Terreurdreiging op het vliegveld; wat nu?

De laatste dag Amerika. Terug naar Nederland. We hadden er absoluut geen zin in. Omdat we vroeg moesten uitchecken in ons hotel op de Keys, besloten we daarom om de rest van de dag nog maar even van het goede leven te genieten. De hele dag hebben we gewinkeld in een outlet vlakbij het vliegveld; nu kon het immers nog! Na een tijdje werd het toch echt tijd voor de lunch. We liepen naar de ‘Foodcorner’, bestelden een pizza en maakten verbinding met het WiFi-netwerk. Nog even rustig internetten. Dachten we. Want toen kwamen de eerste berichtjes binnen: “LOES?! LEEF JE NOG?”

Euhm ja? Wat is er aan de hand? Waarom zijn al mijn vriendinnen ineens zo in paniek? Snel scrol ik door de berichten heen. “Loes ben je oke?” “Loes, laat van je horen!” “Shit! Waar is Loes?” “Loes, antwoord!!!”

Ik begrijp het nog steeds niet helemaal. Maar dan zie ik het bericht van een andere vriendin: er is een schietpartij in een vliegveld in Florida. Snel typ ik een berichtje: “Ik ben helemaal oké, ben nog niet eens op het vliegveld.”

Nadat ik Suus heb ingelicht, besluiten we familie en vrienden die weten dat we in Florida zijn een bericht te sturen. We komen erachter dat de schietpartij was in Fort Lauderdale. Dit is relatief dichtbij ons, maar gelukkig wel een ander vliegveld.

Bang zijn we absoluut niet. Het is heel erg en vervelend dat er (zo dichtbij) een schietpartij was, maar helaas kan dit overal gebeuren. Daarnaast moesten we hoe dan ook terug naar huis, dus tijd om zenuwachtig te zijn hadden we niet.

Het werd tijd om naar het vliegveld te gaan. Toen we over de highway reden, bleek dat er al verschillende maatregelen getroffen waren. Verschillende hoofdwegen waren afgesloten. Er reed politie. Ook moesten we -volgens de billboards boven de weg- uitkijken naar een grote, zwarte pick-up truck Dodge. Natuurlijk hebben we wel opgelet, maar het was eigenlijk gewoon zoeken naar een speld in een hooiberg. Er waren heel veel grote, zwarte Dodges, waarvan de bestuurders zich trouwens behoorlijk bekeken voelden.

Aangekomen op het vliegveld zagen we snel dat er veel extra beveiliging was. Sterker nog; dit hadden we nog nooit ergens gezien. Terreurbestrijding, Homeland Security Officers, politieagenten, militairen en waarschijnlijk ook nog wel een paar geheim agenten… Ze liepen er allemaal rond. Met machinegeweer.

De koffers werden allemaal apart gecontroleerd. Dat gold ook voor de rugzakken, electronica, vesten en plastic tasjes. Sieraden moesten af. Schoenen moesten uit. Onze heupen en handen werden zelfs gecontroleerd op kruitresten en chemische stoffen. Alles voor de veiligheid.

Na de douane dachten we dat we controles wel hadden gehad. In de gate aangekomen checkten we nog even de laatste nieuwsberichten. Door de schietpartij -inmiddels sprak men van een aanslag- waren nu al vijf mensen overleden. We waren opgelucht dat we vanaf een ander vliegveld in Florida vertrokken. Wel waren onze gedachten natuurlijk bij de slachtoffers van de schietpartij in Fort Lauderdale en hun nabestaanden. Geweld is zinloos. Altijd.

Eenmaal in Madrid aangekomen, moesten we weer door een hele hele hele lange controle, omdat we uit Miami kwamen. Dit duurde zeker anderhalf uur, dus we konden direct door het vliegtuig in. Twee uur later kwamen we aan in Amsterdam, veilig en wel. Nog een korte controle en daarna… eindelijk naar huis! Een intensieve dag was het wel geweest.

Terreurdreiging op een vliegveld. Het klinkt vrij eng. Natuurlijk, we keken wel even op toen we al de gewapende agenten en militairen zagen. Maar we hebben ons niet onveilig gevoeld. Sterker nog; door de beveiliging hadden we juist het idee dat er niets meer kon gebeuren. We hebben ons geen moment echt zorgen gemaakt.

Maar wat moet jij eigenlijk doen als er terreurdreiging op het vliegveld is, waarvan jij vertrekt?

  • Blijf rustig. Vertrouw op de beveiliging.
  • Als de douane jouw rugzak extra wil controleren, wees dan niet bang. Ze controleren alleen maar. Als er niets in je rugzak zit, kan je na vijf minuten al weer doorlopen.
  • Zorg dat je op tijd bij het vliegveld bent; de controles duren lang.
  • Maak absoluut geen foto’s van de beveiliging.
  • Houd je familie en vrienden op de hoogte van de toestand. Ook als er niets aan de hand is. Zo hoeft niemand zich zorgen te maken.

 

Wat zou jij doen als er terreurdreiging zou zijn op het vliegveld vanaf waar jij vertrekt? 

 

Uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden plaatsen we bij dit artikel uiteraard geen foto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s