Hoteltips | Leuk en goedkoop overnachten in Yucatan, Mexico

Zes accommodaties in Isla Mujeres, Valladolid, Merida, Campeche, Bacalar en Akumal

In de kerstvakantie van 2022/2023 maakten wij een tweeweekse reis over het prachtige Mexicaanse schiereiland Yucatan. Dit is (terecht) een populaire vakantiebestemming onder Noord-Amerikanen en Europeanen, en er zijn dan ook overal hotels te vinden – zowel groot- als kleinschalig – die snel volgeboekt zijn. Tegelijkertijd is er zoveel keuze dat veel mensen door de bomen hotels het bos strand niet meer zien. Niet gek dat wij tijdens onze reis vragen kregen over in welke hotelletjes wij logeerden. Heb jij een vliegticket naar Mexico geboekt en ben je op zoek naar tips voor leuke én budgetvriendelijke accommodaties in Yucatan? Lees snel verder!

Let op: wij boeken onze accommodaties vrijwel altijd via Booking.com of AirBnB (enkele uitzonderingen daargelaten). De kerstvakantie is het hoogseizoen in Mexico, dus wij hadden te maken met hogere prijzen dan elders in het jaar. Wij waren in totaal met vier personen op reis, dus het kan zijn dat de prijzen van vierpersoonskamers anders zijn dan die van tweepersoonskamers. Onze ‘eisen’ bij het zoeken naar een accommodatie zijn:

 • Het liefste maximaal 25 euro per persoon, per nacht. Mexico is qua accommodaties niet goedkoop en zeker niet in de kerstvakantie, daarom was de range deze vakantie 25-37,5 euro p.p. per nacht.
 • Minimaal beoordeeld met een 7 op Booking.com.
 • Gratis parkeerplaats bij het hotel aanwezig, aangezien we met een huurauto op pad waren.
 • Graag met ontbijt inclusief, tenzij dit de prijs nogal verhoogt.
 • Gratis WiFi. Digital detoxen is leuk, maar de realiteit is dat internet nogal handig is als je op reis bent.
 • Indien in een stad; op loopafstand van het centrum.
 • Gratis annuleren (in verband met de coronapandemie).
 • Bij voorkeur een eigen badkamer, maar dit is geen vereiste.
 • Een zwembad is een grote plus.

De accommodaties

Isla Mujeres: Casa Azul Maya

Casa Azul Maya was de goedkoopste accommodatie die wij konden vinden op Isla Mujeres, maar goedkoop was het zeker niet. Toch zijn wij meer dan tevreden over dit hotel. Ten eerste is de locatie super goed. Casa Azul Maya bevindt zich op het rustige gedeelte van het eiland, op loopafstand van Punta Sur. Er zijn bijna geen andere toeristen, wel een paar kleinschalige eettentjes in de buurt en nergens in de omgeving zie je grote hotels. In samenwerking met Kin Ha Beachclub (wat uitbundiger en grootschaliger klinkt dan het daadwerkelijk is) heeft Casa Azul Maya een prachtig en rustig privéstrand. Hier word je tevens gratis ontbijt aangeboden. De kamers van het hotel zijn ruim en mooi ingericht. Het personeel is bijzonder vriendelijk en altijd in voor een praatje. Doe de groeten aan Alejandro van ons bij de receptie!

 • Wij betaalden 33,65 p.p.p.n in het hoogseizoen.
 • Op booking.com beoordeeld met een 9.
 • Boek hier!
Valladolid: Hotel Hacienda Sánchez

We waren wat verbaasd toen maps.me zei dat we onze bestemming hadden bereikt. Was dit echt ons hotel? Midden op een kruispunt? We parkeerden de auto, checkten in en al onze zorgen waren weg. Wát een leuk hotelletje. Ja, het hotel ligt niet in het centrum van Valladolid, maar wat maakt dat uit als het wel op loopafstand van het centrum is? En ja, de kamers zijn eenvoudig en klein, en het kan zijn dat je een verdwaalde kakkerlak tegenkomt of dat de wc niet meer doorspoelt. Maar echt, we hebben er genoten. Hotel Hacienda Sánchez heeft namelijk een grote tuin en een groot zwembad. Het ontbijt is er heerlijk, er zijn genoeg restaurants dichtbij en het personeel is erg relaxed. De gasten zijn voornamelijk Mexicanen, wat het extra gezellig maakt (tov een hotel vol Nederlanders haha).

 • Wij betaalden 19 euro p.p.p.n in het hoogseizoen.
 • Op booking.com beoordeeld met een 7.9.
 • Boek hier!
Merida: Hotel Doralba Inn

Dit klinkt wellicht als een cliché, maar Hotel Doralba Inn is een oase van rust in het drukke centrum van Merida. Het hotel is gebouwd en ingericht in een authentieke, Mexicaanse stijl. Het ligt midden in de stad op slechts driehonderd meter van het centrale plein, maar heeft toch gratis parkeerplaatsen, een groot zwembad, heel veel kamers en een restaurant (dat eerlijk gezegd niet heel veel voorstelt). De kamers zijn simpel, maar helemaal prima. Het ontbijt is inclusief, maar wat ons betreft kan je dat beter overslaan. Het is namelijk erg lokaal en waarschijnlijk vinden de meeste Nederlanders het niet echt lekker.

 • Wij betaalden 18,25 euro p.p.p.n in het hoogseizoen.
 • Op booking.com beoordeeld met een 7.9.
 • Boek hier!
Campeche: Mision Campeche

Een betere locatie in Campeche kan je niet krijgen. Mision Campeche ligt namelijk haaks aan Calle 59, de bekendste en mooiste straat van de kleurrijke stad. De vele restaurantjes bevinden zich letterlijk op dertig seconden lopen. Hoe gezellig?! De kamers van Mision Campeche zijn mooi en ruim. Zorg wel dat je niet op de zolder zit, dan kan het zijn dat je geen ramen hebt. Het personeel in het hotel is wat passief en onervaren, maar ach dat heeft ook z’n charme. Het hotel heeft geen zwembad. Ook geen eigen parkeerplaats trouwens, maar bijna overal in de stad mag je gratis parkeren. Wij boekten destijds via booking.com, maar daar is ‘ie inmiddels op verdwenen. Boeken kan nu bijvoorbeeld via hotels.com, Agoda of Expedia.

 • Wij betaalden 23 euro p.p.p.n in het hoogseizoen.
 • Op hotels.com beoordeeld met een 7.4.
 • Boek hier!

Bron foto Mision Campeche

Bacalar: Hotel Diosa del Agua Bacalar

Hotel Diosa del Agua is met recht te omschrijven als hipperdepip. Qua bouwstijl lijkt het net of je op Ibiza of in Canggu (Bali) bent beland. Niet erg natuurlijk, zeker niet als je je bedenkt dat de kamers dus erg mooi zijn. Heb je een zwakke rug, dan zijn de bedden niet erg prettig wellicht, maar verder wordt aan alle eisen voldaan. Het hotel is gelegen op een goede locatie op loopafstand van restaurantjes. Parkeren kan op het eigen terrein of aan de straat. Er is een ruim zwembad aanwezig en goed ontbijt is inbegrepen. De receptiemedewerker gedraagt zich een beetje populair en controleert je kamer bij vertrek en dat was lichtelijk irritant, maar het lieve straatkatje bij diezelfde receptie maakte alles goed 😉

 • Wij betaalden 27 euro p.p.p.n. in het hoogseizoen.
 • Op booking.com beoordeeld met een 8.3.
 • Boek hier!
Akumal: Del Sol Beachfront

Zowel in Akumal als in Tulum (tip: ga niet naar Tulum) zijn weinig goedkope accommodaties te vinden. Del Sol Beachfront in Akumal Norte voldeed echter toch aan al onze eisen. Ga hier naartoe voor het ‘Op een onbewoond eiland-gevoel’, want als je vraagt om een kamer op de begane grond, dan loop je direct het strand op vanuit je kamer. En dan niet zomaar een strand. Nee, een privéstrand. Waar pijlstaartroggen in de zee te vinden zijn. Del Sol Beachfront zit naast het leuke restaurant La Buena Vida, waar je zeker naar toe moet. De kamers voldoen. Ze zijn simpel, maar prima. De WiFi is niet heel goed, dus stel je hebt dat nodig (voor inchecken oid), heb je soms wat geduld nodig. De eigenaar/receptiemedewerker is niet heel vriendelijk naar onze ervaring, maar kijk nou toch hoe het hotel eruit ziet?! Knop om en genieten!

 • Wij betaalden 36,50 p.p.p.n. in het hoogseizoen.
 • Op booking.com beoordeeld met een 8.
 • Boek hier!

Heb jij nog leuke hoteltips?

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s