Hoe plan je een verre reis? Volg deze 11 stappen!

Gefeliciteerd! Je hebt het besluit genomen om een verre reis te gaan maken; je hebt dus een heel avontuur voor de boeg! Of je nu wil gaan backpacken in Thailand of een roadtrip wil maken door Amerika, je zal je reis eerst goed moeten voorbereiden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel verder, want in dit artikel bereid je in 11 stappen jouw (eerste) verre reis voor!

Stap 0: Bepaal je bestemming

Wij bepalen zelf de bestemming pas als we een vliegticket boeken (i.v.m. de ticketprijzen) en weten dus gedurende stap 1 en 2 nog niet waar we naartoe gaan. Wil jij echter je bestemming niet laten afhangen van de prijs van de vliegtickets? Bepaal dan eerst waar je naartoe wilt gaan. Bekijk voor inspiratie gerust enkele reisroutes op onze website, of andere artikelen over de meest mooie bestemmingen. Waar heb je altijd al naartoe gewild? Grijp je kans!

Stap 1: Bepaal je reismoment en reisduur

Waarschijnlijk heb je al een bepaald moment in gedachten voor jouw (eerste) verre reis. Misschien kun je maar op enkele momenten, omdat je alleen in een bepaalde tijd vrij kunt krijgen van je baas, of zit je vast aan de schoolvakanties. Indien dit niet het geval is (jij geluksvogel), ben je wat flexibeler. Dat is fijn, want hierdoor kun je -over het algemeen- iets goedkoper reizen.

Kun je flexibeler je reis inplannen, houd dan rekening met verschillende factoren:

 • Feestdagen: wil je niet of juist wel een bepaalde feestdag meemaken in een bepaald land? Sommige mensen reizen speciaal voor het Holi Feest naar India of voor Carnaval naar Brazilië. Anderen hoeven niet zo nodig (lokale) feestdagen in het buitenland mee te maken.
 • Het weer: geen zin om in de regen te zitten? Mijd dan de moessontijd in Azië. Liever geen orkaan meemaken? Plan dan om het orkaanseizoen in Zuid- en Midden-Amerika heen.
 • Grote evenementen: rondom grote evenementen als de Olympische Spelen, EK’s en WK’s, het Eurovisie Songfestival of the Super Bowl zijn bestemmingen altijd prijziger.

Kijk daarnaast ook naar het reisadvies dat Buitenlandse Zaken verstrekt aan Nederlanders op deze website.

Het laatste deel van stap 1 is het bepalen van je reisduur. Als je kinderen hebt of in het onderwijs werkt, kun je meestal niet langer weg dan een schoolvakantie, en in veel gevallen heb je als werknemer slechts een aantal vrije dagen die je mag besteden. Weet dat je vanaf 2 weken al prima een verre reis kunt maken. Dit betekent dat je een verre reis kunt maken in de kerstvakantie, meivakantie en/of zomervakantie, als je rekening moet houden met schoolvakanties. Heb je langer de tijd voor je reis? Dat is alleen maar mooi. Kies in dat geval zelf hoelang je weg wilt. Dit hangt ook af van je budget (zie: stap 2).

Thailand in de regen
Stap 2: Bepaal je budget

Voordat je vliegtickets boekt, is het handig om je budget te bepalen. De ene bestemming is duurder dan de andere, dus dat is zeker een factor om rekening mee te houden. Wij houden zelf altijd het volgende lijstje aan:

 • Afrika: de vliegtickets naar Afrika zijn over het algemeen gemiddeld geprijsd. Voor sommige landen (bijvoorbeeld Namibië) moet je meer geld betalen, maar naar landen als Tanzania, Kaapverdië, Zuid-Afrika, Oeganda, Senegal (etc.) kun je best goedkoop vliegen. Accommodaties in Afrika hoeven helemaal niet duur te zijn. Je dagbudget in Afrika is niet erg hoog. Excursies zijn vaak prijzig.
 • Antarctica: voor je expeditie naar Antarctica vlieg je meestal op Argentinië. Vliegtickets daarnaartoe zijn prijzig, meestal tussen de 700-800 euro per persoon (uitzonderingen daargelaten). Om naar het zuidelijkste puntje van Argentinië te vliegen, Ushuaia, moet je nog eens 200-300 euro neerleggen. Vervolgens betaal je voor een expeditie naar Antarctica, afhankelijk van wensen en reisduur, tussen de €4000,- en €30.000,-.
 • Azië: Azië is hét werelddeel als je een laag budget hebt. Goedkope vliegtickets, goedkope accommodaties en een laag dagbudget houden je kosten (enkele uitzonderingen daargelaten) relatief laag.
 • Europa: wil je backpacken in Europa? Dan ben je meestal niet veel geld kwijt aan vliegtickets. Daarnaast kan je er ook voor kiezen lekker met de trein, auto of zelfs fiets te gaan. De accommodaties zijn gemiddeld geprijsd en je dagbudget ligt over het algemeen niet erg hoog, zeker als je naar Oost-Europa of de Balkan reist. Er zijn wel uitzonderingen; Noord-Europa, West-Europa, Zwitserland, Oostenrijk, Monaco, IJsland, Italië en Frankrijk zijn over het algemeen duurdere bestemmingen.
 • Midden-Amerika: de vliegtickets naar Midden-Amerika zijn meestal niet ontzettend duur. Goedkope bestemmingen als het gaat om vliegtickets zijn bijvoorbeeld Mexico of Cuba. In beide landen heb je ook geen hoog dagbudget nodig, en zijn de accommodaties gemiddeld van prijs. Andere landen in Midden-Amerika kunnen duurder zijn. Zo is reizen in en naar de Antillen prijzig en hetzelfde geldt voor bestemmingen in de Cariben. Landen als Guatemala, Nicaragua, Costa Rica (etc.) zijn duurder om naartoe te vliegen. Hier heb je echter een lager dagbudget nodig dan op de Antillen of de Cariben.
 • Midden-Oosten: vliegtickets naar het Midden-Oosten zijn goedkoop. De Verenigde Arabische Emiraten (Dubai & Abu Dhabi), Marokko, Egypte, Oman, Israël, Jordanië… Ze zijn allemaal vrij goedkoop te bereiken. In de meeste landen zijn de accommodaties redelijk gemiddeld geprijsd, en is je dagbudget eenvoudig laag te houden. Echter zijn landen als Israël en VAE weer duurder.
 • Noord-Amerika: de vliegtickets naar Canada en Amerika zijn goedkoop. Je dagbudget en accommodatiekosten zullen echter hoog zijn.
 • Oceanië: vliegtickets naar Oceanië zijn over het algemeen duur. Ook je dagbudget en de kosten voor accommodaties zijn hoog.
 • Zuid-Amerika: de vliegtickets naar Zuid-Amerika zijn duur. Je dagbudget kan je er goed laag houden en ook accommodaties hoeven niet duur te zijn.

Omdat het fijn is om te weten hoeveel je uit gaat geven, is het handig als je een begroting maakt voor je reis. Wij maken zelf altijd een begroting in Excel. De begroting vul je in tijdens het volgen van de volgende stappen; je kunt niet nu al alles invullen. Dingen die wij in de begroting zetten, zijn:

 1. Een schema van onze reis: welke dag van de reis ben je waar?
 2. Vervoer: vertrek- en aankomsttijden, reisduur + kosten
 3. Hotels + kosten
 4. Activiteiten + kosten
 5. Evt. dagbudget
Australië is prachtig, maar niet goedkoop
Stap 3: Een vliegticket boeken

Enkele uitzonderingen daargelaten (per trein naar China of India, met de auto naar Afrika, etc), heb je voor een verre reis 99 van de 100 keer een vliegticket nodig.

Een vliegticket boeken doen wij altijd via SkyScanner. Andere handige websites waar je vliegtickets kunt boeken, zijn PaperFlies en Google Flights.

Wij boeken vliegtickets altijd ruim van te voren (we weten toch al wanneer we op vakantie kunnen) en tot nu toe kunnen we ze daardoor goedkoop houden. Aan de andere kant kunnen last-minutes ook goedkoop uitpakken. Binnenkort komt er een artikel online met informatie over hoe je een vliegticket goedkoop kunt boeken. Weet in ieder geval dat wij de bestemming bepalen aan de hand van ticketprijzen. Zien we bijvoorbeeld een buitenkansje naar Vietnam? Dan onderzoeken we snel de mogelijkheden voor een rondreis daar en kijken we naar de kosten van de bestemming. Zijn we overtuigd? Dan boeken we het ticket.

Bedenk voor je boekt al goed of je een rondreis maakt en dus een retourtje boekt, of dat je vertrekt en aankomt op andere locatie, en dus twee enkeltjes boekt. Het boeken van twee enkeltjes is in de meeste gevallen wel duurder.

LET OP: Koop een mapje waarin je al je belangrijke formulieren en boekingen tijdens je reis bewaart. Word je telefoon gestolen of heb je geen internet, dan kun je nog steeds bij alle belangrijke info. Stop de vliegtickets in je mapje. De map ga je tijdens je reis steeds verder aanvullen.

Stap 4: Route bepalen

Hoera! Het is tijd voor het leukste gedeelte van dit stappenplan: het bepalen van je route. Wij stellen onze route ALTIJD van te voren samen, omdat we er in Australië achter zijn gekomen dat (voor ons) op de bonnefooi reizen duurder uitpakt. Ook willen we onze tijd zo goed mogelijk gebruiken en dus geen tijd verliezen aan plannen maken. En daarnaast… vinden we het ook gewoon heerlijk om reisroutes in elkaar te zetten. Bepaal wat je wilt doen en zien in een land en maak aan de hand daarvan keuzes. Prop je reis niet te vol, want het is niet relaxed om elke dag weer je spullen te moeten pakken om verder te reizen. Wees niet bang om bepaalde mooie dingen in een land te laten schieten. Bouw af en toe wat rust in tijdens je reis.

Kijk voor inspiratie over reisroutes online. Er zijn heel websites die routes helemaal hebben uitgewerkt, waardoor je die volledig over kunt nemen. Je kan er ook voor kiezen om een reis helemaal zelf uit te denken. Google Maps, internet en reisgidsen zijn je beste vrienden. Let wel op: reistijden kunnen anders zijn dan Google Maps (etc.) aangeeft.

Print je route uit, en stop deze in je map. Zet hier je vluchtnummers bij. Deel de route daarnaast met je naaste familie. Zij weten zo in welk hotel je zit als ze je dringend moeten bereiken. Ook weten ze zo in welke regio van een land je zit, als er een ramp gebeurt.

Bepaal je route
Stap 5: Accommodaties boeken

Als je de route hebt bepaald, kun je de accommodaties gaan boeken. Wij boeken onze accommodaties meestal via Booking.com. We hebben daar inmiddels zo vaak geboekt dat we ‘Genius’ korting krijgen. Check TripAdvisor als je meer recensies wilt lezen over accommodaties. In sommige landen is het handiger om accommodaties te boeken via AirBnB, bijvoorbeeld als je naar Cuba gaat. Blijf je langer op een bepaalde bestemming, kijk dan ook even op de website StayforLong, waar je fikse korting krijgt indien je 3 nachten of langer op een bestemming blijft. Je bespaart zo ruim 20 tot 40 procent.

Wil jij liever op de bonnefooi gaan reizen? Leg dan in ieder geval de eerste accommodatie vast, zodat je niet op de eerste dag moet zoeken naar een hotel met beschikbaarheid.

Print al je boekingen uit en stop deze in je mapje. Zo kun je in elk hotel laten zien dat je hebt geboekt, ook als je geen internet hebt.

Regel je accommodaties
Stap 6: Vervoer regelen

In veel gevallen kun je je vervoer tijdens je reis al regelen van te voren. Dit is zeer aan te raden, omdat je niet wil dat het ov al volgeboekt is. Boeken voor bestemmingen in Azië kan bijvoorbeeld via deze website. Er zijn vaak ook bureaus die tickets voor je kunnen regelen. Dit geldt voor:

 • Treintickets
 • Bustickets
 • Boottickets
 • Vliegtickets

Ook je huurauto kun je van te voren al regelen, bijvoorbeeld via SunnyCars. Vervoer binnen steden hoef je niet vast te leggen. Op de plaats van bestemming is er altijd wel een Uber, taxi, tuktuk, riksja, fiets, etc., te vinden.

Print al je boekingen uit en stop deze in je mapje. Zo kun je altijd laten zien dat je hebt geboekt, ook als je geen internet hebt.

Stap 7: Visum (+ etc.) regelen

Het regelen van een visum is een stap waar vaak tegenop wordt gezien. Er zijn drie mogelijkheden waarop het krijgen van een visum erg makkelijk gaat:

 • Reizen binnen de Schengenzone: hier heb je geen visum nodig, want Nederlanders en Belgen mogen vrij reizen door de gehele Schengenzone*.
 • Visa on Arrival: in dit geval heb je een visum nodig, maar hoef je er in de meeste gevallen niet heel veel voor te doen. Je krijgt je visum namelijk bij aankomst. Om het te krijgen heb je je paspoort vanzelfsprekend nodig en vul je in het vliegtuig en/of op het vliegveld van bestemming een of enkele formulieren in. Als je aan alle regels voldoet, krijg je het visum. Soms komt je visum in je paspoort, en soms krijg je hem op een papiertje. Zorg ervoor dat je in het laatste geval, je visum niet kwijtraakt.
 • E-Visa: voor veel landen kun je je visum online aanvragen. Voor het ene land is dat makkelijker dan voor het andere land, maar echt hogere wiskunde is het meestal niet.

Er zijn ook landen waarbij de aanvraag van een visum ingewikkeld en tijdrovend is. Voorbeelden zijn China, Rusland of bijvoorbeeld India. Het is voor deze landen mogelijk om alles zelf te regelen, maar doe je dat niet kun je altijd terecht bij een visumbureau. Wij hebben goede ervaringen met de Visumcentrale van de ANWB, waar we de visa voor Rusland, Mongolië en China hebben geregeld.

In sommige landen heb je ook nog extra formulieren nodig om je visum te kunnen bemachtigen. Zo heb je voor Rusland een uitnodiging nodig en voor China een hele rits aan garanties. Wil je naar Amerika of Canada? Dan heb een elektronische, verplichte reistoestemming nodig (eTA of Esta). Zorg ervoor dat je weet wat je allemaal nodig hebt en maak een lijstje om niks te vergeten.

Stop alle formulieren die je gemaild hebt gekregen ook in de map. Voorbeelden zijn: de uitnodiging voor je visum van Rusland, bankafschriften die je nodig hebt voor je Chinese visum, etc.

Een visum voor Mongolië is moeilijker te krijgen
Stap 8: Paspoort en reisverzekering checken

Check of je paspoort lang genoeg geldig is om op reis te mogen. In de meeste gevallen moet je paspoort op de dag van vertrek nog 6 maanden geldig zijn, maar de regels verschillen per land. Bekijk dus goed wat de regels zijn in het land/de landen waar jij naartoe gaat. Voldoe je niet aan de regels? Vraag dan een nieuw paspoort aan.

Regel op tijd de verzekeringen die je nodig hebt. Soms hoef je niks aan te passen, maar indien dat wel het geval is; doe dit dan op tijd. Wij hebben de volgende verzekeringen op reis:

 • Annuleringsverzekering
 • Reisverzekering
 • Zorgverzekering

Zorg daarnaast dat je een lijstje hebt met belangrijke nummers; bijvoorbeeld noodnummers van het land van bestemming, maar ook nummers van boekingsmaatschappijen, naaste familieleden, etc. Maak ook een kopie van je paspoort, neem extra pasfoto’s mee (voor als je ineens een noodpaspoort moet aanvragen) en maak een kopie van je zorgverzekeringspasje. Stop dit allemaal in de map die je meeneemt op reis.

Stap 9: Vaccinaties en medicatie

Check of je voor jouw bestemming vaccinaties nodig hebt, en -indien ja- vraag die dan aan bij je huisarts of bij Thuisvaccinatie.nl. Om een vaccinatie lang te laten werken (soms zelf 25 jaar), moet je vaak voor een tweede inenting terugkomen. Vergeet je vaccinatieboekje niet mee te nemen op reis.

Vraag ook aan je huisarts of je bepaalde medicijnen nodig hebt op reis, bijvoorbeeld voor malaria. Vraag deze op tijd aan en kijk ook online even naar ervaringen. De ene malariapil is de andere niet; de bijwerkingen verschillen.

Vraag op tijd medicatie aan als je die sowieso moet meenemen op reis als je die standaard nodig hebt, bv. voor astma, diabetes, bloedverdunners, etc. Zorg ervoor dat je een dokters-/apothekersverklaring hebt en stop deze in de map. Dit geldt ook als je een prothese hebt.

Stap 10: Boeken van activiteiten

Voor sommige activiteiten die je wilt ondernemen is het handig om van te voren te reserveren, omdat er beperkte plekken beschikbaar zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor een bezoek aan de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur, of voor een bezoek aan de Televisietoren in Berlijn. Reserveren kan bijvoorbeeld via de website GetYourGuide, of gewoon via de lokale website.

Ga je naar Amerika? Dan krijg je korting als je boekt bij websites als Groupon (geldt wereldwijd) en Goldstar. Eventueel kun je op dit moment ook een dagplanning maken voor je reis, waarin je per dag aangeeft wat je wilt doen of zien. Wil je weten hoe wij een dagplanning maken en hoe jij dat straks ook kan doen? Klik dan even hier!

Print je reserveringen uit en stop deze in de map. Heb je een dagplanning gemaakt? Voeg deze dan ook toe aan de map.

Onze tour naar Bethlehem boekten wij van te voren
Stap 11: Checklist en inpakken

Maak een checklist met spullen die je wilt meenemen. Naast kleding nemen wij ook altijd dit mee op reis. Weet dat dingen die wij in Nederland kunnen kopen, ook te koop zijn in het buitenland. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets vergeet. Probeer ook niet te veel mee te nemen, want je moet er alleen maar mee slepen.

In je mapje -die je gedurende de voorbereiding hebt aangevuld- zit nu het volgende:

 1. Uitgeprinte vliegtickets
 2. Uitgeprinte route (incl. hotels en vluchtnummers)
 3. Uitgeprinte boekingen van de accommodaties
 4. Uitgeprinte boekingen van vervoer: trein-, bus-, boot- en vliegtickets
 5. Uitgeprinte formulieren m.b.t. je visum/visa
 6. Kopie van je paspoort
 7. Kopie van je zorgverzekeringspasje
 8. Reserve pasfoto’s
 9. Noodnummers + nummers van familieleden
 10. Medische verklaringen (indien nodig)
 11. Vaccinatieboekje
 12. Uitgeprinte reserveringen van activiteiten

Je neemt dit mapje, samen met je portemonnee en je paspoort ALTIJD mee tijdens je reis. Je kunt eventueel iets achterlaten in een kluisje in je hotel, maar is er geen kluisje; neem dan zeker alles mee. Bang dat je wordt bestolen? Zorg ervoor dat je je paspoort in een tas doet die goed verbindt aan een kledingstuk, bijvoorbeeld aan een gesp van je broek. Zorg voor een ‘fop-portemonnee’ waar je wat oude/neppe pasjes instopt, oude bonnetjes en wat geld (bv. 50 euro). Word je gedwongen iets af te geven, geef dan deze portemonnee.

Dan is het nu tijd om in te pakken! Veel plezier met de voorpret!

Hoera! Jij bent helemaal klaar voor vertrek!**

*Op het moment kun je -door het Covid-19 virus- niet vrij reizen door de gehele Schengenzone. Ook heeft de Schengenzone haar deuren gesloten voor reizigers buiten de zone.

**Momenteel beleeft de wereld door het Covid-19 een van de meest ingewikkelde en verstorende periodes wat betreft reizen. Door veel landen wordt afgeraden om het eigen land te verlaten, en je hebt op dit moment geen zekerheid over of je kunt vertrekken en terug kunt keren naar huis. Inmiddels raadt ook de Nederlandse overheid aan om thuis te blijven en om alleen naar het buitenland te reizen als dit noodzakelijk is. Houd de adviezen van Buitenlandse Zaken goed in de gaten. Nu is een reis plannen niet het meest verstandige wat je kunt doen. We hopen dat jullie over een tijdje deze tips allemaal in de praktijk kunnen nemen. Onthoud dit artikel dus, en kom later nog eens terug. Take care and be safe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s