De 25 mooiste, leukste en interessantste plekken en bezienswaardigheden in Polen: wat te zien en doen?

“Gaan jullie naar Polen? Wat heb je daar nou te zoeken?” Dit hoorden we regelmatig nadat we bij familie en vrienden aankondigden in de zomervakantie van 2021 dit Oost-Europese land te gaan verkennen. Wij zelf wisten eerlijk gezegd ook maar weinig van Polen, maar oooooh, eenmaal aangekomen bleek het er heerlijk. Kastelen, steden, natuur waar je U tegen zegt… Polen is werkelijk een prachtig en veelzijdig land waar erg veel valt te zien. Je kunt er gerust vier weken rondreizen, al zijn de steden Krakau, Warschau en Gdansk tevens perfect voor een citytrip. In dit artikel ontdek je de 25 mooiste, leukste en interessantse plekken in Polen, zodat je in één oogopslag ziet welke locaties er niet mogen ontbreken tijdens jouw reis. Geniet van de voorpret!

Poznan

Poznan was onze eerste kennismaking met Polen en wel een hele leuke! Deze stad is gewoon erg gezellig, mooi, hip en heeft ook veel leuke bezienswaardigheden. Het plein van Poznan, gelegen in de binnenstad, vonden wij het mooiste centrale plein van heel Polen. Hier vind je het stadhuis met daarop een hele toffe klok. Elke dag om klokslag twaalf uur komen hier namelijk twee geiten uit die elkaar een paar kopstoten geven, onder het genot van live muziek gespeeld door een trompetist.

Bankcook, Poznan

Dit was by far ons favoriete restaurant uit onze hele rondreis door Polen. Bankcook is, misschien vermoed je het al, een Thais restaurant. Nou vind je wel meer Thaise restaurants in Polen, maar het eten was hier echt goddelijk! Niet gek misschien, vanwege het feit dat de koks Thais zijn, en ze daardoor preciés weten waar ze Thai-fans blij mee maken!

Bydgoszcz

De naam lijkt niet echt uit te spreken (uitspraak is Bietgosht), maar het is wel een hele leuke en pittoreske stad die veel te vaak wordt overgeslagen. Bydgoszcz is gebouwd op de oevers van de rivier Brda. Daarom zijn er overal door de stad sluizen en kanalen te vinden. Deze zijn zo ingenieus, dat ze onderdeel uitmaken van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast is alleen de ‘skyline’ van Bydgoszcz – met haar vakwerkhuisjes en industriële gebouwen – al een stop waard.

Kathedraal van Sint Martin en Sint Nicholas, Bydgoszcz

Katedra św. Marcina i Mikołaja, zoals deze kerk in het Pools heet, is niet heel bijzonder van de buitenkant, maar zeker wel van de binnenkant. Het interieur is namelijk prachtig en ontzettend kleurrijk. De foto hieronder spreekt voor zich 😉 Deze katholieke kathedraal is niet ver van het -overigens gezellige – centrale plein van Bydgoszcz gebouwd.

Torún

Veel mensen zijn fan van Torún en dat is niet zo gek. Het is een gezellige en kleinschalige stad, waar je lekker doorheen kunt slenteren. Torún is historisch interessant, omdat Copernicus er vandaan kwam. Daarnaast zijn er veel mooie gebouwen te vinden. Hoewel wij Bydgoszcz leuker vonden, is Torún dan ook zeker een stop waard als je richting Gdansk rijdt.

De pier van Sopot

Sopot is een kleine stad vlakbij Gdansk, gelegen aan de Poolse Baltische kust. Op het moment dat je vanaf hier de Baltische Zee zou oversteken, kom je uit in Stockholm. De pier van Sopot is een hele leuke bezienswaardigheid, des te meer met wat slechter weer. Wind en regen zorgen er voor dat de zee nog een stukje ruiger wordt en dat is gewoon wel vet! Het uitzicht vanaf de pier is vooral tof als je richting het land kijkt. Je ziet dan namelijk het prachtige rode dak van het Sheraton Hotel in Sopot.

Cypel Rewski, Rewa

Kan je windsurfen dan is dit dé place to be. Hoewel wij het niet kunnen, vonden het toch heel leuk om een kijkje te nemen bij Cypel Rewski. Dit is namelijk een lange zandbank gelegen in de Baltische Zee. Je kunt helemaal naar het uiterste puntjes wandelen, en ziet dan de zee aan allebei je kanten.

Gdansk

Ik ben wel een beetje verliefd op Gdansk, want óh ik vind het zo’n leuke stad (en dat terwijl ik ziek was, kun je nagaan). Ondanks dat het centrum vrij nieuw is, heeft het een authentieke uitstraling. Toen wij er waren werd er een marathon voor kinderen gehouden, dus er hing een feeststemming. Maar ook zonder die feeststemming is dit echt een hele gezellige stad, waar je eindeloos doorheen kunt slenteren. De gebouwen in de stad zijn redelijk nieuw, omdat Gdansk is gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel nieuwbouw verkeerd kan uitpakken, is dat hier zeker niet het geval; dit is hoe nieuwbouw eruit hoort te zien!

Góra Gradowa, Gdansk

Góra Gradowa ligt een beetje uit het centrum van Gdansk, maar is -als je van een wandelingetje houdt- heel goed te bereiken. Eenmaal aangekomen moet je een stukje omhoog klauteren en dan heb je een prachtig uitzicht over de stad. Er liggen overigens ook allemaal forten om het uitzichtpunt heen, wat leuk is als je met mensen reist die dol zijn op ridders 😉

Slot Mariënburg, Malbork

Het grootste kasteel ter wereld, dus gelijk een reden om het te bezoeken! Tevens leuk; honden zijn welkom in het buitengedeelte van het kasteel. Onze Charlie kon dus gezellig mee. Slot Mariënburg is helaas ook gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kasteel is opnieuw opgebouwd, maar met een andere kleur steen. Hierdoor zie je precies hoe erg het kasteel er ooit aan toe is geweest. Heel indrukwekkend.

Benieuwd hoe al deze bezienswaardigheden en plekken in één rondreis passen? Lees dan dit artikel over onze drieweekse route door Polen!

Het Mazurisch Merenplateau

Wist je dat Polen op Finland na de meeste meren van heel Europa kent?! Dit is dus echt een gebied voor op je bucketlist. Ga lekker chillen aan een van de leuke strandjes, beklim een uitkijktoren of ga een eindje wandelen! Relaxen gegarandeerd!

Plaża Miejska, Olsztyn

Olsztyn is de hoofdstad van het Merengebied en leuk voor een middagje. Er zijn genoeg horecazaakjes en daarnaast enkele mooie gebouwen te vinden. De stad is bovendien de moeite waard vanwege het strand, Plaża Miejska. Het uitzicht op de meren van Polen is hier, zeker in de avond, echt de moeite waard. En je kunt er heerlijk genieten van een fish & chips!

Fort Modlin, Nowy Dwór Mazowiecki

Op een uurtje van Warschau vind je Fort Modlin. Met zijn 2250 meter is dit het langste gebouw van Europa. Het fort is gebouwd door Russen, naar idee van Napoleon en ook dit gebouw is gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ooit hebben er wel 24.000 soldaten gelegerd gezeten. Het is zeer de moeite waard om de toren te beklimmen, want vanaf hier heb je een werkelijk prachtig uitzicht over de rivieren, de skyline van Warschau (in de verte) en op een voormalige graanschuur (Spichlerz Twierdzy Modlin (Banku Polskiego)). Dit is dé James Bond-locatie van jouw reis!

Warschau

We hoorden wat gemengde geluiden over de hoofdstad van Polen, maar wij vonden Warschau heel erg leuk! De stad is wat grootser (Warschau heeft op dit moment zelfs het hoogste gebouw van de EU), kent een heus business-district en enkele redelijk oude Sovjet-gebouwen, en daarnaast een heel gezellig plein vol prachtige architectuur. Wij hebben in Warschau overigens ook een militaire parade gezien en dat was erg indrukwekkend. Dit is er natuurlijk niet elke dag, maar je kunt er wel een glimp van opvangen door de wisseling van de wacht bij het Graf van de Onbekende Soldaat bij te wonen.

De Getto van Warschau

De Tweede Wereldoorlog komt regelmatig terug in dit artikel en dat is niet voor niets. Polen was een groot slachtoffer van deze oorlog en de overblijfselen ervan zijn nog veel terug te vinden in het land. Een voorbeeld hiervan is de voormalig Getto van Warschau; een wijk waar de Joodse inwoners van Warschau door de Duitsers werden opgesloten. Veel mensen zijn hier gestorven aan ondervoeding of ernstige ziekten als tyfus. De getto is voor het grootste gedeelte door de Duitsers vernietigd. Wel kun je nog enkele sporen vinden, zoals een stuk muur in de straten Ulica Zlota 62 en in Ulica Siennej 55.

Paleis van Cultuur en Wetenschap, Warschau

Dit imposante gebouw heette ooit het Jozef Stalin-paleis van Cultuur en Wetenschap, maar met de destalinisatie is Stalins naam verwijderd. Het gebouw stond symbool voor de Sovjet-overheersing en je kunt daarmee wel raden waarom veel Polen vroeger een hekel hadden aan dit gebouw. Ooit zou het zelfs gesloopt worden, maar dit ging door de hoge kosten niet door. Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is historisch gezien dus interessant om te bezoeken, maar stiekem vonden wij het gewoon wel een vet gebouw. Inmiddels is de weerstand betreft het paleis onder de Polen ook afgenomen, zeker omdat het gebouw nu tussen alle wolkenkrabbers beter in het straatbeeld past.

Kielce

Kielce is een onbekende en kleine stad, maar wel eentje die de moeite waard is voor een uitstapje of tussenstop. Het viel ons op dat deze stad iets Oost-Europeser aandoet dan andere Poolse steden, en dat vonden we wel leuk! Mooie straatjes, mooie kerk en een mooi plein! Hier hebben we overigens ook heerlijk Mexicaans gegeten, en ja, wat wil je nog meer?

Krakau

Krakau is een toffe stad, maar wel de meest toeristische van heel Polen. Dat is op zich helemaal niet erg natuurlijk, maar zorgt er wel voor dat je heeeel vaak wordt aangesproken door mensen die je een tourtje willen verkopen. Licht irritant, maar het mag de pret eigenlijk niet drukken. Krakau is namelijk heel mooi en hip, en je kunt hier gerust een week spenderen – zeker gezien alle uitstapjes die je vanuit Krakau kan maken.

Schindler’s factory, Krakau

In Krakau zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog op veel plekken terug te zien. Bezoek bijvoorbeeld Schindler’s factory, een museum over Krakau gedurende de bezettingstijd door de nazi’s tussen 1939 en 1945. Of bezoek het poortje dat voorkomt in de waargebeurde film Schindler’s list. De poort is op dit adres te vinden: Józefa 12. Wij vonden daarnaast het monument in de voormalig getto van Krakau erg indrukwekkend, te herkennen als lege stoelen op een groot plein (Plac Bohaterów Getta).

Hala Forum, Krakau

In Krakau sliepen wij in een heel tof appartement vlakbij het meest bruisende plekje van de stad: het Hala Forum. In en om het Hala Forum valt namelijk erg veel te beleven. Er is een food court (die ons even in Azië liet wanen), een heliumluchtballon, een stadsstrand zonder water, een reuzerad waarin je prachtig uitzicht hebt over de oude stad… Mega gezellig en zeker een bezoekje waard!

Wieliczka Zoutmijnen, Wieliczka

Vanuit Krakau gingen we een dag naar de Wieliczka Zoutmijnen, op ongeveer een halfuurtje verwijderd van de stad. Deze zoutmijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. We voelden ons echt een van de hoofdrolspelers van Indiana Jones, toen we de achthonderd treden naar beneden hadden getrotseerd en aankwamen in een ondergrondse kathedraal. Waanzinnig!

Auschwitz & Birkenau, Oświęcim

Vanuit Krakau kun je er voor kiezen om een bezoek te brengen aan het concentratiekamp Auschwitz en het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Beiden zijn gelegen in Oświęcim, een stad waar de kampen in het Duits naar vernoemd zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het een heftige plek is, raden we het je wel aan om het te bezoeken (behalve als je met jonge kinderen reist). Er zijn geen woorden voor wat zich hier allemaal heeft afgespeeld en alleen al om dat op een respectvolle manier te herdenken, is dit een plek die je niet mag overslaan.

Tatra Nationaal Park

Het Tatra Nationaal Park… We hebben er een ‘haat-liefdeverhouding’ mee. Want hoewel het heel mooi was, was de weg er naar toe en terug weg ontzettend druk. En dan bedoelen we dus écht druk. Op de terugweg hebben we tien uur gedaan over 350 km. Niet leuk, maar het park is met al haar mooie bergen, rotsen en rivieren -als je voldoende tijd hebt- wel de moeite waard.

Wroclaw

Wroclaw is een wat rauwere stad en doet wat denken aan Berlijn, al is het een heel stuk kleiner. Door de honderden bruggen wordt de stad echter ook wel het Venetië van het oosten genoemd. Overal door de stad zijn bronzen beelden van kleine kabouters te vinden, die ooit symbool stonden voor de anticommunistische verzetsbeweging Oranje Alternatief. In een dag heb je alle belangrijke dingen wel gezien, en daarmee is de stad ideaal als stop in je rondreis of als city trip destination!

La Maddalena, Wroclaw

Wij kwamen per ongeluk terecht in het restaurant La Maddalena, omdat verder alles in de omgeving dicht was. Helemaal niet erg achteraf, wat een top restaurant! Heb je een avondje een wat ruimer budget? Ga hier dan helemaal los op de haute cuisine en wijnen. Ben je daar niet zo weg van? Bestel dan net als wij gewoon een salade (overheerlijk, echt waar) en geniet van het prachtige uitzicht over Aula Leopoldina, oftewel de aula van de universiteit van Wroclaw.

Ben jij al eens in Polen geweest?

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Gerda schreef:

    Leuk artikel Loes en Suus!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s