De beste route door Mongolië als je ‘maar’ vijf dagen hebt (+ kosten)

Mongolië is een van de meest gave landen waar wij ooit zijn geweest. Het is geen land voor watjes, want als je erdoorheen reist, zul je te maken krijgen met slechte wegen, autopech, niet zo lekker eten en weinig (of zeg maar geen) voorzieningen. Toch is het land zeker de moeite waard om te bezoeken. De meeste mensen die Mongolië bezoeken, doen dat tijdens de Transmongolië-Express. Zij hebben vaak weinig tijd in het land, maar willen wel veel zien. Ook wij hadden dit ‘probleem’, maar hebben nu dé perfecte route voor als je weinig tijd hebt, en toch veel wilt zien.

LET OP: Deze route hebben we samengesteld met het hostel waar we sliepen. Zij hebben voor ons een gids en een chauffeur geregeld, overnachtingsplaatsen en eten ingekocht en klaargemaakt. Zo hoefden we zelf nergens aan te denken, en dat is -ondanks dat wij graag zelfstandig reizen- wel fijn in Mongolië. Mocht je ook deze route willen afleggen, kun je dit regelen door een mailtje te sturen naar Jagaa, de eigenaar van Danista Nomads Tours and Hostel (sales@danistanomadstour.com). Geef aan hem duidelijk aan wat je wel en niet wel. De kosten zullen ongeveer 250 euro bedragen p.p voor vier dagen (incl. alles). Dit is goedkoper dan vele andere tours. Dit artikel is NIET tot stand gekomen in samenwerking met Jagaa, maar we bevelen zijn organisatie wel aan. We zijn gewoonweg enthousiast!

De route die je zult afleggen

Dag 1 Ulaanbaatar

Op deze eerste dag kom je aan in Mongolië. Waarschijnlijk kom je ’s ochtends vroeg, zo rond een uurtje of zes, aan in de hoofdstad van het land; Ulaanbaatar. Als je overnacht bij Danista Nomads, kun je daar van te voren regelen dat je wordt opgepikt op het treinstation. De kans is vrij groot dat je bij aankomst in het hostel moe bent, maar een ontbijtje zal helpen om wakker te worden. Tijdens je eerste dag in Mongolië blijf je lekker in Ulaanbaatar. Je kunt hier -ongeorganiseerd en ook zonder gids- de volgende dingen al rondlopend bezoeken:

 • Genghis Khan Square: dit is hét plein van Mongolië. Om het plein heen zie je verschillende overheidsgebouwen, en daarnaast zijn er verschillende standbeelden te vinden.
 • Choijin Lama Klooster: dit klooster is een contrast met de rest van het overwegend moderne stadsbeeld.
 • Gandhan Khiid Klooster: dit klooster is groter dan het Lama Klooster. De terrein is wat uitgestrekter, en alles ziet er nét wat mooier uit.
 • Centraal Museum: een museum vol fossielen en dinossaurusskeletten, gevonden in de Mongoolse Gobi-Woestijn.

Overnachtingsplaats: Danista Nomads Tours and Hostel

Dag 2 Ulaanbaatar – Terelj National Park

Op dag 2 begint je ‘rondreisje’ door Mongolië. Je zult van Ulaanbaatar naar Terelj National Park rijden. Ondertussen zul je echter nog op verschillende plekken stoppen. Je begint je dan in Ulaanbaatar, waar je onder begeleiding van een gids nog twee bezienswaardigheden zal bezoeken:

 1. Het Winterpaleis: dit paleis -de oud-residentie van Bogd Khan- heeft op wonderbaarlijke wijze de communistische periode van Mongolië overleefd. Nu is het een museum, waar de gids veel over kan vertellen.
 2. Zaisan Hill: dit monument herinnert Mongolië aan de communistische overheersing. Daarnaast heb je er een prachtig wijds uitzicht over de stad.

Hierna zul je Ulaanbaatar uitrijden. Je bezoekt het bekende Chinggis Khaan Statue. Op het moment dat je even later Terelj NP inrijdt, zul je ook de Turtle Rock zien (een berg stenen die er gezamenlijk uitzien als een schildpad) en een klooster bezoeken. Vervolgens ga je richting het kamp waar je zult overnachten. Je maakt kennis met de mensen bij wie je logeert en proeft wat lokale specialiteiten. Vervolgens is het tijd om te paardrijden! Hoe vet! Na dit een uur durende avontuur installeer je je in je tent en krijg je even later eten (niet heel lekker, maar prima te doen). Kijk ’s avonds nog naar de sterren en daarna is het tijd om te gaan slapen.

Overnachtingsplaats: je overnacht bij een lokale familie thuis in Terelj NP.

Dag 3 Terelj National Park – Elsen Tasarkhai

Vandaag verlaat je Terelj NP en vertrek je naar Elsen Tasarkhai. Dit is een erg lange rit, van zo’n zes uur. Gelukkig is er wel ruimte voor pauze. Op de weg naar Elsen Tasarkhai, kom je opnieuw langs Ulaanbaatar. Hier zul je wat eten en wordt er opnieuw eten en water ingekocht. De rest van de tijd rijd je langs en door eindeloze vlaktes. Je ziet de bekende yaks, wilde paarden, geiten en koeien. Bergen, zand en vlaktes. Daarnaast is leuk als je bij de gids regelt dat je stopt bij een ‘heilige berg van stenen’. Als je hier drie rondjes omheen loopt en bij elk rondje een steentje gooit, mag je per steen een wens doet. Mooi meegenomen!

Aangekomen in Elsen Tasarkhai, kijk je vast je ogen uit. Deze plek staat ook wel bekend als ‘de mini-Gobi’. Ook als je weinig tijd hebt, kun je in Mongolië dus woestijn zien. Loop tegen de avond nog even de duinen op, je kunt hier leuke wandelingetjes maken. Je kunt nog wat spelen met de kinderen van het gezin waarbij je slaapt en daarna zullen de (groot-)ouders des huizes je laten zien hoe ze op traditionele wijze koken.

Overnachtingsplaats: je zult overnachten bij een lokale familie in Elsen Tasarkhai.

Dag 4 Elsen Tasarkhai – Ugii Lake

Je zult al vroeg worden gewekt voor het ontbijt. Als je je spullen weer hebt ingepakt, komen er vanuit de verte kamelen aanlopen; het is namelijk tijd voor een ritje door de woestijn op de rug van een kameel! Ook dit avontuur zal een uurtje duren.

Vervolgens stap je weer in de auto. De rit naar de volgende bestemming is vrij kort, zeker in vergelijking met de vorige dag. Onderweg bezoek je het bekende klooster Kharkhorum, een van de weinige kloosters die nog in gebruik is én tijdens de communistische periode bespaart is gebleven. Je rijdt door het stadje Erdenezuu, en zult daar lunchen. Op deze plek heb je wellicht weer eventjes bereik en WiFi, dus kun je je familie weer een teken van leven geven. Ook bezoek je onderweg nog een monument, waarop staat afgebeeld hoe groot het Mongoolse Rijk ooit was. Hier heb je ook prachtig uitzicht.

Na een welverdiende lunch rijd je verder naar het Ugii Lake. Hier kun je even ontspannen van de lange reis die je tot dusver hebt gemaakt. Indien het weer het toelaat kun je zwemmen of kanoën. En ook leuk: hier kun je douchen! Je slaapt namelijk in een toeristenkamp met voorzieningen! Je hebt hier uitzicht op het meer.

Overnachtingsplaats: je zult overnachten in een toeristenkamp aan het Ugii Lake.

Dag 5 Ugii Lake – Ulaanbaatar

Vandaag rijd je weer terug naar de hoofdstad. De weg hiernaartoe duurt redelijk lang en is niet bijster interessant op het mooie uitzicht onderweg na. Gelukkig stop je ook hier voor een lunch.

Als je op tijd terug komt in het hotel (en niet zoals wij autopech krijgt) heb je nog wat tijd om weer lekker te douchen, te slapen of om nog even de stad in te gaan. Als de ruimte in de rugzak of koffer het toelaat kun je ook nog even het winkelcentrum induiken om te shoppen. Aangezien je het wel hebt verdiend, kun je tegen etenstijd richting het Ramada Hotel gaan (in hetzelfde gebouw als de Mall, op vijf minuten lopen van Danista), waar je in een van hun restaurants kan eten. De Koreaan is zeker een aanrader, maar voor het mooie uitzicht kun je ook naar de Rooftop!

Vandaag eindigt je rondreis door Mongolië. De volgende dag (dag 6) zul je erg vroeg vertrekken naar het station voor je trein richting China. Vraag aan het hotelpersoneel of ze een transfer voor je kunnen regelen. Daarnaast kun je ook een gratis ontbijtpakketje van hun krijgen.

Overnachtingsplaats: Danista Nomads Tours and Hostel

Nog wat tips:

 • Heb je een dag korter, omdat je trein alweer op dag 5 vertrekt in plaats van op dag 6? Dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om de eerste dag gelijk te beginnen met de rondreis. Daarnaast kun je ook de nacht bij en dus het bezoek aan het Ugii Lake overslaan.
 • Neem weinig mee. Mocht je een klein rugzakje hebben, stop deze dan vol met alles wat je nodig hebt tijdens de rondreis. De rest van je spullen kun je achterlaten in het hostel en weer meenemen als je richting China gaat. Voor een slaapzak wordt gezorgd.
 • Slaap bij Danista Hostel! Ondanks dat er genoeg keuze is, is Danista echt de beste optie! De kamers zijn ruim (kies voor een prive kamer met douche!), er is WiFi, ontbijt is inclusief en de service is top. Daarnaast is de locatie goed. Alles wat je wilt zien op dag 1 is op loopafstand.
 • Je kunt bij Jagaa aangeven hoeveel dagen je bij lokale families wilt slapen en hoeveel dagen je in een toeristenkamp wil slapen. De verschillen tussen beiden zijn groot. Bij een lokale familie heb je GEEN voorzieningen. Er is geen echte wc (meer een gat in de grond), er is geen douche, geen licht zonder accu en geen elektriciteit. Bij een toeristenkamp heb je een beter bed, een gedeelde douche, westerse wc’s en licht. Echter biedt dit geen garantie voor een goede nacht, want wij hadden nogal last van kevers. Het is allemaal in ieder geval de moeite waard en zeker slapen bij een lokale familie is iets wat je nooit zult vergeten.
 • Ondanks dat al het eten inclusief is, raden we je aan om op dag 1 zelf nog wat houdbaar eten in te kopen. Voorbeelden zijn koekjes, chips en crackers. Mocht je het eten dan helemaal niks vinden, verhonger je in ieder geval niet.
Kharkhorum

Kosten:

Overnachting: De nachten dat je bij Danista Nomads Hostel slaapt, kosten je 25 euro voor twee personen als je een privekamer boekt. Wij vonden dit de moeite waard, omdat je zo net even wat comfort hebt voor en na je avontuur door het Mongolië met minder voorzieningen.

Eten en drinken: eten en drinken is erg goedkoop in Mongolië. Ook eten bij Ramada Hotel is niet schrikwekkend duur. Het ontbijt bij Danista Hostel is inbegrepen. Tijdens de tour is al het eten en drinken inclusief.

Tour Mongolië: de tour kost ongeveer 250 euro per persoon. Een flink bedrag, maar dit is het zeker waard. Alles is inclusief: chauffeur, gids, vervoer, benzine, eten, drinken, overnachtingsplaatsen, uitjes. Alleen souvenirs kun je zelf kopen.

Visum: Het visum van Mongolië kost 60-120 euro per persoon, afhankelijk van of je alles zelf regelt of via een visum bureau.

Wil jij al naar Mongolië?

4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s