10x zomerse uitjes in de provincie Utrecht (+ video’s)

Met zonnig weer en vakantie in het vooruitzicht kunnen we ons langzamerhand gaan verdiepen in leuke uitstapjes in eigen land. Wij wonen zelf in het prachtige Soest in de provincie Utrecht, en in dit artikel lees je en zie je meer over onze favoriete zomerse uitstapjes in onze provincie- van Dierenpark Amersfoort tot Lage Vuursche en van de Maarsseveense Plassen tot Spakenburg.

1 Dierenpark amersfoort

Vroeger hadden wij een abonnement op Dierenpark Amersfoort- we woonden er immers vlakbij. We komen er inmiddels een stuk minder vaak, maar het park zit wel in ons hart. In Dierenpark Amersfoort leven meer dan 300.000 dieren en dat maakt dit hét perfecte uitstapje voor dierenliefhebbers. Ook voor energieke kinderen is een bezoek aan het park een goed idee; er is een heuse klimroute door het park aangelegd, waar vanaf bruggen en torens dieren te bewonderen zijn.

Dierenpark Amersfoort is momenteel geopend. Je moet vooraf reserveren via de website. Durf je een bezoek echter nog niet aan? Kijk dan naar de live-beelden die worden uitgezonden op YouTube.

2 Kasteel de Haar

Toen wij op een zaterdag jaren geleden Kasteel de Haar bezochten, waren we blij verrast. Dit in de stad Utrecht gelegen kasteel is het oudste van heel Nederland. Dat is haar niet af te zien, want het kasteel ziet er prachtig en goed onderhouden uit. Het interieur van het kasteel is werkelijk wondermooi, maar ook het park is een aanrader om te bezoeken. Het park, dat ruim 55 ha groot is, bestaat uit stijltuinen, een hertenkamp, een doolhof en een grote vijver.

Momenteel is het park van Kasteel de Haar te bezoeken. Voor de binnenkant worden de richtlijnen van het RIVM opgevolgd. Wil je het Kasteel vanuit je eigen huis bezoeken? Dat kan! Op het YouTube account van Kasteel de Haar zijn veel video’s te vinden waarin bijvoorbeeld achtergrondinformatie wordt gegeven.

3 De Maarsseveense Plassen

De Maarsseveense Plassen is een uniek recreatiegebied in Nederland. Het water is schoon en diep, en daarom uitermate geschikt om te zwemmen en te duiken. Op het water is een speeleiland te vinden met een waterdoolhof, glijbanen en klimtoestellen; hier zijn je kinderen (en jijzelf vast ook) wel een dagje mee zoet! Is het weer minder mooi? Ga dan vissen, skeeleren, trimmen, wandelen, fietsen of paardrijden in dit mooie gebied!

De Maarsseveense Plassen is momenteel vanwege de coronacrisis gesloten. Wel wordt er gekeken of het gebied binnenkort geopend kan worden. Als dat het geval is, wordt dit aangepast in dit artikel. Zo niet, onthoud dit activiteit dan voor volgende zomer.

4 Spakenburg

Inwoners van Spakenburg noemen het dorp ook wel ‘het mooiste dorp van Nederland’. En terecht (op Soest na natuurlijk): Spakenburg is super leuk! Voor vakantiegevoel dichtbij huis is een bezoek aan het dorp zeker aan te raden. Eet een heerlijk vers visje bij een van de vele zaken, geniet van een ijsje in het pittoreske centrum, slenter langs de prachtige museumhaven met de oudste werf van Nederland, ga naar de derby tussen ‘Rood’ en ‘Blauw’ of maak een boottocht over het mooie Eemmeer. Spakenburg heeft het allemaal!

Spakenburg is ook in coronatijd goed te bezoeken. Het museum laat vanzelfsprekend minder mensen toe, maar de haven, het centrum en de werf zijn alleen al een bezoekje waard.

5 Lage Vuursche

Pannenkoekendorp Lage Vuursche is een pareltje in de provincie Utrecht. Het dorp ligt in de gemeente Baarn en kent verschillende mooie bezienswaardigheden. Ga midgetgolfen in de Midgetgolftuinen, bezoek het avontuurlijke Klimbos, fiets langs Kasteel Drakensteyn (woonplaats van Prinses Beatrix), ga geocachen in het bos, breng een bezoek aan ‘De Kuil van Drakensteyn’ en eet natuurlijk een pannenkoek! Wanneer je door dit kleine dorpje slentert zul je direct ‘op vakantie’ wanen. Heerlijk!

Lage Vuursche is open voor bezoek. Ook de Midgetgolftuinen en het Klimbos zijn te bezoeken op reservering.

6 Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Dit is de enige piramide van Nederland en je kunt hem nog beklimmen ook! Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over de omgeving; van de bossen van de Utrechtse Heuvelrug tot de stad Amersfoort – je ziet het allemaal. Ook voor (volwassen) kinderen is het park zeker een bezoekje waard. Je kunt heerlijk eten en drinken op het ruimte terras, er is een uitgebreide speeltuin, botsauto’s, een treintje en een draaimolen.

De Pyramide van Austerlitz is ook in coronatijd gewoon geopend. Wel moet je reserveren mocht je naar binnen willen en is -net als in de rest van Nederland- afstand houden verplicht.

7 Henschotermeer

Aan het Henschotermeer in de Gemeente Woudenberg hebben wij in ons jeugd heel wat uurtjes doorgebracht. Hier voelt het dankzij het witte, zachte zand alsof je lekker aan zee zit, alleen zit je daadwerkelijk in het bos aan een mooi meer. In het meer is een eiland te vinden, waar je niet alleen naartoe kunt zwemmen, maar ook naartoe kunt lopen via de bruggen. Bouw een zandkasteel, doe een balspel in het water, spot enkele vogels, maak tussendoor een wandeling of luier lekker op het ‘strand’. Op deze plek vermaakt jong en oud zich de hele dag!

Het Henschotermeer is open voor publiek vanaf 10 juni 2020, indien vooraf online een kaartje wordt gekocht.

8 Oudewater

Oudewater is de oudste stad in het Groene Hart. Er wonen slechts tienduizend mensen, maar dat betekent niet dat er weinig te doen is. Sterker nog, in Oudewater vind je genoeg recreatiemogelijkheden die perfect zijn voor een zomers dagje uit. Bezoek bijvoorbeeld ‘Museum de Heksenwaag’ (zeker een aanrader voor kinderen), drink een lekker drankje op de terrasjes of ga varen met een fluisterbootje.

Oudewater is open voor toerisme.

9 Bosbad Amersfoort, Baarn of Leersum

In Nederland vind je slechts een paar Bosbaden, waarvan wel drie in de Provincie Utrecht, namelijk in Amersfoort, Baarn en Leersum. Alledrie zijn ze zeer de moeite waard om te bezoeken. Een bosbad is, de naam zegt het al, een zwembad in een bosrijke omgeving. Niet alleen kun je er lekker baantjes trekken, ook zijn er glijbanen en speeltoestellen te vinden. Meer zin om gewoon lekker bij te bruinen? Dat kan op de fijne zonneweides!

Helaas zijn Bosbad Amersfoort, Baarn en Leersum momenteel nog gesloten voor publiek, omdat het er vaak erg druk is. Bosbad Baarn heeft aangegeven de hele zomer gesloten te blijven. Onthoud dit activiteit dus voor volgende zomer.

10 Soester Duinen

We bewaren het beste voor het laatst; ‘onze’ Soester Duinen zijn namelijk absoluut een bezoekje waard. De Soester Duinen bestaan uit twee duinen: de Lange- en de Korte Duinen. Beiden zijn dé ideale plek om lekker tot rust te komen, in bomen te klimmen, te wandelen met je hond, te picknicken met vrienden, uilen te spotten, bunkers te bekijken, te geocachen… Noem maar op! Er lopen verschillende wandelroutes langs en door de duinen die de moeite waard zijn, maar ook als je gewoon lekker slentert zul je je goed vermaken.

De Soester Duinen zijn open voor bezoek.

Waar wil jij naartoe deze zomer?

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Staan echt hele leuke uitjes tussen. Inspirerend!

  Geliked door 1 persoon

  1. loesensuusopreis schreef:

   Hey Iris! Bedankt voor je leuke reactie! Hopelijk zien we je snel terug in ‘onze’ (en misschien ook wel jouw?) provincie! Groetjes!

   Like

 2. joepmutsaers schreef:

  Wat een gave speeltuin op de Maarseveense Plassen! Die kende wij nog helemaal niet! Dat ziet er heel erg tof uit! Naar de dierentuin in Amersfoort willen we ook nog graag een keer heen, aangezien die ook wel heel erg leuk voor kinderen moet zijn! Goede tips! Joep (reiskoe.nl)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s