10 gerechten waar je direct een vakantiegevoel van krijgt

Momenteel staat het reizen even stil. Balen, maar zeker niet het einde van de wereld. Naast studeren, werken, andere mensen helpen of thuisonderwijs geven, hebben we nu namelijk ook tijd om lekker te gaan koken. Tijdens onze reizen de afgelopen jaren hebben wij ontzettend veel lekkere dingen geproefd. Hieronder zie je 10 gerechten (+ recept) waarmee jij het vakantiegevoel een klein beetje in huis haalt. En dat is wel fijn; even wat afleiding en ontspanning in deze bizarre tijden!

Antilliaanse bananensoep

Bananensoep kregen we tijdens een barbecue op Curacao. Het was het voorgerecht die avond en hoewel we wat sceptisch waren, was het heel lekker. Sterker nog; ook als je helemaal niet houdt van banaan is dit een absolute aanrader. Toen wij thuis op zoek gingen naar het recept, kwamen we er verschillende tegen. Onze favoriet is van blogger Diana. Zij kwam het recept tegen op internet en heeft er wat eigen elementen aan toegevoegd. Wil jij bananensoep maken? Check dan deze website.

Bananensoep (bron)
Midden-Oosterse mezze

Een mezze behoort tot onze all time favorites. Mezze is een verzamelnaam voor traditionele hapjes uit het Midden-Oosten. Je kan natuurlijk helemaal zelf weten waar je je mezze uit laat bestaan. Hoemoes, pita broodjes, falafel of couscoussalade… Kaasjes, gegrilde groenten, olijven… Allemaal super lekker en voor iedereen eenvoudig genoeg om zelf te maken/te halen in de supermarkt. Mocht je toch een receptje willen volgen? Check dan de website van Pauline.

Vietnamese loempia’s

Vietnamese loempia’s zijn goddelijk. En nee, dan bedoelen we niet die gefrituurde (ook best wel lekkere) snacks. Wij hebben het hier over de échte, verse Vietnamese loempia’s. Wij aten ze voor het eerst in -hoe kan het ook anders- Vietnam, en waren gelijk verkocht. De loempia’s zijn eenvoudig zelf te maken. Koop wat rijstvellen bij de supermarkt, maak hem heel kort nat en leg hem daarna op het bord. Vervolgens kun je hem helemaal vullen met lekkere groenten, kruiden en indien gewenst vlees of garnalen. Genieten geblazen! Volg je liever een recept? Check dan de website van Judith of de website van Sam.

Vietnamese loempia’s (bron)
Belgische wafels

Tijdens onze roadtrip door België en Frankrijk hebben we stiekem toch best veel wafels gegeten. Niet gek, want: super lekker! Om thuis te kunnen genieten van Belgische wafel zijn er twee mogelijkheden: (1) koop de wafels kant en klaar in de supermarkt of (2) bak de wafels met een bakijzer. Wafels klaar? Versieren maar! Kies uit kersen (maak ze zelfs even warm), poedersuiker, nutella, aardbeien… En weet je het even niet meer? Volg dan dit recept van Desmond.

Turkse pide

Heb je zin in een makkelijk en snel, maar wel lekker gerecht? Kies dan voor een Turkse Pide. Dit is de Turkse variant op de Italiaanse pizza. Wij aten ‘m niet in Turkije, maar wel veelvuldig in Nederland. Gekruid (vegetarisch) gehakt, paprika en een salade van rode kool en munt… Klinkt dat jou als muziek in de oren? Check dan het recept van Elisabeth of het recept van Najat. De bereidingstijd is 20-30 minuten, dus je kunt snel weer op de bank ploffen om een film te starten.

Turkse pide (bron)
Thaise kip met cashewnoten

Als we in Thailand (of in Indonesië) komen, is er één gerecht dat we altijd als eerste bestellen; chicken cashew nut. Zo zo zo lekker! De allerlekkerste chicken cashew nut bestel je natuurlijk gewoon daar, maar ook in Nederland kun je een poging doen. Wok de kip, voeg wat Aziatische wokgroenten toe, waarna de nootjes volgen. Serveer vervolgens met gekookte of gebakken rijst. Smullen geblazen! Volg je liever het recept? Kijk dan even op de website van Sabine!

Mexicaanse quesadilla’s

Tja, als je alleen al denkt aan Mexicaans eten gaat de zon toch al schijnen? Ons favoriete Mexicaanse eten zijn toch wel quesadilla’s. We hebben ze in Nederland wel eens gegeten, maar de lekkerste aten we toch echt in Mexico. Daarom hebben we vanuit daar Mexicaanse kruiden meegenomen, zodat we ze nu ook zelf kunnen maken; hoe leuk is dat?! Heb jij echter geen kruiden uit Mexico bij de hand, maar wil je toch die authentieke smaak? Check dan even het recept van Jaimy. Naast dat je er leert hoe je zelf een tortilla maakt, geeft ze je ook een goed recept voor een kruidenmix. Een ander lekker recept vonden we op de website van Mariëlle; zij voegt avocado toe… Mmm!

Oelala! Quesadilla! (bron)
Indonesische soto ayam

Soto Ayam is oneerbiedig gezegd Indonesische kippensoep. We zeggen oneerbiedig, maar het is eigenlijk zeer oneerbiedig, want het is veel lekkerder dan dat. Thuis hebben we het nog nooit gemaakt, maar op reis is dit een van onze favorieten. Soto Ayam is niet makkelijk te maken zonder recept, maar gelukkig hebben we Millie nog; zij heeft het recept -bestaande uit onder andere kip, taugé, aardappel, ei en ketjap- voor je uitgeschreven. Super fijn, want zo kunnen we ook in het gure Nederland genieten van dit heerlijke, verse en goedgekruide maaltje.

Hongaarse kurtos kalacs

De Hongaarse keuken is niet bepaald een favoriet van ons. Er is echter een uitzondering op deze regel; kurtos kalacs. Deze authentieke lekkernij staat ook wel bekend als schoorsteencakejes, en in Hongarije worden ze op marktjes volop verkocht. Hoewel je het niet direct zou zeggen, zijn de cakejes vrij groot en daarom kun je ze goed delen met andere mensen. De cakejes zijn niet alleen mega mega lekker, ze zijn ook nog eens leuk om te maken. Benieuwd naar het recept? Check de website van Véronique.

Kurtos kalacs (bron)
Sri Lankaanse dahl curry

Onze eerste verre reis was naar het naar het fantastische Sri Lanka. We waren nog jong en hoewel je verwacht dat we ons meer bezig hielden met patatjes of pizza, waren we in hotels en restaurants niet weg te slaan bij de curry’s. Curry’s zijn er te maken in verschillende varianten. Je kunt dus even googelen en het gerecht uitzoeken dat je het lekkerst lijkt. Wij eten in Nederland nog regelmatig curry, zeker nu we een echt Singalees recept hebben gevonden op de website van Leonie. Authentieker kun je het niet krijgen!

Heb jij nog tips voor heerlijke gerechten?

PS. Wij sponsoren geen van alle blogs die wij hier noemen. Nu het Covid-19 virus de wereld even stil zet, verliezen veel bloggers hun inkomen. Met dit blog hopen wij enkele van hen te kunnen helpen. Ben jij zelf een food blogger en hebben we je niet genoemd? Laat dan een van je favoriete (exotische) recepten in een reactie achter, zodat vele geïnteresseerden nog meer geïnspireerd worden.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s