Onze ervaringen met vliegtuigmaatschappij Aeroflot

Aeroflot is een vliegtuigmaatschappij die sommige mensen doet sidderen; er zijn er vroeger immers best wat neergestort. Aeroflot staat tevens bekend als een maatschappij die slechte service biedt. De recensies zijn duidelijk, maar toch twijfelen velen reizigers over het wel of niet boeken van een vliegticket. De vluchtprijzen zijn namelijk beduidend lager dan die van bijvoorbeeld KLM, Emirates of Cathay Pacific. Wij namen de proef op de som en vlogen deze zomer -ook vanwege de lage prijs- drie keer met Aeroflot.

De vluchten die wij met Aeroflot maakten, waren van verschillende lengte. De eerste vlucht was van Dusseldorf naar Moskou; een vlucht van ongeveer drie uur. De tweede vlucht duurde bijna acht uur, en was van Beijing naar Moskou. We moesten ook weer terug naar huis, dus was de laatste vlucht een enkeltje Moskou-Dusseldorf. Ook deze vlucht duurde drie uur. De trajecten Beijing-Moskou en Moskou-Dusseldorf hebben we als een enkele ticket gekocht.

Voor alle tickets hebben we in totaal 465 euro per persoon betaald (in het hoogseizoen). Hadden we met KLM gevlogen, waren we -en we hebben het gecheckt!- 1200 euro p.p kwijt geweest, zeker omdat het om twee aparte enkeltjes ging. Dit is zo’n riant verschil dat we besloten met Aeroflot te gaan. Want… hoe erg kan het nou zijn? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; Aeroflot is een prima maatschappij. We zullen jou virtueel meenemen aan boord, om zo te vertellen wat goed is en wat niet.

De vliegtuigen van Aeroflot zijn zilver van kleur

Veiligheid
Om gelijk maar met het belangrijkste te beginnen; de toestellen van Aeroflot zijn veilig. Elk vliegtuig kan helaas in nood komen, maar de slechte veiligheidsreputatie van de Russische vliegmaatschappij is niet meer terecht. De vloot is modern, de vliegtuigen zijn nieuw en er wordt -natuurlijk- voldoende aandacht besteed aan de veiligheidsinstructies. De piloten zijn uiteraard kundig. We hebben best wat turbulentie gehad onderweg, en daar hebben we niet heel veel van gemerkt; het is ze gelukt om het toestel goed stil te houden. Bedenk dat Aeroflot deel uit maakt van het Skyteam, waar ook KLM toebehoort.

Het vliegtuig
Zoals gezegd is de vloot van Aeroflot erg modern. Wat fijn is, is dat je enorm van beenruimte aan boord hebt. En bij enorm, bedoelen we ook echt enorm. Zoveel krijg je niet bij andere maatschappijen. We konden onze benen haast strekken en dat is natuurlijk wel lekker tijdens een lange vlucht. De stoelen zijn gemiddeld, niet luxe zoals bij Emirates, maar ook niet van Ryan Air-niveau.

De economy class (bron)

Entertainment-systeem
Aan boord krijgen jonge kinderen -ook tijdens korte vluchten- een speelgoedpakketje, vol met puzzelboekjes en pilotenmutsjes. Het entertainment-systeem van Aeroflot voldoet. Wijzelf vonden de muziekkeuze tegenvallen. Dit kwam vooral omdat de artiesten ons niet erg bekend voorkwamen. Daarnaast waren er wel voldoende films, maar het grootste deel was Russisch/Chinees. De Engelse films die beschikbaar waren, waren leuk, alleen de meesten hadden we al gezien (bijvoorbeeld Mamma Mia). Kortom: het kan zeker beter, maar een uurtje of tien kun je je wel vermaken.

Service
Russen worden, over het algemeen, niet gezien als de meest hartelijke mensen. Dit hebben wij echter alleen gemerkt in het land zelf en op het vliegveld van Moskou. Aan boord waren alle stewards en stewardessen gewoon vriendelijk. Mocht je geen oortjes bij je hebben, kun je er eentje krijgen van het personeel. Vanzelfsprekend krijg je bij lange vluchten een kussentje en een dekentje.
Naar de wc gaan in een vliegtuig vinden wij altijd gedoe en vervelend (want die doortrekker!). De wc bij Aeroflot is daarentegen prima. Het is heel ruim (fijn voor de claustrofoben onder ons), en daarnaast zijn er allerlei fijne extra-service dingetjes te vinden. Je kunt een voorverpakte tandenborstel pakken (inclusief tandpasta), en er zijn naast wc-papier ook make-updoekjes en verfrissingsdoekjes. Er is daarnaast een grote spiegel (of dat fijn is een vliegtuig mag je zelf bepalen #hallovliegtuighoofd).

Een voorbeeld van een Aeroflot-diner! (bron)

Eten en drinken
Het eten in het vliegtuig is vrij Russisch georiënteerd, maar wel oké. Mocht je van te voren al weten dat je geen zin hebt in vlees en bulgur, kun je ook bij je boeking voorkeuren aangeven. Zo kun je kiezen uit een vega-optie of een Aziatische optie, en daarnaast wordt rekening gehouden met allergieën. Ook tijdens relatief korte vluchten krijg je een volledige maaltijd aangeboden.
We weten niet waarom, maar aan boord was geen frisdrank als Cola of Fanta beschikbaar. We konden kiezen uit verschillende sappen, water, thee, koffie en verschillende sterkte dranken. De keuze wat betreft drankjes was dus iets beperkter dan bij andere maatschappijen. Gelukkig liepen de stewards/stewardessen wel regelmatig rond met een dienblad vol drankjes, zodat je niet met een droge mond aankomt op de plaats van bestemming.

Bagage
Dan nu het laatste, ietwat heikele, punt. Aeroflot staat erom bekend dat koffers zo af en toe niet aankomen. Zo ook bij ons; op de terugweg kwam Suus’ koffer niet aan in Dusseldorf. Toen we de gegevens van de koffer doorgaven op Dusseldorf Airport, werd ons daar al snel verteld dat Aeroflot er een gewoonte van maakt soms koffers achter te laten. Dit omdat het ruim van de vliegtuigen te klein is voor het aantal koffers dat ingecheckt is. Op het moment dat het ruim vol zit, laten ze de overgebleven koffers dus staan in Moskou. Deze gaan dan mee met een andere vlucht. Dit kan een paar dagen duren. Best vervelend dus.

Conclusie
Mochten wij binnenkort nog een keer naar Azië gaan, zouden we zeker nog een keer met Aeroflot vliegen. De voordelen zijn zo ruim vertegenwoordigd, dat het bijna gek is om het niet te doen. Er is echter wel één maar: als je met Aeroflot vliegt moet je eerst een paar dagen op je eerste bestemming blijven. Stel je maakt een rondreis door Thailand, blijf dan eerst een paar dagen in Bangkok. Mocht je koffer daar dan niet aankomen, kun je ‘m in ieder geval binnen een dag of twee ophalen op de airport. Behoort een paar dagen op een eerste bestemming blijven niet tot je mogelijkheden? Dan is het uit voorzorg handiger om met een andere maatschappij te vliegen.

Heb jij wel eens met Aeroflot gevlogen? Wat waren jouw ervaringen?

Disclaimer: Dit artikel is NIET in stand gekomen in samenwerking met Aeroflot. Deze blog bevat slechts onze eigen meningen.

Disclaimer: Heb jij a.d.h.v. dit artikel een ticket bij Aeroflot geboekt en heb je andere (negatievere) ervaringen, zijn wij hier niet verantwoordelijk voor. Laat wel graag weten in de comments wat jouw ervaringen zijn, zodat andere reizigers een weloverwogen beslissing kunnen maken. Bij voorbaat dank.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s