Voorbereiding #2 | Transmongolië-Express

on

Woehoe! Nog maar een week of drie voor we op het vliegtuig stappen naar Moskou om vanuit daar de Transmongolië-Express te doen! Het begint al enorm te kriebelen en we hebben er ontzettend veel zin in. De afgelopen maanden zijn we veel bezig geweest met de voorbereidingen, en dit bleek nog best lastig. Sterker nog; we zijn nog niet klaar voor vertrek… Wil je weten wat we tot dusver hebben geregeld en wat we nog moeten uitzoeken? Lees dan snel verder!

Treintickets
Zodra we de route hadden bepaald (lees ook het vorige artikel), gingen we al snel -zo rond november- op zoek naar treintickets. We boekten de treintickets via verschillende websites. Hoewel alles in het Engels beschikbaar was, duurde het soms wel even voor we de juiste tickets hadden gevonden, inclusief de juiste vertrektijden. Een karweitje, maar wel goed te doen. We zullen alles in de tweede klas reizen. Dat betekent dat we in een vierpersoons-coupe zullen overnachten.
Inmiddels hebben nog niet alle treintickets daadwerkelijk ontvangen. We horen jullie al denken; oh-oh, die Loes en Suus zijn vast opgelicht. Gelukkig is dat -hopelijk- niet het geval. We missen momenteel nog twee tickets: van de trajecten Ulaanbaatar – Jining Nan en Datong – Beijing. De laatste krijgen we als het goed is binnenkort via de mail opgestuurd. De tickets van trajecten binnen China krijg je namelijk pas een paar weken voor vertrek. De tickets van het eerste traject krijgen we niet via de mail. Deze zullen we ophalen in Ulaanbaatar, omdat deze niet online te boeken waren. Dat blijft dus nog een paar weken spannend…

Het Baikalmeer nabij Irkoetsk

Hotels
Zodra de treintickets waren geboekt, wisten we ook voor welke nachten we hotels moesten boeken. Dit hebben we dan ook snel gedaan, zodat de overnachtingen nog betaalbaar zijn. In Moskou slapen we in een appartement, hetzelfde geldt voor Jekaterinenburg. In Irkoetsk slapen we in een Homestay, dus echt bij lokale Russen thuis. Daar hebben we ontzettend veel zin in! In Ulaanbaatar slapen we in een hostel, en tijdens onze korte rondreis door Mongolië slapen we twee nachten bij een lokale familie in een gertent (zonder sanitaire voorzieningen en elektriciteit = avontuur!), en een nacht in een toeristentent (met sanitaire voorzieningen en elektriciteit). In Datong slapen we vervolgens weer in een hostel, waarna we in de Hutongs van Beijing eindigen in een Courtyard Hotel. Naar dit laatste hotel kijken we ook erg uit, want we vinden het er op booking.com erg gezellig en knus uitzien!

Beijing

VISA
Het regelen van de VISA kan gerust een hels karwei worden genoemd (en dan nog eens keer drie). Eerst wilden we de VISA helemaal zelf regelen, maar dit bleek echt niet haalbaar. Zo moesten we bijvoorbeeld naar een Mongoolse ambassade om daar ons paspoort af te geven, maar dit kon alleen doordeweeks. Daarnaast zijn de dichtstbijzijnde ambassades pas te vinden in Berlijn en Brussel. Daarom worden we nu toch geholpen door een visumbureau. Wel zo fijn, want nu weten we tenminste zeker dat het goed gaat. Nog steeds moesten we er echter enorm veel voor doen om de VISA daadwerkelijk te kunnen aanvragen. Verschillende pasfoto’s (in verschillende maten en achtergronden), heel veel verklaringen, heel veel formulieren, heel veel handtekeningen en telefoontjes… Alles kwam voorbij. We zijn er al met al toch wel twee hele weekenden mee bezig geweest. Inmiddels hoppen onze paspoorten van ambassade naar ambassade, en krijgen we ze waarschijnlijk een over een week of een-twee terug, inclusief de VISA.

We zijn benieuwd hoe druk het is in Beijing!

En verder?
Verder zijn we ook allerlei inkopen aan het doen voor onze reis. Zo hebben we nieuwe reistassen moeten kopen. Niet alleen waren de oude stuk, ook moet de bagage in de trein passen. Daarnaast hebben we cadeautjes (mini-klompjes!) gekocht voor mensen die we onderweg zullen tegenkomen. Over de laatste voorbereidingen van de reis zullen jullie een paar dagen voor vertrek meer kunnen lezen. Heb je tot die tijd nog tips voor ons? Laat het weten, want wij zijn ontzettend benieuwd!

PS. De onderstaande video bezorgde ons zoveel kippenvel (+ zin om te vertrekken) dat we hem jullie niet willen onthouden. Kijk en geniet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s