Met de trein naar Kopenhagen of zelfs Zweden: een aanrader?

Treinen naar Kopenhagen, Malmö, Lund of Gotenburg: hoe doe je dat eigenlijk en wat was mijn ervaring?

Er zijn meerdere manieren waarop je naar Denemarken of Zweden kunt reizen. Wijzelf gaan meestal met de auto en de boot (of via de brug) als we naar onze familie in Västra Götalands län (Zweden) reizen, maar veel mensen kiezen logischerwijs voor het gemak, de lage prijs en de snelheid van het vliegtuig. Sinds een paar jaar is het echter een stuk eenvoudiger geworden om juist per trein naar deze twee Scandinavische landen te reizen. Vanwege relatief goedkope tickets ging ook ik, Loes, half januari 2023 met de trein naar Lund en Malmö in Zuidwest-Zweden en Kopenhagen in Denemarken. Een behoorlijke onderneming, maar zie mij als proefkonijn en ik doe natuurlijk alles voor de reiswetenschap 😉 . Wil jij naar Zweden of Denemarken reizen, maar wel op een duurzame manier? Zijn de vliegtickets naar de regio te duur? Of wil je simpelweg het avontuur aangaan? In dit eerlijke artikel lees je over mijn ervaringen, hoor je of treinen naar Kopenhagen of Zweden een aanrader is en hoe de reis verloopt.

Waarom met de trein naar Denemarken en/of Zweden?

Vliegtickets naar Kopenhagen zijn helemaal niet duur. Als je geluk hebt kan je enkeltjes vinden voor nog geen twintig euro. Helaas zijn dit wel vaak vliegtickets van maatschappijen waarbij de bagage niet inclusief is – zelfs in het geval van handbagage. Het kan maar zo zijn dat het enkeltje twintig euro kost, maar je vervolgens zestig euro moet bijbetalen voor je trolley in het bagagerek boven je hoofd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vliegmaatschappijen als Vueling, RyanAir en EasyJet. Bij KLM is handbagage wel inbegrepen, maar hier zijn de tickets dan als geheel weer duurder.

Een internationaal treinticket koop je via NS International, en anders via Omio. Voor een enkele reis van Amersfoort Centraal naar Kopenhagen betaal je ongeveer zestig euro. Fors meer dan een vliegticket helaas, maar je kan zoveel bagage meenemen als je wil. Wel zo fijn als je in de winter naar Denemarken of Zweden reist en je een koffertje vol thermokleding, hand- en sneeuwschoenen, truien en winterjassen wil meenemen. Er van uitgaande dat wij ook handbagage hadden meegenomen als we met het vliegtuig waren gegaan, waren wij al met al met het vliegtuig duurder uit geweest dan met de trein. Tel uit je winst!

Natuurlijk zijn er nog meer redenen om te kiezen voor de trein. Duurzaamheid bijvoorbeeld. Volgens Milieu Centraal belast een vliegreis het milieu wel 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis, maar dan per trein. Daarnaast is het best wel een avontuur om per trein naar Scandinavië te reizen. Het vraagt wat van je aanpassingsvermogen en geduld (want: Duitse spoorwegen en vertragingen), maar dan heb je ook wat! Tot slot kan je het bovendien heel gezellig vinden om met de trein te reizen. Wij hebben best wat ervaring met treinreizen over de hele wereld en elke keer valt het ons weer op hoe leuk en gezellig het eigenlijk is. Niet alleen omdat je met familie of vrienden reist, maar tevens omdat je nieuwe mensen leert kennen aan ‘boord’.

Hoe verloopt de treinreis?

De route

Toegegeven; je bent wel even onderweg als je met de trein van Nederland naar Zweden reist. Ikzelf vertrok rond halfacht ’s ochtends vanaf het station Amersfoort Centraal. Vanuit daar was het tweeënhalf uur naar het Duitse Osnabrück HBF. Vanwege de korte overstaptijd van maar vijftien minuten was het wat stressen, maar uiteindelijk kwamen we daar gelukkig zonder vertraging mooi op tijd aan. De volgende rit was van Osnabrück naar Hamburg. Deze rit duurt een kleine twee uur. Zowel op de heen- als op de terugweg duurde de overstap in Hamburg lang. Op de heenweg kregen we er zelfs nog wat gratis vertraging bij 😉 Gelukkig is het station groot en kan je er even lekker de benen strekken. Struin door de winkels, drink een biertje in een van de bars op het station (?) of haal een Duitse lekkernij in een restaurantje. De tijd vliegt en voor je het weet mag je instappen in de trein naar Kopenhagen. Dit is de langste ruk van de dag; je doet er ongeveer vijf uur over om in de hoofdstad van Denemarken te belanden. Indien je niet doorreist naar Zweden heb je dus na drie treinreizen van in totaal ± negen uur je eindbestemming gehaald!

Wij gingen echter nog door naar Zweden. Om dit land te bereiken per trein, moet je het water over via de bekende Øresundsbron. Een kaartje kan je boeken via de app Skånetrafiken. Download deze app alvast in de trein naar Kopenhagen en koppel je creditcard eraan. Koop een kaartje naar Malmö, tenzij je nog verder wil reizen naar bijvoorbeeld Göteborg (dit kan ook rechtstreeks vanuit Kopenhagen), dan typ je vanzelfsprekend deze plaats in. Je kan je kaartje inzien in de app. Vergeet niet in te checken op het perron. De rit naar Malmö duurt een minuut of veertig. Als je geluk hebt, heb je een prachtig uitzicht over de Øresundsbron en de Sont. Vanuit Malmö kan je doorreizen naar bijvoorbeeld Lund. Op de terugweg verloopt de route soortgelijk. Het kan zijn dat je net iets langer of korter onderweg bent, maar het is om het even.

De treinen en de reis naar Scandinavië

Zowel de Duitse als de Deense treinen zijn schoon en comfortabel. Het is slim om bij je ticketaankoop ook een stoelreservering te maken (4 euro p.p.), zodat je zeker weet dat je de hele reis kan zitten. Het minst comfortabel zijn de vierzits, omdat je bij deze stoelen de minste ruimte hebt en de hele tijd in de ogen van vreemden moet staren 😉 Als je met een gezin of vriendengroep van vier mensen reist, zou de vierzit eventueel juist wel een goede optie kunnen zijn.

De treinen beschikken allemaal over WiFi en die werkt goed. Ik heb een documentaire gekeken op de app van de NPO en dit ging zonder haperingen, terwijl ik van tevoren niks had gedownload. Elke stoel heeft een tafeltje, een stopcontact, een kapstokje én in de Duitse treinen heb je ook een hoofdsteun. De stoelen zitten prima. De toiletten in de trein zijn redelijk schoon en ruim. Vergelijk het met een toilet in het vliegtuig, alleen dan heb je iets meer ruimte en dat is misschien wel fijn voor de claustrofoben onder ons.

Tijdens elke rit is mijn kaartje gecontroleerd. In Duitsland gold er helaas nog nét een mondkapjesplicht, maar die is inmiddels afgeschaft. Je kunt nu dus eindelijk helemaal vrij ademen in de Duitse trein. Heel af en toe loopt er iemand door de trein die eten verkoopt en daarnaast is er een restauratiewagon aanwezig. Ikzelf had gewoon een shitload aan eten meegenomen en kocht op het station alleen heel af en toe een extra drankje.

Ik had een trolley mee en een dagrugzak. Een trolley kan je eenvoudig opbergen boven je hoofd of in een bagagerek naast je. De dagrugzak had ik meestal bij mijn voeten staan. In mijn rugzak zat onder andere al het eten en drinken (zes krentenbollen, fruit, drinkyoghurt, water, ice tea, chips, koekjes, pepermunt), een paraplu, de treinkaartjes, mijn paspoort, oortjes, een laptop (zo kan je zelfs nog wat werken of studeren), opladers, een paracetamol, het spel Keer op Keer en een boek.

Treinreizen naar Kopenhagen of zelfs Zweden: is het een aanrader?

Heb je de tijd en ben je wel in voor wat avontuur? Dan is een treinreis naar Scandinavië zeker een aanrader. Ik vond het reizen per trein comfortabel en ik vond de reis zeker niet te lang duren. Daarnaast was het ook nog eens goedkoper dan reizen per vliegtuig vanwege de bagage die ik mee wilde nemen. Het is alleen jammer dat je elke keer moet overstappen. De kans op vertraging neemt hierdoor toe en je moet je bovendien elke keer opnieuw installeren. Tuurlijk was de reis bij vlagen wat vermoeiend en is de kans groot dat je je ergert aan een krappe overstaptijd of een buurman die elke keer heel irritant zucht, maar al met al was het een groot avontuur waar ik goed op terugkijk.

Als je naar Zweden wil reizen per trein raad ik je aan om toch eerst een nacht in Kopenhagen te slapen. Zo deel je de reis op en maak je het net wat comfortabeler en relaxter. Op de heenweg gingen wij in een keer door naar Lund, maar op de terugweg sliepen we eerst een nacht in de Deense hoofdstad. We konden nog een middag lekker de stad in, zijn uit eten geweest, hebben weer wat boodschappen gedaan voor tijdens de treinreis en konden de volgende dag nét iets langer slapen. Wij sliepen in het hotel City Hotel Nebo, dat slechts op twee minuten lopen van het station van Kopenhagen is gelegen. Ideaal dus, zeker omdat je vroeg moet opstaan.

Samenvatting van de belangrijkste tips

  • Koop je tickets via NS International en maak ook gelijk een stoelreservering. Je zal ongeveer 64 euro per enkele reis kwijt zijn. Bagage is inclusief. Heb je een abonnement omdat je bijvoorbeeld student bent? Vergeet niet 40% of 100% korting in Nederland aan te vinken. Dat scheelt je weer wat euro’s!
  • Je kan via NS International alleen een kaartje kopen tot Kopenhagen. Doorreizen naar Zweden? Download daarvoor de app Skånetrafiken.
  • Probeer een ticket te kopen waarbij je genoeg tijd hebt om over te stappen. De Duitse Spoorwegen staan bekend om hun vele vertragingen. Probeer ervoor te zorgen dat je minimaal een halfuur overstaptijd hebt.
  • Overweeg of een vierzit wel of niet ideaal is voor jouw reisgezelschap. Indien nee, kies dan voor een tweezit.
  • Print je kaartje uit zodat de conducteur deze makkelijker kan controleren.
  • Neem zelf eten en drinken mee; dat scheelt je heel veel geld.
  • Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk door dingen mee te nemen waarmee je jezelf kan vermaken (puzzelboekje, leesboek, spelletje, oortjes, gedownloade Netflix-afleveringen, laptop, etc.).
  • Wil je met de trein naar Zweden reizen? Deel je reis op in twee delen en slaap eerst een nacht in het prachtige Kopenhagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s