5x doen in het verrassend leuke Noord-Limburg; de Peel, Maasduinen en America!

Verrassing! Wij zijn net terug van een weekje in Noord-Limburg. We hebben in alle rust de regio verkend (zonder social media, vandaar dat we er nog niets over hebben gedeeld). Eerlijk is eerlijk, onze verwachtingen waren vrij laag. We wilden gewoon graag weer even weg, en de accommodaties in onze favoriete regio’s van Nederland waren allemaal al volgeboekt. Balen! Maar toen we per toeval een Center Parcs huisje tegenkwamen vlakbij Nationaal Park de Peel, boekten we dat gelijk. Niet de meest mooie regio, dachten we, maar in ieder geval een andere omgeving. Die gedachte bleek wat voorbarig; Noord-Limburg vinden wij niet zo mooi als het zuiden van de provincie, maar zeker wél een bezoekje waard. Daarom in dit artikel de vijf leukste bezienswaardigheden van dit verrassende gebied!

Nationaal park de Peel

Wij hebben een wandeling van ongeveer zeven kilometer gemaakt door Nationaal Park de Peel en dat is genoeg om een goede indruk te krijgen. Het is de langste wandeling vanaf het startpunt bij het informatiecentrum, dus je kunt er ook voor kiezen om een kortere route te lopen. Wij vonden NP de Peel echt prachtig. Het park doet on-Nederlands aan, het deed ons eerder denken aan Duitsland en, vanwege de moerrassen, soms zelfs aan de Everglades in Florida (USA). De Peel is erg groot. Er leven meer dan negentig vogelsoorten, en wellicht komen je er ook nog andere dieren tegen. Wat een wandeling door de Peel erg leuk maakt, zijn de vlonders en knuppelbruggen waarover je kunt wandelen. Ook zijn er verschillende uitzichtpunten, waarvan sommige rolstoeltoegankelijk zijn. Honden zijn welkom in NP de Peel, mits aangelijnd.

Adres: Moostdijk 15, 6035 RB Ospel

Meer informatie: klik hier!

Venlo, Arcen en… America?

Noord-Limburg heeft verschillende leuke steden. Venlo verbaasde ons nogal, want de binnenstad ziet er erg mooi uit. Zeker nu de terrassen en de winkels weer open zijn, is het er erg goed toeven. Tuurlijk, Venlo is geen Maastricht. Maar ook in Venlo zul je veel bezienswaardigheden tegenkomen, zoals de Sint-Martinusbasiliek, het gemeentehuis en het Romerhuis. En niet te vergeten; Venlo ligt aan de Maas, en dat betekent dat je er leuk aan het water kan zitten!

Een ander tof, en zeker niet minder toeristisch, dorpje is Arcen (uitspraak: Ahr-sun, niet ahr-kun). Hier vindt je een watermolen, een wereldberoemde kasteeltuin, kapelletjes en ook een gezellig horeca- en winkelgebied.

Wij zijn afgelopen week niet alleen in Noord-Limburg geweest, maar ook in the States! Een grapje natuurlijk, maar geheel onwaar is het niet. In Noord-Limburg vind je namelijk het dorp America, en buurtschap Californië. Dat is toch zeker wel een foto waard! Een foto maakten we trouwens ook bij het dorp Horst, aangezien onze achternaam ter Horst is. Dus alle mede-Horsten; ga ook even naar Horst! Niet alleen voor het plaatsnaambordje, maar ook vanwege Kasteel(ruïne) Huys ter Horst. Andere leuke dorpjes en steden in Noord-Limburg zijn Steyl, Lottum en Venray.

Het Aspergepad

Op onze laatste dag in Noord-Limburg hebben wij het aspergepad gelopen. Volgens de website is dit een wandeling van ongeveer vijf kilometer, in de praktijk is ‘ie iets langer (rond de 7km). Tijdens deze wandeling loop je door het dorpje Grubbenvorst. Onderweg kom je langs hele mooie plekjes. Je begint met een kort stukje langs de weg, maar daarna loop je langs een mooie verscheidenheid aan natuur. Asperge- en bosbessenvelden, bossen, boerderijtjes… Super leuk! Ergens tegen het einde van de wandeling kom je ook een veldje tegen met shetlanders. Je mag het veldje betreden en de paardjes aaien. Leuk voor kinderen, maar zeker niet minder leuk voor volwassen.

Let op: Voor deze wandeling volg je een knooppuntenroute. Je volgt de bordjes niet op chronologische volgorde, soms moet je van 55 naar 33, etc. Het zorgt wel voor een extra dimensie tijdens je wandeling. Zeker met kinderen erbij kan het aanvoelen als een soort speurtocht, zo zonder duidelijke bordjes en routes!

Adres: Kloosterstraat 62, 5971 BC Grubbenvorst

Meer informatie: klik hier!

Nationaal Park Maasduinen

Nationaal Park Maasduinen is een langgerekt park langs de Duitse grens. Het was even ingewikkeld om de ingang te vinden, maar als je er bent, wijst alles zich vanzelf; je hoeft alleen maar de paaltjes te volgen. NP Maasduinen bestaat uit natuur die wij nog nooit ergens in Nederland hadden gezien. We zagen er rivierduinen, desolate vlaktes en bijzonder grote vennetjes. Daarnaast kwamen we er meerdere hooglanders tegen (die rode koeien met lang haar), en ook die hadden we nog nooit gezien in Nederland. Net als in NP de Peel zijn de wandelroutes door Maasduinen goed te doen. Ze zijn extra leuk gemaakt door de uitzichtpunten (waar je zelfs uitzicht hebt op Duitsland), vlonders en knuppelbruggen!

Adres: Kapelstraat, 5851 AS Afferden (LI) (Rijd door naar het einde van de Kapelstraat, je rijdt een stukje door het bos en komt dan uit op de parkeerplaats)

Meer informatie: klik hier!

Golf, Zwemmen, achtbanen

Zoals eerder gezegd hadden wij een huisje bij Centerparcs de Peel. De huisjes zijn matig onderhouden, maar het park is uitgestrekt en heeft veel faciliteiten. Wij hebben een middag supa golf gespeeld (een golfvariant tussen midgetgolf en echte golf in), en dat was een succes! Op het park kun je daarnaast ook naar een kinderboerderij, fietsen op een vier- a vijfpersoonsfiets, zwemmen in Aqua Mundo (indien het zwembad open is), winkelen, midgetgolfen, lasergamen en een escape room doen. Erg leuk, zeker als je met kinderen op vakantie bent.

Centerparcs de Peel ligt vlakbij attractiepark Toverland. Dit is nu gesloten, al kun je er nu wel achtbanen beklimmen. Als straks de pretparken weer opengaan, is Toverland in ieder geval zeker een bezoekje waard. Het attractiepark wordt op Google beoordeeld met een 4.6 van de 5, en je kunt je zeker een volle dag erg goed vermaken.

En heb je al zin in een lang weekend of zelfs een weekje Noord-Limburg? Of ben je er al geweest en heb je andere tips? We horen het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s