De leukste bezienswaardigheden van Twente: hier wil je naar toe op vakantie! (Deel 1)

Wij zijn trotse halve Tukkers, oftewel; halve Twentenaren. Onze vader komt er vandaan en een groot gedeelte van onze familie woont er. Onze achternaam is Twents, we houden heel erg van krentenwegge en als we in ’t oosten zijn zul je ons erop betrappen dat we dan zelfs een beetje de woorden inslikken. Los van alle nostalgie is Twente ook nog eens ontzettend mooi. De regio is ideaal voor een weekendje, midweek of zelfs langere tijd weg. Daarom lees je in dit artikel over de meest mooie en leuke bezienswaardigheden van Tukkerland. Goa zit’n en nem de tied, dan weten we zeker dat jouw volgende vakantie in Twente zal zijn!

Landgoed twickel

Het particulier beheerde domein Twickel moest wel bovenaan dit lijstje komen, want eerlijk is eerlijk; dit is misschien wel de mooiste plek in Twente. Het landgoed is met haar 4400 hectare groot, enorm groot zelfs. Daarop staan zo’n 150 boerderijen die herkenbaar zijn aan hun identieke, zwart-witte luiken. Je kunt uren struinen over Landgoed Twickel. Je zal er een imposant kasteel tegenkomen, maar ook prachtige tuinen, bossen en beekjes. Natuur gecombineerd met historie; dat is toch wat je wil op vakantie, niet?!

Bron, Wouter Borre
Oele

Oele hoort in dit lijstje, want de buurtschap (in de gemeente Hengelo) is een favoriet van onze opa, die hier op een boerderij heeft gewerkt in zijn jeugd. Oele heeft niet heel veel, en dat is hier juist een pluspunt. Er wonen maar weinig mensen, en er komen ook maar weinig mensen. Zin in rust, maar ook in schoonheid? Oele is je plek. De omgeving is bosrijk en landelijk. Je kunt hier uitstekend wandelen langs de 65 boerderijen, uitgestrekte weilanden, schattige boerderijdieren en mooie watermolens.

Markelo

Markelo staat bekend als ‘het dorp tussen de heuvels’. Een van de heuvels heet de Markelose Berg – die maar liefst veertig (!) meter hoog is 😉 . Bij deze berg loopt een prachtige (gelijknamige) wandeling, die je langs akkers, bossen, een grote hoeveelheid essen en een wijngaard leidt. Eenmaal bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Het dorp Markelo zelf heeft trouwens ook best wat te bieden. Er staat een molen (Mölle van Maarkel), een televisietoren (De Borkeld), een Romaanse kerk, en er is een heel tof openluchttheater.

Bron
Het Lutterzand

Het Lutterzand in De Lutte, oftewel de Twentse Grand Canyon (met een beetje fantasie), is een pareltje in de omgeving. Het natuurgebied is 750 hectare groot en loopt langs het riviertje de Dinkel. Je kunt hier rustig enkele dagen blijven, want omdat het natuurgebied zo gevarieerd is, kun je er veel verschillende wandelingen maken. Aanschouw de prachtige heidevelden of het duingebied, geniet van de dennenbossen, ga een stuk zwemmen in de Dinkel of daal neer aan de oevers van de rivier. Dit aardkundige monument is een bezoekje waard!

Bron
Hengelo

Het grootste gedeelte van onze Twentse familie woont in Hengelo. Ondanks dat we er dus al heel heel heel vaak zijn geweest, waren we tot voor kort nog nooit op de toeristische tour geweest in de stad. Daar kwam een paar weken geleden verandering in, toen we voor een concert van Jett Rebel in de Hengelose Schouwburg, ook een nachtje in een hotel in Hengelo bleven slapen. Na afloop hebben we even op een gezellig terras gezeten. Hoewel sommige winkelpanden sinds de economische crisis helaas leegstaan, is de horeca goed vertegenwoordigd. Hengelo heeft daarnaast nog meer te bieden. Het centrum van de stad is in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig gebombardeerd, maar toch zijn er nog genoeg interessante, historische trekpleisters te vinden. Neem bijvoorbeeld de Sint-Lambertuskerk of de prachtige wijk Tuindorp.

De Hengelose Stadhuistoren (gebouwd tussen 1958 en 1963) is geïnspireerd op Italiaanse en Scandinavische iconen, bijvoorbeeld op de toren gelegen op de Palazzo Vecchio in Florence. Check de foto’s maar!

Wist je dat…?
Stadhuistoren
De Sagenlandroute

Wil je in een klap meerdere bezienswaardigheden bekijken, rijd dan de Sagenlandroute. Deze 125 kilometer lange autoroute loopt door Noordoost-Twente en is in een dag te doen – al is het leuker om er meerdere dagen over te doen en uitgebreid stil te staan bij al het moois dat Sagenland te bieden heeft. Van Openluchtmuseum Ootmarsum en Vliegbasis Twenthe tot Spookhuis Hertme en Watermolen Bels: je bent hier niet snel uitgekeken!

Voor een PDF met de uitgebreide route, zie deze link!

Bezoek de Grolsch Brouwerij

GEEN 18, GEEN ALCOHOL! Vraag je ‘de mensen uit het westen’ naar Twente, is Grolsch een van de eerste dingen die ze zullen noemen. Dit biermerk, onder andere bekend van de beugelfles, wordt gebrouwen in Enschede. Als je toch in Twente bent, hoe leuk is het dan – zelfs als je geen bier of alcohol drinkt – om een rondleiding te krijgen door de Grolsch Brouwerij? Voor 17,50 euro kun je een tweeënhalf uur durende rondleiding volgen door de brouwerij, waarin je leert over de geschiedenis en campagnes, en een kijkje neemt op de plek waar de flessen worden gevuld. Voor een tientje meer kun je ook bierproeven, speciaal voor liefhebbers en kenners.

Boek hier je tour!

Wil jij al op vakantie naar Twente?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s