Reisroute roadtrip Centraal-Europa: Tsjechië, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (+ tips)

Afgelopen zomer zouden wij naar Cuba gaan, maar het coronavirus gooide -net als bij veel mensen- roet in het eten. Nadat we de grote reis annuleerden, dachten we na over andere opties voor een reis binnen Europa. Na lang wikken en wegen besloten we een roadtrip te maken door Centraal-Europa. We bezochten (eindelijk) het prachtige Praag, relaxten aan hele fijne meren, genoten van de zon in de Oostenrijkse Alpen, bezochten vier landen op één dag en staken ook nog de grens over de Frankrijk. Wat een reis! Ben jij na al onze verhalen op Instagram benieuwd geworden naar onze precieze route en de accommodaties? Of wil jij roadtrip door Centraal-Europa maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan snel verder, want dankzij deze route ga je bijna drie weken lang ongetwijfeld ontzettend genieten! Veel plezier!

19-daagse route Centraal Europa

Praag, Tsjechië: 3 nachten

We waren er voor deze roadtrip nog nooit geweest, maar wat is Praag een fijne stad. We reden er zelf in één dag, een rit van negen uur, naartoe (mocht je dat te ver vinden, voeg dan een extra stop toe in Duitsland ergens halverwege). Eenmaal in Praag hebben we non-stop genoten. De architectuur in de stad is wondermooi, de vibe is er bijzonder goed en de stad is -heel fijn- goed af te lopen. Praag is omringt door heuvels en dat geeft de stad een extra dimensie- en sowieso vinden wij die groene touch heel lekker! De bezienswaardigheden, van de Praagse Burcht tot de Karelsbrug, zijn stuk voor stuk de moeite waard. En ook leuk: in tegenstelling tot veel andere Europese steden is Praag goedkoop! Beslist een bezoekje waard dus.

Accommodatie: AirBnB Appartement. Zeer de moeite waard. Aardige hosts, honden toegestaan, fijn tuintje, goede locatie, inrichting top.

Ondrejov, Tsjechië: 2 NACHTEN

Ondrejov, of eigenlijk Ondřejov maar dat dakje is zo moeilijk te vinden op het toetsenbord, is een plaatsje dat je waarschijnlijk niets zegt. Ook wij kenden het niet en dat is niet zo gek; er komt bijna niemand. Wij gebruikten Ondrejov als basis om vanuit daar Midden-Boheemse natuur te verkennen. We hebben een hele gave kastelenroute gemaakt langs bekende en minder bekende stulpjes, gebarbecued op ons grote terras, gebadmintond in de ruime tuin en gewandeld door de omgeving. Papaver- en bloemenvelden, kronkelweggetjes en bergen… Wat een mooie regio!

Accommodatie: AirBnB Appartement. Locatie mooi, van binnen wat gedateerd. Niet hele goede bank of bedden, honden toegestaan, tuin en terras zijn heerlijk.

Lipnomeer, Tsjechië: 3 nachten

Toegegeven, onze verwachtingen van het Lipnomeer waren niet bijzonder hoog. Toch was het tegenovergestelde waar; het Lipnomeer is heel mooi en we hebben ons er heel erg goed vermaakt. De eerste dag was regenachtig en daarom reden we een rondje om het meer. Daar deden we ruim vier uur over en we passeerden ook nog eventjes de Oostenrijkse grens. ’s Middags was het beter weer en hebben we fijn aan het meer gezeten. De tweede dag keken we vanaf het Boomkronenpad uit over het Lipnomeer en zaten we ’s middags weer lekker aan het meer (waarbij we goed zijn verbrand). Wil je in de herfst of winter naar het Lipnomeer? Ook leuk, want dan verandert de regio in een skigebied!

Accommodatie: Penzion Tomy Pihlov. Vriendelijke eigenaren, beetje een rommeltje, maar wel gezellig. Niet direct aan het Lipnomeer, wel vlakbij. Honden toegestaan.

TIP:

Bezoek op weg naar het Lipnomeer het leuke stadje Cesky Krumlov. Raft er over de kolkende rivier, proef de delicatesse Trdelnik, slenter door de leuke steegjes en aanschouw de stad vanaf boven!

Cesky Krumlov
Hallein, Oostenrijk: 3 nachten

Eigenlijk wilden we na ons bezoek aan het Tsjechische Lipnomeer naar het Duitse Berchtesgadener Land, maar meer mensen hadden het plan om die regio te bezoeken en alles was volgeboekt. Het alternatief werd Hallein in Oostenrijk, dat op de grens met Duitsland ligt. De keuze voor Hallein was dan wel wat ‘gedwongen’, het was wel de beste keuze ever. Hallein bleek namelijk dé perfecte uitvalsbasis voor de omgeving. Vanuit daar kun je mooie en gezellige stad Salzburg bezoeken, meerdere watervallen beklimmen, badderen aan meertjes, het Von Trapp-huis bekijken en naar het eerder genoemde Duitse Berchtesgaden. Op weg naar Hallein kom je langs de stad Linz, die ook heel leuk is om te bezoeken. Sowieso vonden we Oostenrijk, waar we nog nooit waren geweest, een heel fijn land.

Accommodatie: Brückenwirt, Hallein. Prima hotel, lekker ontbijt, honden toegestaan, restaurantjes om de hoek en ook een biergarten in de achtertuin.

Bodensee, Duitsland: 4 nachten (+ Liechtenstein, Zwitserland)

De Bodensee is een heel groot meer op de grens tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Er valt hier zoveel te doen dat wij ervoor kozen om hier 4 nachten te verblijven, zodat we er drie volle dagen te besteden hadden. Onderweg naar onze accommodatie reden we de Alpenstraat en stopten we voor het bekende kasteel Neuschwanstein! Het is heerlijk om aan het meer te genieten van de zon, breng een bezoek aan tropisch bloemeneiland Mainau of maak een (duur) tochtje met een Zeppelin in Friedrichshafen. Wij hebben ook nog een rondje om de Bodensee gereden, en kwamen toen door 4 landen. Na ontbijt aan de Duitse kant van het meer, begonnen we onze rit in Schaffhaussen (Zwitserland). Hier bezochten we de grootste waterval van Europa: de Rheinfall. Daarna gingen we naar Liechtenstein, waar we de kleine hoofdstad Vaduz in een uurtje verkenden. Vervolgens aten we ’s avonds in Oostenrijk aan de Bodensee. Topdag!

Accommodatie: Appartement AirBnB. Eigenaren doen heel erg hun best. In het huisje is alles aanwezig, wel iet wat gedateerd. Honden toegestaan. Niet gelegen in het mooiste gedeelte van de Bodensee-regio.

Zwarte Woud, Duitsland: 2 nachten

Het einde van de rondreis komt in zicht en we reisden terug omhoog. Nu wilde ik, Loes, al jaren naar het Zwarte Woud en het ging er met deze reis eindelijk van komen. Op weg naar het Zwarte Woud kwamen we nog langs een dorp op palen, waar we stopten en ons eventjes in Thailand waanden. Vervolgens maakten we gretig gebruik van het zwembad in het hotel, want man man man wat was het heet! Onze volle dag in het Zwarte Woud besteedden we bij het Genießerpfad, waar we 15 km liepen langs de bossen en de wijnvelden. Heerlijk! Vakantiegevoel to the max!

Accommodatie: Dorint Hotel. Lijkt groter dan het is. Ontbijt prijzig, maar goed. Zwembad en spa aanwezig. Fijn restaurant. Honden toegestaan. Mooie omgeving. Viersterrenhotel, maar volgens ons eerder een driesterrenhotel.

Koblenz, Duitsland: 1 nacht

Voordat we écht terug naar huis gingen, sliepen we nog een nacht in Koblenz aan de Moezel. Onderweg stopten we in Straatsburg, Frankrijk. Straatsburg is een prachtige stad en we genoten van de vakwerkhuisjes, Franse jus d’oranges en een heerlijke lunch. Daarna reden we door naar Koblenz, zodat we de lange rit naar Nederland wat opbraken. De accommodatie viel tegen, maar het wijkje waar we logeerden was leuk. We hadden een prachtig uitzicht over de Moezel en een hele toffe brug, er waren leuke restaurantjes om de hoek en op 2 km afstand is een strandje te vinden.

Accommodatie: Villa am Moselufer. Viel tegen. Eigenaren niet gezien. Lijkt online wat mooier dan dat het echt is. Geen WiFi. Niet ingericht op 4 personen. Stoffig. Geen goede prijs/kwaliteitverhouding. Leuk wijkje, honden toegestaan.

Straatsburg

Tips:

  • Deze hele reis is zeer geschikt om te maken met kinderen en/of honden. Alle kamers zijn ingericht op vier personen en honden zijn in alle accommodaties toegestaan.
  • De reis is in elk seizoen leuk om te maken. Zomers vanwege het mooie weer en de meertjes waar je dan in kan zwemmen, ’s winters vanwege de pistes die je kunt bezoeken.
  • Denk eraan dat je voor Zwitserland, Tsjechië en Oostenrijk een vignet nodig hebt. Die koop je als je de grens hebt gepasseerd bij het tankstation. De Zwitserse is vrij duur.
  • Alle bestemmingen liggen op maximaal tien uur van Nederland. Handig in coronatijd, want mocht je terug moeten, ben je in een dag thuis.
  • Tijdens deze reis kun je -ook handig in coronatijd- veel de natuur in. Praag bezoek je natuurlijk wel, maar voor de andere steden kun je afwegen of het een bezoekje waard is.
  • Huur een dakkoffer als je met een hond reist, want zo heeft jouw grote vriend nog een beetje ruimte achterin de kofferbak.
  • In Duitsland moet een hond een autoriem om in de auto.
  • Voor deze reis heb je geen speciale vaccinaties of medicijnen nodig. Een ID-kaart volstaat.
  • Mocht je langer op reis willen, blijf dan een dagje langer in Hallein of aan het Lipnomeer. Deze bestemmingen zijn die extra dag zeker waard.
  • Korter op reis? Haal Koblenz uit de route en ga een of twee dagen korter naar de Bodensee. Ook kun je eventueel Ondrejov uit de route halen, echter vonden wij een extra plek in Tsjechië bezoeken naast Praag en het Lipnomeer heel leuk!

Wat heb jij bezocht in Centraal-Europa?

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s