Ziek zijn is nooit leuk, maar ziek zijn tijdens je reis is helemaal vervelend. Toen wij een rondreis door Indonesië maakten, zijn we een paar dagen heel ziek geweest. We voelden ons heel beroerd, ons evenwicht was weg, we waren duizelig en hielden niets binnen. Dat terwijl we nog een lange reis voor de boeg hadden én moesten overnachten op het vliegveld. Fijn is anders. Gelukkig weten we inmiddels nóg beter hoe ziekte voorkomen kan worden, en jij na het lezen van dit artikel hopelijk ook!
1. Eet ’s ochtends of ’s avonds brood
In sommige lokale keukens houdt men nogal van olie. Een hele scheut olie. Teveel olie kan zorgen voor diarree of misselijkheid. Daarom is het fijn om de hoeveelheid olie in je buik ietwat te neutraliseren met brood. Een klein stukje stokbrood bij het avondeten is al goed.
2. Eten op straat? Alleen daar waar de locals eten!
Het is natuurlijk super tof om in Azië op straat te eten. Maar, hier heb je wel een grotere kans op voedselvergiftiging. Deze kans kun je verkleinen door te eten waar de locals eten. Dit omdat het eten hier vaak wordt ververst door de hoge doorloop. Ook is het minder snel bedorven omdat het niet uren in de zon heeft gelegen. Toch zijn er ook lokale producten waar ons darmstelsel echt niet tegenkan, dus voorzichtigheid is altijd geboden.

3. Niet te veel vet
We weten het: het is heel verleidelijk. Je zit in een luxe hotel en je hebt voor je ontbijt een ruime keuzemogelijkheid aan zoete broodjes. Heerlijk! Helaas zijn deze broodjes best vet, en vet eten houd je minder makkelijk binnen als je wagenziekte hebt. Ga je dus op pad? Neem dan genoegen met een geroosterd broodje jam en een banaan. Is misschien wel net zo lekker en ook nog eens fijn voor je maag!
4. Handen wassen
Iedereen weet dat het belangrijk is om je handen te wassen, maar op reis is dit nog belangrijker. In het buitenland is de hygiëne niet altijd goed, dus was je handen vaker dan normaal. Handig is ook om desinfectie handgel mee te nemen. Trapleuningen zijn vaak bronnen van bacteriën en probeer deze dus zo min mogelijk vast te houden.
5. Bescherm je tegen de zon
Een zonnesteek wil je niet oplopen, zeker niet als je op vakantie bent. Smeer je daarom goed in met zonnebrand en draag bij felle zon ook een hoed of pet. Ga niet te lang in de zon zitten en zorg ervoor dat je je goed genoeg bedekt. Kijk bijvoorbeeld naar de kledingkeuze van de locals. In de woestijn zijn hun hoofden niet voor niets bedekt met grote doeken; dit is om zich te beschermen tegen de hitte.

6. Schoon water
Twijfel je of het water uit de kraan wel schoon is? Drink dan water uit een flesje, dit is namelijk overal te koop. Spoel hier ook je tandenborstel mee schoon.
Check daarnaast altijd je flesje of deze niet eerder open is geweest. Drinken door een rietje is vaak hygiënischer dan met je lippen aan het flesje.
7. Op reis naar een malaria-gebied? Informeer naar de gevaren
Ga je naar de tropen? Hier komt malaria voor. Je bepaalt natuurlijk zelf of je malariatabletten neemt, in sommige gebieden is dit helemaal niet nodig. Het is in ieder geval slim om een klamboe mee te nemen en je in te smeren met anti-muggensprays.
Voor advies vooraf altijd even de site van de GGD checken.
8. No ice!
Vraagt een ober of je ijs in je drankje wil? Zeg dan altijd nee! Je weet namelijk niet of dit ijsblokje wel van schoon drinkwater gemaakt is. Wij zijn waarschijnlijk ziek geworden door gecrunched ijs in ons drankje, dus let hier goed op!
Over ijs gesproken; het is ook verstandig om alleen voorverpakt ijs te eten.

9. Zwem niet in laag/stilstaand water
In dit water kunnen namelijk vervelende ziekteveroorzakers zitten. Wil je cholera, gele koorts en Hepatitus A voorkomen? Zwem dan alleen in de zee of in een zwembad.
10. Besmetting
Verschillende levensbedreigende ziektes kunnen door seksueel contact overgebracht worden. Daarnaast is het ook mogelijk om besmet te raken doordat je in aanraking komt met andermans bloed, bijvoorbeeld door het gebruik van hetzelfde scheermesje. Verdiep je in de risico’s en let dus goed op!
Word je toch ziek? Balen! Over een tijdje komt er een artikel online over wat je moet doen als je toch ziek wordt.
Heb jij nog andere tips om ziekte te voorkomen? Wij zijn benieuwd!