10x doen in Boedapest

Ik, Suus, ben net een week terug uit Boedapest. Ik wist van te voren niet veel over de stad; niet wat er te doen zou zijn en niet of het überhaupt mooi zou zijn. Ik had me namelijk niet echt voorbereid, en liet alles dus gewoon op mij afkomen. Al bij aankomst op het treinstation Budapest Keleti, wist ik dat het een toffe stedentrip zou worden. Zo’n mooi station had ik zelden gezien. Boedapest is dan ook een echte aanrader voor een stedentrip; er is superveel te doen en te zien. Wat dat dan precies is, lees je hieronder.

1. Het parlementsgebouw

Het parlementsgebouw van Boedapest is ongelooflijk prachtig. Het heeft een bijzondere gotische bouwstijl en bevindt zich aan de Donau. Het gebouw heeft veel gave details van zowel binnen als buiten. Het is het dan ook zeker waard om ook binnen in het parlement een kijkje te nemen. Ik kreeg er zelfs een rondleiding en dat was zeer interessant en mooi om te zien.

56800917_133220681171310_2207457805211503914_n
Parlementsgebouw
2. Castle District

Het Castle District is een mooie wijk in Boedapest om lekker rond te slenteren. Er zijn veel kerken en kasteelachtige, romantische gebouwen, dus je kunt je er zeker even vermaken 🙂 . Ook het Royal Castle is te vinden in het Castle District, genaamd Buda Castle.

3. St. Stephens Basiliek

Deze neoclassicistische kathedraal is absoluut een bezoek waard. De basiliek is prachtig van buiten en binnen. Je kunt daarnaast de basiliek beklimmen, voor een goedkoop prijsje. Het zijn behoorlijk wat (wentel)trappen, maar het uitzicht als beloning is ronduit verbluffend. De kathedraal van binnen bekijken is ook zeker de moeite waard; het is er super groot en daarnaast gewijd aan de eerste koning van Hongarije. Volgens de Hongaren is de hand van koning Stephen dan ook te bezichtigen in de kathedraal.

IMG_4351
St. Stephens Basiliek
4. Gellért Hill

Vanaf deze heuvel in Boedapest heb je een prachtig uitzicht over de hele stad; de delen Boeda en Pest en de rivier de Donau. Je kunt vrij ver met de bus omhoog, maar je moet nog wel een paar minuten bergop lopen om op een uitzichtpunt te komen. Helemaal bovenop is er een kasteel en een standbeeld te zien die je zelfs vanaf beneden al kunt zien.

5. Boottocht over de Donau 

De mooiste gebouwen en leukste plekjes in Boedapest liggen bijna allemaal aan het water. Bij zonsondergang geven de gebouwen licht, en dat is ronduit magisch om te zien. Er zijn veel boottochtjes te boeken. Wil je geen boottocht doen, maar toch genieten van de zonsondergang? Loop dan langs het water in Boeda, waar je uitzicht hebt op het parlementsgebouw in Pest.

PHOTO-2019-04-16-09-03-01
Boottocht
6. Margaret Island

Dit grote stadspark ligt tussen Boeda en Pest in, midden in de Donau. Je kunt er gewoon komen per openbaar vervoer, een boot heb je niet nodig. Margaret Island is een heel groen, rustig en mooi stadspark. Er zijn veel bloemenvelden, fonteintjes en leuke gebouwen. Daarnaast kun je er bringohinto fietsen huren; vier- of zespersoonsfietsen. Supergezellig natuurlijk, en ideaal om snel en actief het eiland te verkennen.

7. Vrijheidsbrug 

De Vrijheidsbrug verbindt de stadsdelen Boeda en Pest. De brug is groot, imposant en heel mooi. Vanuit de brug heb je een mooi uitzicht over de stad. Je kunt over de brug heen wandelen, maar je kan er ook over fietsen of rijden.

8. Uránia National Film Theatre

Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, maar toch hoort deze echt op dit lijstje thuis. Dit theater is namelijk het mooiste theater wat ik ooit heb gezien. Helaas stelt het theater van buiten niets voor, dus je zult een film moeten zien om binnen te komen. Maar houd je van mooie theaters -en geloof me, dit is er een- breng dan toch zeker een bezoek aan dit theater.

IMG_4469
Margaret Island
9. Széchenyi Baden 

Dit grote badhuis is een ervaring op zich. Het is er erg druk, en ga er maar vanuit dat dit elke dag zo is. Het badhuis heeft drie buitenzwembaden; een met lauw water, twee met warm water. Binnen zijn nog ijsbaden, sauna’s en veel baden met verschillende soorten temperaturen en stoffen erin. Om de drie buitenzwembaden heen ligt een groot geel gebouw, wat op zich al heel indrukwekkend en mooi is om te zien.

10. Dwalen, dwalen, dwalen

Boedapest is een heerlijke stad om doelloos doorheen te lopen. Bijna ieder gebouw in Boedapest is mooi en de tofste plekjes zijn nog wel de onontdekte plekjes. Stop bij mooie kerkjes en indrukwekkende gebouwen. Ga zitten onder het reuzenrad, koop Kürtőskalács (een soort brood met bijvoorbeeld kaneelsuiker, een echte aanrader) bij een van de schattige kerstmarktachtige kraampjes en laat zo de indrukken van de stad even bezinken.

Wat vond jij het mooiste van Boedapest? Of waar ben je nu het meest benieuwd naar? Laat een berichtje achter, we zijn benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s