24 uur in Jakarta; wat te doen?

Jakarta; een vieze, oude metropool waar je niet naar toe moet willen. Dat is wat vele mensen te zeggen hebben over deze Indonesische stad. Maar zomaar meegaan met deze constatering konden wij niet, want wij waren er nog nooit geweest. Al deze verhalen zorgden ervoor dat wij júist benieuwd werden naar het oude Batavia. En dat deed ons de vliegticket boeken, zodat we hier een stop-over konden doen. 1 dag, 24 uur, hadden we om deze stad te verkennen. Wat we hebben gedaan in deze korte tijd en wat wíj er uiteindelijk van vonden? Dat lees je in dit artikel.

Overnachten bij de haven; Condominium

Wij overnachtten in Jakarta in het Condominium. Dat zijn drie grote en hoge gebouwen vol -eventueel verhuurde- appartementen. Dit lag aan het water, dichtbij de haven. Vanuit ons appartement hadden we een gaaf uitzicht over de haven en de stad. Wij kozen ervoor de planning zo te maken dat we de grootste afstanden in de ochtend aflegden, zodat we in de drukke avonden uuurenlang filerijden konden overslaan. Dit was achteraf dan ook een goede keuze, denken we. Wij begonnen dus aan de andere kant van de stad, zover mogelijk verwijderd van ons appartement, bij de Istiqlal Moskee.

We reden in de ochtend, na een ontbijt in een mall (let op: veel malls gaan pas om tien uur ’s ochtends open), naar de Istiqlal Moskee. Dit is een grote, witte moskee. Het was er-toen wij er waren- relatief rustig. We zijn hier niet naar binnen geweest, omdat we maar één dag te besteden hadden in Jakarta en we nog genoeg andere dingen wilden doen.

Kathedraal Jakarta

Op minder dan vijf minuutjes lopen van de moskee, bevindt zich de kathedraal van Jakarta. Deze is erg bijzonder van buiten én binnen, dus is zeker het bezoeken waard.

Monas

Met een gratis no-scheduled bus kun je -als je het ingewikkelde, typisch Indonesische systeem voor die bussen eindelijk begrijpt- naar de Monas. Dit is een iconisch monument in Jakarta, en je moet het dan ook echt gezien hebben. Op zich is de obelisk niet prachtig, maar de vlakte eromheen, in contrast met de hoogte van de naald, is wel indrukwekkend.

IMG_0710.JPG
Kota Tua
Kota Tua

Vanaf Monas kun je de bus nemen naar Kota Tua. Dit is het oude centrum van Jakarta. Het is erg bijzonder om dit oude, koloniale deel van de stad nog te zien. We vonden dit dan ook een hoogtepunt van Jakarta. Je kunt gratis fietsen lenen op het plein en er zijn veel katten en vogels te zien. Wij hebben hier ook lekker geluncht in het oude Batavia Café, vanwaar je een uitzicht hebt op het plein.

Museum Bahari

Vanaf Kota Tua is het ongeveer een kwartier lopen naar Museum Bahari. Je komt onderweg langs oude gedeelten van de stad, die nu vergane glorie zijn geworden. Je ziet er sloppenwijken, kapotte bruggen en veel, veel, veel afval.
Museum Bahari is het maritiem museum van Jakarta. Het stelt niet veel voor, maar het is interessant om te leren over het roerige verleden van de stad. Er zijn bijvoorbeeld oude kaarten en boten uit de tijd van de Nederlandse overheersing. Erg indrukwekkend.
Het is trouwens een erg goedkoop museum, dus daar hoefden we het niet om te laten.

IMG_0753.JPG
Sunda Kelapa: de oude haven
Sunda Kelapa

Vanaf Museum Bahari kun je in ongeveer een kwartiertje lopen naar Sunda Kelapa; de oude haven van Jakarta. De route ernaartoe is vergelijkbaar met de route van Kota Tua naar Museum Bahari. Sunda Kelapa hadden wij ons anders voorgesteld dan het was. We hadden een modernere haven verwacht, vol machines en automatisering. Echter werkten mensen werkten zich flink in het zweet. Al het werk werd op blote voeten gedaan, én zonder ook maar enige bescherming.

Terug naar Condominium 

Rijdend door de drukke spits kun je weer terug naar je verblijfplaats in Jakarta. Het kost veel tijd om terug te komen, maar het is wel een onvergetelijke ervaring om zo veel chaos en drukte te zien en er zelf deel van uit te maken. De verkeersdrukte hoort bij Jakarta, en daarom is het toch ook eigenlijk ook weer heel leuk om een keer mee te maken.

Afsluiten in een mall

Wij hebben er bewust voor gekozen niet ver van onze verblijfplaats te gaan eten, omdat het simpelweg veel tijd kost om ergens te geraken en weer terug te komen. Aangezien wij dichtbij een mall verbleven, gingen we hier eten. Het eten hier is vrij betrouwbaar, dus een aanrader.

Jakarta een aanrader?

Wij vonden het een bijzondere ervaring om in Jakarta te zijn. Het is een indrukwekkende stad. Jakarta lijkt te snel gegroeid, alsof de stad de groei helemaal niet aankon. Dit resulteert in een vieze, chaotische, drukke stad die uit zijn voegen is gebarsten. Veel bezienswaardigheden zijn vergane glorie geworden; hoogtepunten zijn moeilijk te ontdekken. Desondanks is Jakarta zeker de moeite waard om te bezoeken. Doordat wij Jakarta hebben gezien, hebben we kunnen zien hoe groot bepaalde problemen omtrent plastic en overbevolking bijvoorbeeld zijn. Daarnaast is Jakarta een historische stad en het is bijzonder interessant om te zien hoe deze stad zich heeft geëvolueerd tot wat zij nu is. Jakarta is indrukwekkend, juist omdat gevolgen van de heftige geschiedenis nog steeds zichtbaar zijn.
De mensen in Jakarta begroeten je stuk voor stuk, met een grote lach op hun gezicht. Voorbijrijders toeteren en zeggen je gedag, je hoeft niet eens te vragen om hulp of mensen komen al naar je toe. Jakarta is een belevenis, de atmosfeer van Jakarta is uniek. Echter is het zeker niet de meest mooie stad van Zuidoost-Azië volgens ons, dus een dag is genoeg om Jakarta te bezoeken.

Wat vond jij van Jakarta? Zou je er een keer heen willen?

 

 

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s