Een weekend in London: de kosten

London is een heerlijke stad. De helft van ons, Loes, was er vorig jaar een week en heeft toen veel van de stad gezien. Veel mensen willen of gaan echter voor een (lang) weekend naar London. Niet zo gek, want het is dichtbij en ook nog eens super leuk; ideaal voor een korte stedentrip dus. Maar hoeveel kost dit eigenlijk?

De reis naar London

Er zijn een paar manieren om in London te geraken. Wanneer je de tijd hebt is het leuk om met de veerboot te gaan, maar wanneer je voor een weekend naar London gaat, heb je daar geen tijd voor. De vaartijd is overdag zo’n zeven uur. Daarom kun je beter vliegen of met de trein. Vliegen is het goedkoopste. Op de website Skyscanner.nl zijn er al retourtjes te vinden vanaf 20 euro! Heb je een weekend de tijd, vlieg dan op vrijdagavond naar de stad toe en op zondagavond weer terug. Helemaal ideaal wordt het wanneer je een dag vrij kunt nemen. Als je vrijdag vrij neemt, kun je donderdagavond vertrekken. Op deze manier heb je nog een dag langer en de vliegticket wordt er niet duurder van.

IMG_20171009_224216_041
Tower of London
Overnachten in London

Wil je goedkoop overnachten? Check dan snel deze website. Voor slechts 10 euro kun je al in een leuk hostel slapen, samen met nog een reisgenootje.
Liever geen hostel? Op Booking.com kun je ook andere hotels vinden, vanaf ongeveer 25 euro per nacht, op basis van twee personen. Het is slim om te selecteren op ho(s)tels waarbij je kan reserveren inclusief ontbijt. Dit scheelt je geld, tijd (want je hoeft niet op zoek naar ontbijt) en het Engelse ontbijt is daarnaast ook nog eens erg lekker!

Vervoer in London

Een woord: de metro! Wanneer je voor het eerst de Londonse metrokaart ziet, begint het je wellicht te duizelen. Maar kijk wat langer en je zult het begrijpen. Als je een Oyster-kaart besteld (soort OV-chipkaart), scheelt je dit 50% per ritje. Vijftien pond tegoed kost je omgerekend ongeveer 23 euro. Meestal heb je hieraan genoeg voor een weekend.
Een taxi in London is trouwens leuk, maar een stuk prijziger. Daarom raad ik dit af wanneer je goedkoop uit wilt komen.

Bezienswaardigheden in London

Wanneer je aankomst op vrijdagavond en daarna nog twee hele dagen hebt, adviseren wij je de volgende planning (wanneer je elke dag start om 9.30 uur):

Vrijdagavond:
– Nadat je bent geland op London Airport, reis je met de metro naar je ho(s)tel. Verken de buurt waar je logeert, dineer in een leuk restaurantje en duik ’s avonds een pub in voor de ultieme Engeland-ervaring.

IMG_20171009_144907 (1)
Tower Brigde

Zaterdag:
Ochtend:
– Begin je dag met een wandeling door de gezellige wijk Camden Town. Deze hippe wijk is erg populair, zeker onder jongeren. De wandeling kost je ongeveer een halfuurtje tot een uurtje.
– Nadat je Camden Town hebt bezocht, kun je met je metrokaart doorreizen naar Hyde Park. Ben je geïnteresseerd in muziek? Reis dan een beetje om en breng een bezoek aan de beroemde Abbey Road.
Hyde Park is een van de bekendste en leukste parken van London. Ook hier kan je ongeveer een uurtje rondlopen of zitten, genieten van de zon en van het uitzicht.
– Vanuit hier loop je in kwartiertje naar Buckingham Palace. Een gave plek om te zien, maar niet om te lang bij stil te staan. Daarom kun je na een korte fotostop doorwandelen naar een museumstraat waar je onder andere het Natural History Museum vindt. Dit museum is zeker een aanrader en ook nog eens gratis. Tijdens je museumbezoek kun je hier lunchen. Water is er gratis. Het museum is te bezoeken in ongeveer twee uur, afhankelijk van je interesse.

Middag:
– Een deel van de middag besteed je nog in het Natural History Museum (of een ander museum). Het zal rond drieën zijn als je er bent uitgekeken. Reis met de metro naar Aldgate Station en begin daar met een Jack the Ripper Tour. Enorm gaaf en boeiend, en daarnaast zie je zo ook nog eens veel van de stad vanuit een ander perspectief. Bestellen kan onder andere hier. De tour duurt ongeveer twee uur en kost 24 pond.

Avond:
– Na het eten reis je af naar West End. Hier bezoek je een (opera) voorstelling. Een aanrader is the Phantom of the Opera, maar ook andere stukken zijn te gek. Dit kost je vaak rond de dertig pond per persoon.

IMG_20171009_163859
Het bekendste icoon van Engeland!

Zondag:
(De Tower of London opent om 10.00 uur)
Ochtend:
– Start je dag met een bezoek aan de Tower of London. Een hele gave en historische plek. Boek er eventueel een rondleiding, of loop zelf rond. Er hangt wel een prijskaartje aan; 22,70 pond per persoon. Je kunt er wel twee uur rondlopen.
– Wandel vervolgens naar de Tower Bridge. Hier kun je ook naar boven en heb je een prachtig uitzicht over de stad. Zo vind je er bijvoorbeeld een glazen vloer op tientallen meters hoogte! Hier ben je ook twee uur mee bezig. Je betaald 8,70 pond.

Middag:
– ’s Middags bezoek je de St Paul’s Cathedral. Hier ben je een uurtje mee bezig. De kathedraal is prachtig van binnen. Het kost 16 pond.
– Loop daarna naar de London Eye. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad én over de Big Ben. Een bezoekje kost je inclusief wachttijd een uur. Je betaald 23 pond.

Nog een dag extra?
Er is veel te doen in London, dus hoe meer dagen hoe beter! Tijdens een extra dag kun je onder andere deze plekken bezoeken:
– Millennium Bridge, gratis
– Piccadilly Circus, gratis
– Shakespeare’s globe
– Westminster Abbey
– Covent Garden, gratis
– Verschillende musea, gratis

img_20171009_133153.jpg
Bovenin de Tower Brigde
Waar kun je eten?

Ontbijten kun je vaak in je ho(s)tel. In de Londense supermarkten kun je goedkope lunchmenu’s scoren, voor vier pond per persoon. Dineren kan je zo duur maken als je zelf wilt. Wil je goedkoop uitkomen, reken dan op een gemiddelde van tien tot vijftien pond per persoon (hoofdgerecht, drankje).

Hoeveel kost dit in totaal?

Ga je twee nachten naar London? Reken dan op dit bedrag per persoon:

Vliegticket: 20 euro
Ho(s)tel: 10 tot 25 euro per nacht
Metro: 23 euro per weekend
Eten en drinken: 55 euro per weekend
Uitstapjes: 125 euro
Totaal: 233 euro

Je kunt je stedentrip goedkoper maken door bij minder dure bezienswaardigheden naar binnen te gaan. In plaats daarvan kun je een gratis bezienswaardigheid uitkiezen. Zonder de uitstapjes, kost een weekend London namelijk 108 euro per persoon.

Veel plezier!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s