Indonesië | De ultieme reisroute door Lombok, Flores en Bali (+ kosten)

Indonesië, Indonesië… ❤ Wij zijn verliefd! In 2018 kwamen we na 5 jaar terug in dit geweldige land. Eerder bezochten we al Sumatra, Java en Bali, en voor dit jaar stonden Jakarta, Lombok, de Gili-Eilanden, Flores, Komodo en Bali op de planning. Vier weken lang zagen we de meest mooie dingen en genoten we van de prachtige natuur en de overweldigende cultuur die het land rijk is. Ben jij benieuwd hoe onze reisroute eruit zag en wat jij kan zien in vier weken? Lees dan snel verder en reis mee naar Indonesië!

Dag 1 en 2 | Jakarta (Java)

Jakarta is een stad die de meeste mensen het liefste overslaan, inclusief wijzelf. Echter vonden we een goedkope vliegticket naar deze stad en dus waren we al snel overtuigd. Achteraf vonden wij het een bijzondere ervaring om in Jakarta te zijn. De stad lijkt te snel gegroeid, alsof het de groei helemaal niet aankon. Dit resulteert in een vieze, chaotische, drukke metropool die uit zijn voegen is gebarsten. Veel bezienswaardigheden zijn vergane glorie geworden; hoogtepunten zijn moeilijk te ontdekken. Desondanks is Jakarta zeker de moeite waard om te bezoeken, vandaar dat de stad ingebouwd zit in deze rondreis. Op dag 1 kom je (waarschijnlijk ’s avonds) aan en zul je -overweldigd door de files en de drukte- zo snel mogelijk wat willen eten en dan je bed in willen duiken. Op dag 2 heb je de hele dag de tijd om de bezienswaardigheden te bekijken.

Verblijf: Green Bay Condominium Jakarta By Kevin

Lees hier ons artikel over de bezienswaardigheden van Jakarta

Dag 3 | Vlucht naar Lombok

Vandaag vlieg je vanuit Jakarta naar Lombok. De vlucht duurt ongeveer 2 uur. Aangekomen op Lombok is het tijd om je zen modus aan te zetten; hier is het een stuk rustiger dan in Jakarta. Regel een taxi naar je hotel of homestay in Kuta en chill de rest van dag aan het zwembad. ’s Avonds kun je Kuta vast een beetje verkennen.

Verblijf: Yuli’s Homestay

Dag 4, 5 & 6 | Kuta (Lombok)

Kuta ligt in het zuiden van het Indonesische eiland Lombok. In tegenstelling tot het intens drukke Kuta op Bali, is Kuta op Lombok een stukje rustiger. Er komen wel wat backpackers, maar de grote hotels schieten er -gelukkig- nog niet uit de grond. De vibe in het stadje is ontzettend gezellig. Er zijn leuke restaurantjes en cafeetjes, en je kunt er goed wandelen. Maar het belangrijkste van alles? De stranden zijn er prachtig! Kuta heeft misschien wel een paar van de mooiste stranden ter wereld… Je gaat je hier dus zeker vermaken!

Verblijf: Yuli’s Homestay

Lees hier ons artikel over de mooiste stranden van Kuta, Lombok

Lees hier ons artikel over de aardbevingen in Lombok

Dag 7 | Kuta – Senggigi (Lombok)

Vandaag rijd je vanaf Kuta naar Senggigi. De rit duurt maximaal twee uur. Onderweg kun je nog stoppen in een lokaal dorpje genaamd Sade, waar een van de inwoners je maar al te graag een rondleiding geeft. De inwoners van dit soort dorpjes zijn Sasak en behoren tot de Islamitische meerderheid. Aangekomen in Senggigi kun je lekker relaxen aan het zwembad of een wandeling maken door de omgeving.

Verblijf: Puri Bunga Beach Cottages

Dag 8 & 9 | Senggigi (Lombok) & De Gili-Eilanden

Senggigi is een wat luxer aanvoelende plaats in het westen van Lombok. De stranden zijn er niet zo mooi als in Kuta, maar desalniettemin helemaal prima voor een rustig dagje. Vanuit Senggigi kun je (privé) dagtripjes maken naar de Gili-Eilanden. Deze kun je boeken bij je hotel. Wij hebben in één dag alledrie de bekendste Gili-Eilanden bezocht: Gili Trawagan, Gili Meno en Gili Air. Onderweg stop je om te snorkelen (wij zagen meerdere schildpadden!) en heb je genoeg tijd om lekker rond te lopen over de eilanden.

Verblijf: Puri Bunga Beach Cottages

Dag 10 | Vlucht naar Labuan Bajo (Flores)

Vandaag vlieg je vanaf Lombok naar Labuan Bajo op Flores. Waarschijnlijk heb je een tussenstop van een paar uur op Bali. Eenmaal op Flores ben je op een andere wereld. Het Islamitische Lombok is ingeruild voor het christelijke en animistische Flores. Je rijdt vanaf het vliegveld in enkele minuten naar je hotel. Geniet van de zonsondergang aan het strand!

Verblijf: Sylvia Hotel and Resort Komodo

Dag 11 & 12 | Komodo National Park vanuit Labuan Bajo (Flores)

Labuan Bajo -een overigens best leuk vissersdorpje- is de uitvalsbasis voor Komodo National Park. Wij boekten bij ons hotel een dagtrip en voeren zo door de prachtige wateren bij West-Flores op zoek naar manta’s, snorkelspots, roze stranden en nog veel meer moois. Vanzelfsprekend brachten we ook een bezoek aan de gevaarlijke en zeldzame Komodovaraan. Jij kan kiezen op welke dag je een tripje naar deze prachtige plek maakt, en vanzelfsprekend kun je ook een meerdaagse tour doen. Hoe dan ook; als je een dag in je hotel blijft, vermaak je je ook prima met snorkelen, zonnen en heerlijk eten.

TIP

Eerder bedachten we dat het leuk was om een boottocht te maken van Lombok naar Flores, waarbij je ook langs de Komodo-eilanden vaart. Uiteindelijk hebben we toch besloten om dit niet te doen. Lange boottochten in landen als Indonesië zijn niet altijd veilig, en wij hebben al meerdere vervelende ervaringen op zee gehad. Vandaar dat we kozen voor een eendaagse tour vanuit Labuan Bajo. We sliepen dus niet op de boot, maar gewoon in de stad zelf. Voor ons wel zo relaxed. Normaal organiseren we alles altijd zelf en zijn we niet zo pro-tourtjes, maar in dit geval leek dit ons wel handig. Achteraf gezien de juiste beslissing; we hebben alles gezien wat we wilden zien die dag én we kwamen daarnaast ook veel mensen tegen die misselijk waren geworden tijdens de meerdaagse tour.

Verblijf: Sylvia Hotel and Resort Komodo

Lees hier ons artikel over onze zoektocht naar de Komodovaraan

Dag 13 | Labuan Bajo – Ruteng (Flores)

Vandaag reis je van Labuan Bajo naar Ruteng. Ruteng ligt verder landinwaarts op Flores en is per auto te bereiken. De afstanden op Flores zijn niet al te lang, maar toch doe je er vrijwel een hele dag over om op de plaats van bestemming te komen. De grote hoeveelheid bochten kwamen na een tijdje echt wel onze neus uit, maar gelukkig was er ruimte om af en toe even uit te stappen om van het uitzicht te genieten. Vlak voor aankomst brachten we nog een bezoek aan de spinnenweb-rijstvelden waar Ruteng bekend om staat. Daarna was het tijd om naar het hotel te gaan en lekker te ontspannen in de jacuzzi!

Verblijf: Spring Hill Boutique Hotel

Dag 14 | Ruteng (Flores)

Het vaak overgeslagen Ruteng zit in ons hart. Niet vanwege de mooie bezienswaardigheden, want die zijn er -op de rijstvelden na- niet. Wel vanwege de lieve inwoners die je -en dat weten we 100% zeker- zullen aanspreken om een praatje te maken of om Engels te oefenen. Toen wij in Ruteng waren hebben we ook een school bezocht. Aldaar hebben we wat schoolspullen achtergelaten. De kinderen en de leerkrachten vonden het heel leuk dat we de school bezochten. Er werd van alles aan ons laten zien. De kinderen mochten ook nog wat vragen stellen over ons leven in Nederland en over onze reis. Vaak stonden we bijna met tranen in onze ogen voor de klas; zo mooi was het om te zien hoe enthousiast de kinderen waren. Hoewel we op deze dag dus niet zoveel dingen hebben bezocht, was dit wel de dag waar we misschien wel het mooiste op terugkijken.

Verblijf: Spring Hill Boutique Hotel

Wist je dat…

Ruteng op 1200 meter hoogte ligt en daardoor alle zakjes (bijvoorbeeld chips of snoep) op ontploffen staan? Dat is een bijzonder gezicht als je door de supermarkt loopt!
Dag 15 | Ruteng – Bajawa (Flores)

De rit van Ruteng naar Bajawa duurt weer lang, reken op een hele dag. Er komt geen einde aan de hoeveelheid bochten, en daardoor kan de auto meestal niet harder dan 25-30 km/u. Gelukkig kent de chauffeur de weg 😉 Onderweg kom je langs verschillende mooie bezienswaardigheden waarmee je de afstand wat kan opbreken. Waarschijnlijk zie je ook verschillende aapjes langs de weg zitten.

Verblijf: Hotel Happy Happy

Dag 16 | Bajawa (Flores)

Bajawa zelf is niet bepaald een noemenswaardig stadje. Wat echter wel mooi is, is de omgeving van Bajawa; je vindt er niet alleen jungle, warmwaterbronnen (genaamd Soa, vraag er even naar bij je gids) en bamboebossen, maar ook authentieke dorpjes. In de dorpjes kun je worden rondgeleid. Zeker de moeite waard, want zo leer je veel over het leven van de mensen hier. Zo vereren de bewoners hun voorouders nog altijd. Je ziet kinderen spelen, mensen werken en spulletjes verkopen… Het lijkt wel alsof je in een filmdecor terecht bent gekomen! Wij hebben nabij Bajawa drie dorpjes bezocht; Luba, Bena en Gurusina. We hebben er wat souveniertjes gekocht en hebben er wat speelgoed achtergelaten voor de kinderen. Een week later brandde Gurusina helaas helemaal af door een kortsluiting. Dat brak ons hart, want we hebben met eigen ogen gezien hoe belangrijk de dorpjes voor de inwoners zijn.

Verblijf: Hotel Happy Happy

Zie hier 15 foto’s waardoor jij NU naar Flores wil!

Dag 17 | Bajawa – Moni (Flores)

Op naar Moni; de laatste stop tijdens je reis door Flores. Ook hier doe je weer lang over de rit naar dit stadje toe. Moni is de uitvalsbasis voor de Kelimutu Vulkaan, maar die bezoek je de volgende dag. Tijdens je rit stop je weer bij verschillende bezienswaardigheden, waaronder een strand vol maanstenen! Hier kun je ook lunchen. Eenmaal aangekomen in Moni is het weer tijd om even te relaxen na de lange reis. Moni is een prima stadje met genoeg restaurantjes. Helaas was ons hotel geen succes (we sliepen in een bouwval bij een gevaarlijke eigenaar), maar er zijn ook enkele hotels die prima zijn!

Verblijf: wij sliepen in Antoneri Lodge, waar jij dus NIET moet overnachten.

Dag 18 | Kelimutu Vulkaan vanuit Moni (Flores)

Midden in de nacht opstaan is niet iets waar wij naar uitkijken. Echter hadden we op dag 18 een heel goede reden om het toch te doen; een trekking naar de Kelimutu Vulkaan! De Kelimutu is een van meest bekende vulkanen van Indonesië. We reden eerst een uurtje richting de kraters en daarna moesten we nog een halfuur tot een uur lopen naar de top. Let wel, dit alles in het donker, want je moet vóór zonsopgang bij de top zijn. Aldaar is het wachten tot het licht wordt en dan zie je de drie prachtige kraters van de Kelimutu. De kraters veranderen eens in de zoveel tijd van kleur; hoe uniek! Je hebt er ongeveer anderhalf uur de tijd om foto’s te maken, daarna trekt het meestal dicht en heb je geen zicht meer. Hoe dan ook is dit een van de hoogtepunten van de reis. ’s Middags brachten wij nog een bezoekje aan een lokaal dorp om daar weer wat spullen achter te laten en te leren over de cultuur. Hier komt snel een artikel over online.

Verblijf: wij sliepen in Antoneri Lodge, waar jij dus NIET moet overnachten.

Dag 19 | Vlucht Ende – Labuan Bajo – Denpasar

Het is tijd om naar Bali te gaan! Wij waren veel te vroeg op het vliegveld van Ende; het vliegveld was namelijk nog niet open. Daarom hebben we twee uur buiten gewacht tot de deuren openden. Er kwamen wat kinderen naar ons toe en we hebben ruim een uur met ze gekletst over Indonesië en over Nederland. We lieten ze plaatjes zien van onze huisdieren en van de Nederlandse steden en deden een poging om wat te vertellen over onze reis. Dit alles in een mix van heel gebrekkig Bahasa en Engels, maar echt alles begrijpen deden de kinderen niet; in Flores spreken niet heel veel mensen Bahasa. Onze vlucht naar Bali via Labuan Bajo verliep goed, hoewel we veel vertraging hadden bij onze tussenstop. Gelukkig maakte het uitzicht vanuit het propellervliegtuig alles goed! Hallo Bali!

Verblijf: Inna Grand Bali Beach

Dag 20, 21, 22, 23, 24 & 25 | Bali

We hadden nog zes hele dagen op Bali. We zaten nabij Sanur in een fijn hotel, waar we van alle gemakken waren voorzien. Veel mensen vinden deze regio bij Bali helemaal niks (Kuta wordt niet voor niets Kut(a) genoemd), maar wij vinden het heel leuk. Tuurlijk, het is niet authentiek, maar dat weet je van tevoren. De hele sfeer vinden wij gezellig, juist in Kuta. En niet te vergeten… De omgeving is prachtig! Dit was onze tweede keer Bali en daarom hebben we niet super veel gezien en gedaan; we hebben namelijk al veel gezien tijdens ons eerste bezoek. Wel zijn we naar het prachtige Uluwatu geweest en hebben we wat stadjes bezocht. Verder hebben we vooral lekker gegeten, geslapen, gezwommen en gezond. Kan slechter! Als jij deze kleine week op Bali bent, kun je natuurlijk wel veel doen in zien. Je hebt alle tijd voor een bezoek aan de tempel Tanah Lot, de bekende stad Ubud, het authentiekere Uluwatu of een surfles. Neem ook eens een kijkje bij de plantages, de winkelcentra, het vogel- en reptielenpark, of bij een tempel in de buurt. Ook raden wij een bezoek aan het Waterbom Park ten zeerste aan; plezier gegarandeerd.

Verblijf: Inna Grand Bali Beach

Dag 26 & 27 | Vertrek

Helaas, het is tijd om te vertrekken! Wij vlogen vanaf Denpasar via Jakarta en Istanbul weer terug naar Nederland. De bedoeling was dat we zouden overnachten in Jakarta, maar we hadden ons wat vergist in de vliegtijden (oeps), wat resulteerde in een acht uur durende tussenstop aldaar. Het is ook mogelijk om in een streep vanaf Bali terug te vliegen naar Nederland. Hoe dan ook; goede reis gewenst! Hopelijk heb je een mooie tijd gehad!

Kosten

Azië is een ‘goedkope’ reisbestemming. Weet dat je het zo duur kan maken als je zelf wilt. Hier in ieder geval een kleine indicatie.

Vliegtickets: wij vlogen met Turkish Airlines naar Jakarta. Wij vlogen in het hoogseizoen en waren daardoor meer geld kwijt (600 euro). Momenteel kun je voor iets meer dan 400 euro naar Jakarta vliegen vanaf Amsterdam. Soms is het goedkoper om te vliegen vanaf Dusseldorf (wat wij ook een fijner vliegveld vinden + goedkoper parkeren). Reken gemiddeld in ieder geval op een prijs van 550 per persoon per vliegticket. De binnenlandse vluchten in Indonesië zijn niet duur. Wij vlogen bijna altijd met Garuda en een keer met AirAsia.

Taxi’s: Taxi’s hebben meestal een metertje in de auto zitten, en dit kost niet veel. Voor de lange ritten kun je van te voren een prijs afspreken met de chauffeur. Op Flores zijn dit geen officiële taxi’s, dus je weet nooit echt in wat voor auto je terecht komt. Als je echter bij je hotel vraagt of ze een taxi willen regelen, weet je vaak wel dat het betrouwbaar is. Tuurlijk kost een taxi voor lange ritten geld, maar schokkend duur is het nooit.

Verblijf: In Azië zijn overnachting over het algemeen niet erg duur. Voor ieder budget is wel wat te vinden. Gemiddeld waren we zo’n 10-25 euro per persoon kwijt per nacht, maar dit kan dus zeker goedkoper (en duurder).

Lees hier hoe je een verre reis plant!

Eten en drinken: Eten en drinken in Azië is erg goedkoop. Reken op ongeveer 5 tot 10 euro per persoon als je eet in een restaurant. Op Bali zijn gerechten wat duurder. Eten van kraampjes op straat is vele malen goedkoper.

Tours, activiteiten en bezienswaardigheden: Dit is niet duur in beide landen. Veel tempels zijn gratis te bezoeken, behalve de meest belangrijke tempels. Een bezoek aan een museum kost nooit veel en de natuur is natuurlijk gratis. Hoe leuk is dat?! Alleen onze tour naar Komodo was vrij prijzig. We voeren met East Cruise Komodo, en dat kostte 100 euro p.p. Lunch was hierbij inbegrepen én we zaten op een snelle, veilige boot (waar wij op selecteren). Dit in combinatie met de zes bezienswaardigheden die we op een dag zagen, maakte dat we dit zeker de prijs waard vonden.

Ben jij wel eens in Indonesië geweest? Wat was jouw route? Wij zijn benieuwd! 

5 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s