heerlijk! Italië is toch wel een van onze favoriete landen. Cultuur, natuur, strand, leuke mensen en lekker eten. Wat wil je nog meer?

3. Verre reizen zijn onveilig, zeker in ‘deze tijd’.
Hmm. Reizen is niet onveilig als je goed kijkt waar je naar toe gaat. Natuurlijk moet je niet naar een oorlogsgebied gaan en moet je daarnaast de actuele veiligheidsinformatie (van de Rijksoverheid) in de gaten houden; dat snapt iedereen. Maar nee, verre reizen zijn niet per definitie gevaarlijk.
Dit jaar waren wij in Hong Kong. We zaten in de taxi en de chauffeur vertelde dat hij graag op reis gaat naar Europa. Toch twijfelde hij of hij dit jaar wel zou gaan. Europa was in zijn ogen onveilig. Het continent waar wij in leven! Nou voel ik me niet onveilig in Nederland, maar ik snapte onze taxichauffeur wel. In Frankrijk is er in de afgelopen twee jaar vijf keer een aanslag gepleegd. Toch gaan Nederlanders massaal naar Frankrijk in de zomer. Logisch, ik had het ook nog steeds aangedurfd. Maar om dan te zeggen dat verre landen minder veilig zijn dan landen in Europa… Nee, dat zeker niet.

IMG_4951 2.JPG
Hong Kong

4. Reizen gaat vervelen. Alle landen in Azië zijn toch hetzelfde.
Reizen verveelt ons ab-so-luut niet. Of eigenlijk voorlopig nog niet, al denk ik niet daar dat verandering in komt. En nee. Maleisië is niet hetzelfde als Indonesië. Egypte is niet hetzelfde als Tunesië. Zelfs Nevada en Arizona zijn echt heel andere staten, ook al liggen ze in hetzelfde land.
Reizen verveelt nooit. Op elke locatie beleef je nieuwe avonturen en zie je weer nieuwe dingen. Je leert andere mensen kennen, proeft etenswaren die je anders nooit zou proeven en ruikt de meest aparte én heerlijke geuren.
En als je even niet weet meer wat je moet doen? Geen stress. Dat overkomt iedereen wel eens. Ook als je in Nederland bent. Pak dan gewoon een boek, of maak een fijne wandeling. Je hoeft niet altijd de hort op te gaan, je kan ook een dagje rustig aan doen. Dat is juist goed, zo rust je tenminste goed uit. Een ding is in ieder geval zeker; reizen is fantastisch en je zal er geen spijt van krijgen. Echt waar.

IMG_4935 2.JPG
Op reis leer je nieuwe mensen kennen, zoals deze Argentijn die kinderen blij maakte met enkel bellenblaas. Fantastisch!

5. Je kan toch ook gewoon een film kijken over de bestemming? Of rondlopen in Los Angeles door middel van Google Maps?
Dat kan inderdaad! Het is leuk om een middagje rond te kijken op Google Maps of om een boeiende documentaire te kijken. Toch is het nog veel veel veel leuker om een locatie in het echt te bezoeken. Dan maak je niet alleen kennis met een paar bekende straten, maar ook met de lokale bevolking. Op reis kijk je verder dan Google Maps Neus lang is. Je bezoekt musea, loopt door de natuur, ziet voorstellingen, ligt aan het strand, maakt praatjes, kan lekker eten en drinken en niet geheel onbelangrijk; je leert er ook nog eens ontzettend veel van. De herinneringen zullen je altijd bij blijven.
Een documentaire is leuk. Zeker als voorbereiding van een reis. Wij gaan in de zomer naar Australië (aaaahhh!) en hebben dan ook een dvd gekocht over het Great Barrier Reef. Gaaf om te zien, maar we hebben zeker geen genoeg van de vissen en het koraal. Sterker nog; we worden alleen maar nieuwsgieriger!


Ben jij het met ons eens? 

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lizette schreef:

  Leuk bericht! En helemaal mee eens. Ik moet ook altijd erg hard lachen als mensen het buiten Europa onveilig vinden, terwijl er hier helaas ook zoveel aan de hand is.

  Geliked door 1 persoon

  1. loesensuusopreis schreef:

   Klopt, Lizette, de aanslag in Berlijn bewijst dat helaas maar weer.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s