Sumatra; ongerept eiland van Indonesië

Indonesië is een prachtig land. Helaas zijn er veel mensen die alleen Bali bezoeken, en dat terwijl er veel meer mooie plekken zijn in Indonesië! Elk eiland heeft wel iets bijzonders te bieden. Deze keer zoomen we in op Sumatra. Hét eiland van ongerepte jungle, orang-oetans en het Tobameer.

Welcome in the ‘Ecologde’
Vanuit Kuala Lumpur vlogen we in 2013 met Air Asia naar Medan. Het vliegveld was die dag voor het eerst open, en daarom was er nog heel veel niet af. Zelfs de douaniers wisten niet precies wat ze moesten doen, en daarom hebben we ze zelf maar even gewezen op het feit dat er toch echt een stempel in ons paspoort moest.
In de aankomsthal stond onze chauffeur Supri al op ons te wachten. Hij werkte in de Lodge, en zou ons naar Bukit Lawang brengen. Drie uur zou het duren. Niet dus.
Het duurde alleen al minimaal drie uur om Medan uit te komen! Medan is een hele drukke stad. Er is een hoofdweg en als je van de ene kant van Sumatra naar de andere kant wilt, moet je over deze weg door Medan. Toen we eindelijk Medan uit waren, reden we langs allemaal plantages. Hier hebben we even een stop gemaakt. Maar gelijk daarna moesten we weer doorrijden, want het was wel fijn als we voor het donker in de lodge aankwamen. Supri zei dat we nog twee uur moesten rijden, maar de twee uur werden er vijf. Om 19.00 uur kwamen we aan in de ‘Ecolodge’. Het was al een tijdje donker, het onweerde al een uur, en het regende keihard. Maar we waren er, en het was super tof!
Naast onze lodge was een rivier, en om bij de lodge te komen moest je over een hangbrug lopen. De kamer was simpel, bij de wc was geen doorspoeler aanwezig en douchen kon in de rivier.
’s Avonds hebben we gegeten en ontmoetten we onze gids. Hij vertelde ons over de route die we de volgende dag zouden gaan lopen. Toen we rond tienen eindelijk in bed lagen, hoorden we makaken over het dak rennen. Heel gaaf!

“Het was al een tijdje donker, het onweerde al een uur en het regende super hard. Maar we waren er en het was super tof!” 

See the monkey, see the bird, see orang-utan
De volgende dag stonden we vroeg op. Na het ontbijt startten we onze jungletrek. Toen we nog maar net onderweg waren kwamen we de mooiste planten tegen. Onze gids legde uit wat je aan de planten hebt als je verdwaald; de een bevat water, de ander kan je eten. Ook kwamen we de Thomas Leaf Monkey tegen, deze heet ook wel de langoer. Prachtig aapje, super sociaal en helemaal niet schuw. Na anderhalf uur door de jungle te hebben geklommen, kwamen we dan eindelijk de Orang-oetans tegen. Wauw. Het waren er zo veel, en ze waren zo mooi! Sommige vrouwtjes hadden baby’s bij zich, en mannetjes zaten heel relaxed in de boom een ananas leeg te zuigen.

monkeyy.jpg
Orang-oetan van acht jaar oud

We aten even wat, midden in de jungle, in de vorm van een picknick. Het verse fruit was zo op, en we waren klaar om nog even door te gaan. Na een kwartiertje lopen kwamen we wéér orang-oetans tegen. En later zelfs ook nog een withandgibbon.
Toen we weer terug waren in de lodge, gingen we even ‘douchen’ in de rivier. Nou, dát is dus echt een uitvinding! Het was super leuk, het water was heerlijk verkoelend, en je kon jezelf in stroming een stukje naar beneden laten varen. Heerlijk…

“Douchen in de rivier… Dát is echt een uitvinding!” 

Veel plezier op Samosir
Binnen Sumatra heb je het Tobameer. In dit meer ligt een eiland, genaamd Samosir. Samosir is een eiland dat 30.000 jaar geleden is ontstaan, na de uitbarsting van een vulkaan. Hier gingen wij de komende dagen verblijven.
De weg er naar toe duurde weer eens lang. Weer door Medan, naar de andere kant van het eiland. We maakten een stop, aten mee in een soort restaurant en waren na negen uur eindelijk in het haventje. Hier moesten we de boot nemen, een uurtje varen en dan waren we eindelijk op onze bestemming. Het plaatsje waar we aanmeerden heette “Tuktuk”.
We zwommen een stukje het meer in, maar het was heeeel erg diep; de diepte wordt namelijk geschat op zo’n 450 meter.

burds.jpg
Er vliegen prachtige vogels boven Samosir

De volgende dag maakten we een wandeling door Tuktuk. In Nederland hebben we speelgoed gekocht en verzameld voor de Indonesische kinderen. Zo hebben we bijvoorbeeld pennen gegeven aan een school, maar ook tollen en auto’s aan de kinderen op straat. We hebben Sumatra helaas ziek afgesloten. Waarschijnlijk zijn we ziek geworden doordat er ijsklontjes in ons drankje zat gemixt. En dat terwijl we nog een vlucht moesten maken naar Java. Maar achteraf was het een groot avontuur.
Sumatra is een must, dat absoluut! Neem wel de tijd voor alles. Ben je al het rondreizen zat na een week Sumatra? Ga dan door naar Bali, of een ander strandeiland. Wil je nog even doorreizen? Vlieg dan door naar Java.

Ben jij al eens op Sumatra geweest? Of wil je er naar toe? Laat het weten! 

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s