Terugblik op het reisjaar 2022 en een vooruitblik op 2023

Van een januari in lockdown, naar een december in Mexico

We zijn wat later dan gewenst, maar – ja hoor! – het is weer eens tijd voor onze jaarlijkse terug- en vooruitblik! Het was ons het jaartje wel. Eentje van contrasten. Het begon in een lockdown, die gelukkig niet al te lang duurde. Drie maanden later boekten wij een vliegtickets naar Mexico en we eindigden 2022 dan ook in dit fantastische land. Ook door het jaar heen hebben we genoeg gezien, gedaan en genoten. In Nederland, in Europa en dus zelfs daarbuiten. Ben je benieuwd naar ons afgelopen jaar? En wil je weten of we al plannen hebben voor 2023? In dit artikel praten we je helemaal bij over onze ontwikkelingen op persoonlijk vlak, de reizen die we hebben gemaakt en de avonturen die we dit jaar graag willen beleven.

Terugblik op 2022

Statistiek
 • We hebben op 22 plekken overnacht
 • We bezochten 15 landen
 • We bezochten 4 (voor ons) nieuwe landen
 • We hebben 0 treinreizen gemaakt
 • We hebben 1.5 vliegreizen gemaakt
 • We hebben 1 bootreis gemaakt
 • We hebben 4 autorondreizen gemaakt
 • We waren 2 keer een weekendje weg
 • We bezochten twee continenten (Noord-Amerika en Europa)
 • We gingen voor het eerst in drie jaar weer naar een plek buiten Europa
 • We zijn 8 keer op reis geweest
 • We (of nou eigenlijk jullie) hebben ons record verbroken qua bezoekersaantallen op deze website
 • Het artikel over onze rondreis door Indonesië werd het vaakste gelezen
Januari: lockdown op Ameland

We gingen het nieuwe jaar weer in in een lockdown, maar dat was geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Als we thuis zijn met oud en nieuw vind je ons bij de frituurpan; we gaan nogal goed op oliebollen en appelbeignets bakken. Ik denk dat we ons record wel weer hebben verbroken, want we hebben er uiteindelijk zelfs nog tientallen moeten invriezen. We begonnen het nieuwe jaar dus goed wat betreft eten, maar ook wat betreft avontuur; niet veel later stapten we namelijk op de boot naar Ameland. Vanwege de lockdown was alles dicht, maar dat was eigenlijk helemaal niet erg. Wel voor alle ondernemers natuurlijk, maar op Ameland heb je gewoon niks nodig. De zee, de brede stranden, de bossen, de vuurtoren, een hele blije Charlie en af en toe een warme chocolademelk… De week vloog voorbij! Ameland is het derde Waddeneiland dat we hebben bezocht en we gaan graag nog eens terug! De rest van januari waren we druk bezig met studeren. Moet ook gebeuren 😉

Februari: Luxemburg, tosti’s en noodles

De lockdown was voorbij en hoewel we voornemens waren voor het eerst in jaren weer een vliegreis te maken, schoven we dit door de oplopende besmettingscijfers toch nog even voor ons uit. Want wat nou als we daardoor niet terug naar huis zouden kunnen komen? En daardoor veel colleges zouden missen? Lang verhaal kort, het werd Luxemburg. Met de auto. En dat was verrassend leuk! Luxemburg lijkt ons een bestemming waar je elk seizoen naar toe kan gaan. Wij hadden regen en kou, maar dat hinderde het bezoek aan het ministaatje niet. We hebben kastelen bewonderd, veel gewandeld, gezwommen in een Olympisch bad en heerlijk gegeten. De rest van de maand stond in het teken van studeren, again, maar ook van sporten en werken. In februari begonnen we tevens een nieuwe traditie. Maandag veranderde in tosti-maandag (voor lunch) en dinsdag in noodles-dinsdag (ook voor lunch). Healthy lifestyleeeee!

Maart: corona, vliegtickets boeken en veel saaaaaie dagen

Een week of twee nadat we terug waren uit Luxemburg, kreeg Suus corona. Loes heeft het inmiddels nog steeds niet gehad. Redelijk uniek wel, of niet? Aangezien Suus nogal veel tijd had, was ze tijdens de quarantaine lekker naar vliegtickets aan het zoeken. En toen vond ze ineens een error fair (fout geprijsd vliegticket). We konden voor de prijs van een enkeltje een retourtje naar Mexico boeken. Die beslissing was snel gemaakt. Wat een heerlijk vooruitzicht om te hebben was dat, zeg! Voor het eerst in ruim twee jaar weer vliegtickets geboekt en dan ook nog naar een bestemming buiten Europa! We hadden gelijk heel veel zin om alles te regelen, maar natuurlijk moesten we ook nog andere dingen doen. Jammer genoeg was maart verder nogal een saaie maand vol studie en werk. Gelukkig heeft het nog welgeteld één avond gesneeuwd. Dat vrolijkte ons winterdip-humeur wel wat op.

April: familiebezoek in Zweden, scriptie en pleiten

April was een goede maand. De dagen werden langer, het werd weer later donker. We konden ’s avonds weer naar het bos. Heerlijk! Halverwege april stapten we in de auto richting Scandinavië, omdat we onze familie daar gingen bezoeken. Omdat we pas ’s middags vertrokken, sliepen we onderweg een nacht in Aabenraa, Denemarken. De volgende dag kwamen we mooi op tijd aan in Zweden, waar de honden van onze familie ons al kwispelend ontvingen. Door corona waren we al een tijdje niet in Zweden geweest, dus het was goed dat we er weer eens waren. We vierden Pasen met familie, gingen op zoek naar kraanvogels en zagen (terwijl we dus al ons hele leven in Zweden komen) voor het eerst een levend, wild eland. In the meantime was Loes bezig om haar scriptie in te leveren, over de militaire burgerbewegingen in het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico. Het stuk werd ingeleverd in de auto terug naar huis. Eenmaal thuis organiseerde Suus met een groep studenten de Utrechtse Pleitkampioenschappen. Dat was ook een waar succes te noemen.

Mei: Bilbao en feest!

5 mei is een vrije dag natuurlijk en daarom gingen we redelijk spontaan naar Bilbao. Wát een leuke stad. We zijn gelijk erg benieuwd geraakt naar de rest van Baskenland. Het weer was top, het eten goddelijk, de mensen geweldig en de sfeer zo niet nog beter. Bovendien hebben we prachtige dingen gezien en leuke dingen gedaan. Zo bezochten we het Guggenheim Museum, het oude centrum van de stad, maar ook een voetbalwedstrijd. Die laatste, een wedstrijd tussen Athletic Bilbao en Valencia, eindigde helaas in 0-0. Toch hebben we er enorm van genoten! Eenmaal thuis ging de pret verder, want onze opa werd tachtig. Dat vraagt om een feestje natuurlijk, waar bijna de hele familie bij aanwezig was. We hebben geholpen bij de organisatie, een mooi lied opgevoerd en hadden gelijk een excuus om een nieuwe feestoutfit te scoren 😉

Juni: Nog meer feest, theather en een sociaal experiment

Begin juni organiseerde Loes samen met een groep studenten/vriendinnen een feest waarvan de gehele opbrengst naar UNICEF ging. We hebben een mooi eindbedrag op weten te halen en ook nog een hele leuke avond gehad. Wat wil je nog meer? De dag erna had ze wel een tentamen, die ze gek genoeg (al brak-zijnde) heel erg goed heeft gemaakt. Om de week nog wat vermoeiender te maken gingen we diezelfde avond naar Amsterdam, maar wel met een hele leuke reden. We gingen namelijk naar Daniel Arends in Carré. Dit was nog een cadeautje voor Loes’ negentiende verjaardag, maar ja, toen corona. Een uitgestelde voorstelling dus, maar wel een hele grappige. In juni volgden wij een vak samen op de universiteit en schreven een stuk over de toeslagenaffaire. Ook namen we deel aan een sociaal experiment op de universiteit over groepsdenken en politiek. Dat was -vooral achteraf- erg cool! Dan was Suus nog jarig en vierde ze een tof feest. We gingen naar een concert van Karsu, naar de cabaretshow van Veldhuis & Kemper en stonden zelf meerdere keren in het theater met een dansvoorstelling.

Juli & Augustus: Limburg, uitstapjes, goed nieuws en een mega-rondreis door Centraal-Europa

De zomer van 2022: ach, die was zo heerlijk! We begonnen juli met onze familie (ouders + opa en oma + Charlie) in Zuid-Limburg, op ons favoriete vakantiepark ‘Resort Mooi Bemelen’. Dit was ons cadeautje voor onze opa’s tachtigste (2022) en oma’s 75ste verjaardag (2020, uitgesteld cadeau vanwege de pandemie). Alle ‘senioren’ gingen onder andere naar André Rieu op het Vrijthof en wij maakten de rest van Maastricht onveilig. Tevens maakten we een rondje met een stoomtrein, gingen we langs Margraten, dineerden we op de mooiste plekjes, bezochten we het witte stadje Thorn en gingen we winkelen met onze moeder en oma. Eenmaal terug in ons eigen dorp hadden we nog een paar dagen voor we vertrokken richting Centraal-Europa. Echter gingen we eerst nog naar het concert van Ed Sheeran in de Arena. Het geluid was ronduit belabbelerd, maar het concert zelf was heel gaaf.

Een dag of drie later stapten we in de auto richting Tsjechië. Onze mega-rondreis door Centraal-Europa was begonnen! In iets meer dan drie weken bezochten we Český ráj, Kutna Hora, Lednice en Brno in Tsjechië, Bratislava en Komárno in Slowakije, Tatabanyá, Boedapest, Gánti, Székesfehérvár en het Balatonmeer in Hongarije, Zagreb, Rastoke, de Plitvice Lakes en Opatija in Kroatië, Predjama, Piran, Ljubljana, Vrhnika in Slovenië, Triëst in Italië en Hallein in Oostenrijk. Het hoogtepunt was dat we vijf wilde beren zagen in Slovenië. Echt een ervaring om nooit meer te vergeten.

Om de zomer nog wat mooier te maken hoorde Loes op vakantie dat ze afgestudeerd was en dat ze was toegelaten tot de master van haar eerste keuze (Crisis and Security Management aan de Universiteit Leiden). Thuis begon de voorbereiding voor het nieuwe collegejaar, maar werden er ook nog genoeg andere leuke dingen gedaan. We gingen weer naar een concert, van Bløf dit keer, maar ook naar Museum NXT in Amsterdam. We dansten ons een ongeluk, gingen lekker vaak naar het strand en genoten van het mooie zomerweer.

September: college, muziek en een stappenchallenge

September is altijd een volle maand, vooral omdat de colleges weer beginnen en we ook weer starten met werken in deze tijd van het jaar. Hoewel Loes sinds dit jaar dus aan de Universiteit Leiden studeert, zit de campus in Den Haag. Ze heeft college met de uitzicht op de zee. Wat wil je nog meer? Suus begon weer aan de Universiteit van Utrecht en sprak gelijk veel af met vrienden. Geen maand zonder muziek bij ons; we bezochten namelijk weer twee concerten. De eerste was van OSKA en Matt Simons, de tweede van Danny Vera (voor onze vader, een country-muziekfan). Half september was onze Zweedse familie in Nederland. Onze vader vierde toen tevens een groot feest, omdat hij in december vijftig zou worden. Twee dagen later was Loes jarig en haar feestje vond een week later plaats. Om de maand nog wat voller te maken besloten we dat we in september elke dag ons stappendoel zouden halen. Dat is uiteindelijk goed gelukt, al was het soms toch lastig in alle drukte. En in de regen. Natuurlijk waren we ook weer veel aan het dansen en we gaven zelfs onze eerste dansles samen!

Oktober & November: ziek, diploma-uitreiking en Oberhausen

In oktober gebeurde er vrij weinig. Dat kwam omdat (vooral) Loes ziek werd en Suus ook een flinke verkoudheid te pakken kreeg. Loes had eerst keelontsteking, werd beter en kreeg vervolgens bijholteontsteking. Al met al toch zeker twee weken mee zoet geweest (terwijl ze nét in de tentamenperiode zat). Gelukkig was Loes net op tijd beter voor haar diploma-uitreiking van haar bachelor. Daarna zijn we ook lekker met de familie uit eten geweest. In november bezochten we een kerstmarkt in Oberhausen en gingen we naar de de Kerstafdeling van de Intratuin in Duiven. Man man man, wat een mensen bij die laatste! Maar in de kerststemming waren we!

December: Sinterklaas, Flemming en Mexico!

De eerste twee/drie weken van december stonden in het teken van Sinterklaas en Kerst. Dat werd (alvast) gevierd met familie en vrienden. We organiseerden ook opnieuw een kerstroute door onze wijk, waar weer honderden mensen op afkwamen. Een paar dagen voor vertrek naar Mexico gingen we naar het concert van Flemming in Tivoli Vredenburg, met in het voorprogramma Aisha. Dat was een waar feestje! Daarna was het tijd voor de laatste deadlines en het inpakken van de koffers! Mexico was de bestemming en eentje waar we al héél lang naar uitkeken. We bezochten Isla Mujeres, Coba, Valladolid, Rio Lagartos, Las Coloradas, Uyama, Chichen Itza, Izamal, Merida, Uxmal, Campeche, Bacalar en Akumal. We snorkelden met pijlstaartroggen, aanschouwden alle prachtige Maya-complexen, genoten van de kleurrijke, Mexicaanse stadjes vol muziek en zwommen in cenotes. Wat is Mexico een heerlijk land!

Vooruitblik op 2023

We weten nu al dat 2023 een vol reisjaar gaat worden. We begonnen het jaar in Mexico natuurlijk, en konden op de terugweg nog even de Amerikaanse stad Atlanta in. Twee weken na thuiskomst zat Loes alweer in Lund, Malmö en Kopenhagen. We zijn van plan om samen naar Keulen te gaan en daar danslessen te gaan volgen bij een hele vette dansstudio. In het voorjaar gaan we graag nog een weekendje weg in Nederland. In de zomer gaan we een hele gave reis maken door Amerika en Canada. Zoals jullie konden lezen staat ons leven nogal vaak in het teken van muziek en tijdens die reis zal dat niet anders zijn. We gaan namelijk niet alleen naar de oostkust van Amerika, de Niagara Watervallen en Toronto, maar zullen ook muzieksteden Detroit, Nashville, Memphis en New Orleans bezoeken. We eindigden die reis in Texas. Ooooh wat hebben we daar veel zin in!

Voor de rest van het jaar hebben we nog niks gepland, maar wel het een en ander in ons hoofd. Sowieso staat Athene al heel lang op het lijstje, omdat dit een cadeautje was voor Suus’ gymnasiumdiploma een paar jaar geleden. Vanwege corona kwam daar eerder (again) nog niets van terecht. Dan zijn we van plan om met onze moeder en oma naar Berlijn te gaan en wie weet gaan we nog met vriendinnen op pad. Rond de kerst zouden we graag weer ergens in de hitte zitten. Dat wordt dus of Zuid-Spanje, of een bestemming buiten Europa. We hopen op dat laatste, maar dan moet er wel een mooie ticket voorbijkomen. Wie weet beginnen we 2024 wel in Maleisië, India of Senegal! Hoe dan ook heel veel zin in!

Enorm bedankt voor alle support het afgelopen jaar. We vinden zelf dat we te weinig hebben gedaan met Loes en Suus op Reis afgelopen jaar en willen daar graag verandering in brengen. Hopelijk zien jullie ons dus vaker hier, of op the gram. We zijn blij dat alles goed gaat met onze familie en vrienden en zijn daarnaast dankbaar dat wij kunnen studeren en werken, en de dingen kunnen doen die we het allerleukste vinden, namelijk dansen en reizen. We wensen jullie het allerbeste voor 2023. Liefde, geluk, gezondheid, gezelligheid. Let op een ander, maar ook op jezelf. Maak plezier en wees een beetje lief voor elkaar. Maak er wat van, in 2023. Liefs, Loes en Suus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s