De (nacht)trein van Hanoi naar Hué

In 2016 maakten wij een waanzinnige rondreis door verschillende landen in Azië, waaronder Vietnam. We startten in Hanoi, de super leuke hoofdstad van het land. Na vanuit hier zowel het noorden als de stad zelf te hebben bezocht, was het tijd om naar het centrum van Vietnam te gaan; Hué, Da Nang en Hoi An stonden op het programma. Om daar te komen gingen we met de trein van Hanoi naar Hué. Direct na aankomst wisten we; deze treinreis is een aanrader voor andere reizigers. In dit artikel lees je precies hoe het treinen verliep en hoe jouw treinreis ook een geslaagde wordt!

De route

De afstand tussen Hanoi en Hué is hemelsbreed zo’n 540 kilometer. Nou kun je deze afstand natuurlijk vliegen, maar veel avontuurlijker en leuker is het om lekker met de trein te gaan. De treinreis zal -afhankelijk van het soort trein/maatschappij- tussen de twaalf en vijftien uur duren. Een lange ruk, en daarom is het fijn om te weten dat je als passagier uit meerdere vertrektijden (etc.) kan kiezen; kies dus de tijd die jij het fijnste vindt! De eerste trein vertrekt om 06.00 uur ’s ochtends en de laatste trein vertrekt om 20.40 uur. Hier tussen zitten nog verschillende andere opties. Neem je de trein van 06.00 uur, dan betekent dat dat je overdag in de trein zult zitten. Kies je, net als wij, voor een latere vertrektijd? Dan slaap je in de nachttrein en zul je ’s ochtends dus aankomen op de plaats van bestemming.

Een van de mooie uitzichten

Omdat wij voor de nachttrein-variant kozen, hebben we niet heel veel van het prachtige Vietnamese landschap kunnen zien onderweg. Wel werden we ’s ochtends vroeg wakker, waardoor we toen nog wel het een en ander konden zien. Het Vietnamese landschap is mooi; je rijdt het ene moment langs bergketens, en even later weer langs rijstvelden. Hoe heerlijk is het dat je wakker wordt van een zonnetje dat door de ruit schijnt, en dan nog even door kan dommelen/schommelen?!

De prijs

Natuurlijk is het fijn dat het uitzicht onderweg mooi is, maar dit was niet de reden van deze treinreis. Ten eerste wilden we graag goedkoop van A naar B. Een enkeltje voor een vlucht Hanoi-Hué is niet duur (ong. 25 euro), en de vliegreis kost je maar een ruim uurtje. Een zitplaats in de trein kost ongeveer de 18-20 euro, en een slaapplaats minimaal 40 euro. Dat gezegd hebbende, waarom zou je dan nog kiezen voor een treinreis? Daar kunnen we een simpel antwoord op geven: (1) door met een nachttrein te reizen bespaarden we een overnachting in een hotel, waardoor we alsnog geld bespaarden, (2) voor een afstand van 500 kilometer is reizen per vliegtuig niet per se nodig, (3) we zijn niet vies van wat avontuur, en (4) de treinreis leek ons heel leuk.

Op het station

Het is slim om je tickets een tijdje van te voren te kopen, zodat je niet je reisschema hoeft om te gooien als je de trein is volgeboekt. De treinkaartjes voor deze treinreis kun je op meerdere manieren boeken:

  • Op het station in Vietnam (met het risico dat een trein volgeboekt zit)
  • Via het hotel waar je slaapt in Hanoi: dit was onze aanpak en dit beviel goed. Het personeel van ons hotel heeft voor ons treintickets gereserveerd, waardoor deze zeker weten klopten en ook nog eens goedkoper waren (rond de 30 euro). Wil jij ook deze manier volgen? Stuur jouw hotel dan een mailtje!
  • Online: je kunt treintickets op verschillende plekken online kopen, bv. op de website 12Go.Asia. Wij hebben deze website al eerder gebruikt voor het kopen van tickets voor een nachttrein in Thailand, en kunnen bevestigen dat deze site betrouwbaar is.
Handig om te weten

De nachttrein nemen in Vietnam is comfortabel en makkelijk. Comfortabel, omdat de bedjes prima liggen, de wc’s redelijk schoon zijn, je compleet je eigen gang kan gaan en al genietend aankomt om de plek van bestemming zonder stress. Makkelijk, omdat Vietnamezen je zullen helpen om in de juiste trein te komen, ze je koffers als het moet tegen betaling de trein in sjouwen én omdat je eenmaal in de trein niks meer hoeft te doen behalve wachten/slapen/lezen/genieten van het uitzicht/etc.

Het toilet!

Na een tijdje in de trein te hebben gezeten, zal er iemand langs komen die eten en drinken verkoopt. De meeste toeristen reageren hier prima op, anderen worden er ziek van. Als je van jezelf weet dat je ook niet goed tegen eten uit straattentjes kan, sla de maaltijd in de trein dan over. Voorverpakt eten kun je natuurlijk wel altijd kopen, daar wordt bijna niemand ziek van. Hoewel je eten kan kopen in de trein, is het aanbod er klein. Het is daarom slim om voor vertrek nog wat eten te kopen in de stad of op het station. Wij waren dat vergeten (amateurs), en hebben gedineerd met chips. Water meenemen is altijd verstandig. Koop van te voren ook wc-papier, want dit is niet altijd aanwezig in de trein. De wc zelf is natuurlijk niet heel proper, maar het functioneert prima.

Wij sliepen destijds in een soft sleeper coupe, waardoor je met vier man (precies ons reisgezelschap) op de kamer slaapt. In feite zijn er in de coupe twee stapelbedden aanwezig en een tafeltje. Je kan bij je ticket aangeven of je een upper bed of een lower bed wil hebben. Het slapen gaat prima, maar als je weet dat je niet goed tegen harde airco kan, boek dan een benedenbed, want deze zitten het verste van de airco vandaan. In de trein staat de airco soms (lees: meestal) op de hoogste stand. Neem dus een sjaaltje, jasje of vest mee, om lekker warm te blijven.

De benedenbedden en het tafeltje

Samengevat

Nog even kort samengevat, wat je allemaal moet weten:

  • Bestel tickets van te voren online, via je ho(s)tel of op het station.
  • Zorg dat je op tijd op het station bent, zodat je genoeg tijd hebt om eventuele controles te doorlopen. Ook hoef je dan niet te stressen over of je de trein wel haalt.
  • Het treinstation van Hanoi heet Ga Hà Nội en het treinstation van Hué heet Ga Hue. Zeg eventueel even tegen de conducteur dat je eruit moet in Ga Hue, zodat hij/zij je kan laten weten wanneer je er bent.
  • Neem voor onderweg eten en drinken mee. Ook wc-papier en een vestje kunnen handig zijn. Reis je overdag, neem dan ook een boek of een spelletje mee (etc.).
  • Houd je fototoestel bij de hand, want (als je overdag reist) gaan de meest indrukwekkende plekken aan je voorbij.

Staat deze treinreis al op jouw bucketlist?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s