De grotten van Yungang: een onbekend wereldwonder

In 2007 zijn de zeven ‘Nieuwe Wereldwonderen’ gekozen door mensen over de hele wereld. Nadat ze verkozen waren, werden deze bijzonder mooie plekken (de Chinese Muur, Petra in Jordanië, Chichen Itza in Mexico, Machu Picchu in Peru, het Colosseum in Rome, het Christusbeeld in Rio de Janeiro en de Taj Mahal in India) nog drukker bezocht. Wij hebben nu drie van de zeven wereldwonderen gezien, en vonden deze alledrie even prachtig; het absoluut terecht dat deze bouwwerken als wereldwonder worden gezien. Toch is nog een plek waarvan wij vinden dat het ook op dit lijstje thuishoort; de Yungang Grotten in Datong, China.

De Yungang Grotten liggen in Datong, in het noorden van China, in de provincie Shanxi. Vanaf Beijing reis je er in zes uur al treinend naartoe én de stad is een ideale tussenstop tijdens de Transmongolië-Express. Tijdens deze reis bezochten ook wij deze Chinese stad. De stad Datong wordt vaak door reizigers overgeslagen, omdat de stad zelf -buiten een hele mooie stadsmuur en gezellig centrum – niet veel bezienswaardigheden kent. Daarnaast ligt Datong midden tussen de kolenmijnen en is de luchtvervuiling er bijna het ergste ter wereld. Dat klinkt niet positief… Echter ligt Datong wel vlakbij twee waanzinnig mooie historische bouwwerken van China; de Hangende Tempel en de Yungang Grotten. Deze grotten hebben een enorme indruk op ons achtergelaten. Alleen al hierom moet iedereen die naar China gaat overwegen om naar Datong te gaan!

Wauw!

Het complex van de Yungang Grotten bestaat uit meer dan 250 verschillende grotten, met daarin 51.000 (!) standbeelden van Boeddha’s en Bodhisattvas. Deze Boeddha’s zijn uitgehakt in de rotsen; een prestatie waar je U tegen zegt, zeker als je bedenkt dat dit alles is het gedaan in de jaren 386 tot 534. Daarmee zijn de Yungang Grotten jaaaren ouder dan bijvoorbeeld wereldwonders Taj Mahal en het Christus de Verlosserbeeld.

Het is niet moeilijk om bij Yungang Grotten te komen. Met de lokale bus ben je er vanuit in Datong in een halfuurtje. Zodoende zaten wij dus ook in de bus (het is de blauwe bus, maar als je twijfelt, laat dan even een plaatje van de grotten zien aan de chauffeur) op weg naar de Yungang Grotten. Er zaten geen reizigers in de bus, en alle Chinezen met wie we in de bus zaten vonden het geweldig dat we naar hun Yungang Grotten gingen (of tenminste, dat denken we; misschien zeiden ze iets heel anders??).

Mooi toch?! En heel rustig!

Bij aankomst zie je nog geen enkele grot. Je moet een -overigens best prijzig- kaartje kopen en voor 20 euro (150 Yuan) mag je naar binnen. Vervolgens loop je eerst een halfuur door een prachtig aangelegd park vol kleine watervalletjes, zuilen, tempels en wensbomen. Er wordt opgetreden door muzikanten en danseressen, er zijn een paar winkeltjes en je kunt met een bootje over de vijvers varen. Alleen hier kun je gerust al een of twee uur ronddwalen.

Na een tijdje zie je de eerste grotten verschijnen. Je ziet een paar kleine Boeddha’s, en die zijn al prachtig! De kleinste Boeddha’s zijn slechts een paar centimeter groot, maar ze zijn erg gedetailleerd gemaakt. De grotten worden steeds groter, en daarmee de Boeddha’s ook. Na een tijdje zijn er tempelachtige gebouwen te zien. Hier kun je naar binnen wandelen en dan… kijk je werkelijk je ogen uit. Boeddha’s van bijna twintig meter hoog rijzen op vanuit de grond. Ze zijn geschilderd, kleurrijk, ontzettend precies uitgehakt. De beelden zijn zo mooi en zo oud, dat ze bewaakt worden door politieagenten; foto’s maken is er verboden. Niet dat wij dat erg vonden, want er zijn nog genoeg plekken waar je wel foto’s mag maken, en het is maar goed ook dat de Chinezen zo trots en zuinig zijn op het complex.

Nadat je de tempels van binnen hebt gekeken, zie je nóg meer Boeddha’s en Bodhisattvas – de een nog groter en hoger dan de andere. Deze zijn uitgehakt aan de buitenkant van de rotsen, en hier mag je wel foto’s maken. Het is indrukwekkend hoe hoog ze zijn en het is bizar om te bedenken dat alles zo lang geleden is het gemaakt. Alles is zo mooi!
Nadat je alles hebt gezien, kun je met een elektrisch treintje terug naar de uitgang van het park. Daar kun je over een lokale markt lopen, waar je naar harte lust hapjes en lekkernijen kan proeven. Ook hier wordt nog opgetreden en muziek gemaakt; het is er heel gezellig.

Het is heel gek dat deze plek zo weinig wordt bezocht door reizigers. De Chinezen zelf hebben de grotten aardig ontdekt, maar wij zagen zelf destijds (in het hoogseizoen) slechts twee handen vol westerse toeristen. Juist omdat deze plek niet veel wordt bezocht en nooit in reismagazines/-websites/-tv-programma’s verschijnt, maken de grotten nog meer indruk. Wij hadden zelf door alle aanbevelingen heel veel verwachtingen van Petra in Jordanië bijvoorbeeld, en dat was ook fantastisch mooi, maar de Yungang Grotten in Datong deden onze monden haast doen openvallen. Daarom adviseren we jullie om deze plek absoluut op jullie bucketlist te zetten. GA HIER NAARTOE! En hoewel de plek wel op de eervolle lijst van UNESCO staat, bevelen wij bij dezen de Yungang Grotten aan als Nieuw Wereldwonder. Want een wereldwonder, dat is deze plek zeker!

Staat deze plek al op jouw bucketlist?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s