Uluru & Kings Canyon: een 5-daagse route door het Rode Centrum van Australië (+kosten)

Oh, Australië…! We zouden er wel kunnen wonen. De vibe, de lieve mensen, de uitgestrektheid van het land, de leuke steden; ze staan allemaal nog op ons netvlies gebrand. In 2017 maakten wij een fantastische rondreis door Australië langs Sydney, Melbourne, kangoeroes, pinguïns, de Uluru en het Great Barrier Reef. De meeste mensen die Australië bezoeken slaan wegens tijdgebrek het Rode Centrum over. Zonde, want dit was ons ab-so-lute hoogtepunt van het land. Wil jij wel naar het Rode Centrum, maar heb je niet veel tijd? Maak dan deze road trip langs de Uluru en Kings Canyon.

De route (je rijdt dezelfde weg heen als terug)

De route:

Dag 1: Vlucht naar Uluru Airport

Maak je klaar voor je mooiste vlucht ooit! Vanuit een van de leuke steden die Australië rijk is, vlieg je naar Uluru Airport, een klein vliegveldje middenin het rode centrum van Australië. Veel mensen vliegen op Alice Springs, maar dit ligt veel verder van Uluru vandaan. Vliegen op Uluru Airport (AYQ, ook wel bekend als Ayers Rock Airport) is goedkoper én scheelt straks dus ook nog eens benzine. In het centrum van Australië zie je vrijwel nooit wolken en daardoor heb je bijna de gehele vlucht een mooi uitzicht. Tijdens je vlucht zie je zelfs de bekende Uluru Mountain al liggen. Na enkele uurtjes landt je in the middle of nowhere. Eenmaal geland haal je een huurauto op, waarmee jezelf van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid rijdt.

Overnachtingsplaats: Outback Pioneer Lodge

Dag 2: Uluru/Kata Tjuta

Welkom in Nationaal park Uluṟu–Kata Tjuṯa, gelegen in het Noordelijk Territorium. Vandaag heb je de hele dag de tijd om gave wandelingen te maken. De bekendste bezienswaardigheid van dit nationale park is de Uluru, een berg die heilig is voor de aboriginals. In de omgeving hiervan kun je hele leuke wandelingen maken, zoals de Base Walk (om de Uluru heen). Natuurlijk kun je ook een bezoekje brengen aan het minder bekende Kata Tjuta. Kata Tjuta staat ook wel bekend als ‘the Olga’s’, en bestaat uit dertig rotsformaties. Indrukwekkend! Wanneer de avond valt kun je opnieuw naar de Uluru rijden om aldaar te kijken naar een prachtig schouwspel; tijdens de schemering kleurt de berg langzaam paars. Daarna kun je terug naar je overnachtingsplaats om daar te barbecuen samen met andere reizigers. Vaak is er in de lodge livemuziek aanwezig, en dit zorgt voor een gezellige sfeer.

Overnachtingsplaats: Outback Pioneer Lodge

Dag 3: Uluru-Kings Canyon

Vandaag is het tijd om naar de tweede plek van deze roadtrip te rijden; op naar Kings Canyon! Hier rijd je in een paar uur naartoe (300 km). Onderweg zie je Mount Conner uit je raampje (een berg die groter is dan de Uluru) en kun je een drankje doen in een van de weinige restaurantjes onderweg. Vertrek met een volle tank en genoeg water, onderweg zijn niet veel voorzieningen. Afhankelijk van je snelheid en het aantal stops dat je maakt, kom je in de middag of begin van de avond aan bij de range waar je overnacht. Hier zul je merken dat je geen bereik meer hebt. De eerste wifi-spot vindt je op een uur rijden. Nu kun je dus écht genieten van de natuur (en je digital-detox). Het leven op de range -waar je overnacht in een tent- is heerlijk. Er is niet zoveel te doen, dus koop wat eten bij de plaatselijke winkel. Aan het kampvuur kun je ’s avonds je eten bereiden onder het genot van (spook)verhalen die andere reizigers met je delen. Oh, en vergeet niet omhoog te kijken; de sterrenhemel is waan-zin-nig!

Overnachtingsplaats: Lodge Kings Creek Station

Dag 4: Kings Canyon

Hoewel Uluru nog wel door enkele reizigers wordt bezocht, is het bij Kings Canyon nog rustiger. Toch is deze plek zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hier namelijk prachtige wandelingen maken bij de Canyon, variërend in aantal kilometers. Hoe dan ook zul je de meest geweldige vergezichten tegenkomen en wellicht ook enkele wilde dieren. Wanneer je ’s middags weer terugkomt in je kamp, zullen alle andere kampgenoten leuke verhalen hebben en dus heb je genoeg te kletsen. Wij hebben hier echt uuuuuren aan het kampvuur gezeten. Een kampgenoot wist alles te vertellen over de melkweg die we zagen en weer een andere reiziger was de halfzus van een bekende (internationale) acteur. We aten marshmellows, dineerden met worstjes (want er was niks anders) en sloten de avond af met chips. Die zak hadden we achteraf misschien wel helemaal op moeten eten, want ’s nachts werden we gestoord door enkele muizen die het op de versnaperingen hadden gemunt.

Overnachtingsplaats: Lodge Kings Creek Station

Dag 5: Kings Canyon-Uluru

Vandaag is het tijd om het prachtige Kings Canyon te verlaten. Je rijdt weer terug naar Uluru, vanwaar je vandaag of morgen (dag 6) terug zult vliegen naar de bewoonde wereld. Onderweg kun je weer stoppen bij bezienswaardigheden, bijvoorbeeld Mount Ebenezer. Het is daarnaast gaaf om kennis te maken met aboriginals. Zij maken leuke kunstwerken en hun kunstwinkeltjes zijn onderweg goed te vinden. Misschien kom je onderweg nog wel een wild dier tegen, bijvoorbeeld een dingo of papegaaien. ’s Avonds geniet je opnieuw van de livemuziek in je hotel of de stilte in het park.

Overnachtingsplaats: Outback Pioneer Lodge

Nog wat tips:

  • Neem een vest mee, want ’s avonds en ’s nachts daalt het kwik naar 0 graden Celsius. Zorg voor een pet, zonnebril en zonnebrand voor overdag.
  • Neem van te voren wat eten en vooral drinken mee als je naar deze plek rijdt (zeker als je rekening moet houden met allergieën); onderweg en op bestemming zul je niet veel supermarkten tegenkomen. Ga je vliegen? Dan mag je geen eten of drinken meenemen (wordt gecontroleerd door honden).
  • Berg ’s nachts alles wat eetbaar is goed op, of zorg dat je alles al hebt opgegeten. Muizen houden er namelijk ook van 😉
  • Heb je een dag korter de tijd? Dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om de eerste dag gelijk alle bezienswaardigheden in en rondom de Uluru te bezoeken, zodat je de volgende dag verder kunt. Daarnaast kun je ook op dag vier terugrijden (aan het begin van de middag), zodat je op dag 5 kunt vertrekken. Zorg wel dat je voor het donker aankomt.
  • Bij Kings Canyon heb je geen bereik, maar bij Uluru heb je gewoon wifi. Hier kun je je familie dus het een en ander laten weten.

Kosten:

Vliegtickets: een retourvlucht Sydney-Ayers Rock Airport (AYQ) kost je 125-175 euro. De tickets kun je niet goed vinden op Skyscanner, maar wel bij Google Flights.

Visum: het visum voor Australië kost 14,95 euro per persoon.

Overnachtingen: Overnachten in Uluru is niet heel duur. Kamers vind je al voor 28 euro per nacht, op basis van twee personen. Overnachten in Kings Canyon is daarentegen duurder. Ondanks dat je alleen een tent, een bed, een verwarming en een gedeelde badkamer hebt (en natuurlijk een mooie ervaring) betaal je voor twee personen ongeveer 100 euro per nacht.

Eten en drinken: eten en drinken is niet goedkoop in Australië. Dat merk je als je gaat avondeten in een van de restaurants bij de lodge in Uluru. Gelukkig is het eten bij Kings Canyon dan weer goedkoper, maar dat komt meer omdat er geen restaurants zijn. Dineren zul je waarschijnlijk doen met marshmallows, broodjes, worstjes en chips.

Huurauto: een auto kun je huren vanaf 350 euro voor 5 dagen. Dit kan bijvoorbeeld via ANWB, bij het bureau SunnyCars. De prijs van benzine is goedkoper dan in Nederland. Zorg wel dat je altijd vertrekt met voldoende brandstof. Houd je ook aan de regels, want verkeersovertredingen wordt flink bestraft.

Uitstapjes: alle genoemde activiteiten zijn gratis (jeej!) te bezoeken, maar neem wel wat eten en drinken mee voor onderweg.

Staat de outback al op jouw lijstje?

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s