Beren, hoofdsteden, rotsen en meren: dé ultieme drieweekse reisroute door Centraal-Europa

Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië en Oostenrijk – en dat allemaal in slechts drie weken!

Afgelopen zomer (2022) hebben we een rondreis door Centraal-Europa gemaakt die we nog eens tien keer over zouden willen doen. Het was namelijk zó leuk en de regio heeft zo enorm veel te bieden, dat we graag as soon as possible teruggaan. Een paar jaar geleden maakten we al een rondreis door Centraal-Europa, maar bleven we – door alleen Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein en Zwitserland te bezoeken – iets dichter bij huis. Nu reisden we dus een stukje verder. We namen onze reislustige hond Charlie mee en reden door dit prachtige, en toch nog zo vaak overgeslagen deel van ons continent. We bezochten hoofdsteden als Boedapest, Bratislava, Zagreb en Ljubljana, zagen wilde beren in het Sloveense bos, struinden door de gemoedelijke stadjes Kutna Hora, Brno, Komárno en Piran, zwommen in het Balatonmeer, genoten van heerlijk Italiaans eten aan de Adriatische kust, beklommen rotsen in het noorden van Tsjechië, bewonderden de Plitvicemeren en kwamen met heel wat avonturen rijker na drie weken helemaal onder de indruk weer thuis. Ben jij benieuwd naar dé ultieme 3-weekse reisroute door Centraal-Europa en naar de accommodaties waarin we overnachtten? Of heb je de regio zelfs al op je lijstje voor dit jaar staan? Lees dan snel verder!

De route bedraagt (zonder ritten voor uitstapjes en dagtrips) minimaal 3500 km. Daarmee is het geen korte reis. Echter zijn de reisafstanden, op de heen- en terugweg na, helemaal niet zo lang. Fijn, want dit maakt de reis uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen, reizigers die hun hond(en) meenemen, iedereen die niet van autorijden houdt of eenieder die graag wat rustiger aandoet.

In dit artikel zullen we je – naast alle informatie over onze route – tevens aanbevelingen geven hoe je jouw reis kan uitbreiden indien gewenst. Daarnaast hebben we de namen van onze accommodaties toegevoegd. In alle hotels en appartementen zijn honden welkom.

LandPlaatsen en uitstapjes
TsjechiëCesky raj, Kutna Hora, Žďár nad Sázavou, Lednice-Valtice en eventueel Praag
SlowakijeDevín, Bratislava, Komarnó
HongarijeTatabánya, Boedapest, Balatonmeer, Gánti Bauxit Földtani Park, Székesfehérvár, Kis-balaton buffelreservaat
KroatiëZagreb, Plitvice, Rastoke, Rijeka en Opatija
SloveniëVhrnika, Postojna, Predjama, Piran, Loz, Ljubljana, Meer van Bled en eventueel Vintgar Kloof
ItaliëTriëst
OostenrijkSalzburg, Hallein en eventueel Wenen
Een overzicht

De route: van Tsjechische rotsen tot aan de Italiaanse kust

Dag 1 Heenreis: van Nederland/België naar Mnichovo Hradiste (Cesky Raj)

Een reisdag is niet iets waar iedereen naar uitkijkt, maar wij vinden het wel wat hebben. Muziekje aan, lekker naar buiten turen en af en toe de beentjes strekken… Voor je het weet ben je er! Het duurt een uurtje of negen, maar dan heb je toch echt het Tsjechische stadje Mnichovo Hradiste bereikt. De perfecte uitvalsbasis voor een tripje naar het Boheems Paradijs, oftewel Cesky raj!

Accommodatie: Kafe Orech (absolute aanrader)

Dag 2: Cesky Raj – Boheems paradijs

Onze favoriete streek in Tsjechië is absoluut Český ráj – het oudste natuurpark van Tsjechië. Als je de foto’s hieronder ziet snap je vast waarom. De natuur is er adembenemend mooi, dat sowieso. De Prachov rotsen zijn de bekendste bezienswaardigheid, maar de rest van het gebied is ook prachtig. Het ligt er bezaaid met (sprookjes)kastelen, ruïnes en paleizen (zoals Hrad Trosky), de dichte bossen zijn heerlijk om doorheen te wandelen, en de stadjes Hrubá Skalá en Jicin zijn zeker weten een bezoekje waard. Dit gebied doet zijn naam echt eer aan! In een dag kan je veel bekijken en zien. Wij bezochten Drábské Svetnicky, Hrubá Skalá, Rybník Vezák, Hrad Trosky, Prachovske Skály, en Státní Zámek Mnichovo Hradiste. Een dagje langer nodig? Plan die dan gerust in! Hoe dan ook ga je je hier zeker en vast vermaken!

Accommodatie: Kafe Orech (absolute aanrader)

TIP: Paar dagen Praag

Wij waren al eerder in Praag geweest en sloegen de Tsjechische hoofdstad daarom (wel met pijn in ons hart) over. Ben jij nog nooit in Praag geweest? Dan is dit een goed moment om er naar toe te gaan! Wat is Praag een fijne stad. De architectuur in de stad is wondermooi, de vibe is er bijzonder goed en de stad is -heel fijn- goed af te lopen. Praag is omringd door heuvels en dat geeft de stad een extra dimensie! De bezienswaardigheden, van de Praagse Burcht tot de Karelsbrug, zijn stuk voor stuk de moeite waard. Twijfel dus niet, en zet Praag op je lijstje voor deze rondreis!

Dag 3: Mnichovo Hradiste – Brno via Kutna Hora en Zamek Žďár nad Sázavou

De rit van Mnichovo Hradiste naar Brno duurt minder dan drie uur, maar door de tussenstops die we maakten zijn wij toch bijna een hele dag onderweg geweest. Dat was zeker geen straf. Eerst bezochten we het knusse stadje Kutna Hora om daar lekker te lunchen en een rondje te wandelen. Vervolgens reden we door naar Zamek Žďár nad Sázavou, een plek die ons deed denken aan Mongolië. We kwamen het kasteel tegen op Google en wisten gelijk: hier moeten we naar toe! En het stelde zeker niet teleur!

Accommodatie: Hotel Arte (niet bijzonder, wel prima)

Dag 4: Brno

Tijdens onze ene dag in Brno, de tweede stad van Tsjechië, hebben we de stad verkend terwijl onze hond lekker binnen in de koele kamer lag te slapen. Het was namelijk nogal warm buiten. Geen probleem, want wij houden toch van een tropisch zonnetje. Wat een mooie en sfeervolle stad is Brno. Ondanks de 35 graden hebben we alles bewandeld; van de allermooiste pleintjes tot het hooggelegen Špilberk Castle. We bezochten het Ossuarium, St James Square, Place de la Liberté, het Stadhuis, Cabbage Square, de Kathedraal van Sint Peter en Paul, een park en het Spielberg Kasteel. Extra leuk was dat we vrienden tegenkwamen en samen hebben gegeten in de stad. We hadden een dagje voor Brno en dat is prima voor een goede indruk van de stad. Echter kan je er ook langer blijven en nog wat dagtrips maken. Deze waren voor ons echter niet allemaal haalbaar in verband met onze hond!

Accommodatie: Hotel Arte (niet bijzonder, wel prima)

Dag 5: Brno – Bratislava via Lednice-Valtice en Devín

De reis van Brno naar Bratislava duurt maar 1 uur en 45 minuten. Onderweg bezochten we Lednice-Valtice Park. Dit cultuurlandschap kwam een paar jaar geleden voorbij in Wie is de Mol? en wij begrijpen nu wel waarom. De tuin is heel gaaf, en het kasteel? Nog vele malen vetter! Na de lunch reden we door naar Bratislava. We wilden nog naar het kasteel van Devín, maar deze is verboden voor honden. Daarop besloten we naar het hotel te gaan en eindigden we de dag op het terras. Heerlijk!

Accommodatie: Apollo Hotel (aanrader)

Dag 6 & 7: Bratislava (+ Evt. een dagtrip naar Wenen, Oostenrijk)

Bratislava is een leuke stad, maar aan een dagje heb je er echter wel genoeg. Alle belangrijke bezienswaardigheden zijn namelijk in een paar uur te bezoeken. Toch is de stad zeer zeker de moeite waard. Je vindt er een interessant contrast tussen de Sovjet-architectuur en de klassiek Slowaakse. Het kasteel is gaaf, net als het oude stadhuis en enkele paleizen.

Onze tweede dag in Bratislava begonnen wij in de zoutgrot van ons hotel. Een aparte, maar verder geen levensveranderende ervaring 😉 Daarna gingen we naar de UFO Lookout Tower, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de stad en het kasteel. We eindigden de dag met een middagje shoppen in een groot winkelcentrum: Aupark. Dat bleek een goede keuze, want het regende mega hard. Je kunt er ook voor kiezen om op de tweede dag een dagtrip te maken naar Wenen, aangezien de Oostenrijkse hoofdstad op slechts een uurtje rijden ligt.

Accommodatie: Apollo Hotel (aanrader)

Dag 8: Bratislava – Boedapest via Komárno en Tatabánya

Een reisdagje weer. Boedapest werd ingetypt in de navigatieapp, maar eerst stonden Komárno en Tatabánya op het programma. Kamárno vonden we op internet doordat we op de route Bratislava – Boedapest wat plaatsjes aanklikten op Google Maps. Door de mooie foto’s waren we gelijk verkocht, dus stopten we nieuwsgierig in dit gezellige plaatsje. Komárno ligt aan de Donau, aan de grens met Hongarije. Ze spreken er dan ook Slowaaks en Hongaars. Er zijn bijna alleen maar ijssalons (hè, wat naar). Je vindt er the Courtyard of Europe . Er hangt een western vibe. En ze houden er van vrolijke kleurtjes zoals je kan zien 🌈. Het Hongaarse Tatabánya is geen noemenswaardig stadje, maar je vindt er wel een megavet monument: het Turul Monument Tatabánya. En je avond? Die besteed je in het waanzinnige Boedapest!

Accommodatie: Grand Budapest Apartments (wel oké)

Dag 9 & 10: Boedapest

Boedapest is hands down een van de mooiste steden die we ooit hebben bezocht. Suus vond het zelf bijzonder (leuk) om voor de tweede keer terug te komen én Loes al haar favoriete en de mooiste plekjes te laten zien. Boedapest heeft de romantiek van Parijs, de architectuur zo mooi als die van Rome, de geordendheid van Singapore, de prijzen van Bangkok (als je slim kiest), de fijne sfeer van Sydney, maar vooral is de stad heel erg Boedapest. En precies die Boedapest-sfeer, die is fantastisch. Het is een stad waar je foto’s blijft maken. Van de mooie uitzichtpunten en gebouwen, bijvoorbeeld. Maar denk er ook zeker aan om ’s avonds een wandeling te maken langs de Donau. Aanschouw het imposante Parlementsgebouw in het donker (prachtig verlicht), en ook de gave bruggen. Huur een stepje en zoef langs de waterkant. Dat vonden wij een van de leukste activiteiten tijdens onze tijd in Boedapest.

Accommodatie: Grand Budapest Apartments (wel oké)

Dag 11: Boedapest – Balatonmeer via Gánti Bauxit Földtani park en Székesfehérvár

Op dag 11 van de rondreis door Centraal-Europa reden wij van Boedapest naar het eveneens Hongaarse Balatonmeer. Onderweg passeerden we eerst Gánti Bauxiet Földtani park, waar je je tijdens je wandeling even in Australië waant. Of zelfs op Mars! Vervolgens reden we door naar een plaastje met een hele moeilijke naam, namelijk Székesfehérvár. Een fijne plek voor een lunchstop en een korte wandeling, maar ook niet meer dan dat. Nadat we een broodje aten bij de plaatselijke bakker, vervolgden we onze route naar Zanka, waar ons geweldige AirBnB-huisje stond. Op een heuvel. Met uitzicht over de wijnvelden en het Balatonmeer. Met hertjes in de tuin. En een vos. En een barbecue.

Accommodatie: Bocskay Pince – Bor, mámor, Csicsó (absolute aanrader)

Dag 12 & 13: Balatonmeer

Het Balatonmeer oh het Balatonmeer. We vonden het er heel erg leuk. Het Balatonmeer is dé Hongaarse vakantiebestemming en wij snappen wel waarom. Het meer is daadwerkelijk blauw, het water is rustig (heel kindvriendelijk), de kant is gezellig druk en de omgeving heel erg mooi! Ons uitzicht vanuit het huisje was zoals je op de foto’s ziet he-le-maal het einde, maar we zijn toch ook nog lekker op pad geweest om te zwemmen in het Balatonmeer en een wandeling te maken over het Hongaarse platteland. Bovendien hebben we – naast dat we dus twee avonden hebben gebarbecued – overheerlijk gegeten in een mooi restaurant: Bamboo Bistro in het Zen Garden Resort. Het Balatonmeer heeft ons meer dan verrast. We zouden graag nog eens teruggaan om een weekje van de zon te genieten op deze prachtige plek.

Kleine side-note: wij sliepen aan de noordkant van het Balatonmeer, en hebben wel gemerkt dat het hier aanzienlijk rustiger is dan aan de zuidkant (waar we de dag erna langskwamen). Bij ons aan de noordkant was totaal geen massatoerisme en deelden we het meer vooral met vakantievierende Hongaren. Dat was anders aan de zuidkant, waar grotere en meer horecagelegenheden zijn. Maak zelf een inschatting van wat jij zoekt!

Accommodatie: Bocskay Pince – Bor, mámor, Csicsó (absolute aanrader)

Dag 14: Balatonmeer – Zagreb via Kis-Balaton buffelreservaat

Op dag 14 regende het in Hongarije, maar gelukkig hadden wij een reisdagje voor de boeg. We reden eerst naar het Kis-Balaton Buffelreservaat waar we niet alleen wilde buffels zagen, maar ook siesels (grond-eekhoorns). Na een uitgebreide wandeling reden we door naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. We maakten een avondwandeling van ongeveer acht kilometer en aten in een Italiaans restaurant.

Accommodatie: Garden Apartment (geen goede wijk)

Dag 15 & 16: Zagreb (plus dagtrip naar Plitvice)

Zagreb is een stad waarvan we blij zijn dat we er zijn geweest, maar waar we desondanks niet echt fan van zijn. Er is best veel te zien, maar toch vonden we de sfeer niet zo goed als in de andere hoofdsteden die we bezochten tijdens deze reis. De stad is wat rauwer en de wijk waarin ons appartement zich bevond hielp misschien niet. Toch kijken we er wel goed op terug en raden we het jou zeker aan om Zagreb te bezoeken. Ook vanwege de Plitvicemeren, want jaaaa, die mochten natuurlijk niet ontbreken tijdens deze rondreis door Centraal-Europa! Deze watervallen zijn nogal populair (logisch), maar daardoor helaas ook een beetje duur om te bezoeken. Gelukkig er is een mouw aan te passen hoor! Je krijgt namelijk fikse korting als je een tijdslot boekt na 16u. En dus gingen wij lekker om 16u15 pas naar binnen. Bijkomend voordeel is dat de meeste mensen dan al weer vertrekken. En dus hoef je het park ook nog eens te delen met een stuk minder mensen! Win win win win!!

Accommodatie: Garden Apartment (geen goede wijk)

Dag 17: Zagreb – Vrhnika (Slovenië) via Opatija, Postojna en Predjama

Weer een reisdagje, dit maal richting Slovenië! De officiele slogan van Slovenië is sLOVEnia en wij snappen wel waarom. Het land is echt waanzinnig mooi. Het eten is er lekker. De mensen vriendelijk. Het is er zo groen en ruimtelijk… We zagen het direct bij onze eerste stops. Waar de Kroatische stad Opatija ons weer niet enorm beviel (wel oké, maar niet meer dan dat), waren Postojna en Predjama gelijk een stuk leuker – alleen al qua sfeer.

Accommodatie: Guesthouse Tursic (absolute aanrader)

Dag 18, 19 & 20: Slovenië

Wij hebben drie hele dagen gehad in Slovenië en hebben alles kunnen zien wat we graag wilden zien. Allereerst bezochten we Piran; ons favoriete (kleine) stadje van de reis. De route naar Piran toe is al idyllisch, maar als je er eenmaal bent, wordt het allemaal nog beter. Overheerlijk eten (zowel Italiaans als Oostenrijks), de prachtige en helderblauwe zee, de smalle steegjes en hoge kerkjes, het prachtige uitzicht als je op hoogte staat… En dat allemaal goedkoop, rustig en gezellig.

Op de tweede dag in Slovenië maakten we eerst zelf een wandeling met Charlie door het dichtbijgelegen bos. We kwamen een prachtig, helderblauw meertje tegen waar we graag wat tijd spendeerden. ’s Middags gingen we met een ranger mee het bos in om beren te spotten. We prijzen ons gelukkig dat dat ook is gelukt; we zagen er wel VIJF! Zo mooi! 

De laatste dag besteedden we in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. De stad is redelijk duur, maar wel mooi. In een dagje heb je het meeste wel bezien. Kerken, pleinen, leuke straatjes… Het kasteel, het Stadhuis, de mooie bruggetjes. Ljubljana is zeker een bezoekje waard!

Accommodatie: Guesthouse Tursic (absolute aanrader)

Dag 21: Vhrnika – Salzburg via Lake Bled

Na drie weken begonnen we aan onze terugreis naar Nederland. Vanuit onze Sloveense standplaats Vhrnika reden we naar Salzburg. We stopten nog bij Lake Bled, om het bekende meertje met het kerkje op een eiland te zien. Verder zaten we vooral in de auto. Door een ongeluk stond er een kilometers lange file en kwamen we pas ’s avonds laat aan in Hallein, dichtbij Salzburg. Daar was het natuurlijk tijd voor een heerlijk Oostenrijks dinertje. Zum Wohl!

Accommodatie: Hotel Brückenwirt (absolute aanrader)

Tip: Paar dagen Salzburg

Wij waren eerder in Salzburg en in het Salzburgerland geweest en bleven er nu alleen op doorreis. Jij kan er voor kiezen om echter een paar dagen langer te blijven. Hallein is dé perfecte uitvalsbasis voor Salzburg en de omgeving. Je kan de schilderachtige stad zelf bezoeken (echt een aanrader), meerdere watervallen beklimmen, badderen aan meertjes, het Von Trapp-huis bekijken en naar het Duitse Berchtesgaden. En dat allemaal met uitzicht op de Alpen. Wat wil een mens nog meer?

Dag 22: Salzburg – Nederland/België

Na iets meer dan drie weken Centraal-Europa, zat onze reis er helaas weer op. Vanuit Salzburg reden we in een uurtje of tien naar huis. Wat een waanzinnige reis hadden we gemaakt! We zouden ‘m echt aan iedereen aanraden!

En? Heb je je koffers al gepakt? Veel plezier! ❤

Ps. Op Instagram kregen we al een keer kritiek dat we het geen ‘rondreis Centraal-Europa’ mogen noemen, omdat Kroatië daar niet bij hoort. Nou haters gonna hate, de titel blijft 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s