Van het vliegveld af tijdens een stopover in Atlanta: zo doe je dat!

De stad in tijdens een negen uur durende tussenstop!

Wij verbaasden ons erover, maar Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (in Atlanta, Georgia, Verenigde Staten van Amerika) is het drukste vliegveld ter wereld. Daarnaast is het de thuisbasis van Delta Airlines. Vlieg je met Delta naar een bestemming in Noord-, Midden-, of Zuid-Amerika, of vanuit die regio terug naar Nederland? Dan zou het dus best weleens kunnen dat je een stopover/tussenstop hebt in Atlanta. Hetzelfde gold voor ons tijdens onze terugreis naar Amsterdam vanuit Mexico; wij hadden er een tussenstop van bijna tien (!) uur! Eerst baalden we flink natuurlijk, totdat we bedachten dat dit dé ideale tijd is om kort Atlanta in te gaan om de stad te verkennen. Benieuwd hoe we dat hebben gedaan? Lees dan snel verder voor een eenvoudig stappenplan!

Atlanta: een aanrader?

Atlanta is een van de grotere steden van de Verenigde Staten, gelegen in de staat Georgia. Het is een stad die wat minder wordt bezocht door Nederlandse toeristen, omdat het niet in het bekende westen, aan de oostkust of in Florida ligt. Toch is deze stad zeer zeker de moeite waard. Of je nou houdt van historie, cultuur, moderniteit of sport; in ‘Peach City’ is voor iedereen wel wat leuks te vinden. Tijdens onze uren in Atlanta verbleven we in downtown, dus het centrum van de stad. Het is echt een typisch Amerikaanse stad vol wolkenkrabbers, reclameborden en groene straatnaambordjes.

Helaas is Atlanta ook een arme stad. We hebben ongelooflijk veel daklozen gezien en ook best wat kleine criminaliteit en vervelend gedrag (opstootjes, lastig vallen, geroep, handel in pillen/poeder, etc.). De sfeer was niet altijd heel prettig. Atlanta behoort niet tot de gevaarlijkste steden van Amerika, maar een heel veilig gevoel kregen we er ook niet. Onze tip is daarom om niet in je eentje Atlanta in te gaan en gewoon goed alert te blijven. De kans dat er daadwerkelijk iets gebeurt is klein, maar zoals de Amerikanen het zelf graag verwoorden: ‘better safe than sorry’. Desondanks vonden we Atlanta een mooie en interessante stad! Het is zeker een bezoekje waard, maar gebruik je gezond verstand.

Stappenplan

1. Esta!

Stap 1 is gelijk een hele belangrijke; zonder ESTA kom je Amerika namelijk niet in, ook niet als je enkel een tussenstop maakt. Een ESTA is een digitale reistoestemming om Amerika in te mogen reizen. Je hebt dan geen visum nodig. Een ESTA kan je eenvoudig online aanvragen als je nog in Nederland of België bent. Het 19 tot 45 euro, afhankelijk van of je alles zelf regelt of alles laat regelen. Het goede nieuws is wel dat de ESTA twee jaar geldig is, voor maximaal negentig dagen per bezoek. Reis je binnen twee jaar meerdere keren naar of via de Verenigde Staten, dan kan dat dus met één ESTA.

2. HOeveel Tijd in Atlanta?

Je tussenstop in Atlanta moet wel lang genoeg zijn om het vliegveld af te kunnen. Wij hadden er bijna tien uur en dat was prima. Uiteindelijk denken we dat je minimaal acht uur nodig hebt om het vliegveld af te kunnen gaan. Dit omdat je in Amerika weer opnieuw moet inchecken en door de douane moet, maar ook reistijd moet meerekenen van de stad naar het vliegveld, en andersom.

Welkom op Atlanta International Airport!
3. Vliegveldperikelen

Na je landing op Atlanta International Airport moet je nog verschillende dingen doen voordat je daadwerkelijk het vliegveld kan verlaten. Eerst moet je door de douane, waar ze controleren of je ESTA in orde is. Als een douanier vraagt wat je in Atlanta komt doen, zeg dan – naar waarheid – dat je een tussenstop hebt en even de stad in wilt. Je krijgt geen stempel in je paspoort en mag vrij snel door.

Vervolgens moet je je ruimbagage ophalen bij de bagageband. Kom je uit een bestemming van buiten de Verenigde Staten en heb je een tussenstop in Amerika, dan moet je kennelijk je bagage opnieuw inchecken. Dat is dan ook de volgende stap. Loop met je bagage naar een incheckbalie (vraag desnoods aan een medewerker waar het is, Atlanta Airport is groot) en check in. Let op: je handbagage kan je nergens inleveren. Kleine rolkoffertjes en rugzakken moeten dus mee op avontuur de stad in. Bij het inchecken krijg je ook vast de tickets voor de volgende vlucht. Raak deze niet kwijt. Wij werden helemaal verspreid over het vliegtuig ingedeeld, dus wees daar even alert op.

Tot slot is het slim om je nog even op te frissen voor je het vliegveld verlaat en eventueel nog even naar de wc te gaan. Het is namelijk niet zo handig als je ineens moet plassen terwijl je net in de stad bent 😉

In de airport train
4. Airport train (T)

De volgende stap is om de airport train te vinden. Atlanta Airport is zó groot dat je gratis per trein (al is het eerder een soort metro) naar de verschillende gates, etc. gaat. De haltes zijn aangegeven met letters: F, E, D, C, B, A, T. Voor dit gedeelte van je trip moet je alleen de letter T (de T van ‘train’) onthouden, want hier moet je naar toe. Stap dus uit bij T.

5. MARTA

Bij halte T kan je overstappen op MARTA. Metropolitan Atlanta Rapid Transit Authority, kortgezegd MARTA dus, is het openbaar vervoer systeem van Atlanta en haar suburbs. Koop een kaartje bij een van de automaten (retour) naar Peachtree Center. Dit kost je zes dollar. Werkt het apparaat niet, koop dan een kaartje bij een van de medewerkers op het station; dit kost zeven dollar. Check in en stap in de metro die richting Doraville of North Springs rijdt. Neem plaats (je kan overal zitten of staan, er zijn geen verschillende klassen) en geniet van het uitzicht, want: JE BENT IN AMERIKA! Hoe cool! De rit duurt ongeveer twintig minuten.

Het prachtige uitzicht vanuit de trein 😉
6. Uitstappen bij Peachtree Center

Vergeet niet je bagage mee te nemen als je uitstapt bij Peachtree Center. Dit is de halte voor downtown Atlanta, de binnenstad dus. Je reisde per metro, dus je moet eerst een trap omhoog voordat je daadwerkelijk de stad ziet. Vergeet overigens ook niet uit te checken.

Als je het station eenmaal hebt verlaten, zie je dat je middenin Atlanta staat. Maak wat foto’s van de gave gebouwen om je heen en loop eventueel vast een klein rondje.

7. Eten bij Rising Roll Gourmet Cafe

Je zal wel trek hebben na al dat reizen! Gelukkig zijn er genoeg eettentjes te vinden. Wij gingen destijds wat eten bij Rising Roll Gourmet Cafe. Hier valt genoeg te kiezen en zijn de opties vrij gezond! Wel zo fijn als je nog een vlucht voor de boeg hebt. Goedkoop is het trouwens niet, maar dat is niets in de Verenigde Staten. Wij waren tussen de tien tot vijftien euro per persoon kwijt aan een drankje en een broodje.

8. Wandelen!

Na het eten heb je nog alle tijd om een wandeling te maken door de binnenstad. Er valt genoeg te zien. Loop bijvoorbeeld langs het grote Coca Cola-bord! Aanschouw de wolkenkrabbers, de standbeelden en de parken. Heb je meer tijd? Dan kan je wellicht ook een museum bezoeken! Atlanta heeft er nogal veel, waaronder het World of Coca Cola Museum, het Georgia Aquarium, het National Center for Civil and Human Rights. Bezoek het oude Olympisch park of loop langs het CNN-gebouw. Er is werkelijk waar genoeg te doen!

9. Ga op tijd terug

Ga uiterlijk vierenhalf uur voor je volgende vlucht vertrekt weer terug met de metro richting het vliegveld. Dat lijkt misschien wat overdreven, zeker als de metrorit maar twintig minuten duurt, maar je kan het beste het zekere voor het onzekere nemen. Zo viel bij ons op de heenweg de tram stil, waardoor we een tijdje vastzaten in het voertuig en daarna op een station moesten wachten op een nieuwe tram. Je wilt je aansluitende vlucht niet missen natuurlijk. Het meest makkelijk is om weer in te stappen op Peachtree Center (vergeet niet in te checken), maar je kan eventueel ook ergens anders opstappen mits dit binnen je retourtje valt. Neem de tram richting ‘Airport’ en stap tevens uit bij de halte ‘Airport’.

10. Maak je klaar voor vertrek

Als alles volgens planning gaat, ben je mooi op tijd weer op het vliegveld. Je hebt nog zeker drie tot vier uur de tijd om opnieuw door de douane te gaan en je voor te bereiden op je volgende vlucht. Neem de airport train naar de juiste gate en je bent helemaal klaar om weer te gaan!

Goede reis!

Eindeloos lange gang op Atlanta Airport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s