Reisroute: 3 weken Polen (+ tips voor tijdens je rondreis)

Poznan, Gdansk, Warschau, Krakau, Wroclaw en meer!

Een paar maanden geleden maakten wij (met onze hond Charlie) een super leuke rondreis door Polen. Vanwege de welbekende C werd het nog even geen trip naar verre oorden, maar dat maakte niet uit; avontuur vind je natuurlijk ook dichterbij Nederland! En dus gingen wij per auto naar Polen. Het land van prachtige steden als Warschau, Krakau en Gdansk, het land van berglandschappen en meren en het land van hele heftige wodka, enorm lekker eten in hippe restaurants en veel lieve mensen! Met deze route kom je in drie weken langs alle hoogtepunten van Polen. Dus ben jij na al onze verhalen op Instagram benieuwd geworden naar onze precieze route en de accommodaties? Lees dan snel verder!

Onze route
Dag 1: Nederland – Poznan

Vanaf Utrecht reis je per auto in ongeveer 9 uur naar Poznan (zonder pauze), het is een rit van 870 km. Een behoorlijk stuk dus, en daarom waren wij de dag ervoor al naar familie in Hengelo gereden; dat scheelde weer anderhalf uur reistijd op de eerste dag. Ga je vanaf het noordoosten van Nederland naar Polen, dan ben je er nog wel een keer. Vanuit andere regio’s raden we het aan om een stop te maken ergens in Duitsland. Stop bijvoorbeeld ergens in Hannover, Maagdenburg of Berlijn. Anyhow, wij kwamen tegen de avond aan in Poznan. We hadden een erg goed hotel in het centrum, en gingen gelijk eten bij -wat later bleek- ons favoriete restaurant in Poznan: Bankcook!

Accommodatie: Hotel DeSilva Premium Poznań. Aanrader! Mooie kamers, goede ligging in het centrum, aardig personeel en lekker ontbijt!

Dag 2: Poznan

Poznan is een erg leuke stad. In principe kun je alles in een dag af wandelen, tenzij je ook nog musea wil bezoeken. Het plein van Poznan vonden wij een van de mooiste die we in Polen hebben gezien. Het is groot, gezellig en heeft vooral erg veel kleur. Poznan vonden we een beetje Russisch aanvoelen. Niet zoals Moskou, maar wel een beetje als kleinere steden zoals Irkutsk (Siberië) en Jekaterinenburg (Oeral). Er zijn veel monumenten te vinden, veel kathedralen en een mooi theater. Je kunt ook je hart ophalen als je houdt van streetart, want ook dat is te vinden in het veelzijdige maar knusse Poznan!

Accommodatie: Hotel DeSilva Premium Poznań. Aanrader! Mooie kamers, goede ligging in het centrum, aardig personeel en lekker ontbijt!

Dag 3: Poznan-Gdansk (via Gniezno, Bydgoszsz en Torun)

Op dag 3 reisden wij van Poznan naar Gdansk. Een rit van vier uur die we opbraken door te stoppen in Gniezno, Bydgoszsz en Torun. Gniezno kun je in principe overslaan; wij stopten er alleen even bij de bekende kathedraal. Bydgoszsz en Torun zijn meer de moeite waard, en dan vonden wij vooral de eerste echt top. Het is een moderne stad, wat industrieel, maar echt mooi, schoon en gezellig. De stad ligt aan het water, heeft een tof plein en is ook erg groen. Torun is historisch interessant, omdat Copernicus er vandaan kwam. De stad zelf is ook prima, maar wij vonden de sfeer in Bydgoszsz echt heel fijn! ’s Avonds kwamen we aan in Gdansk.

Accommodatie: Gdańsk – Królewskie Wzgórze. Ruim appartement, precies tussen Gdansk en Sopot in. Aanrader.

Bydgoszsz
Dag 4 & 5: Gdansk en de Baltische Kust (Sopot, Gdynia, Rewa)

Wij bleven drie nachten in Gdansk en hadden dus twee dagen om de stad en de omgeving te verkennen. Gdansk is echt wel een favorietje; dit is echt hoe nieuwbouw eruit hoort te zien! Ondanks dat het centrum vrij nieuw is, heeft het een authentieke uitstraling. Toen wij er waren werd er een marathon voor kinderen gehouden, dus er hing een feeststemming. Wij hebben behoorlijk wat tijd op het terras doorgebracht, omdat ik, Loes, niet zo lekker werd toen koud drinkwater verkeerd was gevallen. Maar van wat kopjes thee op een prachtig terras aan de grachten van Gdansk werd ik echt heel snel weer beter.

De tweede dag bezochten we de Baltische Kust. Eerst de pier van Sopot, waar de Baltische Zee ruig bleek. Charlie vond dat eerst leuk, daarna nogal eng 😉 We lunchten in Sopot, en reden daarna naar Gdynia, wat een minder leuke stad is. We eindigden de dag in Rewa, waar veel watersporters aanwezig waren.

Accommodatie: Gdańsk – Królewskie Wzgórze. Ruim appartement, precies tussen Gdansk en Sopot in. Aanrader.

Dag 6: Gdansk-Lidzbark via Slot Mariënburg

Op dag 6 reden we van Gdansk naar Lidzbark, een stad in het zuiden van het Mazurisch Merenplateau. Onderweg kwamen we langs het grootste Middeleeuwse kasteel van de wereld, namelijk Malbork Castle (of Slot Mariënburg). Dit was een perfecte tussenstop. Het was er gezellig druk, honden waren er welkom en het kasteel zelf is ook heel mooi. Eenmaal in Lidzbark bleek dat we aan het randje van Mazurië zaten. Er waren nog wel meren, maar geen toeristen. We sliepen per ongeluk in een ‘cannabishotel’ en er is was welgeteld 1 restaurant – gelukkig wel een hele goede. We raden jullie aan om een andere plek in Mazurië uit te kiezen om te slapen, zoals Olsztyn, Gizycko of Mikolajki.

Accommodatie: Welski Health & Happiness Center. Geen link, want geen aanrader 😉

Dag 7 & 8: Mazurië (Merengebied)

Het Poolse Merengebied is groot en prachtig! Op Finland na, vind je hier de meeste meren van heel Europa! Wij hebben een dag besteed aan een meer. Eerst hebben we een stukje gewandeld, maar verder zijn we vooral aan het zonnen en zwemmen geweest bij Lidzbark City Beach. Charlie vond dat ook wel lekker! De tweede dag gingen we naar de hoofdstad van het merengebied: Olsztyn! Het regende, dus we gingen van restaurantje naar restaurantje. We eindigden de dag bij Plaza Miejska, het strand van Olsztyn. Hier hebben we langs de toffe boulevard gelopen en ’s avonds fish en chips gegeten aan het water. Zwitserlevengevoel!

Accommodatie: Welski Health & Happiness Center. Geen link, want geen aanrader 😉

Dag 9: Mazurië-Warschau via Fort Modlin

Op dag 9 reden wij in een paar uur van Lidzbark naar Warschau. Warschau is de hoofdstad van Polen, en wij vonden het er verrassend leuk. Onderweg kwamen we langs Fort Modlin, wat een absolute aanrader is. Gebouwd door de Sovjets, naar idee van de troepen van Napeleon, is dit historisch erg interessant. Het fort is daarnaast het langste gebouw van Europa. Je kunt op verschillende plekken parkeren en afhankelijk van je interesses een activiteit ondernemen. Wij kozen er voor om een stuk te wandelen bij het fort, en de magnifieke uitkijktoren te beklimmen. Tegen de avond kwamen we aan in Warschau. Het hotel voldeed prima, maar het personeel was niet heel vriendelijk.

Accommodatie: Arche Hotel Pulawska Residence. Grote kamers, maar ligging en personeel niet top. Honden welkom.

Dag 10 & 11: Warschau

Warschau! Wat een toffe stad! Warschau is imposant en doet iets meer aan als Oost-Europa. Wolkenkrabbers zijn in het business district meer regel dan uitzondering, en dat is voor de verandering wel eens leuk! Daarnaast heeft de stad ook een meer authentiek centrum, waar je rustig een tijdje kunt rond slenteren en lekker kunt eten. Wij hebben ook de muren van de voormalige Getto van Warschau bezocht. Dat was echt even zoeken, maar we zijn ‘blij’ dat we het toch hebben kunnen bezoeken. Je kunt immers niet naar Polen gaan zonder stil te staan bij alle gruwelijkheden uit de geschiedenis.

Accommodatie: Arche Hotel Pulawska Residence. Grote kamers, maar ligging en personeel niet top. Honden welkom.

Dag 12: Warschau-Krakau via Kielce

Op dag 11 stond een rit van Warschau naar Krakau op de planning. Best wel een stukje, en we onderbraken de rit met een bezoek een Kielce. We hadden Kielce vrij random uitgekozen, maar we vinden het echt een hele leuke stad! Ook in deze stad was de sfeer heel goed. We hebben er heerlijk gegeten en enkele bezienswaardigheden bezocht. Aan het einde van de middag kwamen we aan in Krakau, waar we een appartement hadden geboekt. De locatie bleek echt waanzinnig. Op loopafstand van het centrum, maar gelegen in een heel hip gedeelte van Krakau vol toffe restaurantjes en cafeetjes. Als klap op de vuurpijl sliepen we ook nog eens boven een van de beste ijssalons van Krakau. Winnen!!

Accommodatie 1: Apartment Nad Wisla. Hele goede ligging, uitstekend appartement. Net iets klein voor vier personen. Honden welkom. Lift.

Accommodatie 2: Qubus Hotel. Waanzinnig goed. Kamers met prachtig uitzicht en heel erg goed ontbijt. Zwembad, spa en sportschool aanwezig.

(Wij hadden twee hotels, omdat we vanwege autopech langer dan gepland in Krakau bleven.)

Dag 13 t/m 16: Krakau (+ Wieliczka Zoutmijnen en Auschwitz)

Wij zouden eigenlijk drie hele dagen in Krakau blijven, maar door autopech werd dat iets langer. Helemaal geen straf, en achteraf raden we anderen ook aan om vier dagen te gaan. We gingen een dag naar de Wieliczka Zoutmijnen; een van de oudste zoutmijnen ter wereld. We voelden ons echt een van de hoofdrolspelers van Indiana Jones, toen we de achthonderd treden naar beneden hadden getrotseerd en aankwamen in een ondergrondse kathedraal. Waanzinnig!

Ook gingen we een dag naar Auschwitz, een plek die je niet mag overslaan als je naar Polen gaat. We zagen er flink tegenop, maar doordat de gidsen vrij zakelijk en feitelijk vertellen, was het niet té heftig om te bezoeken. Dit is anders als je zonder gids gaat, dan heb je ook de tijd om alle verschrikkelijk pijnlijke persoonlijke verhalen te lezen. In het begin van de tour bekijk je een video waarin wordt gezegd dat veel bezoekers langer in Auschwitz zijn, dan veel van de slachtoffers ooit zijn geweest. Die realisatie vonden we erg indrukwekkend. Er ligt haar van de slachtoffers opgeslagen, en stapels aan prothesen, schoenen, tassen en brillen. Ook dat zijn dingen waarvan de rillingen over je rug zullen lopen. Er zijn geen woorden voor wat daar is gebeurd, en juist daarom vonden we het zo belangrijk om een bezoek te brengen aan Auschwitz. Het bezoek aan Auschwitz komt vanzelfsprekend nog regelmatig terug in gesprekken en gedachten tijdens je reis, zo ook bij ons. Hoe dubbel ook; plan de dagen erna wat luchtige en afleidende dingen in. Zo zaten wij ’s avonds nog in een reuzenrad (wel ter ere van de trouwdag van onze ouders) en gingen wij de derde dag naar het gezellige centrum van Krakau.

Krakau zelf is leuk genoeg om dagen te verblijven. Ook in de stad is veel van de heftige geschiedenis te zien. Daarnaast kun je er leuk winkelen, goed uit eten en zijn er veel mooie bezienswaardigheden. Bezoek ook zeker het Hala Forum, waar ’s avonds een gezellige feeststemming heerst. Er zijn leuke terrassen, er is een food court, een helium luchtballon en een reuzenrad. Heel tof! Wel is dit de meest toeristische stad van Polen. We vonden de tour operators hier ook vrij opdringerig, terwijl dit in de rest van Polen niet het geval was.

Accommodatie 1: Apartment Nad Wisla. Hele goede ligging, uitstekend appartement. Net iets klein voor vier personen. Honden welkom. Lift.

Accommodatie 2: Qubus Hotel. Waanzinnig goed. Kamers met prachtig uitzicht en heel erg goed ontbijt. Zwembad, spa en sportschool aanwezig.

(Wij hadden twee hotels, omdat we vanwege autopech langer dan gepland in Krakau bleven.)

Kosice, Slowakije

Eigenlijk zouden we op dit punt van de reis naar Kosice in Slowakije gaan , maar door autopech zijn we hier nooit naar toe gegaan. Voor deze rondreis nemen we Kosice dus even niet mee en hebben we de extra dagen toegevoegd aan Krakau en Warschau in de route (allebei 1 dag extra). Onderin dit artikel zullen we wel ons ‘Kosice idee’ benoemen.
Dag 17: Krakau – Zakopane

Op dag 17 hadden wij eindelijk een vervangende auto en vervolgden we onze reis naar Zakopane, een plaats in het Tatra-Gebergte. We hadden een mooi appartement, maar wel wat ver van het centrum. Ook waren de mensen hier niet heel sympathiek. We hebben redelijk lang in de file gestaan om Zakopane in te komen.

Accommodatie: Apartamenty Forma Tatrica. Heel goed appartement. Net wat ver van het centrum en niet zo sympathiek personeel.

Dag 18: Zakopane (het Tatra-Gebergte)

Eenmaal in Zakopane bleek dat je met honden niet het Tatra-Gebergte in mag. Stom, want juist deze plek leek ons zo leuk voor Charlie. Er zijn twee plekken aan de rand van het park waar honden wel naar binnen mochten, waarvan wij uiteindelijk de Chocholowska valley trail kozen. Een erg leuk stuk om te wandelen, al is het wel wat drukker. Niet alleen een eindpunt, ook de route zelf was mooi en daarnaast prima te belopen. We zagen bergen, rivieren, kleurrijke bloemen en rotsen, en dat met Charlie erbij! Wij waren dus helemaal tevreden (en Charlie ook)!

Accommodatie: Apartamenty Forma Tatrica. Heel goed appartement. Net wat ver van het centrum en niet zo sympathiek personeel.

Dag 19: Zakopane-Wroclaw

Op dag 19 reden we van Zakopane naar Wroclaw. Een drama. Dat zijn de twee woorden die passen bij deze rit. We hebben tien uur gedaan over de route, terwijl het maar 350 km was. Overweeg dus even of je het Tatra-Gebergte zo graag wilt bezoeken dat je twee keer ontzettend lange file ervoor over hebt. Toen we tegen 21.00 uur aankwamen in Wroclaw, bleek dat we echt op een heel mooi plekje van de stad sliepen. Daar waren we wel mee in onze nopjes. Hoewel alle restaurants dichtgingen, mochten we toch nog ergens eten. Oooooooooh, wat waren we daar blij mee!

Accommodatie: EXCLUSIVE Aparthotel MARINA. Absolute aanrader. Prachtig en luxe appartement op goede locatie.

Dag 20: Wroclaw

Wroclaw is een wat rauwere stad. Terwijl wij zaten te ontbijten in ons keukentje is er helaas een lijk uit de gracht gevist voor ons appartement en dat was wel even schrikken (maar vooral heel erg voor de getroffen persoon en zijn geliefden). Maar geloof ons, de stad is echt een bezoekje waard. Door de honderden bruggen wordt het ook wel het Venetië van het oosten genoemd. Overal door de stad zijn bronzen beelden van kleine kabouters te vinden, die ooit symbool stonden voor de anticommunistische verzetsbeweging Oranje Alternatief. Wroclaw is erg kleurrijk en heeft een groot en mooi centraal plein. In een dag heb je alle belangrijke dingen wel gezien, en daarmee is de stad ideaal als stop in je rondreis of als city trip destination!

Accommodatie: EXCLUSIVE Aparthotel MARINA. Absolute aanrader. Prachtig en luxe appartement op goede locatie.

Dag 21: Wroclaw-Nederland

Na drie fantastische weken in Polen was het helaas al weer tijd om naar huis te gaan. We reden in een dag van Wroclaw naar familie in Twente, om vervolgens op dag 22 naar huis te rijden. Jij kunt er natuurlijk voor kiezen om weer een tussenstop te maken in Duitsland. De route van Wroclaw naar Utrecht bedraagt ongeveer duizend kilometer.

Slowakije

Zoals eerder gezegd zouden we tijdens deze reis ook nog naar Slowakije gaan, en om precies te zijn naar de stad Kosice. Volgens sommigen is deze stad zelfs mooier dan Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. We hadden onze plannen voor Kosice al helemaal klaarliggen, dus hierbij ons idee:

Krakau – Kosice (4 uur)Rijden via Bardejov en Hervartov rijden naar Kosice (Slowakije)
KosiceDagje slenteren in de stad Kosice.
KosiceDagtrip in de omgeving van Kosice (tenzij je nog genoeg te zien hebt in Kosice)!
Opties: Grotten van Roznava, wandelen in het Tokaj Wijngebied, het Slovak Karst National Park (bij Rosnava in de buurt), of -met veel fantasie- de grens oversteken naar Hongarije.
Kosice – Zakopane (2,5 uur)Rijden naar Zakopane via Presov (stad), Spišské Podhradie (kasteel) en Levoca (stad).
Planning Kosice

We hadden een huisje geboekt op de camping Route E58 – Camp Kosice. Wil je dit aan je route toevoegen, dan kun je ervoor kiezen om langer op reis te gaan (namelijk 2 dagen langer). Daarnaast kun je ook een dag minder naar Mazurië, Warschau en/of Krakau, zodat je alsnog precies drie weken op reis bent. Voor je reis naar Slowakije moet je je (ivm C) wel van te voren aanmelden via deze website: https://korona.gov.sk/en/ehranica/. Dit is niet moeilijk en kost maar weinig tijd.

Gdansk

Tips voor je reis naar Polen:

 • Polen heeft een groene kleurcode. Je hebt een coronabewijs nodig van test of vaccinatie, al wordt er niet gecontroleerd aan de grens.
 • Tijdens je reis kom je door Duitsland. Hier heb je verplicht medische mondkapjes nodig.
 • In Polen zelf is het officieel verplicht om binnen mondkapjes te dragen, maar dit zagen wij maar weinig.
 • Polen is veilig. Stop niet bij het eerste tankstation over de grens, want hier zijn veel mensen wat opdringerig neppe merkproducten aan het verkopen. Het is hier ook minder schoon dan in de rest van Polen. Deze plek zorgt niet voor een goede eerste indruk, dus rijd nog een klein stukje verder!
 • Wil je je reis uitbreiden? Dat kan! Ga bijvoorbeeld naar Szczecin, Bialystok, Lodz, Lublin, Katowice of Czestochowa!
 • In de zomer is het weer in Polen erg goed. Het is er warm, maar niet te heet om dingen te ondernemen. Het kan er wel regenen of snel afkoelen. In de winter kan het er erg koud worden, dus pas hier je kleding op aan.
 • Deze hele reis is zeer geschikt om te maken met kinderen en/of honden. Alle kamers zijn ingericht op twee of vier personen en honden zijn in alle accommodaties toegestaan.
 • Huur een dakkoffer als je met een hond reist, want zo heeft jouw grote vriend nog een beetje ruimte achterin de kofferbak.
 • In Duitsland moet een hond een autoriem om in de auto. In Polen hoeft dit niet.
 • Let tijdens je reis door Duitsland op de snelheden en flitspalen.
 • Korter op reis? Haal in verband met de files Zakopane uit de route en/of ga korter naar Warschau, het Merengebergte of Krakau.
 • Rijden in Polen is niet gevaarlijk. Dat iedereen er dronken achter het stuur zit is een vooroordeel en pertinent onjuist. Sterker nog, drinken met alcohol op kan je een gevangenisstraf opleveren. De regels zijn strenger dan in Nederland. Voel je dus niet onveilig.
 • Op je route door Polen bevinden zich enkele tolwegen. Hier mag je 140 km/u.
 • Polen is geen duur land, en dus goed te bereizen met een lager budget.
 • Probeer zoveel mogelijk in het centrum te zitten. Hier is de sfeer het leukste.
 • Ga! Polen is echt een bezoek waard!

Ben jij weleens in Polen geweest?

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s