Wat te doen in Jeruzalem? Dit is de beste planning voor 2 dagen!

Het is Pasen en dat vinden wij een goede gelegenheid om jullie een planning te geven voor 2 interessante dagen Jeruzalem. Wij waren er afgelopen kerst en hebben ons er goed vermaakt. Jeruzalem is een bijzondere stad, en daarbij misschien ook wel de heiligste stad ter wereld. Ondanks dat er heel veel informatie is te vinden over de bezienswaardigheden van de stad, blijft het lastig om in te schatten welke highlights je écht moet zien, en hoe je je dagen in de stad moet inplannen. Daarom hebben wij de ideale 2-daagse gemaakt voor jouw bezoek aan Jeruzalem.

Jeruzalem kan worden bezocht tijdens een rondreis door Israël, de Palestijnse Gebieden en/of Jordanië, of tijdens een stedentrip. De binnenstad is niet groot, maar er is wel veel te zien en daarom is het verstandig om er minimaal twee HELE dagen te spenderen. In de onderstaande planning zit een logische volgorde. Het is slim om je dagen in Jeruzalem zo in te plannen dat je rond negen uur ’s ochtends bij de eerste bezienswaardigheid bent. Zo kun je veel zien en hoef je weinig dingen te missen. Je dagen zullen met deze planning wel wat lang zijn; wil je dit voorkomen, boek dan een extra dag Jeruzalem en verdeel de (optionele) activiteiten over de extra dag. Veel plezier met de voorpret!

Let op: 10 Israel Shekel (ILS) = 2,58 EUR
Je kunt alle prijzen dus ongeveer door 4 delen

(April, 2020)

Dag 1 | Een rondje langs de religieuze hoogtepunten van Jeruzalem

Jaffa Gate

Onze reis langs de religieuze hoogtepunten van Jeruzalem begon bij de Jaffa Gate. Vanaf ons appartement namen we een tram richting het oude centrum, waarna het slechts een paar minuutjes wandelen is naar de Jaffa Gate. De Jaffa Gate is de meest westelijke toegang naar de binnenstad, en tevens de drukste. Niet een plek om heel lang te blijven hangen, maar je komt hier hoe dan ook langs. Als je in de verte kijkt zie je Dormition Abbey liggen, een abdij op Mount Zion waar Maria zou zijn begraven. Mocht je aan het einde van de dag nog tijd hebben, is dit zeker een plek om nog even langs te gaan.

Hoeveel tijd te spenderen: 5 minuten
Openingstijden: 24/7
Prijs: gratis

Tempelberg

Wanneer je op tijd bent aangekomen bij de Jaffa Gate, is het zaak je zo snel mogelijk naar de Tempelberg te bewegen – zeker als je deze plek in de winter bezoekt. Je loopt in ongeveer een kwartier van de Jaffa Gate naar de Tempelberg, maar wie weet stop je nog ergens voor een foto of een souvenir, dus reken maximaal 30 minuten. Voor niet-moslims zijn er beperkte bezoektijden en er worden géén uitzonderingen gemaakt; de controle is zeer streng. Wil je naar naar de Tempelberg, moet je eerst de oude stad in. Je zult door een veiligheidscontrole moeten, en ondanks dat de rij vaak lang is, gaat het redelijk snel. Sta je in de oude stad, zie je al vrij snel de Klaagmuur. Ga hier nog NIET naar toe in verband met de openingstijden van de Tempelberg. Loop via de Mughrabibrug naar de Tempelberg, maar niet voordat je weer een veiligheidscontrole doorgaat. De ingang vonden wij vrij lastig te vinden (daarom hebben we de veiligheidscontrole ook wel drie keer gehad), maar als je de naam van deze brug intypt in de app maps.me, dan kom je er wel.

De Tempelberg is de reden dat veel mensen naar Jeruzalem willen, want deze berg heeft grote betekenis voor drie geloven; het jodendom, het christendom en de islam. Op de berg vind je de Al-Aqsamoskee; deze moskee is de op twee na heiligste plek voor moslims. Daarnaast zul je ongetwijfeld de Rotskoepel herkennen op de Tempelberg, wat een gedenkplaats is. Wij vonden de Tempelberg erg indrukwekkend. De berg ademt geschiedenis en dat is goed te merken. Je kunt je hier rustig een tijdje vermaken. Weet wel dat je als niet-moslim de gebouwen niet mag betreden.

Hoeveel tijd te spenderen: 45-60 minuten
Openingstijden: moslims mogen altijd naar binnen, voor niet-moslims gelden de volgende openingstijden:

Zomer:
Zondag tot donderdag: 08u00-11u30 en 13u30-14u30

Winter:
Zondag tot donderdag: 07u30-10u30 en 12u30-13u30

De Tempelberg is gesloten op vrijdag en zaterdag

Prijs: gratis

Klaagmuur (Western Wall)

Het is heel kort lopen naar de Klaagmuur vanaf de Tempelberg. De Klaagmuur is toch wel een van de iconen van Jeruzalem. Deze plek is voor joden te heiligste plek ter wereld en wordt om die reden dan ook druk bezocht. De Klaagmuur is een gedeelte van de door Romeinen verwoeste tempel van Herodes. Inmiddels komen joden van overal ter wereld naar deze plek om te bidden. Hierbij worden vaak briefjes in de muur gestopt.

Ons bezoek aan de Klaagmuur vonden wij heel bijzonder. Ondanks dat wijzelf niet joods zijn, was ook voor ons de sfeer speciaal. Desondanks was de sfeer voor ons meer speciaal door de mensen die er waren, dan door de muur zelf. De muur vonden we kleiner dan verwacht. Alle joodse gelovigen hebben er een keppeltje op, en het grootste gedeelte heeft traditionele, orthodox-joodse kleding aan. De Klaagmuur is ingedeeld in twee delen; een voor vrouwen en een voor mannen. Hier mag je, ook als niet-joodse toerist, naar toe lopen om ook een briefje in de muur te stoppen of de muur aan te raken. Doe dit wel met respect en zorg ervoor dat je de gelovigen niet stoort.

Hoeveel tijd te spenderen: 25-30 minuten
Openingstijden: 24/7
Prijs: gratis

Voor een mooi uitzicht over de Klaagmuur ga je (gratis) naar de Western Wall Observation Point

TIP
Geniet van heerlijk eten en drinken

Als je op tijd bent vertrokken en alles volgens plan is verlopen, is het nu ongeveer 11u00; de perfecte tijd om even te genieten van het heerlijke eten en drinken wat dit gebied rijk is. Israël, Palestina, maar ook andere landen in het Middenoosten staan bekend om hun gezellige steegjes en marktkraampjes. Je kunt natuurlijk ook voor een bezoekje aan een restaurant kiezen. Het is nog wat vroeg voor lunch, maar proef Turks fruit, verse sapjes, vers fruit, sterke koffie, heerlijke thee en andere lekkernijen.

Wij hebben destijds shoarma gegeten in een Arabisch restaurant. Van mensen die we er tegen kwamen, Nederlanders die islamitisch-georiënteerde reizen organiseerden, hoorden we dat het restaurant op een erg gewilde plek staat. Dit vanwege het feit dat er onder het restaurant een ondergronds stelsel is, bestaande uit gangen die naar alle verschillende wijken in de Oude Stad leiden. De eigenaar probeert het restaurant te behouden, maar het wordt hem moeilijk gemaakt door de vele boetes die hij moet betalen. Om hem te helpen worden er regelmatig geldinzamelingsacties georganiseerd voor zijn familie in andere Arabische landen, en is er zelfs een documentaire over gemaakt. We zijn de naam van dit restaurant kwijt, maar zodra we erop komen, laten we dat hier weten!

Hoeveel tijd te spenderen: 30 minuten
Openingstijden: openingstijden verschillen per restaurant/kraampje
Prijs: prijzen verschillen per restaurant/kraampje

Vanaf de Klaagmuur naar Via Dolorosa

Van de Klaagmuur loop je in principe in minder dan 10 minuten naar Via Dolorosa. Echter zijn er onderweg verschillende plekken die de moeite waard zijn waar je (optioneel) kunt stoppen. Zo kun je stoppen bij:

 • Shomrei Hahomot Synagoge: dit is een replica van een originele synagoge.
 • Little Western Wall: een onbekend stuk muur dat ook ooit deel uitmaakte van de westelijke muur gebouwd door Herodes.
 • Hzon Yehezkel Synagoge: een wat onbekendere synagoge.

Hoeveel tijd te spenderen: afhankelijk van interesse tussen de 10 en 45 minuten
Openingstijden: 24/7, het kan alleen zijn dat je niet naar binnen kunt in de synagoges
Prijs: gratis

Handafdruk van Jezus
Via Dolorosa

Via Dolorosa is een straat die door de Oude Stad loopt. Via Dolorosa staat ook wel bekend als de Kruisweg, omdat Jezus deze weg zou hebben afgelegd naar de plek waar hij gekruisigd zou worden. Gedurende de hele weg moest hij zelf zijn kruis dragen. Via Dolorosa is opgedeeld in verschillende stations, waar je aan de hand van een klein opgehangen beeldje ziet wat er is gebeurd. Je hoeft natuurlijk niet de volledige Via Dolorosa af te lopen (al kan dat prima, tenzij je slechte knieën hebt; de route bestaat voor een groot deel uit trappen), maar het is in ieder geval leuk om station 5 te bezoeken. Hier is een handafdruk van Jezus te zien, waar je je eigen hand in kan leggen.

Via Dolorosa is een bijzondere plek. Wij kwamen er mensen tegen die een processie liepen en daarbij meerdere kruizen droegen. Dit draagt echt bij aan de belevenis en de sfeer die er heerst.

StationGebeurtenis
IJezus wordt ter dood veroordeeld door Pontius Pilatus.
IIJezus krijgt het kruis op zijn schouders.
IIIJezus valt voor de eerste keer.
IVJezus ontmoet zijn Heilige Moeder.
VSimon van Cyrene helpt Jezus het kruis te dragen.
VIVeronica droogt het aangezicht van Jezus af.
VIIJezus valt voor de tweede keer.
VIIIJezus troost de huilende vrouwen.
IXJezus valt voor de derde keer.
XJezus’ kleding wordt uitgetrokken.
XIJezus wordt aan het kruis genageld.
XIIJezus sterft.
XIIIJezus wordt van het kruis afgehaald.
XIVJezus wordt in het graf gelegd.
De Stations van Via Dolorosa

Hoeveel tijd te spenderen: afhankelijk van interesse tussen de 10 en 45 minuten
Openingstijden: 24/7
Prijs: gratis

Church of the Holy Sepulchre

Aan het einde van de Via Dolorosa (bij station X-XIV) vind je de Church of the Holy Sepulchre, ook wel bekend als de Heilig-Grafkerk. Op deze plek is, zoals je net zag in de tabel, Jezus gekruisigd, gestorven en begraven. Later is hier een kerk op gebouwd die meerdere malen is verwoest en in de brand heeft gestaan. Inmiddels wordt de kerk nog altijd druk bezocht door vooral christenen. Vlakbij de ingang ligt een marmeren plak waar Jezus op gelegen zou hebben. Deze plek wordt door veel mensen aangeraakt. Niet alleen de tombe, maar de volledige kerk is – door een overvloed aan beelden, bijzondere ramen en altaren- een bezoekje waard.

Hoeveel tijd te spenderen: afhankelijk van interesse tussen de 10 en 45 minuten
Openingstijden: 05u00-20u00, in de winter tot 19u00
Prijs: gratis

Vlakbij de Church of the Holy Sepulchre vind je een Lutherse Kerk; hij is bijna niet te missen. Wij zijn er niet naar binnen gegaan, maar vonden de buitenkant ook al prachtig.

TIP
Lunchen in de Arabische Wijk

Afhankelijk van je tempo zal het nu ongeveer tussen 13u00 en 15u00 zijn. De perfecte tijd om te gaan lunchen. Wij houden erg van Arabisch eten en vertrokken dus naar de Arabische Wijk, wat een paar minuten lopen was. Natuurlijk kun je -afhankelijk van je interesse of smaak- ook kiezen voor een andere wijk. Struin langs toffe marktkraampjes en gezellige restaurantjes en geniet van het heerlijke eten!

Hoeveel tijd te spenderen: 45-60 minuten
Openingstijden: de openingstijden van restaurants verschillen
Prijs: de prijzen verschillen per restaurant

Enkele optionele activiteiten voor de middag

Je hebt nu waarschijnlijk nog een paar uur over om Jeruzalem verder te verkennen. Heb je nog niet alles bezocht wat hierboven staat beschreven, ga dan eerst verder met die bezienswaardigheden. Mocht je wel volgens dit schema lopen, dan volgen hier enkele optionele activiteiten voor in de middag:

 • Maak een (Free) Walking Tour, zodat je de stad nóg beter leert kennen.
 • Ga naar de Tuinen van Gethsemane, waar Jezus voor het laatst zou hebben gebeden, en zou zijn opgepakt. Op deze plek staan olijfbomen die er destijds ook al stonden! (kosten: gratis)
 • Maak een wandeling over de stadsmuren van de Oude Stad. (kosten: 16 shekel)
 • Vertrek naar de Olijfberg, om daar Jeruzalem van boven te bewonderen.
 • Ga naar Dormition Abbey, waar Maria ligt begraven.
 • Breng een bezoek aan de City of David (kosten: ong. 60 shekel).
 • Ga ondergronds in Jeruzalem! (kosten van de tour: 320 shekel)
 • Wandel eindeloos door de gezellige straatjes!
Avond: Tower of David Show

Wij gingen ’s avonds, nog voor het avondeten (anders viel alles net onhandig) naar de Tower of David lichtshow. Dit is een show bij de Tower of David, een oude citadel vlakbij de Jaffa Gate. De lichtshow begint op verschillende tijden, waarvan wij de show van 19u00 uitkozen. Tijdens de show, die ongeveer 45 minuten duurt, leer je veel over de geschiedenis van Jeruzalem. Er wordt verteld over alles wat er is gebeurd, je hoort muziek en ziet prachtige beelden en dat allemaal geprojecteerd op de Tower. Heel bijzonder! Toen wij er waren regende het behoorlijk hard, maar ondanks dat je buiten zit, was het zeker de moeite waard. Na afloop kun je een leuk restaurantje opzoeken voor een portie shoarma of falafel!

Hoeveel tijd te spenderen: 45 minuten
Openingstijden: er zijn verschillende tijden mogelijk
Prijs: 65 shekel (reserveer van te voren)

De voorstelling

Dag 2

Nu je op dag 1 alle hoogtepunten hebt bezocht, zijn er verschillende opties voor dag 2. Kies datgene waar jij het meest geïnteresseerd in bent! Let op: heb je nog niet genoeg van alle historische plekjes in de Oude Stad? Ga hier dan nog een dagje heen en dompel je onder!

Dagtour Palestijnse Gebieden

Wij maakten op onze tweede dag een indrukwekkende trip naar Bethlehem in de Palestijnse gebieden. We bezochten dit gebied met een gids en zagen onder andere de volgende plekken:

 • Nativity Church: geboorteplaats van Jezus
 • Shepherd’s Field: waar de geboorte van Jezus werd aangekondigd door Engelen
 • Muur tussen Palestina en Israël
 • Aida Camp: vluchtelingenkamp
 • Mar Saba Monastery: Oud Grieks-Orthodox klooster net buiten de stad. Hier is Jezus geboren volgens de Koran.

Meer lezen over het bezoek? Check dan dit artikel!

Kosten: 70$ p.p.

Yad Vashem

Wij hebben Yad Vashem niet bezocht, omdat we ons bezoek aan Jeruzalem niet te beladen wilden maken; we gingen namelijk ook al naar Bethlehem. Desalniettemin is deze plek volgens velen een aanrader om te bezoeken, hoe pittig het bezoek ook is. Yad Vashem is het officiële monument van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Dit indrukwekkende museum is een must als je meer wilt weten over de holocaust. Je kunt er interviews zien, korte documentaires en persoonlijke spullen van slachtoffers. Een plek om stil van te worden.

Hoeveel tijd te spenderen: 2 uur tot een hele dag
Openingstijden: 09u00-17u00 (maar op vrijdag en vakantiedagen tot 14u00)
Prijs: gratis

Israel Museum

Het Israel Museum is het nationale museum van Israel. Op zaterdag is bijna alles dicht in Jeruzalem, maar dit museum is nog open. Fijn, want je kunt je er goed vermaken; de collectie is super groot! Je vindt er (joodse) kunst en archeologische vondsten en zelfs Dode Zee rollen. Een prima plek voor een leerzaam dagje weg!

Hoeveel tijd te spenderen: 3 uur tot een hele dag
Openingstijden: zondag, maandag, woensdag, donderdag en zaterdag 10u00-17u00, dinsdag 16u00-21u00, vrijdag en vakantiedagen 10u00-14u00.
Prijs: 54 shekel

Avond: Mahane Yehuda

Eindig je bezoek aan Jeruzalem bij de Mahane Yehuda Markt. Deze (deels overdekte) markt is zowel overdag als ’s avonds te bezoeken én zeker de moeite waard. Er zijn hele leuke, sfeervolle restaurantjes, kraampjes vol heerlijk eten en drinken en er wordt fijne muziek afgespeeld. Wat wil een mens nog meer?! Wij hebben hier beide avonden gegeten en dat was top!

Hoeveel tijd te spenderen: 1 uur tot urenlang
Openingstijden: 24/7
Prijs: gratis, op het eten en drinken na

Welke accommodatie?

Wij sliepen in dit appartement (gehuurd via AirBnB). De locatie is fantastisch, want het appartement ligt lijnrecht tegenover Mahane Yehuda én boven een bakkerij. Wakker worden met de geur van versgebakken broodjes… Dat is toch heerlijk?! Helaas is het appartement een beetje moeilijk te vinden, dus je hebt wel wat hulp nodig van de eigenaren. De binnenkant van het appartement is prima. Genoeg bedden (tot 6 personen), een keuken, fijn balkon en een goede badkamer. Een dikke aanrader dus!

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s