Opnieuw een rondreis door Indonesië; de voorbereiding

Het is al weer zomer! Dat betekent dat het weer tijd is voor een lange, verre reis. Een paar maanden geleden maakten wij bekend dat we halverwege juli naar Jakarta zullen vliegen, omdat vanuit daar de Kleine Sunda-eilanden te verkennen. Een bijzondere bestemming dus, en de dag van vertrek komt al aardig dichtbij! Over een kleine maand zitten we in het vliegtuig, dus beginnen met voorbereiden is toch wel handig.

photo-1446052377488-d40ee7263458

Hoe bepaalden wij de route?
Toen we het vliegticket Dusseldorf – Jakarta boekten, hadden we al een globale route in ons hoofd voor onze tweede Indonesië-reis. Tijdens onze eerste reis naar dit gave land, bezochten we Sumatra, Java en Bali. Deze keer bezoeken we deze eilanden ook, met uitzondering van Sumatra, maar gaan we ook op avontuur op enkele andere eilanden die het land rijk is.
Al snel waren we eruit welke eilanden we willen gaan bezoeken. We besloten naar Java, Lombok, Flores, Komodo, Bali en de Gili-eilanden te gaan. Een behoorlijke trip, en dus hadden we ook behoorlijk wat vliegtickets nodig. En daar werd het lastig, want er gaan heus vliegtuigen van Flores naar bijvoorbeeld Bali, maar niet elke dag voor een goede prijs. Voor de route waren we dus afhankelijk van de prijzen van de tickets, en daarom hebben we alles meerdere keren omgegooid. Moeilijk, moeilijk, moeilijk.

CIMG9553

De uiteindelijke route
Inmiddels hebben we het dan toch voor elkaar. De vliegtickets zijn geboekt, de route ligt vast.
Nadat we landen in Jakarta, verblijven we hier twee nachten. Zo hebben we kort de tijd om wat sfeer te proeven van deze chaotische, Javaanse stad. Tot zover Java, want daarna vliegen we door naar het paradijselijke Lombok. Hier blijven we eerst vier dagen in Kuta, en vervolgens drie dagen in Senggigi. Vanuit Senggigi willen we ook naar de Gili-eilanden, maar wanneer en hoe zien we nog wel. Op Lombok valt natuurlijk ook genoeg te zien, maar dat doen we vanuit Kuta en Senggigi. Zo hoeven niet zo vaak te verkassen, dat doen we namelijk al op Flores.
Na een weekje Lombok gaan we namelijk naar dit andere Sunda-eiland. We blijven eerst drie dagen in Labuan Bajo. Vanuit hier maken we een tour door Komodo, Rinca, etc., waar we uiteraard hopen op enkele Komodovaranen.

Eerder bedachten we dat het leuk was om een boottocht te maken van Lombok naar Flores, waarbij je ook langs de Komodo-eilanden vaart. Uiteindelijk hebben we toch besloten om dit niet te doen. Lange boottochten in landen als Indonesië zijn niet altijd veilig, en wij hebben al meerdere vervelende ervaringen op zee gehad. Vandaar dat we nu een eendaagse tour willen doen vanuit Labuan Bajo. Slapen we niet op de boot, maar gewoon in de stad zelf. Voor ons wel zo relaxed. Normaal organiseren we alles altijd zelf en zijn we niet zo pro-tourtjes, maar in dit geval lijkt het ons wel handig. 

Na Labuan Bajo, reizen we naar Ruteng. Een stadje tussen rijstvelden in de vorm van spinnenwebben en nabij verschillende mooie, traditionele dorpjes. Daarna reizen we door naar Bajawa, waar we ook midden in de natuur zitten. Na Bajawa gaan we naar de bekendste attractie van Flores; de Kelimutu-vulkaan, nabij Ende en Moni. De krater van deze vulkaan verandert eens in de zoveel tijd van kleur, dus daar zijn we heel benieuwd naar.
Vervolgens vliegen we door naar Bali, omdat we dat een chill eiland vinden en graag nog eens terug gaan. Daar blijven we een korte week. We hebben een hotel in het zuiden -in Sanur– en zullen lekker naar het strand gaan, of nog wat uitstapjes maken. Na die week zijn we vast verbrand, en daarom gaan we opnieuw naar Jakarta. Daar blijven we weer een dag om wellicht nog even de stad in te gaan, waarna we terugvliegen naar Duitsland.

P1090432

Wat hebben we allemaal geregeld?
Momenteel zijn alle accomodaties geboekt. In Australië hebben we op de bonnefooi gereisd, maar we kwamen toen -onverwacht- toch duurder uit dan tijdens het eerste deel van de reis, waar we wel van tevoren ho(s)tels hadden geboekt. Daarnaast willen we -zeker op Flores- ook gewoon zeker zijn van een goede slaapplek. Het eiland is niet zo ontwikkeld, dus vinden we het fijn om het een en ander vast geregeld te hebben.
Ook hebben we alle vliegtickets vastgelegd. Van Dusseldorf naar Jakarta vliegen we met Turkish Airlines, met een tussenstop in Istanbul. De vluchten Jakarta – Lombok, Lombok – Flores en Flores – Bali, zijn allen met Garuda Indonesia. We konden ook goedkoper vliegen, bijvoorbeeld met Wings Air, maar we vonden Garuda toch wat verstandiger. Van Bali naar Jakarta vliegen we met Air Asia. Daar hebben we eerder mee gevlogen en dat is prima bevallen.
Daarnaast hebben we ook malariapillen opgehaald. Deze slikken we alleen voor tijdens Flores. We hebben wel even getwijfeld over het gebruik van de pillen, maar aangezien de ziekenhuizen op Flores niet heel denderend zullen zijn, nemen we op dit eiland toch maar het zekere voor het onzekere.

IMG_3121

Wat moeten we nog regelen?
Eigenlijk niet eens zoveel. Natuurlijk moeten we nog spullen pakken e.d., maar de belangrijkste dingen zijn nu wel voor elkaar. We willen alleen nog wat extra informatie opzoeken over de bestemmingen en een goede gids kopen. Wellicht dat jullie ons kunnen adviseren 😉
We hebben ongelooflijk veel zin in de reis, én in het opnieuw bezoeken van Indonesië. Zo zijn we bijvoorbeeld erg benieuwd naar Komodo Island, waar de beruchte (en drie meter lange!!!) komodovaranen leven. Die beesten zijn dus best gevaarlijk, blijkt, en kunnen ook zwemmen en hard rennen (en o ja, een bijt is dodelijk). Vandaar dat we vandaag nog googleden: ‘hoe overleef je een beet van een komodovaraan’, maar dat leverde alleen maar enge verhalen op. Misschien moeten we ons maar niet zo druk maken, hoe griezelig die beesten ook zijn. Maar als iemand het antwoord op deze dringende vraag weet, zeg het dan even 😉

Ben jij al eens in Indonesië geweest?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s