Ulaanbaatar, wat ben je mooi!

Tijdens een bezoek aan Ulaanbaatar afgelopen zomer, hebben we natuurlijk de nodige foto’s gemaakt. Foto’s die niet alleen warme herinneringen oproepen, maar ook de Mongoolse hoofdstad omschrijven. Ulaanbaatar is meer dan alleen een hop tijdens de Transmongolië-Expres of een saaie stad in de woestijn. De volgende vijf foto’s karakteriseren, naar onze mening, wél ons geliefde Ulaanbaatar!

Het in 1893 gebouwde Winterpaleis was onze eerste bestemming tijdens onze vijfdaagse tour door Mongolië. Het paleis was twintig jaar lang de woonplaats van de achtste levende Boeddha en tevens de laatste koning van Mongolië genaamd Bogd Khaan. In Mongolië zijn gedurende het Sovjet-tijdperk veel tempels en paleizen gesloopt. Zonde natuurlijk, en daarom is het des te mooier om de tempels die er nog zijn te bezoeken. Wij bezochten het Winterpaleis samen met onze gids Togo. Togo was van onze leeftijd en hij wist -net als veel jongeren in Nederland- eigenlijk niet zoveel van religie. Ondanks dat deed hij ontzettend zijn best om ons toch wat bij te brengen over de verschillende Mongoolse goden en geloven.

Van te voren lazen wij dat 1/3 deel van de bevolking -dus 1 miljoen mensen- in de hoofdstad Ulaanbaatar leeft. Ook lazen we dat de hoofdstad tegen de verwachting in heel modern is. Wij gingen dus met een bepaald idee in ons hoofd naar Mongolië; de stad modern, alles eromheen authentiek. Schijn bedriegt. Door de Mongoolse hoofdstad wandelen monniken in gewaden, kinderen in schooluniformen, mensen in traditionele kleding. We waren aanwezig bij een Aziatische talentenjacht en daar traden kinderen op die dansten op moderne én op traditionele muziek. Ulaanbaatar is niet alleen maar modern. De gebouwen zijn modern. De mensen daarentegen verweven moderne met traditionele culturen. Mongolië maakt indruk.

Zoals we al schreven is Ulaanbaatar én modern én traditioneel. Je ziet het op deze afbeelding; de wolkenkrabbels op de achtergrond en Dzjengis Khan op een paard op de voorgrond. Trots op Dzjengis Khan zijn Mongoliërs sowieso. Veel reisliefhebbers kennen het reusachtige beeld van deze oud-heerser dat middenin de woestijn staat, maar Khan wordt op nog veel meer plekken aanbeden. In Ulaanbaatar is een heel plein, zijn meerdere hotels en restaurants, en is een vliegveld naar hem vernoemd. Dan ben je -in ieder geval in hun ogen- een zeer groot man.

Je kent het wel; foto’s van grote adelaren op de arm van een Mongoolse man, of filmpjes van adelaren die met een rotsnelheid op een stuk vlees afvliegen. In veel natuurparken in het land zie je de vogels in het wild, soms naar beneden duikend om een muis of iets anders lekkers te grijpen. Super indrukwekkend! Echter zijn de vogels niet alleen in het wild te vinden, je ziet ze ook gewoon in de stad; bij elk bezienswaardigheid kom je ze wel tegen. Deze vogels worden gehouden door de inwoners en toeristen kunnen met ze op de foto. Wij zagen deze vogel bij Zaisan Hill, een monument aan de rand van de stad. Deze dag was het ontzettend warm en daarom werd er af en toe water op de adelaren gespoten ter verkoeling.

Dit is het Gandanklooster. Het klooster ligt niet per se in een mooie omgeving en je verwacht het dan ook niet in de omliggende straatjes. Echter als je het klooster eenmaal hebt gevonden kom je in een andere wereld terecht. Het complex bestaat uit flink wat tempels en pagodes. De tempel op de bovenstaande foto staat er centraal. Eromheen zijn veel velden, bloemen, symbolische tekens, kunstobjecten en andere gave dingen te vinden. Onze tip: kom hier als het al een beetje schemert. Het licht op de tempel is dan zeer mooi, en de lucht en bloemen geven een magisch effect. Misschien wel dé perfecte manier om je bezoek aan Ulaanbaatar af te sluiten.

Ulaanbaatar maakt indruk. Ulaanbaatar, wat ben je mooi!

Ben jij wel eens in Ulaanbaatar geweest? Of wil je er graag naartoe?

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s