Wat te doen in Beijing? Dit is de beste planning voor 3 dagen!

Beijing is gaaf, overweldigend en groot. De stad is een goede en gelijk een intense (eerste) kennismaking met China. Ondanks dat er heel veel informatie is te vinden over Beijing, blijft het lastig om in te schatten welke highlights je écht moet zien, en hoe je je dagen in de stad moet inplannen. Daarom hebben wij de ideale 3-daagse gemaakt voor jouw bezoek aan Beijing.

Beijing kan worden bezocht tijdens een rondreis door China, als eind- of beginpunt van de Transmongolië-Express, of als stopover. De stad is erg groot (en druk) en daarom is het verstandig om er minimaal drie HELE dagen te spenderen. In de onderstaande planning zit een logische volgorde. Het is slim om je dagen in Beijing zo in te plannen dat je om 09u00 ’s ochtends bij de eerste bezienswaardigheid bent. Zo kun je veel zien en hoef je weinig dingen te missen. Je dagen zullen met deze planning wel wat lang zijn; wil je dit voorkomen, boek dan een extra dag Beijing en verdeel de (optionele) activiteiten over de extra dag. Veel plezier met de voorpret!

Let op: 10 Yuan = 1,30 Euro

(Januari, 2020)

Dag 1

Confucius- en/of Lama Tempel

De Confucius- en de Lama Tempel zijn ideale plekjes om de dag te beginnen. Beide tempels worden druk bezocht, maar vergeleken andere bekende bezienswaardigheden zijn ze aardig rustig en sereen. De tempels liggen naast elkaar, dus je kunt ervoor kiezen om ze allebei te bezoeken, of slechts een van de twee. Wij hebben in de zomer enkel de Lama Tempel bezocht, want we wilden nog veel andere plekken zien. Maar… dat betekent niet dat de Confucius Tempel -waar we alleen even naar binnen gluurden- niet mooi is. Voor veel mensen is de Lama Tempel een favoriete bezienswaardigheid; de tempel voelt bijzonder authentiek aan.

Metrohalte: Yonghegong
Hoeveel tijd te spenderen: 1,5-2 uur
Openingstijden: 08u30-17u30
Prijs: Confucius 30 Yuan, Lama 20 Yuan

Guozijlan Hutong

Heel dichtbij de Confucius- en Lama Tempel, ligt een bekende Chinese Hutong, genaamd Guozijlan. Hutongs zijn traditionele Chinese woonwijken. Hier kun je leuk doorheen dwalen om het lokale leven van de inwoners van Beijing te aanschouwen. Dichtbij deze Hutongs vind je meerdere restaurantjes waar je goed kunt lunchen.

Metrohalte: Yonghegong
Hoeveel tijd te spenderen: 1,5 uur (inclusief lunch)
Openingstijden: Hutongs zijn altijd open
Prijs: gratis

Zomerpaleis

Het Zomerpaleis is natuurlijk een van de bekendste bezienswaardigheden van Beijing. Het complex is 70.000 m2 groot, en dus kun je er een aardig tijdje rondlopen. Wij zijn er ongeveer drie uur uur geweest en toen hadden we het meeste wel gezien, maar veel anderen blijven er zelfs een hele dag. Vind je het paleis super mooi en wil je er langer rondlopen? Skip dan het volgende activiteit. Ben je net als wij wel een keertje uitgekeken, ga dan door naar het Olympic Park of Wangfujing.

Metrohalte: Beigongmen of Xiyuan
Hoeveel tijd te spenderen: 3-4 uur
Openingstijden: tijdens het hoogseizoen van 06u30-18u00 en in het laagseizoen van 07u00-17u00
Prijs: 50 tot 70 Yuan (er is een max. aantal kaartjes dat per dag wordt verkocht, dus kun je kaartjes hier in voren bestellen, om zo zeker te kunnen zijn van een bezoek: link)

Optioneel: Olympic Park of Wangfujing

Tegen de avond kun je kiezen uit twee verschillende activiteiten.

  • Olympic Park: in 2008 vonden in Beijing de Olympische Zomerspelen plaats en het Olympisch Park is het daarvan overgebleven bewijs. Het Nationale Stadion, het Vogelnest, en het Olympisch Zwembad; allemaal is het leuk om te zien! Het park is open tot 20.00 uur en is gratis te bezoeken. Wil je de gebouwen van binnen zien, zul je wel moeten betalen. Bij het Olympisch Park is een metrostation, waar je goed kunt avondeten.

Metrohalte: Olympic Green Station
Hoeveel tijd te spenderen: 1,5 uur
Openingstijden: 06u00-20u00
Prijs: gratis, wil je de gebouwen van binnen zien moet je betalen

  • Wangfujing: Wangfujing is de beste plek om alle lokale Chinese snacks te proeven! Zijn schorpioenen en insecten niet echt your piece of cake? Kies dan voor een overheerlijke portie noodles/verse groeten of fruit/etc. Je kan natuurlijk ook eten in een van de malls dichtbij de straat.

Metrohalte: Wangfujing (Exit C)
Hoeveel tijd te spenderen: 1-2 uur, afhankelijk van of je er dineert of niet
Openingstijden: Wangfujing is altijd open, maar de malls en kraampjes zijn natuurlijk soms dicht
Prijs: gratis, al moet je vanzelfsprekend betalen voor het eten/drinken dat je koopt

Dag 2

De Chinese Muur

De Chinese Muur is natuurlijk dé bezienswaardigheid van China. De muur is duizenden kilometers lang, maar de meeste mensen bezoeken de stad vanuit Beijing. De muur is opgedeeld in meerdere delen; op de ene plek is de muur toeristischer en makkelijker te bewandelen, terwijl andere delen rustiger zijn, maar moeilijk begaanbaar. Wij kozen voor een goed te bewandelen gedeelte (je moet toch aan je knieën denken, hè?!), waar het druk was, maar niet te druk. Dit gedeelte heette Mutianyu, en hier kun je lopend of per kabelbaan naar boven en beneden. Eenmaal boven is heb je prachtige uitzichten over de muur. Wij hadden het geluk dat het weer super goed was, dus we hebben heeeele mooie foto’s kunnen maken. Houd voor je eigen bezoek even de weersvoorspellingen in de gaten en de kies de dag met het beste weer uit om de Chinese Muur te bezoeken.

Metrohalte: – (Je reist met een taxi of met de bus)
Hoeveel tijd te spenderen: minimaal drie uur (tot max. 2 dagen)
Openingstijden: Mutianyu is van 16 maart tot 15 november open van 08u00-18u00, en van 16 november tot 15 maart van 08u30 tot 17.00
Prijs: wij boekten een tour bij ons hotel, dit kostte 25 euro p.p. Voor de kabelbaan betaal je apart.

Optioneel: Ming Tombs

Op weg naar de Chinese Muur kom je in sommige gevallen langs de Ming Tombs. Als je met een tour meegaat heb je er geen invloed op of je deze plek bezoekt, maar ga je zelfstandig is het zeker het overwegen waard om de Ming Tombs te bewonderen. De Ming Tombs zijn een historisch pareltje: de graven zijn een verzameling mausolea gebouwd door de keizers van de Ming-dynastie van China. 

Metrohalte: – (Je reist met een taxi of met de bus)
Hoeveel tijd te spenderen: 2 uur
Openingstijden: de Ming Tombs zijn open van 08u00-17u30
Prijs: 20-45 Yuan

Dag 3

Tiananmen Square

Het Tiananmen Square… Misschien doet het niet gelijk een belletje rinkelen, maar als we het ‘Het Plein van de Hemelse Vrede’ noemen, weet je vast wat we bedoelen. De meeste mensen kennen het Tiananmen Square van de beelden van de grote militaire optochten die er worden gehouden. Hierdoor is het indrukwekkend om het plein te bezoeken. Er staan verschillende overheidsgebouwen op het plein, maar verder is vooral de drukte (en het idee dat je op het Tiananmen Plein staat) indrukwekkend.

Metrohalte: Qianmen
Hoeveel tijd te spenderen: 45 min (maar reken op een controle, waardoor alles wat langer duurt)
Openingstijden: 05u00-22u00
Prijs: gratis

Optioneel: Mausoleum van Mao Zedong

Eventueel kun je het op het Tiananmen Square gelegen Mausoleum van Mao Zedong bezoeken. Hier ligt het gebalsemde lichaam van Mao Zedong opgebaard. Wij hebben het Mausoleum van Ho Chi Minh bezocht in Hanoi (Vietnam), en dat was ontzettend bijzonder. We wilden om deze reden dit mausoleum ook bezoeken, maar het was zo druk dat we het toch niet hebben gedaan. Deze overweging is dus helemaal aan jou.

Metrohalte: Qianmen
Hoeveel tijd te spenderen: je staat zeker 1 uur in de rij + max. 5 minuten voor het bezoek
Openingstijden: Juli & Augustus: 07u00-11u00. Van 9 september tot 26 december van 08u00-11u30. De rest van het jaar 08u00-1200. Alleen open van dinsdag tot zondag.
Prijs: gratis

Verboden Stad

Tja… Ook de Verboden Stad spreekt natuurlijk ontzettend tot de verbeelding. De Verboden Stad was bijna 500 jaar lang het centrum van de macht in China. De keizers die regeerden tijdens Ming- en Qing-dynastieën woonden in die tijd in dit gigantische complex. Veel mensen vinden de Verboden Stad heel indrukwekkend, wij vonden het om eerlijk gezegd niet heel heel heel bijzonder. Het is vooral bijzonder om te zien hoe groot het complex is, maar de gebouwen zelf vonden we niet veel mooier dan andere tempels in China/Azië. De voorkant daarentegen vonden we ontzettend gaaf! Ondanks dat het ons dus een beetje ‘tegenviel’, moet je de Verboden Stad absoluut bezoeken; het is immers een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Beijing. Dit merk je aan de drukte, want de Verboden Stad wordt elke dag bezocht door 80.000 mensen.

Metrohalte: Qianmen
Hoeveel tijd te spenderen: 2-3 uur (maar ben je bovengemiddeld geïnteresseerd in de stad, kan langer altijd)
Openingstijden: 1 april tot 31 oktober: 08u30-17u00 (laatste toegang om 16u10)
1 november tot 31 maart: 08u30-16u30 (laatste toegang om 15u40)

Prijs: 40 tot 60 Yuan (er is een max. aantal kaartjes dat per dag wordt verkocht, dus kun je kaartjes hier in voren bestellen, om zo zeker te kunnen zijn van een bezoek: link)

Jingshan Park

De Verboden Stad vonden wij dus zo-zo, maar Jingshan Park daarentegen…Wauw! Jingshan Park ligt ten noorden van de Verboden Stad. Het is een voormalige keizerlijke tuin, die nu voor het publiek is opengesteld. Je kunt er omhoog klimmen en vanaf daar heb je een -zeg maar gerust prachtig- uitzicht over de Verboden Stad. De ideale manier om wat overzicht te krijgen van het immense complex!

Metrohalte: Shichahai Station (maar beter loop je naar binnen vanaf de uitgang van de Verboden Stad)
Hoeveel tijd te spenderen: 1 uur
Openingstijden: April tot oktober: 06u00-21u00, kaartverkoop stopt om 20u30
November tot maart: 06u30-20u00, kaartverkoop stopt om 19u30

Prijs: 2 Yuan

Temple of Heaven

Als laatste bezienswaardigheid kun je de Tempel van de Hemel bezoeken. De Tempel van de Hemel ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van Peking. Alleen al het park is een bezoekje waard, maar je komt natuurlijk voor de tempel! Op deze plek leidden de keizers van de Ming-dynastie een rituele ceremonie om de gunst van de goden af te smeken voor de volgende oogst. Tegenwoordig is de tempel erg populair bij toeristen, en dat is niet voor niets; het complex én de tempel zijn indrukwekkend om te zien.

Metrohalte: Tiantan Dongmen Station (Exit A)
Hoeveel tijd te spenderen: 1,5-2 uur
Openingstijden: Het park tot 22u00 en de tempel tot 17u in de winter en 17u30 in de zomer
Prijs: 10-34 Yuan (afhankelijk van welke ticket je koopt en in welke periode)

Welk ho(s)tel?

Wij raden het Heyuan Courtyard International Hostel aan om in te overnachten. Wij hebben hier vijf nachten geslapen en hebben genoten van elke dag. De kamers zijn prima qua inrichting, en daarbij schoon. Er is wifi aanwezig, waardoor je met VPN contact kan houden met het thuisfront. Het hostel verkoopt tours naar o.a. de Chinese Muur. Handig! Er is erg lekker ontbijt beschikbaar tegen betaling. ’s Avonds kun je er pizza’s bestellen als je geen zin hebt om het hostel te verlaten. Er is een pooltafel bij de bar. Het hostel verkoopt heerlijke drankjes. Het personeel is vriendelijk. De uitstraling is prachtig, de sfeer is goed (binnenplaats!!!) én het is er niet heel duur (ondanks dat Beijing geen goedkope stad is om in te overnachten). Doen dus!

Vragen? Laat gerust een berichtje achter!

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s