10x vliegtuigavonturen (en waarom ze geen reden tot paniek zijn)

Ongeveer 35% van de mensen heeft last van vliegangst en meer dan de helft van deze groep stapt onder geen enkele omstandigheid aan boord van een vliegtuig. De angsten van mensen variëren van hoogtevrees en claustrofobie, tot angst om de controle te verliezen of om neer te storten. In dit artikel zullen we vertellen over enkele avonturen die wij aan boord van een vliegtuig hebben meegemaakt én hoe een piloot hierop reageert. Zo stap jij de volgende keer met minder spanning aan boord van het vliegtuig.

1. De deur stond nog open

In 2009 vlogen we van Amsterdam naar Colombo met de maatschappij Emirates uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Omdat we moesten opstijgen maakte het vliegtuig ontzettend veel vaart. Deze vaart werd echter ontzettend snel alweer afgebroken, en het vliegtuig begon hard te remmen. Wat bleek? De deur stond nog open. Een foutje dus. Nadat de deur gesloten was, zijn we alsnog vertrokken. Een heerlijke vlucht volgde.

Reden tot paniek? Nee, dat een deur open is tijdens het opstijgen komt vrijwel nooit voor. De piloot ziet een lampje branden als er nog een deur open staat. Wanneer een vliegtuig in de lucht is, kan de deur ook niet geopend worden, omdat de deuren met een plug-mechanisme zijn vergrendeld. De druk in het vliegtuig is te groot om de deur te openen, je hebt er minimaal honderd bodybuilders voor nodig!

aircraft-airline-airliner-358319.jpg

2. Landen in sneeuw

Landen in de sneeuw (of in een sneeuwstorm) is iets wat bijna iedereen haast wel spannend vindt. Ook wij maakten het meerdere keren mee, bijvoorbeeld in Zweden en in Duitsland. Ons vliegtuig is ook een keer de-iced voor we konden vertrekken. Toch valt de landing in een sneeuwstorm ons altijd wel mee. Het schommelt vaak net wat meer, maar echt een heftige landing hebben we in een sneeuwstorm niet gehad.

Reden tot paniek? Nee. Vliegvelden bereiden zich (meestal) goed voor op extreme weersomstandigheden. De landings- en vertrekbanen worden ijsvrij gemaakt. De grip op het wegdek wordt gemeten. Vliegtuigen worden de-iced, een procedure die zo twintig minuten kan duren. Helaas kan het wel zo zijn dat door alle maatregelen je vlucht vertraagd of wordt geannuleerd. Weet in ieder geval dat een vliegtuig pas vertrekt en landt als het veilig is om dit te doen.

3. Het alarm ging af

Iedereen weet dat roken aan boord van een vliegtuig niet mag. Toch steken sommige mensen stiekem een sigaretje op in wc. Toen wij onderweg waren naar Griekenland riep de piloot om dat er nu toch echt gestopt moest worden met het roken in de wc’s. Het alarm was al meerdere keren afgegaan…

Reden tot paniek? Nee. Op roken in het vliegtuig is al meer dan twintig jaar een verbod, maar toch blijven sommige passagiers het doen. Dit is natuurlijk niet zonder risico’s. Gelukkig zijn er echter meerdere brandalarmen aanwezig in het vliegtuig én houden ook de stewards en stewardessen alles goed in de gaten. En mocht er een sukkel zijn die toch een sigaret op steekt? Dan zijn er asbakjes aanwezig om de sigaret veilig te doven, en riskeert de roker een boete.

pexels-photo-221307

4. Een luchtzak tijdens het opstijgen

Op weg naar huis vanaf Willemstad, zakte het vliegtuig tijdens het opstijgen ineens een paar meter naar beneden: een luchtzak dus. De mensen aan boord raakten wel even in paniek en er klonken wat gilletjes, maar toen de piloot vertelde dat er niets aan de hand was en hij het vliegtuig stabiliseerde, was iedereen alweer gerustgesteld.

Reden tot paniek? Mwah. Een kleine luchtzak is niet leuk, maar ook niet gevaarlijk. De zware luchtzakken zorgen er niet voor dat een vliegtuig gelijk neerstort, maar kan passagiers wel schrammetjes en blauwe plekken opleveren. Leuk is anders, maar reden voor paniek? Niet echt.

5. Bewusteloos aan boord

Een familielid van ons raakte tijdens een vlucht -waar wij ook bij waren- bewusteloos. Gelukkig waren er artsen aan boord (er werd omgeroepen of er artsen konden assisteren) en het familielid werd al snel weer wakker. In het vliegtuig was een dokterskoffer aanwezig, dus de ‘eerste hulp’ is op zo’n tien kilometer hoogte gepleegd. De situatie was niet levensbedreigend, en dus vlogen we door naar Mallorca. Bij aankomst stond er al een ambulance te wachten en is het familielid gelijk overgebracht naar het ziekenhuis. Diezelfde middag zat het familielid alweer bij ons aan het zwembad, hoera!

Reden tot paniek? Nee. Aan boord van een vliegtuig zijn eerste-hulpmiddelen aanwezig, waaronder een AED, vloeibare medicijnen en injectienaalden. Als er een dokter aan boord is, is het moreel verplicht dat hij of zij hulp biedt. Daarnaast hebben vliegtuigmaatschappijen vaak een medisch grondteam. In levensbedreigende situaties kan een noodlanding worden gemaakt.

IMG-20180224-WA0013

6. Zeven uur lang turbulentie

Van turbulentie liggen wij op zich niet wakker. Maar zeven uur lang zware turbulentie? Dat vonden ook wij niet echt leuk. Deze zomer maakten wij het mee toen we van Jakarta naar Istanbul vlogen met Turkish Airlines. Tot we voorbij India waren, schommelden we alle kanten op. Pas daarna werd het rustiger, en dat vonden we natuurlijk wel fijn 😉

Reden tot paniek? Nee. Turbulentie is bijna nooit gevaarlijk. Piloten proberen turbulentie te vermijden voor de passagiers, maar zijn zelf dusdanig getraind dat ze prima met turbulentie om kunnen gaan. Moderne vliegtuigen zijn goed bestand tegen de schommelingen in de lucht. Het belangrijkste is dat passagiers hun gordel om hebben.

7. Doorstart tijdens de landing

Landen vinden wij een van de leukste dingen van het vliegen, omdat je dan al vaak het een en ander kan zien van het land waar je naartoe gaat. Toen wij moesten landen in Singapore, kwamen we natuurlijk steeds dichterbij de grond. We zagen alweer auto’s rijden en konden gebouwen zien. En toen ineens… Maakte het vliegtuig enorm veel vaart en gingen we weer omhoog! De piloot vertelde hierna dat er een ander vliegtuig snel moesten landen en daarom voorrang kreeg. Ons vliegtuig moest dus snel weer omhoog om eerst nog een rondje boven Singapore te vliegen voor we konden landen. Een bijzondere gewaarwording.

Reden tot paniek? Toen ons vliegtuig een doorstart maakte, vonden we dat niet zo eng. Het voelt gewoon als opstijgen, maar dan vliegt het vliegtuig al. Een doorstart an sich is ook niet gevaarlijk. De redenen voor een doorstart zijn uiteenlopend; van een hond op de landingsbaan tot slecht weer en van een bezette landingsbaan tot technische problemen. Het niet maken van een doorstart is in deze omstandigheden dan juist gevaarlijker.

IMG_3881

8. Scheve landing

Landen in stormachtig weer is voor een piloot/vliegtuig natuurlijk wat moeilijker, ondanks dat piloten er wel training in hebben gehad. Niet zo gek dus dat toen wij moesten landen in een storm, het vliegtuig niet op alle vijf de wielen landde. Eerst raakte alleen het rechterwiel de grond en pas een seconde daarna het linkerwiel; een beetje scheef dus.

Reden tot paniek? Bovenstaande landingen komen eigenlijk alleen voor als het extreem hard waait. Vliegen met harde wind kan best. Piloten leren dit niet alleen in simulators, maar ook in de praktijk. Weet dat een vliegtuig pas landt het als het veilig genoeg is. Veiligheid staat voorop.

9. Onweer

Iedereen die regelmatig vliegt, heeft het vast weleens gezien; onweer tijdens je vlucht. Ook wij zagen het regelmatig, de laatste keer op weg naar huis vanuit Kos.

Reden tot paniek? Nee, een vliegtuig is over het algemeen prima bestand tegen blikseminslag. Wel worden alle onderdelen van het vliegtuig getest op bliksembestendigheid. In uitzonderlijke gevallen kan blikseminslag zorgen voor wat kleine schade. Deze schade is meestal niet gevaarlijk, maar enkel kostbaar voor de maatschappijen.

10. Een muis aan boord

Het was wel even schrikken toen de piloot omriep dat iemand een muis had losgelaten in het vliegtuig (en hoe dan?). Gelukkig werd de muis al heel snel gevangen. Wel werd er -uit angst voor doorgeknaagde kabels- een voorzorgslanding gemaakt. De man die de muis had losgelaten, werd nog op de landingsbaan in de boeien geslagen. Met een ander vliegtuig zijn we vervolgens terug naar huis gevlogen.

Reden tot paniek? Als er een muis is aangetroffen in een vliegtuig, staat deze vaak enkele uren tot dagen aan de grond. Het vliegtuig blijft dan in quarantaine tot al het ongedierte is verbannen. De beestjes vormen een gevaar voor de veiligheid. Gelukkig worden muizen bijna altijd aan de grond ontdekt, zodat het vliegtuig geen voorzorgslanding hoeft te maken.

Wat is het spannendste wat jij hebt meegemaakt aan boord van een vliegtuig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s