Wat je herkent als je in China bent geweest

Afgelopen zomer bezochten we aan het einde van de Transmongolië-Express het mysterieuze en immense land China. We zagen er onder andere Datong en Beijing. Ben jij ook in China geweest? Lees dan snel verder en kijk of je de volgende punten herkent! Staat China op je bucketlist? Na dit artikel staat het Aziatische land hopelijk bovenaan!

1
Het eten in China is lekker, maar komt totaal niet overeen met het Chinese eten dat in Nederland wordt verkocht. Voor alle vleeseters: wij adviseren jullie om toch zoveel mogelijk te kiezen voor de vega-opties. Vlees in China is vaak erg vet (en niet omdat het slecht bereid is, maar omdat dit er lekkerder wordt gevonden)!

2
Het Chinese verkeer is eigenlijk verassend goed georganiseerd. Wij hadden zelf Thaise of Indonesische taferelen verwacht, maar daar bleek niks van waar. De chauffeurs rijden netjes en de taxi’s zijn vrijwel allemaal elektrisch. Nadelig is wel dat je Beijing veel in de file staat. Maar ach… Daar heb je de goed werkende metro voor!

3
Hoe leuk is het om in China in een Courtyard te slapen?! Die hotels en hostels zijn zo mooi! En ze hoeven niet eens duur te zijn!

Ergens in dit flatgebouw vonden wij ons hotel

4
Soms moet je lang zoeken om het ho(s)tel te vinden waar je slaapt. Dan vind je een halfuur later pas het hotel in een verlaten steegje, of op een random verdieping van een grauw flatgebouw, en dat zonder duidelijke aanwijzingen. En jij maar zoeken…

5
De Chinezen vinden het maar wat grappig als toeristen met stokjes eten. Wij dachten zelf dat we dit kunstje wel aardig onder de knie hadden, maar we waren schijnbaar de enigen die dat vonden.

6
Sommige producten worden door Chinezen anders geïnterpreteerd dan door ons Europeanen. Toen wij bij een kraampje een sandwich bestelden (want dit stond ook op de kaart), verwachtten we een broodje te krijgen. Daarvoor in de plaats kregen we -een overigens lekkere- pannenkoek gevuld met groenten, vlees en bijzondere kruiden.

7
De taalbarrière maakt het wat moeilijk om eten en drinken te bestellen. Wij kunnen geen Chinees, en zij vaak geen Engels. Daarbij zijn ook nog eens alle menukaarten geschreven in het Chinese schrift. Hetzelfde geldt trouwens voor straatnaambordjes of informatievoorzieningen. Lang leve de offline versie van Google Translate!

8
De straten in China zijn over het algemeen erg schoon. Nergens is plastic op straat te vinden, en op grote pleinen zijn er altijd wel mensen de weinige vuiltjes bij elkaar vegen.

Ben jij ook in Italië geweest? Dan herken je dit vast ook!

9
Direct als je aankomt in China valt het je op; er hangen overal camera’s. Boven de weg, in de straten, in hotels en in restaurants. Op drukke plekken, op rustige plekken en op toeristische plekken. Echt o-ver-al.

10
En wil je je familie en vrienden een berichtje sturen dat je veilig bent aangekomen? Dat is dan even wat gedoe. WhatsApp, Twitter, Facebook, Youtube, Instagram, Google; het is allemaal geblokkeerd. Dit kun je omzeilen met een VPN (wij raden NordVPN aan [geen #ad, gewoon een tip!]), maar dan nog zul je af en toe flink wat geduld moeten hebben.

Het Chinese eten is wel goedkoop

11
China is helemaal niet zo goedkoop als wij van te voren hadden verwacht. Natuurlijk vallen de vliegtickets enorm mee en ook het eten is niet duur, maar alle activiteiten, de hotels, souvenirs en het visum zijn niet goedkoop als je het vergelijkt met een land als Thailand.

12
Over het visum gesproken… Pff! Wat een werk is het om een visum voor China te krijgen! Extra foto’s maken in verband met andere eisen dan normaal, duizend formulieren invullen, wachten, iets teruggestuurd krijgen omdat het niet klopt, opsturen naar een ambassade of visumbureau, nog een keer duizend formulieren invullen… Je blijft maar bezig! Gelukkig vergeet je alle moeite (bijna) direct weer als de sticker ein-de-lijk in je paspoort is geplakt! Je mag naar China! Alleen dat is al een feestje -en een schouderklopje- waard!

13
Chinezen hebben andere gewoonten dan wij in Nederland gewend zijn. We hebben elke dag tientallen Chinezen horen rochelen, zien spugen of horen schreeuwen. Kinderen hebben soms een broek aan met een gat erin, zodat er geen luier nodig is (dit betekent dat ze dus ook met hun blote billen op stoelen zitten…). Wc’s hebben niet altijd deuren en hebben ze deuren, worden deze vaak opengelaten.

Ook in Zweden geweest? Dan herken je dit zeker weten!

14
Die wc’s moet je trouwens vaak wel even zoeken. Een restaurant beschikt vaak namelijk niet over een eigen wc, maar deelt deze met de wijk. Deze wc’s (van die sta-wc’s, zonder wc-papier, kraan of deuren), zijn overigens wel erg schoon!

15
Chinese steden zijn druk. En als we druk zeggen, bedoelen we ook echt druk. Heel druk.

China is mooi!

16
China is mooi! De steden zijn imposant en modern, maar sommige wijken zijn prachtig authentiek. De natuur is groots en gevarieerd; zo zie je hoge, groene bergen en zo zit je midden in de woestijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige bezienswaardigheden als de Chinese Muur of het Zomerpaleis!

17
Als niet-Chinees word je de hele dag op de foto gezet. Soms worden er zo vaak achter elkaar fotoshoots met je gehouden, dat je het zat bent. Niet omdat het niet wordt gevraagd, maar meer omdat er geen eind aankomt… Na een tijdje moet je door, ondanks dat er nog een rij mensen te wachten staat op hun beurt.

18
Chinezen en gevoel voor -hoe zullen we het noemen- mode/design/e.t.c…; het matcht niet helemaal. Van een Japanse vrouw in de trein hoorden we dat ze er een hekel aan had vergeleken te worden met Chinezen. Dit vanwege hun gevoel voor mode. Aangekomen in Datong begrepen we dit. Veel Chinezen hebben geen kleren aan die bij elkaar passen. Of ze hebben met het hele gezin hetzelfde aan. Of ze hebben t-shirts aan met spelfouten erop. Ook hotelkamers zijn niet altijd mooi ontworpen. Ach ja, creatief zijn ze in ieder geval wel.

De prachtige muurschildering op onze hotelkamer 🙂

19
Chinezen willen niet bruin worden. Daarom lopen ze altijd met een paraplu. Als het regent, maar dus ook als de zon schijnt. Terwijl ze met de paraplu rondlopen, letten ze niet altijd op de omgeving. Je hebt dus tijdens je reis minimaal 3.000.000 paraplu’s ontweken, maar ook minstens 6.000.000 paraplu’s in je gezicht/zij/buik gehad.

20
Chinezen zijn vriendelijk. En dat hadden wij in ieder geval niet verwacht na alle negatieve verhalen die we lazen. De grensovergang tussen Mongolië en China viel ons mee, omdat de Chinezen aardig deden (anders dan de Russen en de Mongolen). Chinezen zijn bereid om je te helpen. Het land is eenvoudig te bereizen, ondanks de grote taalbarrière en de grote afstanden. Je voelt je er snel thuis, ondanks de verschillen met Nederland/België. Je geniet er met volle teugen, ondanks alle moeilijkheden. China is dan wel mysterieus en immens, het is een land naar ons hart!

Ben jij in China geweest? Wat herken je en wat herken je niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s