De ultieme reisroute door Yucatan, Mexico, in 2 weken (+ tips)!

Op zoek naar het échte Mexico tijdens een rondreis over het schiereiland Yucatan

Mexico. Het land wordt populairder en populairder de laatste jaren. Dat is niet zo gek, want er valt enorm veel te zien en doen. Vooral Yucatan wordt door behoorlijk wat mensen bezocht. Het schiereiland is dan ook een fijne eerste kennismaking met Midden-Amerika, maar biedt tevens genoeg avontuur en uitdaging voor de meer ervaren reiziger. Wij waren afgelopen kerstvakantie twee weken lang in Mexico. Het alom geprezen Tulum sloegen we maar al te graag over en we focusten ons de cultuur, natuur en historie die Yucatan rijk is. We bezochten piramides, prachtige stranden, dansten de salsa op prachtige pleinen, genoten van het heerlijke eten, zagen pijlstaartroggen en leerden – na ons eerdere avontuur in Tijuana – Mexico een stukje beter kennen. Benieuwd naar onze route? Lees dan snel verder!

Wil je – voor we beginnen – weten waar wij verbleven tijdens onze rondreis door Yucatan? Klik dan hier voor een artikel over onze leuke én goedkope accommodaties.

Dag 1 Aankomst in Mexico

We vlogen rechtstreeks naar Cancun International Airport met KLM, vanaf Amsterdam. Normaal vliegen we eigenlijk nooit met KLM, maar we vonden ongeveer negen maanden voor vertrek wonder boven wonder een goedkoop ticket. Als Nederlander heb je geen visum nodig voor Mexico tenzij je langer dan 180 dagen blijft, maar je krijgt wel een stempel in je paspoort met daarbij de datum waarop je uiterlijk moet vertrekken. Na de douane reden wij naar de haven van Cancun met een door ons hotel geregelde transfer. De rit duurde ongeveer veertig minuten. In haven kochten we een kaartje voor de ferry naar Isla Mujeres en daarna namen we boot. Ondanks dat het weer wat onstuimig was, was de overtocht comfortabel. Na aankomst namen we een taxi richting ons (heerlijke) hotel en we gingen eten bij Kin Ha Beach Club. Een mooi begin van een mooie reis.

Dag 2 Isla Mujeres

Veel mensen slaan Isla Mujeres over vanwege de hoeveelheid grote hotels die er zijn te vinden. De meeste Nederlanders gaan in plaats daarvan naar Isla Holbox. Wij besloten echter toch naar Isla Mujeres te gaan, omdat dit handiger lag in de route, maar ook omdat we het voorgevoel hadden dat Isla Holbox een instagram-paradijsje vol Nederlanders is. Misschien hebben we helemaal geen gelijk, maar Isla Mujeres was in ieder geval heel anders dan dat. Ons hotel bevond zich vlakbij Punta Sur. Grote hotels hebben we daar niet gezien, andere toeristen eigenlijk ook niet. Er waren een paar lokale restaurantjes en kleinschalige hotelletjes, maar verder was het er overwegend rustig. Door het koudefront in de Verenigde Staten hadden we helaas niet echt lekker weer. Gelukkig is dat een unicum. Als jij naar Isla Mujeres gaat is het er hoogstwaarschijnlijk super lekker weer. Ga er snorkelen of duiken, wandel over het eiland of pak een fiets, aanschouw de vele pelikanen of werk aan je tan (wel met zonnebrand) in de zon.

Dag 3 Isla Mujeres – Cancun – Valladolid

Twee weken is maar kort en we wilden veel zien van Yucatan. Op dag 3 namen we daarom alweer de ferry naar het vasteland van Mexico. Daarna reden we per taxi naar vliegveld van Cancun, om aldaar onze huurauto op te halen. Rijden in Mexico is heel relaxt, we zullen er binnenkort een artikel over publiceren. Belangrijk is wel dat je oplet voor de vele verkeersdrempels, want die zijn echt hoog en overal aanwezig. Anyway, vanuit Cancun reden we richting Valladolid. We maakten nog wel een omweg en stopten bij Coba. Hier bevindt zich een van de oudste Maya-complexen van Yucatan. Je kan er een fiets huren en als een echte Nederlander richting de hoofdpiramide fietsen, maar wij gingen gewoon lekker wandelen. Goed voor het budget en de route was trouwens ook maar iets meer dan een kilometer. Coba was prachtig en onze eerste kennismaking met de Maya-historie. We keken onze ogen uit en waren helemaal blij toen we ook nog wat apen door de bossen zagen slingeren. Daarna was het tijd om door de rijden naar eindbestemming Valladolid.

Liever een rondreis dichter bij huis? Ontdek Polen! Klik hier voor de route!

Dag 4 & 5 Valladolid (en dagtrips)

Valladolid is een heerlijke stad. Je kan er rustig een week blijven en genieten van de sfeer in het centrum en de prachtige omgeving. Wij hebben een hele dag uitgetrokken voor de binnenstad van Valladolid. Dat was ruim voldoende. We bezochten alle kleurrijke straatjes, het voormalig klooster Convento de San Bernardino de Siena, het prachtige plein en haar kathedraal, de markt en de Valladolid letras. ’s Avonds is Valladolid enorm gezellig. Het plein staat vol kraampjes en de vogels zijn enthousiast aan het zingen schreeuwen.

Onze tweede dag in Valladolid stond in het teken van een mini-roadtripje naar het noorden van Yucatan. Natuurpark Rio Lagartos was de eerste bestemming. We zagen er een krokodil, maar waren niet enorm onder de indruk van het park. Daarna reden we door naar Los Coloradas; een roze meer. Dit bleek echter geen natuurwonder te zijn, maar een meer dat roze was gekleurd door de zoutindustrie. Dat viel dus een beetje tegen. Daarop zijn we vrij snel alweer teruggereden richting het binnenland van Yucatan. We stopten bij het tempelcomplex van Ek Balam, omdat daar een cenote (sinkhole waar je in kan zwemmen) is waar we maar al te graag een duik in wilden nemen. Het was er prachtig en bovendien rustig. Een absolute aanrader dus.

Dag 6 Valladolid – Merida (met tussenstops)

Dag 6 is toch wel een van onze favoriete dagen in de reis. We begonnen in onze favoriete stad Valladolid en vertrokken vroeg richting Merida, omdat we een druk programma hadden. Stop 1 op onze route was de kleurrijke kerk van Uayma. Erg fotogeniek! Daarna reden we door naar Chichen Itza. Gelukkig hadden we online al kaartjes gekocht, want het was er erg druk. Ondanks de mensenmassa’s vinden we dat je Chichen Itza toch moet bezoeken. Het complex is een wereldwonder en de hoofdpiramide is erg bijzonder en groot. Trek je niet te veel aan van de hoeveelheid mensen en kraampjes en geniet gewoon – samen met vele anderen – van de historie.

Na de lunch reden we door naar onze laatste stop: Izamal. Deze stad is bijna volledig geel en wit geschilderd. Bovendien is het er erg gezellig. Wij waren er tot zonsondergang en hebben ons er heel goed vermaakt. Er zijn gratis piramides, een klooster, een prachtig plein en veel mooie gebouwen. Deze stad is dus zeker een bezoekje waard.

Dag 7 Merida

Merida is de hoofdstad van de provincie Yucatan. Bij binnenkomst, een dag eerder, leek de stad chaotisch en druk. Tijdens onze hele dag in Merida duurde het dan ook even voor we de stad leuk begonnen te vinden. Het centrale plein is zeker niet zo mooi als dat in Valladolid. Er waren veel en veel meer mensen. We waren redelijk snel door de bekende bezienswaardigheden heen… Maar ’s middags en ’s avonds veranderde ons beeld. We besloten nog een extra wandeling te maken door de stad. We bezochten de vis mercado, en liepen door de drukke straatjes. Liepen totaal de andere kant op richting een restaurant dat we hadden gevonden op Maps.me en zagen alle mooie lampjes hangen door de hele stad. Na het eten kwamen we nog een lichtshow tegen en aten we een supermarktijsje met uitzicht op de kathedraal. Overal op straat was het nog levendig. Eindstand: Merida vonden we toch wel errrug leuk.

Dag 8 Merida – Campeche (via Uxmal en PUUC)

Op zich is het maar twee uur rijden van Merida naar Campeche. Wij besloten echter een omweg te maken, zodat we de plaats Uxmal konden bezoeken en de PUUC-route konden rijden. Uxmal, wat je uitspreekt als Oesjmal, was bijzonder leuk en wel vanwege twee bezienswaardigheden. Allereerst bezochten we het museum Choco-Story. Hier leer je alles over de geschiedenis van cacao en over de Maya-cultuur, -ceremonies en -taal. Het museum is bovendien een opvang voor wilde dieren als apen, jaguars en krokodillen die verwaarloosd of mishandeld zijn, geen ouders meer hadden/hebben, of neergeschoten waren.

Na onze stop bij Choco-Story gingen we door naar de volgende stop in Uxmal, namelijk Zona Arqueológica de Uxmal. Hier is ons aller-favoriete Maya-complex te vinden. De piramide is zó mooi, het is er super rustig, we zagen er mega veel hagedissen en de omgeving is prachtig. Bezoek Zona Arqueológica de Uxmal dus absoluut. Het kost wat (ongeveer 22 euro p.p.), maar dat is het zeker waard. Na een uitgebreid bezoek reden we verder naar kuststad Campeche, via de PUUC-route. De PUUC-route is een weg waarlangs veel piramides te vinden zijn. We zagen de piramide Kabah en daarna ging de zon onder. Het nieuwe jaar luidden we in in het mooie Campeche.

Een rondreis door de Kleine Soenda-eilanden in Indonesië? Dat is zeker een aanrader! Klik hier voor de route!

Dag 9 Campeche

In vergelijking met andere steden op het schiereiland Yucatan, is Campeche een wat andere stad. De stad ligt aan de Golf van Mexico. Daar hadden we wat negatieve verhalen over gehoord, maar we vonden het eigenlijk juist een hele mooie zee – waar overigens ook veel pelikanen op afkomen. De boulevard langs de Golf van Mexico in Campeche, de malecon, is heel leuk om te bewandelen. Je kan er sporten, of gewoonweg genieten van de zonsondergang, de frisse zeelucht en de gezellige sfeer.

Er valt nog veel meer te doen in Campeche. Hoewel de stad klein is en je het in een dagje allemaal wel hebt gezien, zijn de kleurrijke straatjes zo fotogeniek dat je wel rondjes kan blijven lopen. Campeche is bovendien ommuurd. Zo werd de stad vroeger – tijdens de Spaanse koloniale overheersing – beschermd tegen pirateninvallen. Zoals elke Mexicaanse stad heeft Campeche tevens een mooi centraal plein, een markt en een kathedraal. Zin in nog meer historie? Bezoek dan het fort of de piramide Edzna! Gezellig eten doe je op straat in de straat Calle 59.

Dag 10 Campeche – Bacalar

Van Campeche naar Bacalar rijden is een behoorlijk stuk, van ongeveer 5 tot 6 uur. Dan is er ook nog een uur tijdsverschil tussen beide plekken, waardoor je eigenlijk nog een uur langer nodig hebt. Dag 10 stond daarom in teken van rijden, rijden en nog eens rijden. Gelukkig hadden we halverwege nog wel een mooie tussenstop bedacht, namelijk de Archaeological Site Xpuhil in Xpujil. Ook hier is weer een Maya-complex te vinden, maar deze ziet er wel heel anders uit dan veel andere historische complexen. We stopten er een uurtje, kochten in een dichtbijzijnde supermarkt wat muffins (lunch, natuurlijk) en reden door naar het bruisende en gezellige Bacalar. We gingen naar Bar La Catrina, waar we genoten van de live muziek, de mooie dansende koppels en pizza. Wel zo lekker na tien dagen tortilla’s!

Dag 11 Bacalar

We hadden maar één hele dag in Bacalar, maar eerlijk? We hadden er wel een week kunnen blijven, zo leuk vonden we het er! Vanwege de beperkte tijd die we hadden besloten we er wel zo veel mogelijk uit te halen. We begonnen de dag bij Cenote Azul. Vele malen groter dan Cenote Ek Balam, waar we eerder waren, maar wel heerlijk om een tijdje te chillen. We lunchten er en gingen daarna door naar Laguna Bonanza, onze favoriete plek in Bacalar. Het water was er prachtig helder en had meerdere kleuren. Er zaten wel wat mensen, maar het was er zeker niet te druk. We sloten de dag af bij Laguna de los 7 Colores, een mooie baai waar we bleven tot vlak voor zonsondergang. ’s Avonds reden we langs Bacalars fort, maakten we een wandeling door het gezellige centrum en aten we een heerlijke burrito in een knus restaurant. Top dag!

Dag 12 Balar – Akumal

De op een na laatste dag in Mexico was aangebroken! We reden noordwaarts richting Akumal, een plaatsje waar we onze laatste twee nachten van de vakantie zouden hebben. Onderweg passeerden we Tulum, wat door menig reiziger wordt aangeprezen. Niet door ons. We kozen er bewust voor om er niet naar toe te gaan en stonden na ons bezoek nog meer achter deze keuze. Tulum is namelijk helemaal niet leuk. Er heerst een -kijk-mij-nou-sfeertje, er is best wat criminaliteit (drugs, maar ook lastigvallen, geweld etc.), voor een strandbedje betaal je rustig vijftig euro, de grote hotels schieten er als paddestoelen uit de grond, er staan stomme quotes langs de weg… In niets lijkt het op het Mexico waar wij zo van houden. Laat dit dus een waarschuwing zijn: ga niet naar Tulum als je op zoek bent naar authenticiteit en sfeer. Het was overal zo duur en krap dat wij onze geplande lunch in het stadje oversloegen en doorreden naar ons hotel in Akumal. We lunchten weer eens gezond met Pringles en genoten van de prachtige locatie waar we waren aanbeland.

Dag 13 Akumal

Als je het bovenstaande plaatje ziet dan wil je toch naar Akumal? Wij zaten in een hotelletje direct aan zee, in Akumal Norte. De op-een-onbewoond-eiland-vibes hadden we zo te pakken. En zeg nou eerlijk, dat is toch niet zo gek? We besloten er te snorkelen, vanwege de – zo lazen we – grote hoeveelheid schildpadden. De schildpadden vonden we niet. Koraal ook maar weinig direct aan de kust (wel wat verder te zee in) en de vissen? Die waren ook niet in grote getalen aanwezig. Wel schrokken we ons de apelazerus van twee pijlstaartroggen die we tegenkwamen. Later hoorden we pas dat die niks doen zolang ze zich niet bedreigd voelen. Logisch eigenlijk, maar toch vonden we weer het water in gaan lichtelijk spannend. De dag sloten we af in het restaurant naast ons hotel: La Buena Vida. Hoewel Akumal erg rustig is, was het daar elke avond een drukte van jewelste. Su-per gezellig!

Dag 14 & 15 Akumal – Atlanta (USA) – Amsterdam

Op dag 14 moesten we ongelooflijk vroeg opstaan, namelijk om 02u, omdat we een vlucht hadden te halen. We reden eerst naar Cancun om daar onze huurauto in te leveren en vlogen een paar uur later naar Atlanta, Georgia, USA. Eerst zouden we via Boston vliegen en daar een uurtje of drie wachten, maar we werden genaaid door de KLM en werden omgeboekt. Atlanta werd het dus, met een tussenstop van bijna tien uur. Tuurlijk baalden we even, maar daarna bedachten we ons dat dit de ideale kans was om wat van Atlanta te zien. En dus gingen we van het vliegveld af om deze grote stad te ontdekken. Lezen hoe we dat hebben gedaan kan in dit artikel. Na een behoorlijk enerverende ervaring kwamen we weer terug aan op Atlanta International Airport, waarna we – met wat vertraging – met Delta terugvlogen naar Amsterdam. Wat een reis hadden we gemaakt! Te gek!

Tips

 • Neem waterschoenen mee. Als je gaat snorkelen of duiken, wiebel dan eerst met je voeten voor je ze op de bodem neerzet. Dan gaat het zand alle kanten op en kan je zien of je niet per ongeluk op een pijlstaartrog stapt.
 • Neem biologisch-afbreekbare zonnebrand mee en eventueel een UV-shirt. Op verschillende plekken is (normale) zonnebrand verboden.
 • Reserveer Chichen Itza van tevoren online. Dat scheelt wachten in een enorme rij.
 • Reis per huurauto. Op deze manier kan je op de wat voor het OV onbegaanbare plekken komen, zoals Uayma.
 • Als je gaat rijden: let op voor verkeersdrempels. Die zijn OVERAL en worden pas aangegeven op het moment dat je al met je hoofd tegen het dak van de auto zit.
 • Tulum raden we af. Cancun en Playa del Carmen eigenlijk ook. Oeps.
 • Lekker een paar woordjes Spaans voor je vertrekt. Daar ga je veel plezier van hebben!
 • Wees niet bang voor straathonden, maar wees wel voorzichtig (ivm hondsdolheid). Ze doen niks, zijn heel vriendelijk.
 • Heb je langer de tijd? Tussen Campeche en Bacalar kan je een omweg maken en onder andere de volgende plekken bezoeken: Villahermosa (Tabasco), Palenque (Chiapas), San Cristobal de las Casas (Chiapas), Flores (Guatemala), Tikal (Guatemala), Belize en Calakmul (Campeche).
 • Korter de tijd? Haal Isla Mujeres uit de route en verblijf eventueel een nacht korter in Campeche.
 • Op zoek naar goedkope vliegtickets? Kijk ook of je kan vliegen vanaf Duitsland of België. Wees niet tevreden met een vliegticket naar Cancun van boven de 750 euro. In het laagseizoen moet je voor vijfhonderd euro een ticket kunnen boeken.
 • Veel reizigers bezoeken Isla Holbox en zijn hier vol lof over. Wij hebben een automatische afkeer tegen plekken die heel populair zijn in de digital-nomad-Instagram-wereld (sorry), maar misschien is ons idee over Isla Holbox wel helemaal niet correct. Je kan dus zeker beslissen daar toch naar toe te gaan.
 • Ga je naar een eiland? De ferry naar Cozumel, Isla Holbox of Isla Mujeres hoef je niet van te voren te reserveren.
 • Geniet ervan! Wij willen mee!

Ben jij al eens in Mexico geweest?

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s