Ho ho ho! De 12 leukste kerstmarkten dichtbij en in Nederland!

Kerstmarkten in Duitsland, België en Nederland

Jaaaaaa, een van de leukste tijden van het jaar is weer begonnen! December staat voor de deur en dat betekent dat het opnieuw tijd is voor glühwein, kerstkransjes, lampjes, kerstbomen, warme chocolademelk, kerststol en Mariah Carey. Wij worden er helemaal enthousiast van. Zo enthousiast dat we afgelopen weekend al te vinden waren op een van de eerste kerstmarkten van het jaar, en wel die in Oberhausen (Duitsland). De afgelopen jaren hebben we overigens meer kerstmarkten bezocht en daarom kunnen we nu een aardige vergelijking maken. Vandaar dit artikel over de twaalf leukste kerstmarkten in Duitsland, België en Nederland!

Zet om in de sfeer te komen anders even dit lekkere nummertje op 😉

Oh ja, en voor we beginnen… Alle genoemde kerstmarkten zijn gratis te bezoeken! Woehoe!

De leukste kerstmarkten in Duitsland

Duitsland is natuurlijk dé bakermat van de kerstmarkten. Verspreid door heel het land vind je de meest gezellige en grote markten. Gelukkig zijn er ook genoeg Duitse kerstmarkten op korte afstand van Nederland. Zo kan jij je in je weekend – of zelfs in een dag – helemaal in Winter Wonderland wanen.

Düsseldorf

Düsseldorf is normaal al een leuke stad om te bezoeken, maar met Kerst is het er helemaal gezellig. De stad heeft gekozen voor een markt die verspreid ligt over meerdere locaties door het gehele centrum. Op alle locaties hebben de markten een ander thema. Zo is er een markt vol met handwerkjes, maar ook een markt vol met LED-lampjes en een markt vol accessoires voor ieder budget. Heerlijk eten is overal te vinden. Schnaps, glühwein, punch, maar ook chocolademelk, reibekuchen en lebkuchherzen. Ohhh zo lekker! En ook fijn: Düsseldorf is uitstekend te bereiken met de trein!

Deze kerstmarkt is open van 17 nov – 30 dec 2022, op bijna alle dagen van 11.00 tot 20.00 of 21.00 uur.
Meer info: https://www.duesseldorf-tourismus.de/en/experience/events/christmas-market

Aken

Voor iedereen die in Limburg of Brabant woont ligt Aken super dichtbij! Je kan dan zelfs voor een middag naar de stad voor wat kerstsfeer. Wat de kerstmarkt in Aken zo leuk maakt, is dat het centrum klein is en de gebouwen rondom de pleinen erg mooi. Dit maakt de markt extra knus en sfeervol. Daarnaast heb je ook nog eens uitzicht op de Dom van Aken! Wist je dat de kerstmarkt van Aken officieel tot de tien mooisten van Europa behoort? Je hebt echt geen enkele reden om deze kerstmarkt over te slaan dit jaar.

Deze kerstmarkt is open van 18 nov – 23 dec 2022, op bijna alle dagen van 11.00 tot 21.00 uur. Meer informatie: https://www.aachen-tourismus.de/nl/ontdekken/evenementen/kerstmarkt-van-aken/

Keulen

De Kerstmarkt van Keulen is ontzettend groot en ook hier ligt de markt verspreid over meerdere locaties door de binnenstad. Op vijf pleinen door heel de stad vind je veel kraampjes vol heerlijke hapjes, drankjes en souvernirs. Extra leuk is dat Keulen sowieso een stad is die tof is om te bezoeken, ook los van de kerstmarkt. Maak er dus gerust een stedentrip van en beklim de grootste dom van Duitsland, aanschouw de Colonius, steek de Rijn over via de Hohenzollrnbrücke of met een kabelbaan, ga naar een museum en/of leer over historie in het voormalig hoofdkwartier van de Keulse Gestapo.

Deze kerstmarkt is open van 17 nov t/m 23 dec 2022. Per locatie zijn er andere openingstijden.
Meer informatie: https://www.keulenkerstmarkt.nl/

Oberhausen

Oost-Nederland opgelet, want deze kerstmarkt is wel erg dichtbij! Wij bezochten de kerstmarkt van Oberhausen afgelopen weekend en zijn behoorlijk enthousiast! Oberhausen is geen geweldigde stad van zichzelf en het decor is zo-zo, maar de kerstmarkt is wel een van de grootste en gezelligste van Duitsland. Het grenst aan Winkelcentrum CentrO, waardoor je je bezoek aan de markt kan combineren met een dagje shoppen. De kerstmarkt is vooral gericht op eten en drinken, en dat vonden we helemaal niet erg. In de avond werd het er extra gezellig door alle vuurtjes en lampjes. Super leuk is tevens dat de kerstmarkt onder andere door een straat met restaurantjes loopt. Geen zin in bratwurst of reibekuchen? Ga dan gewoon voor Mexicaans in restaurant Tijuana!

Deze kerstmarkt is open van 11 nov – 23 dec 2022, van 11.00 tot 21.00 of 22.00 uur.
Meer informatie: https://www.deutsche-weihnachtsmaerkte.de/weihnachtsmarkt/in/nordrhein-westfalen/centro-weihnachtsmarkt-oberhausen-1854.html

Münster

Het historische Münster, niet ver van de Achterhoek en Twente, heeft maar liefst zes kerstmarkten. De stad heeft heel veel sfeervolle plekken en alle driehonderd kraampjes vol hapjes, drankjes, lichtjes en hebbedingetjes maken het alleen nog maar mooier. De hoogste kerstboom van Münster staat bij het beeld van de Kiepenkerl. Hier loop je overigens ook door een waar kerstdorp. He-le-maal leuk!

Deze kerstmarkt is open van 21 nov tot 23 dec 2022, op maandag t/m donderdag van 12.00 – 20.00 uur, vrijdag en zaterdag van 11.00 – 21.00 uur en op zondag van 11.00 – 20.00 uur.
Meer informatie: https://www.geheimoverdegrens.nl/evenementen/kerstmarkten/kerstmarkt-in-muenster

De leukste kerstmarkten in België

België is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij een kerstmarkt, maar toch zijn ook bij onze zuiderburen genoeg leuke markten te vinden. Oke oke, bratwurst, reibekuchen en punsch zijn er niet echt te koop, maar warme chocolademelk, heerlijke Belgische wafels of Vlaamse Friet worden overal aangeboden.

Hasselt

Winterland Hasselt, zoals de kerstmarkt in Hasselt heet, is zeker met tieners en pubers een uitstekende keus om te bezoeken. Op het Kolonel Dusartplein vind je namelijk niet alleen 150 kraampjes vol hapjes en drankjes, maar ook een reuzerad, kermisattracties, een indoor-schaatsbaan, een Grand Cafe (aka après-ski) en een spiegeltent. Niet alleen blije ouders dus, maar ook blije kinderen 😉 Je zal dan ook niet de enige zijn; gemiddeld komen er 600.000 mensen per jaar op de kerstmarkt af! Wij bezochten Winterland Hasselt in coronatijd. Sindsdien kan het alleen nog maar gezelliger zijn geworden!

Deze markt is open van 18 nov 2022 t/m 8 jan 2023. De verschillende attracties hebben andere openingstijden.
Meer informatie: https://www.winterland.be/nl

Gent

Gent kenmerkt zich door de Gentse Winterfeesten. Er zijn meer dan honderdvijftig chalets waar je allerlei dingen kunt kopen, eet- en drinkstandjes en er is een reuzerad. Bijzonder aan de Gentse Kerstmarkt is dat er ook gebruik wordt gemaakt van animatie. Zo zijn er allemaal straatartiesten te vinden op de markt. Daarnaast is er sinds dit jaar een rolschaatspiste gebouwd onder de Stadshal. Hoewel je voor het rolschaatsen moet betalen (7 euro met vroegboekkorting), is dat het zeker waard. De rolstaatsbaan is met 400 m2 namelijk de grootste mobiele schaatsbaan van België!

Deze markt is open van 8 tot en met 31 dec 2022. Openingstijden zijn afhankelijk van de drukte.
Meer informatie: https://gentsewinterfeesten.be/

Brugge

Brugge is echt een van onze lievelingssteden in België. Het centrale plein is er geweldig mooi. Helemaal leuk dus dat ook hier een winterfestival plaats vindt, en wel met de naam Wintergloed. Bij de vierde editie van Wintergloed wordt extra uitgepakt. Er is een kerstmarkt, een kunstschaatsbaan, een winterbar, sfeervolle verlichting en ook nog eens een prachtige lichtshow door de stad heen. Deze laatste kan je al wandelend afleggen. Chocolademelkje to go mee dus, en gaan met die banaan kerstkrans!

Deze markt is open van 25 nov 2022 tot 8 jan 2023. Openingstijden verschillen per onderdeel van het festival.
Meer informatie: https://www.visitbruges.be/nl/winter

Brussel

Ook Brussel kent een winterfestival. ‘Winterpret’ is de meest bekende kerstmarkt van België en verdeeld over vijf verschillende locaties in de stad, trekt het jaarlijks vele bezoekers. Waar andere steden ±150 kraampjes hebben op hun markt, heeft Brussel er wel 240. Genoeg te kijken, proeven en kopen dus! In Brussel zijn tevens een schaatsbaan en een reuzerad te vinden, en de stad is overal prachtig verlicht. Oh, en nog een tip: veel hotels in Brussel bieden kerstarrangementen aan. Dat betekent dat jij niet alleen een dagje naar Brussel kan voor wat kerstsfeer, maar zelfs een heel weekend. Er is naast de kerstmarkt dan ook nog genoeg ander moois te zien!

Deze markt is open van 25 nov 2022 tot 1 jan 2023, van 12.00 uur tot 22.00 uur.
Meer informatie: https://www.kerstmarkt-brussel.nl/

De leukste kerstmarkten in Nederland

Oke oke, Nederland staat niet bekend om haar kerstmarkten. Maar toch, ook in ons land zijn er genoeg leuke plekjes te vinden om mee in de kerstsfeer te komen. Ideaal voor iedereen die maar een middag of ochtend de tijd heeft, geen zin heeft om de grens over te gaan, of dichtbij een van de volgende steden woont.

Maastricht

Na twee jaar beperkingen is de stad er weer helemaal klaar voor: de Kerstmarkt van Maastricht! In deze romantische stad is het niet moeilijk om je in Winter Wonderland te wanen. De kerstmarkt vindt plaats op het Vrijthof. Je kan er schaatsen op een schaatsbaan van wel 1000 m2, genieten van alle versnaperingen, een ritje maken in het reuzerad, het huis van de Kerstman zien, de prachtige kerststalletjes aanschouwen en je kan je er wagen aan een heuse curlingbaan. Genoeg te doen dus, in het prachtige Maastricht.

Deze markt is open van 1 tot 30 dec 2022, van 10.00 tot 00.00 of 01.00 uur.
Meer informatie: https://www.kerstmarktinmaastricht.nl/

Valkenburg

Dé kerststad van Nederland is bij uitstek Valkenburg. Bijna twee maanden lang is deze authentieke stad omgetovered tot een waar winterdorp. Kerstmarkten zijn overal leuk, maar die Valkenburg is echt speciaal. Een deel van de kerstmarkt bevindt zich namelijk onder (!) de grond, in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Je loopt dan dus door de verlichte mergelgangen langs de kraampjes. Hoe gezellig! In de Wilhelminagroeve, ook een mergelgrot, is bovendien een kerststal te zien. En wil je het helemaal bont maken? Neem dan de kabelbaan naar de grootste ‘kerstboom’ van Limburg, namelijk de versierde Wilhelminatoren. Als dat niet leuk is!

Deze markt is open van 18 nov 2022 tot 8 januari 2023. Openingstijden zijn afhankelijk per locatie en evenement.
Meer informatie: https://www.kerststadvalkenburg.nl/

Bron: https://www.kerststadvalkenburg.nl/te-doen/kerstmarkt-gemeentegrot/
Deventer

Deventer pakt al jaren uit met iets heel bijzonders, namelijk het Dickensfestijn. Twee dagen in het jaar kan je in de Overijsselse stad terug in de tijd gaan naar de negentiende eeuw. Bijna duizend personages uit de boeken van Charles Dickens, zoals Oliver Twist en Scrooge, komen er dan tot leven. Er zijn groepswandelingen, voorstellingen, kerstmarkten en kerstconcerten. Elk jaar komen hier rond de 125.000 mensen op af en dat is niet is voor niets; december is immers nog nooit zo vrolijk geweest!

Het Dickensfestijn vindt plaats op 10 en 11 dec 2022, van 11.00 tot 17.00 uur. De wachttijd (voor toegang) kan oplopen tot anderhalf uur.
Meer informatie: https://dickensfestijn.nl/

Bron: https://dickensfestijn.nl/

Bonus

Heb je nou echt weinig tijd, maar wil je wel heel snel in kerststemming komen? Overweeg dan eens om naar een tuincentrum te gaan, gewoon in Nederland (of België). Hier is het namelijk ook erg gezellig. Lampjes, muziek, opgetuigde kerstbomen, kerstballen… Aan alles is gedacht! Enkele locaties die leuk zijn om te bezoeken zijn:

  • Eurofleur Leusden
  • Intratuin Duiven
  • ’t Vaarderhoogt Soest
  • Tuincentrum Osdorp Amsterdam

Alvast fijne feestdagen gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s