10x onze favoriete reisprogramma’s

Nu we allemaal massaal thuiszitten (of gestrand zijn in het buitenland) zijn er gelukkig nog wel manieren om het reisgevoel te behouden of te creëren. Dat is ook wel fijn, even wat afleiding in deze bizarre tijden. Vorige maand postten wij daarom een artikel over heerlijke gerechten die je kunt maken waardoor je het vakantiegevoel in huis haalt. Vandaag gaat het artikel over een tweede manier; series kijken. Nou hebben de meeste mensen inmiddels Netflix of Videoland uitgespeeld, of -net als wij- juist helemaal geen account op beide diensten. Daarom in dit artikel 10 reisprogramma’s van de NPO (zodat iedereen ze kan bekijken), waarmee je toch nog even kan wegdromen naar verre of dichtbije oorden.

Liever zelf tussen alle reisprogramma’s van de NPO neuzen? Klik dan even hier!

Erica op Reis

Misschien denk je; wat doet ‘Erica op Reis’ van Omroep Max op het favorietenlijstje van twee jongeren, maar geloof ons, Erica op Reis is heerlijke slow tv. Oud-politica en Olympisch zwemster Erica Terpstra neemt de kijker al acht seizoenen lang mee op reis naar de meest mooie plekken. En we vinden dat fantastisch. Niet alleen is het leuk om nieuwe, maar ook de door ons bezochte, bestemmingen te zien, we vinden Erica daarnaast een onwijs leuk mens. Ze is overal in geïnteresseerd, en kijkt met een open blik naar de wereld. Daarnaast weet Erica ook veel van China, aangezien ze Sinologie heeft gestudeerd.

Erica op Reis kijken? Klik dan hier!

Bron
Dance Around the World

Wij hebben twee grote passies: reizen en dansen. In het programma ‘Dance around the world’ komen deze twee werelden samen. De bekende dansers en vrienden Jan Kooijman en Ish Ait Hamou trekken samen naar landen als Ierland, Thailand, Oekraïne en Colombia om daar op zoek te gaan naar de lokale danscultuur. Aldaar leren ze niet alleen over de historie van de dansstijlen, maar gaan ze de stijlen ook daadwerkelijk leren. Dit programma is niet alleen leuk om te zien als je houdt van dansen, ook als je stijve hark zonder ritmegevoel bent is dit vermakelijk. Zo kom jij de tijd wel door!

Dance around the world kijken? Klik dan hier!

Wie is de Mol / De Mol Belgie

De meeste reisliefhebbers kijken graag naar Wie is de Mol. Voor wie het nog niet kent; in dit spelprogramma gaan negen kandidaten in een ander land op zoek naar de kandidaat die alle spellen saboteert en dus de pot laag probeert te houden. Deze tiende kandidaat staat ook wel bekend als ‘de Mol’. Wie is de Mol is heel populair in Nederland, en heeft dan ook hoge kijkcijfers. Heb jij het programma echter nog nooit gezien? Geef het dan NU een kans en binge watch alle seizoenen direct. Heb jij alle seizoenen van WIDM al wel gezien? Begin dan aan de Belgische versie; ‘de Mol’. In deze versie zijn de opdrachten nóg spectaculairder!

Wie is de Mol kijken? Klik dan hier!
De Mol (België)? Klik dan hier!

Bron
Chinese Dromen

China-expert Ruben Terlou is een genie als het gaat om interessante reisprogramma’s maken. Waar de meeste reizigers in China moeite hebben met communiceren door de taalbarrière, spreekt Ruben vloeiend Mandarijn. Het voor Nederlanders toch ongrijpbare China wordt hierdoor iets tastbaarder. Ruben Terlou heeft al verschillende programma’s over China gemaakt voor de VPRO, waar Chinese Dromen de nieuwste van is. In dit programma gaat hij in gesprek met de Chinezen die hij tegenkomt. Hij vraagt naar hun (toekomst)dromen en naar hun kijk op de ontwikkelingen in de opkomende wereldmacht.

Chinese Dromen kijken? Klik dan hier!

Danny in Arabistan

Een van onze favoriete presentators van de NPO is Danny Ghosen. Danny is opgegroeid in Libanon en spreekt hierdoor vloeiend Arabisch. Handig, want hij maakt al jaren (voornamelijk) journalistieke programma’s over het door oorlog verscheurde Midden-Oosten. Een van Danny’s eerste programma’s is ‘Danny in Arabistan’, waarin hij in Palestina, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten jonge inwoners interviewt om zo aan de kijker te laten zien wat hen beweegt. Om antwoord te krijgen op zijn vragen, volgt Danny de jongeren in hun dagelijkse leven. Bijzonder interessant.

Danny in Arabistan kijken? Klik dan hier!

Bron
Trippers

Trippers is het vervolg van het programma Spuiten en Slikken op Reis. In Trippers reizen jonge presentatoren van BNN-VARA de wereld over om op zoek te gaan naar intrigerende verhalen van andere leeftijdsgenoten. Alle gebeurtenissen die worden besproken, worden belicht vanuit meerdere perspectieven. Van leden van de Ku Klux Klan tot black power activisten, en van mensensmokkelaars tot slachtoffers van mensenhandel; iedereen komt aan het woord, hoe pijnlijk de woorden soms ook zijn. Bij Trippers ziet de kijker geen sprookjesverhalen vol rozengeur en maneschijn, maar de -vaak keiharde- waarheid.

Trippers kijken? Klik dan hier!

Floortje en de Ambassadeurs

Als er iemand genoemd moet worden in dit lijstje, is het natuurlijk Floortje Dessing. Deze hard core wereldreiziger maakt al jaren de meest mooie en fascinerend reisprogramma’s. Onze favoriet is ‘Floortje en de Ambassadeurs’, waarin Floortje exclusieve toegang krijgt tot de Nederlandse ambassades. Een week lang kijkt ze mee in het persoonlijke leven van de ambassadeurs en loopt ze mee tijdens hun werkzaamheden in de diplomatie. Zo krijgt je een inkijkje in het normaal zo gesloten en o-zo-mysterieuze wereldje vol wereldpolitiek.

Floortje en de Ambassadeurs kijken? Klik dan hier!

Bron
Het Israel van Heertje en Bromet

Nadat we in Israel en Palestina zijn geweest, wilden we alleen maar meer weten over het Israel-Palestina conflict. We kwamen het programma ‘Het Israel van Heertje en Bromet’ tegen, en dat was een verademing. Het programma, gepresenteerd door Raoul Heertje en Frans Bromet, is als het ware een achtdelige documentaire. Een bijzonder interessante documentaire, want Heertje en Bromet reizen terug naar Israel – het land dat ze vanwege hun joodse achtergrond goed kennen, maar ook het land dat soms vragen, irritatie en boosheid bij ze oproept. De heren interviewen mensen met verschillende standpunten en laten ook hun eigen mening -waar we ons vaak goed in kunnen vinden- doorschemeren.

Het Israel van Heertje en Bromet kijken? Klik dan hier!

De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld

Het programma De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld is helaas gestopt, maar gelukkig zijn er nog genoeg seizoenen om aan een stuk door te bekijken. In dit programma rijden bekende Nederlanders in duo’s een route over de gevaarlijkste wegen ter wereld. Ze passeren levensgevaarlijke modderwegen langs diepe afgronden en ravijnen, extreme bergpassen en angstaanjagende jungleroutes. Nadat wij meerdere roadtrips hebben gemaakt en aardig wat landen hebben bezocht, komen veel routes die de bestuurders maken ons bekend voor. Leuk, maar daarnaast vinden we het tof om de BN’ers beter te leren kennen.

De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld kijken? Klik dan hier!

Bron
Ellie op Patrouille

Al drie seizoenen lang vertrekt oud-politieagente Ellie Lust naar het buitenland om daar mee te lopen met de lokale politieteams. Niet alleen het verschil tussen politiemachten worden kenbaar, maar ook cultuurverschillen tussen landen en gebieden worden duidelijk. Ellie -die haar taak als politieagente ook in het buitenland bloedserieus neemt- gaat onder andere naar Armenië, Brazilië, Canada, Zuid-Korea, Jordanië en Aruba. Dit programma zorgt voor een uniek kijkje in de wereld van buitenlandse korpsen. Een echte aanrader.

Ellie op Patrouille kijken? Klik dan hier!

BONUS: StukTV

Netflix, Videoland én de NPO uitgespeeld? Ga dan eens naar YouTube. Niet alleen vind je er hele mooie reisvideo’s en -vlogs van (on)bekende reisbloggers, ook worden er hele mooie programma’s gemaakt op YouTube. Een van onze favoriete YouTube kanalen (oké, oké, onze favoriet) is StukTV. De vrienden Giel, Thomas en Stefan maken hele toffe online programma’s. Wij zijn momenteel alle seizoenen van Roadtrippers aan het bingen, waar de jongens het opnemen tegen drie anderen om zoveel mogelijk kilometers af te leggen vanaf een bepaald punt – en dat zonder geld. Ook tijdens de programma’s Horrornacht en De Drop reist Stuk af naar het buitenland om daar gedropt te worden op een spookachtige locatie. Ontzettend tof!

Wat is jouw favoriete reisprogramma?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s