Voorbereiding #1: Israël en Jordanië

Gisteravond, dus op 31 oktober, kregen wij een appje van een familielid van ons: “Over twee maanden zijn we in Israël oudejaarsavond aan het vieren 🍾 !” Dit bericht deed ons beseffen dat we inderdaad over zeven weken alweer nieuwe reis gaan maken. Wat gaat de tijd snel! Ben je benieuwd naar de voorbereiding van de reis? Lees dan nu snel deel #1: onze route door Israël en Jordanië.

Tel Aviv
We zullen de reis starten in de moderne stad Tel Aviv. Hier verblijven we tweeënhalve dag. Tel Aviv bestaat uit een oud gedeelte, Jaffa, en uit een nieuw gedeelte. Ondanks dat we houden van wereldsteden, zijn we vooral benieuwd naar Jaffa. Op de eerste dag zullen we ons dan ook op dit deel van de stad focussen. Daarnaast zijn we van plan om een mooie strandwandeling te maken van ongeveer zes kilometer, vanaf de haven van Jaffa over de promenade naar de haven van Tel Aviv. De tweede dag in Tel Aviv zullen we besteden in het nieuwere gedeelte van de stad. We zullen al wandelend de Rothschild Boulevard, de Carmel Market en de bekende wijken Neve Tzedek en Florentin bezoeken. Vooral naar die laatste kijken we uit, omdat we hier erg veel streetart schijnt te zijn en dat vinden we altijd erg gaaf.

Tel Aviv

Jeruzalem
Na drie nachten in Tel Aviv, vertrekken we naar Jeruzalem. Op half negen ’s ochtends hebben we een transfer geboekt die ons naar deze bekende oude stad brengt. In Jeruzalem verblijven we ook twee dagen. Op de eerste dag zijn we van om Dormition Abbey te bezoeken (daar ligt naar het schijnt Maria begraven) en de Church of the Holy Sepulchre. Op de plek van deze kerk zou Jezus Christus zijn gekruisigd en begraven. Via de lijdensweg van Jezus, Via Dolorosa, zullen we uiteindelijk uitkomen bij de Western Wall, in Nederland ook wel bekend als de ‘Klaagmuur’. Indien we nog tijd hebben bezoeken we wellicht nog Gethsemane & Basilica of the Agony, de plaats waar Jezus zou zijn gearresteerd. We zijn van plan om te gaan eten in het Muslim Quarter, maar een andere plek is natuurlijk net zo leuk.

Jeruzalem: Bethlehem
Vanuit Jeruzalem maken we een uitstapje naar Bethlehem op de tweede dag van onze reis. We zullen hier -een dag na kerstmis- de geboortekerk bezoeken; de plaats waar volgens de overlevering Jezus zou zijn geboren. Ook zullen we een bezoek brengen aan de herdersvelden. Vervolgens zullen we ook de Banksy Art bezoeken rondom de muur tussen Palestina en Israël. Als laatste zullen we ook de St. Saba Monastery bezichtigen, een naar het schijnt mooi klooster in de Judean Desert. Als we tegen de avond terugkomen in Jeruzalem, gaan we lekker eten bij Mahane Yehuda, een markt recht tegenover ons appartement.

Via de Dode Zee naar Eilat
Na in vierenhalve dag heel veel bijzondere plekken te hebben gezien, is het tijd om richting Eilat te gaan. We hebben een transfer geregeld die ons in vijf uur naar het uiterste zuiden van Israël gaat brengen. Onderweg zullen we de Dode Zee bezoeken en als de tijd het toelaat of als het te koud is voor de Dode Zee, bezoeken we misschien wel Masada. In Eilat slapen we in een hotel vlakbij het strand. In Eilat is het waarschijnlijk een stuk warmer dan in de rest van Israël, waardoor we de volgende dag lekker van het zonnetje kunnen genieten.

Aqaba, Wadi Rum en Petra
Na een kleine week in Isräel is het tijd om de grens over te steken naar Jordanië. We zullen de eerste ochtend spenderen in Aqaba, net over de grens bij Eilat. Na de lunch rijden we door naar Wadi Rum. Hier slapen we in een Bedoeïnenkamp en gaan we een jeep tour door de woestijn maken. Ook is er nog tijd voor een korte hike. Op de tweede dag in Jordanië gaan we door naar het waanzinnige Petra. Hier zullen we twee hele dagen de tijd hebben om veel plekjes te bezoeken. Aan het einde van de middag gaan we terug naar de grens met Israël, om ’s avonds weer aan te komen bij ons hotel in Eilat.

Petra

Eilat
De drie laatste dagen van de reis zijn we in Eilat. Hier is het weer tijd voor ontspanning na drie lange dagen in Jordanië. We slapen in hetzelfde hotel als een paar dagen eerder en kunnen hier genieten van lekker eten, een zwembad en de zee (als het weer het toelaat). We zijn van plan om in Eilat nog wel het Underwater Observatory te bezoeken, omdat we reizen met oudere mensen die nog nooit hebben gesnorkeld. Zo kunnen zij ook genieten van de onderwaterwereld in de Rode Zee, zonder kopje onder te gaan. Als het slecht weer is zullen we meer uitstapjes ondernemen (bijvoorbeeld de Negev Woestijn of Timna Park), en anders zijn we lekker op het strand te vinden 🙂 Na een kleine twee weken is het vervolgens weer tijd om naar huis te gaan. We vliegen vanaf Eilat rechtstreeks terug naar Amsterdam.

En verder?
Zullen we de komende tijd nog artikelen plaatsen over de voorbereiding. Hierin zullen we meer vertellen over de hotels en appartementen waarin we slapen en over welke uitstapjes we bijvoorbeeld al hebben geboekt. Tips zijn natuurlijk van harte welkom!

Alle foto’s komen van de website https://www.pexels.com/nl-nl/ (nospon)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s