Het Midden-Oosten: welk land te bezoeken?

Het Midden-Oosten is een regio die de meeste mensen liever overslaan. Wanneer je aan mensen in je omgeving vertelt dat je hiernaartoe op reis gaat, zullen ze je misschien ook wel even raar aankijken. Niet zo gek, want veel mensen associëren het Midden-Oosten met onveiligheid. Toch heeft de regio een heleboel te bieden én zijn er ook genoeg landen die veilig te bezoeken zijn*.

Wij zijn dol op het Midden-Oosten. We zijn er toch wel minimaal 10 keer naar op reis geweest en hebben ons er altijd vermaakt. De gezellige markten vol heerlijk vers eten, de souks waar je in kunt verdwalen, de goudkleurige woestijn en mooie onderwaterwereld… We blijven eens in de zoveel tijd weer terugkeren naar deze regio. We hebben hierbij wel altijd goed gelet op de veiligheid. Op deze site van Buitenlandse Zaken checken we altijd het reisadvies, en we reizen alleen af als de actuele situatie goed is. Dat betekent dat alle bestemmingen die oranje of rood gekleurd zijn (respectievelijk alleen noodzakelijk reizen of niet reizen) standaard afvallen, en we enkel groen- en geel gekleurde bestemmingen bezoeken. Er zijn dertig landen die -afhankelijk van de bron- tot het Midden-Oosten behoren. In dit artikel nemen we alleen de (op het moment van schrijven) relatief veilig te bereizen landen mee (zo vallen Irak, Jemen, Somalië en Syrië er bijvoorbeeld buiten). Ga jij naar het Midden-Oosten? Check voor elke bestemming regelmatig de actuele veiligheidssituatie en blijf tijdens je reis waakzaam.

Dit zijn de landen die we meenemen in dit artikel:

 • Bahrein
 • Egypte
 • Iran
 • Israël
 • Jordanië
 • Koeweit
 • Libanon
 • Marokko
 • Oman
 • Palestina
 • Qatar
 • Tunesië
 • Turkije
 • Verenigde Arabische Emiraten
Bahrein

Bahrein ligt op zeven uur vliegen van Nederland. Het land is wat onbekend, maar kent zeker veel bezienswaardigheden. Bezoek de waanzinnige woestijnlandschappen en de grootse moskeeën, maar neem ook een kijkje op het Formule 1 circuit! Wij hebben Bahrein nog nooit bezocht, maar na enkele research te hebben gedaan, staat deze eilandstaat zeker op ons lijstje. De hoofdstad Manama (heb jij daar al eens van gehoord?) is zowel authentiek als modern, op de Hawar-eilanden vind je meerdere bedreigde diersoorten, en wil je duiken? Dan kun je ook in dit land terecht. Reizen naar Bahrein kan zelfstandig, maar je kan ook cruisen langs de kust van het land.

Hoofdstad Manama (bron: lees ook hier meer informatie over de bezienswaardigheden van Bahrein)
Egypte

Egypte spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding. Wij zijn nu twee keer in dit heerlijke land geweest en eerlijk gezegd zouden we nog wel een keer terug willen. Wel moet je in dit land goed kijken welke regio je bezoekt; niet elk gebied is veilig. Gelukkig zijn de mooiste bezienswaardigheden van Egypte wel te vinden in veilige gebieden. Het zien van de Piramides van Gizeh was voor ons een droom die uitkwam, en hetzelfde geldt voor het masker van Toetanchamon. Toen we de tweede keer in Egypte waren gingen we onder andere naar Luxor, maar hebben we ook fijn gesnorkeld aan de kust. Veel mensen vinden Egyptenaren nogal opdringerig, maar dat vonden wij wel meevallen; naar onze mening zijn Egyptenaren bijzonder gastvrij.

Iran

Iran hebben wij nog niet bezocht. Het land trekt ons aan, maar we vinden het ook een erg spannend land om te bezoeken en daarom zijn we er nog nooit geweest. Toch zijn alle mensen die dit land hebben bezocht er ontzettend enthousiast over. Meestal horen we dat de inwoners misschien wel de meest lieve en gastvrije mensen ter wereld zijn. Ook wordt er altijd verteld hoe mooi het land is, én dat het onterecht is dat het land wordt gemeden door veel toeristen. Gave ruïnes en ruige landschappen, oeroude moskeeën en gezellige markten… Iran lijkt heel veel te bieden. Als vrouw is het wel verplicht om je aan bepaalde kledingvoorschriften te houden. Wil je dit niet, is het geen aanrader om Iran te bezoeken.

Shiraz in Iran (bron: lees ook hier meer informatie over de bezienswaardigheden van Iran)
Israël

Wij zijn afgelopen kerst in Israël geweest. Het land is door steden als Nazareth, Jeruzalem en Tiberius een must see als je een geschiedenisliefhebber bent, maar ook als je zin hebt in een leuke citytrip. De hoofdstad Tel Aviv is namelijk een heerlijke stad waar je goed kunt zonnebaden én kunt wandelen. Het eten is er heel erg lekker (maar wel duur) en je kunt er goed uitgaan. Daarnaast heeft Israël ook veel natuur. De Dode Zee, woestijnen en prachtige riffen in het zuiden; een echte aanrader dus. Desondanks gaan wij voorlopig niet meer terug. We zijn heel blij dat we dit land gezien hebben, maar voelen ons er niet helemaal ontspannen. Dat ligt niet aan de inwoners die over het algemeen gastvrij en vriendelijk zijn, maar eerder aan het gevoel van veiligheid. Je ziet veel soldaten lopen met geweer en de kans bestaat dat het luchtalarm afgaat en iedereen schuilkelders in moet. Niettemin is het land wel super mooi!

Jordanië

Onze rondreis door Jordanië voelde als een warm bad. Het land is waanzinnig, maar dan ook echt waanzinnig, mooi (en wij hebben nog niet eens alles gezien). De historische stad Petra is natuurlijk dé toeristische trekpleister van het land en dat is niet zo gek; dit wereldwonder is ook gewoon prachtig. Naast Petra kent Jordanië echter nog veel meer gave bezienswaardigheden; de kuststad Aqaba is heel gezellig, de Wadi Rum woestijn is supertof om met een jeep doorheen te scheuren, de Dode Zee is goed voor je huid én leuk om in te drijven, de hoofdstad Amman heeft een mooie citadel en in Jerash vind je nog overblijfselen uit de klassieke oudheid. Een absolute aanrader.

Koeweit

Het kleinste land van het Midden-Oosten, Koeweit, is misschien niet het eerste land waar je aan denkt om naartoe te gaan. Ook wij hebben het land nog niet bezocht. Koeweit is dan wel klein, het land heeft erg veel olie en is daardoor super rijk. Dat is te zien als je de hoofdstad Koeweit-Stad bezoekt, want hier vind je luxe restaurants en jachthavens, grote winkelcentra en musea, en prachtige stranden. Naast de hoofdstad is er in Koeweit niet heel veel te zien op kilometers woestijn na. Daarom is dit land uitermate geschikt voor een korte stedentrip.

Koeweit-Stad (bron: lees ook hier meer informatie over de bezienswaardigheden van Iran)
Libanon

Over of je Libanon veilig kunt bezoeken verschillen de meningen nog wel eens. Een kennis van ons heeft de hoofdstad van het land, Beiroet, pas bezocht. Ze was enthousiast, maar was ook weer blij dat ze weer thuis was. Desalniettemin staat Libanon zeker op ons lijstje, want elk beeld dat we ervan zien is prachtig. Er is veel te zien in Libanon. In een rondreis van ongeveer tien dagen kun je de meeste hoogtepunten zien. Reis langs grotten en paleizen, geniet van heerlijk eten in het vaak met Parijs vergeleken Beiroet, neem een duik in de helderblauwe zee of ga zelfs skiën in de bergen! Libanon schijnt een ongekend fascinerende schatkamer te zijn die het verdient om bezocht te worden.

Al-Amine Moskee in Beiroet (bron)
Marokko

Marokko zit toch wel een beetje in ons hart. Het land is perfect voor een gevarieerde rondreis langs alle hoogtepunten, maar ook prima voor een stedentrip. De steden in Marokko zijn echt prachtig. Ze worden gekenmerkt door bruisende pleinen, mooie paleizen en gezellige souks, roodbruin gekleurde huisjes, lachende en kletsende mensen op straat en drukte op de weg. Het weer in Marokko is bijna altijd goed, het eten is er meer dan fantastisch, de inwoners zijn heel behulpzaam en gastvrij, de natuur is wondermooi, je kunt er skieën, zandhappen in de woestijn en een duik nemen in de Middellandse Zee en dat allemaal op zo’n drie a vier uur vliegen. Wat wil een mens nog meer? Een reis naar Marokko is een reis naar het sprookje van 1001-nacht.

Onze reisvideo van Marrakech
Oman

Oman hebben we nog niet bezocht. Dat komt grotendeels door de vliegtickets die we net te prijzig vinden voor de afstand die je vliegt. Toch trekt het land ons wel aan. We hebben er al veel over gelezen en willen er ook eigenlijk wel een keer naartoe. De hoofdstad van Oman is Muscat, en dit schijnt een hele schone en nette stad te zijn vol mooie bezienswaardigheden als moskeeën, (privé)stranden en markten. Niet alleen de hoofdstad is zeer zeker de moeite waard, ook de rest van het land is mooi. Oman heeft een heuse Grand Canyon, kent verschillende verkoelende oases, heeft mooie stranden én zeeschildpadden, en kent een uitgestrekte woestijn. Oman is een onontdekte parel.

Hoofdstad Muscat (bron)
Palestina: Westelijke Jordaanoever

Als je aan mensen vertelt dat je naar Palestina gaat, kijken ze je aan alsof je gek bent; je gaat toch niet op reis naar een onveilig oorlogsgebied? Toch is niets minder waar. Palestina bestaat uit twee delen, de Gaza-Strook en de Westelijke Jordaanoever, en natuurlijk is de Gaza-Strook absoluut niet veilig. Echter is de Westelijke Jordaanoever, zeker als je met een gids reist, veilig te bezoeken. Het land is geen oorlogsgebied, maar je merkt wel veel van het conflict tussen Israël en Palestina, zeker als je in de grensregio bent. Hier zie je de grensmuren, Banksy’s protestkust en vluchtelingenkampen. Plekken die indrukwekkend zijn, pijnlijk zelfs, maar wel belangrijk om te bezoeken. Gelukkig heeft Palestina ook nog minder-conflict-gerelateerde plekken. Deze vaak historische plaatsen worden maar door weinig mensen bezocht, maar zijn echt de moeite waard.

Meer lezen over ons bezoek aan Palestina? Klik hier!

Qatar

Qatar is een klein land gelegen op een schiereiland. Het is geen land voor een lange rondreis, maar wel een interessant land voor een kort bezoek. Net als Koeweit is Qatar een oliestaat en daardoor erg rijk. De hoofdstad Doha is modern, maar voelt ook traditioneel aan. De stad kent souks, een prachtige boulevard, torenhoge wolkenkrabbers en interessante musea en cultuur. Je kunt in Doha shoppen tot je erbij neervalt, relaxen aan de luxe zwembaden en genieten van overheerlijk eten. Meer zin in avontuur? Neem dan een duik in de zee of ga op expeditie in de woestijn!

Uitzicht vanaf het water bij de boulevard (bron)
Tunesië

Wij zijn een keer in het in Afrika gelegen Tunesië geweest, we sliepen toen op Djerba. Djerba is het belangrijkste eiland van Tunesië. Zomers is het er heerlijk warm, in de winter is het er wat koeler. Maar dat mag de pret zeker niet drukken; Djerba en daarbij dus ook Tunesië zijn heel gaaf om te bezoeken. We hebben er een mooi openluchtmuseum bezocht, tochten gemaakt door de Sahara, kijkjes genomen bij de lokale werkplaatsen (in Tunesië wordt veel aardewerk gemaakt) en eindeloos geslenterd door de fijne Arabische straatjes. Tunesië was -op Turkije na- onze eerste kennismaking met het Midden-Oosten, en daar is dit land zeker een aanrader voor. Ben je nog nooit in het Midden-Oosten geweest zul je misschien een lichte cultuurshock ervaren, maar eigenlijk is Tunesië voor iedereen redelijk eenvoudig te bezoeken.

Turkije

Wij hebben het mooie Turkije heel vaak bezocht totdat het wat onrustiger werd in het land. Inmiddels zijn we er al een paar jaar niet geweest, maar we hebben eerder al de plekken Alanya, Side, Bodrum, Izmir, Kusadasi en Turgutreis bezocht. Daar hebben we vanuit ons hotel uitstapjes gemaakt naar de meest gezellige steden, mooie stranden én historische pareltjes. We zouden eigenlijk wel weer een keer terugwillen naar Turkije, we vonden het er altijd super tof! We zijn vooral heel benieuwd naar Istanbul; dit moet een hele mooie stad zijn! Turkije was onze eerste buiten-Europa ervaring en daar is dit land ook heel geschikt voor. Het is modern genoeg, maar voelt toch echt aan als het Midden-Oosten.

Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

Veel mensen denken dat het veelbezochte Dubai en Abu Dhabi landen zijn, maar in werkelijkheid zijn dit steden in het land ‘Verenigde Arabische Emiraten’, kortweg VAE. VAE is het land van de luxe vliegtuigmaatschappij Emirates, van de kustmatige palmeilanden, de hoogste toren ter wereld (de Burj Khalifa), grote moskeeën en eindeloze woestijn. Vliegtickets naar dit land zijn niet heel duur, maar daar is ook alles mee gezegd. Een bezoek aan VAE gaat je geld kosten en niet weinig ook; hotels, uitstapjes, eten en drinken… Alles is goed en luxe, maar bovenal duur. Toch is dit een land dat je gezien moet hebben, alleen al vanwege de hitte; in de zomer kan het er zo vijftig graden Celsius worden!

Moskee (Bron)

Wij willen graag nog veel andere landen in het Midden-Oosten ontdekken. Hoe denk jij daarover? Vind je het gebied ook zo prachtig? Of ga je liever ergens anders heen?

*Momenteel beleeft de wereld door het Covid-19 een van de meest ingewikkelde en verstorende periodes wat betreft reizen. Inmiddels raadt de Nederlandse overheid aan om thuis te blijven en om alleen naar het buitenland te reizen als dit strikt noodzakelijk is. Houd de adviezen van Buitenlandse Zaken goed in de gaten. Nu is een reis plannen niet het meest verstandige wat je kunt doen. We hopen dat jullie over een tijdje deze tips allemaal in de praktijk kunnen nemen. Onthoud dit artikel dus, en kom later nog eens terug. Take care and be safe!

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Henriette schreef:

  Leuk om te lezen!! Ik mis Soedi-Arabie😁

  Geliked door 1 persoon

  1. loesensuusopreis schreef:

   Dankjewel, leuk te horen! Als echte SA-kenner snap ik dat je die mist… Staat vast heel van op jouw website? We nemen even een kijkje!

   Like

 2. labellabora schreef:

  Wat een leuk artikel om te lezen dit. Ik ben recent nog in Marrakesh geweest en heb ook twee dagtrips gedaan door de binnenlanden van Marokko. Het was echt prachtig en ik wil graag nog eens terug naar dit land. Andere landen in het Midden-Oosten, zoals Jordanië wil ik dan ook graag eens bezoeken. ✨😊

  Geliked door 1 persoon

  1. loesensuusopreis schreef:

   Ah wat leuk om te horen, Naomi! Bedankt voor je reactie! Marokko is zo leuk he! Echt een prachtig land! En Jordanië is zeker een aanrader!

   Geliked door 1 persoon

   1. labellabora schreef:

    Jaa echt prachtig. Veel mensen vonden dat ik niet moest gaan, maar ik voelde me er wel veilig. De mensen zijn enorm aardig. En soms moet je gewoon je gezonde verstand gebruiken. ✨

    Geliked door 1 persoon

  2. loesensuusopreis schreef:

   Precies, daar heb je helemaal gelijk in. Wij hebben in Marokko helemaal nergens last van gehad. Veilig, en ook -want daar kregen we veel waarschuwingen over- totaal niet lastig gevallen door mannen. Wel hadden we altijd een lange broek aan en een tshirt met minimaal korte mouwen, maar dat is slechts een kleine aanpassing en was voor ons geen probleem.

   Geliked door 1 persoon

   1. labellabora schreef:

    Jaa precies wij hadden hetzelfde! Als we wel werden aangesproken, dan liepen we gewoon door. En was het daarna direct afgelopen. Misschien komt het ook wel, omdat wij in februari er heen waren en niet in het hoogseizoen!

    Like

   2. loesensuusopreis schreef:

    Wat fijn dat jullie ervaring ook zo was! En toevallig, wij waren er ook in februari! Echt een top tijd, want wel zonnig maar niet té warm!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s