Roadtrip België en Noord-Frankrijk: onze 8-daagse route

Afgelopen februari (het lijkt al zo lang geleden!) waren wij te vinden in België en Frankrijk. We maakten een roadtrip langs allemaal bekende en toeristische steden waar we eerder nog niet waren geweest. Acht dagen lang genoten we van prachtige centra, heerlijk eten en fijne hotelletjes. Ben jij benieuwd hoe onze reisroute eruit zag en wat jij kan zien in een ruime week? Lees dan snel verder en reis mee naar België en Noord-Frankrijk!

Dag 1 | Huis – Brugge

Wij vertrokken aan het begin van de middag naar Brugge. Vanaf onze woonplaats was dat drie uur rijden. Aan het begin van de avond kwamen we aan in deze gezellige stad. We hadden een appartement middenin het centrum en liepen vanaf daar door de sfeervolle straatjes naar het plein. Aldaar gingen we op zoek naar een restaurantje en we kwamen uit bij een Italiaan. Helaas bleek ’s avonds dat we in een soort spookhuis logeerden (het licht was blauw, ging automatisch aan, het was niet schoon, het hing vol met lugubere schilderijen, etc.) en na het avondeten gingen we daarom op zoek naar een nieuw hotel.

Verblijf: Ibis Budget Brugge Centrum Station

Dag 2 | Brugge

De tweede dag van de roadtrip hebben we volledig doorgebracht in Brugge. Wat ons betreft is de stad goed te bezoeken in een dag. Wij begonnen de dag met een wandeling naar het Begijnhof via het Minnewaterpark. Het Begijnhof is een serene plek en ondanks de regen was het er heerlijk toeven. Vervolgens wandelden we verder richting het centrale plein waar we de dag ervoor ook al waren. We keken wat rond, maar het weer was zo slecht dat we besloten enkele binnenactiviteiten af te gaan. Het Historium werd onze bestemming, waar we eerst een leuke tour maakten door ‘Brugge in de Middeleeuwen’ en daarna een toren beklommen voor een mooi uitzicht over de stad. Hierna was het tijd voor lunch, dus we vertrokken naar het Frietmuseum waar we een frietje aten en leerden over aardappels. We sloten de dag af bij het Chocolademuseum.

Verblijf: Ibis Budget Brugge Centrum Station

Dag 3 | Brugge – Ieper – Le Thillay (Parijs)

Dag 3 was weer een reisdagje, maar ondanks dat we veel in de auto zaten hebben we toch veel indrukwekkende dingen gezien. We vertrokken ’s ochtends uit Brugge en reden eerst naar Yorkshire Trench & Dug-Out in Ieper, waar originele loopgraven te vinden zijn. Super interessant dus voor geschiedenisliefhebbers. De loopgraven liggen verscholen op een industrieterrein en daarom moet je wel even zoeken. Na een halfuurtje te hebben rondgekeken reden we verder naar Tyne Cot Cemetery. Dit is een begraafplaats waar slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog liggen begraven. Het is zo immens groot, daar wordt je wel even stil van.

Na deze historische plekken te hebben bezocht reden we door naar Le Thillay. Deze gemeente ligt vlakbij Parijs en om geld te besparen -Parijs is vrij duur- sliepen we hier. Het appartement voldeed aan alle verwachtingen en we vonden het heel leuk om in een echt Frans dorpje te slapen. Diezelfde avond aten we zelfs nog in een traditioneel restaurant en hoewel dat culinair niet echt een succes was, was het wel heel tof om te zien allemaal!

Verblijf: AirBnB Le Thillay

Dag 4, 5, 6 | Parijs

We hebben vanuit Le Thillay drie keer een dagtrip naar Parijs gemaakt. We gingen elke keer met de trein en waren dan in 30-40 minuten in het centrum van de stad. Ideaal! In Parijs hebben we heel veel gezien. De eerste dag hebben we een ‘klassiek rondje’ door de stad gemaakt, waarin we onder andere de Sacre-Cœur, de Arc de Triomphe, de Champs-Élysées, de Eiffeltoren en Moulin Rouge hebben bezocht. De tweede dag stond ’s ochtends in het teken van schoolwerk (dat moet immers ook gebeuren), en ’s middag hebben we het Louvre bezocht. Daar hebben we als kunst- en geschiedenisliefhebbers lekker de tijd voor genomen. Een echte aanrader! De derde dag bezochten we eerst de spooky begraafplaats Père-Lachaise, waar veel bekende mensen liggen begraven. Vervolgens namen we de metro naar Pont Neuf, vanwaar we verder liepen naar de Congiergerie, de Saint Chapelle Kathedraal en de Notre Dame. Natuurlijk kun jij als je in Parijs bent er ook voor kiezen om een bezoek te brengen aan Versailles of aan Disneyland Parijs.

Verblijf: AirBnB Le Thillay

Dag 7 | Le Thillay (Parijs) – Lille – Merelbeke

Op dag 7 reden we naar onze laatste overnachtingsplaats van deze roadtrip; Merelbeke. Om hier te komen moesten we opnieuw drie uur rijden, maar onder het genot van wat fijne muziekjes en een taartje tussendoor, was dat helemaal niet erg. Ook stopten we nog in de fijne Franse stad Lille, ook wel bekend als Rijssel. Hier hebben we een paar uurtjes doorgebracht. We hebben er geluncht, maar ook de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bezocht, zoals de Belfort. Daarna was het tijd om Frankrijk te verlaten en naar Merelbeke te rijden. Wij sliepen in Merelbeke, omdat we zo weer geld bespaarden. Het dorpje ligt vlakbij Gent, maar is veel goedkoper. We logeerden er in een prima B&B en genoten er van de natuur. Ook hebben we ’s avonds gegeten in een gezellig restaurant met écht Vlaamse gerechten. Super leuk!

Verblijf: B&B La Cle du Sud

Dag 8 | Merelbeke – Gent – huis

Dag 8 was jammer genoeg onze laatste dag van de roadtrip. Gelukkig hadden we nog wel wat moois in het vooruitzicht; een bezoek aan Gent! Vanuit Merelbeke is het ongeveer 20 minuten rijden naar Gent, dus we hadden de rest van de dag om deze toffe stad te bezoeken. In Gent hebben we in lekker tempo alle bezienswaardigheden kunnen bezoeken. De stad is heel compact en alles ligt daardoor dichtbij elkaar; we hebben alles af kunnen lopen. Van Kasteel Gravensteen tot het graffitistraatje en van de Sint Baafskathedraal tot het Graslei; wat een fijne stad! We sloten de roadtrip af met een heerlijke Belgische wafel met kersen en reden daarna terug naar huis. Wat een leuke reis hadden we gehad!

Let op: de binnenstad van Gent is een lage-emissie zone. Wij wisten dat niet (er staan geen duidelijke bordjes, of wij hebben ze in ieder geval niet gezien) en reden toen we de stad uit wilden een heel klein stukje door het centrum. Het resultaat is een boete van 150 euro. Check vooraf of je met jouw auto de stad in mag om een boete voorkomen.

Lijkt het jou wat, een rondreis door België en Noord-Frankrijk?

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s