Op reis naar Israël: alles wat je moet weten voor vertrek

Israël is toch wel een van de meest bijzondere landen ter wereld. Het land stond nooit heel hoog op ons lijstje, maar door goedkope vliegtickets kwamen we er afgelopen winter toch terecht. We maakten een prachtige rondreis door Israël, Palestina en Jordanië en leerden het mooie land goed kennen. Veel mensen hebben Israël op hun bucket list staan. Terecht, want je zult je er goed vermaken. We merken wel dat veel mensen huiverig zijn voor een bezoek aan Israël. Is het bijvoorbeeld wel veilig en hoe duur is het eigenlijk? Daarom in dit artikel: praktische reistips en alles wat je moet weten voor vertrek. Succes gegarandeerd!

Israël is duur, maar de vliegtickets niet

Israël is een duur land. De lokale bevolking merkt dat natuurlijk het meest (we spraken veel over belasting klagende taxichauffeurs), maar ook als toerist zul je zien dat het geld je portemonnee uitvliegt. Accommodaties zijn prijzig, en hetzelfde geldt voor eten in restaurants. De prijzen zijn west-Europees en liggen soms zelfs hoger. Toch zijn er een paar dingen die tijdens je reis naar Israël niet heel duur zijn. Ten eerste de vliegtickets, want je boekt voor 100-150 een retour naar Tel Aviv met TransAvia. Ook hoef je voor veel bezienswaardigheden niet te betalen (maar moet je wel betalen, liggen de prijzen hoog). Als laatste kun je op markten nog wel betaalbaar eten en drinken kopen. Fijn!

Het visum

Het krijgen van een visum kun je allemaal bij aankomst regelen, je hoeft dus in feite van te voren niks te aan te vragen of in te vullen. Dit is echter alleen zo als je niet in landen bent geweest als Soedan of Iran (en dus ook andere, vaak Arabische landen). Het kan zijn dat ze met een stempel van zo’n land in je paspoort moeilijk gaan doen bij de douane, en dus kun je van te voren beter een nieuw paspoort aanvragen. Het visum zelf bestaat uit een los papiertje, zodat je bij volgende reizen naar andere landen geen problemen krijgt met je reis naar Israël. Raak dit papiertje niet kwijt. Ondanks dat we niet weten wat er gebeurt als je het kwijtraakt, weten we bijna zeker dat je dan een probleem hebt.

Het weer is er bijna altijd goed

Israël is geen super groot land, maar het weer verschilt er in de regio’s flink. In de zomermaanden is het overal warm, zo niet te warm voor lange wandeltochten. Wij waren er in de winter, en hebben dus vooral een goed beeld van het decemberklimaat. Onze conclusie: je kunt prima in de winter naar Israël zolang je veel verschillende setjes kleding meeneemt. In Tel Aviv was het weer lente-achtig (en dus heel lekker in korte mouwen), in Jeruzalem was het fris en regende het. Voor Jeruzalem adviseren we je om herfstkleding mee te nemen (met jas) en daarbij ook handschoenen en een muts. Iets zuidelijker, bij de Dode Zee, is het weer helemaal top. Je kunt zelfs ’s middags even badderen in de zee. In het zuiden van Israël is het ’s winters lente- tot zomerachtig. We hebben er regelmatig in het zwembad gezwommen.

Neem in welk seizoen dan ook degelijke en bedekkende kleding mee voor in Jeruzalem. Dit is wel zo respectvol naar gelovige mensen toe, of je nu wel of niet naar binnen mag in een kerk, moskee of synagoge.

TIP
Strenge controle

Overal in Israël zijn de controles streng. Dit merk je bijvoorbeeld als je het Oude Centrum van Jeruzalem in wil, want hier moet je ook langs de douane. Waar Israël echter vooral om bekend staat qua controles, zijn de grenscontroles. Kom je aan per vliegtuig valt de controle nog mee, maar zodra je per vliegtuig vertrekt zul je erg streng worden bevraagd. De toon is vaak bot, je koffer kan worden gecontroleerd (er mag geen slot op) en bereid je voor op een vragenvuur. Zeker de wat meer onervaren reiziger kan hiervan schrikken. Wij hebben ook een grensovergang over land gedaan (van en naar Israël vanuit Jordanië). Dit duurde vooral erg lang, maar was wil iets minder intimiderend. Reken toch ook hier op vragen en controles.

Tel aviv is een hele leuke stad, jeruzalem vooral historisch

Tel Aviv is een hele leuke stad. Je komt er voor het fijne klimaat, het lekkere eten, de fotogenieke binnenstad, het lekkere strand, de mooie zonsondergangen, maar ook voor de fijne sfeer. Het is in Tel Aviv moeilijk om in te beelden dat je in een land bent waar de spanning soms zo hoog ligt, en waar er kans is op het afgaan van het luchtalarm. Wij vonden Tel Aviv bijna Australisch aanvoelen, door de laid-back vibe en de chillende, sportende of picknickende mensen op grasvelden. Jeruzalem is waanzinnig interessant, zowel cultureel als historisch gezien. Je kunt ook hier genieten van heerlijk eten en super goed foto’s maken, maar de sfeer is er niet hetzelfde als in Tel Aviv. Daarom lenen beide steden zich uitstekend voor een 2-in-1 stedentrip.

dienstplicht

In Israël is een driejarige dienstplicht voor iedereen verplicht. Op zich lijkt het niet belangrijk om vooraf te weten wat dit precies inhoudt, maar achteraf hadden we het toch graag geweten. Toen wij lekker in ons hotel zaten te ontbijten in Eilat, kwamen er twee jonge jongens met ontzettend grote wapens naar binnen lopen. Wij schrokken ons de apelazarus, maar de meeste hotelgangers bleven gewoon ontspannen op hun plek zitten. Toen wij aan een hotelgenoot met een Israëlische achtergrond vroegen wat er gaande was, legde hij de situatie uit. Dienstplichtigen zijn 24/7 oproepbaar en moeten dus altijd hun wapen bij hun dragen. Zo kan het dus zijn dat je dienstplichtigen met wapens tegenkomt in het restaurant, in een club, in het zwembad, aan zee of in een winkel. Helemaal geen reden om van te schrikken dus (maar maak er ook geen foto van), maar wel handig om te weten.

Pinnen kan in principe overal

Wij hebben geen enkel probleem gehad met pinnen in Israël, maar we kennen verhalen van reizigers die hier wel moeilijkheden mee hadden. Je betaalt in Israël met de shekel. Momenteel is 1 shekel omgerekend 0.25 euro, je deelt dus alles door vier. Steek je de grens over naar Palestina, dan betaal je ook met de shekel of met de Jordaanse dinar (1 dinar = 1.18 euro).

Houd rekening met shabbat

Shabbat, de Joodse rustperiode, loopt van vrijdagavond (maar begint vaak rond 16 uur) tot zaterdagavond. In deze periode is er veel gesloten; restaurants, winkels en het openbaar vervoer. Daarnaast zul je ook veel minder mensen op straat zien. Ga je naar een Arabische of christelijke wijk, dan kun je meestal nog wel in winkels of restaurants terecht.

Wij hadden zelf -beetje dom- wel enkele reisdagen ingepland tijdens de shabbat. We wilden met het OV reizen en anders met de taxi, maar dat kon dus niet. Uiteindelijk hebben we een (helaas wel vrij dure) taxi geboekt via de website. Hierbij zijn we naar Jeruzalem gereisd, en van Jeruzalem naar Eilat.

Israel is veilig

Hoewel je wellicht wat scheve gezichten krijgt als je zegt dat je naar Israël gaat, is het land goed veilig te bezoeken (zolang je niet naar onveilige grensgebieden gaat, bijvoorbeeld de grens met Syrië). Wij hebben geen onrust gezien en de gewapende dienstplichtigen/militairen vallen na een tijdje niet eens erg meer op. Volgens onze taxichauffeur zijn er ook veel undercover agenten in Israël en dus is de politie zo bij je als je ze nodig hebt. De noodnummers zijn de volgende: politie 100, brandweer 102, ambulance 101. Onveilig voel je je er absoluut niet.

Wij zijn ook in Palestina geweest, en ook hier hebben we ons niet geheel onveilig gevoeld. Toch merk je hier wel meer dat je in een conflictgebied zit, al is het alleen al vanwege de grensmuur, de grenscontroles en de wachttorens. Je zal echter merken dat de Westelijke Jordaanoever veilig te bezoeken is als je maar logisch nadenkt en geen gekke dingen doet.

Nog wat kleine tips:

De laatste praktische tip bestaat uit meerdere kleine tips:

 • Water kun je in Israël gewoon drinken.
 • Obers verwachten flinke fooi in een restaurant (10%) en zullen er ook om vragen.
 • De stopcontacten zijn Europees.
 • Alcoholische dranken zijn heel duur.
 • Internet heb je vrijwel overal.
 • Als niet-jood ben je vaak niet echt welkom in een orthodox-joodse wijk. Je kunt wel mee met een tour, maar op eigen houtje worden de meeste mensen weggekeken. Ga je toch naar orthodox-joodse wijk, let dan op je kleding!
 • Veel winkels zijn ’s ochtendsvroeg nog niet open, en starten rond een uur of 09:00.
 • Veel mensen spreken Engels, maar Google Translate Hebreeuws-Nederlands kan zeker van pas komen.
 • Het tijdsverschil is 1 uur.
 • Sommige bezienswaardigheden zijn alleen tussen bepaalde tijden te bezoeken. Dit geldt vooral voor bezienswaardigheden in Jeruzalem. Check voor meer informatie dit artikel!
 • Veel feestdagen worden uitgebreid gevierd, maar Oud en Nieuw volgens onze jaartelling niet echt. Ook Kerst werd niet bijzonder uitbundig gevierd, maar er stond wel een kerstboom in Tel Aviv.
 • De meeste inwoners van Israël hebben een uitgesproken mening over het Israël-Palestina conflict. Het beste is om niet over dit conflict te beginnen en over koetjes en kalfjes te praten. Mocht iemand anders toch met je willen praten over het conflict, houd dan wel wat reserves en ga niet vol in discussie: de kwestie ligt behoorlijk gevoelig.

Ben jij wel eens in Israël geweest?

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s