De vijf mooiste bezienswaardigheden van Jekaterinenburg

Jekaterinenburg is een stad die door velen wordt overgeslagen tijdens het doen van de Transmongolië-Express. Wij besloten echter, vanwege de bijzondere geschiedenis van de stad, toch op deze plek te stoppen. We verbleven er bijna twee hele dagen; voldoende om de stad en de omgeving te bewonderen.

Jekaterinenburg (ook wel gespeld als Yekaterinburg/Ekaterinburg) ligt in Rusland, in het bekende Oeral-gebergte. Wij kwamen er toen we de Transmongolië-Express deden. Vanaf Moskou zaten we ongeveer 33 uur in trein voor we in de stad waren. Jekaterinenburg geldt als de eerste Russische stad buiten Europa; we waren nu dus in Azië aangekomen! We merkten dat gelijk, want we de temperatuur was heerlijk Aziatisch 😉 Wanneer je hotel/appartement in het centrum ligt, is vrijwel alles af te lopen. Wij sliepen zelf in een appartement dat op een goede locatie lag, maar heel lastig te vinden was. Hierdoor is het niet echt een aanrader, tenzij je houdt van uitdagingen 🙂

Tijdens de eerste dag in Jekaterinenburg hebben we ons gericht op de stad zelf. De tweede dag hebben we een bezienswaardigheid in de omgeving bezocht. Het totaal is gemakkelijk in anderhalve dag te bezoeken. We merkten zelf voor onze reis dat er vrij weinig informatie beschikbaar is als het gaat om wat je moet doen en zien in Jekaterinenburg, en daarom geven we jou hierbij een lijstje met de vijf meest mooie bezienswaardigheden van de stad.

Welkom in Jekaterinenburg!

De Kathedraal op het Bloed

De Kathedraal op het Bloed is als je het ons vraagt onmisbaar tijdens je bezoek aan Jekaterinenburg. De Kathedraal op het bloed is een indrukwekkende, orthodoxe kathedraal, gelegen in het centrum van de stad. De geschiedenis van de kathedraal is indrukwekkend, de kathedraal is namelijk gebouwd op de plek waar de bekende Romanov-familie is vermoord (je weet wel, die van de musical Anastasia). De moord op de Romanovs vond plaats in juli 1918; de familie zou een gevaar vormen voor de bolsjewistische revolutie. De moord vond plaats in het zogenaamde Ipatjev-huis, waarbij niet alleen de tsaar en zijn gezin, maar ook hun bedienden omkwamen. Het Ipatjev-huis is gesloopt in 1977, en toen de Romanov-familie in 2000 heilig werd verklaard, is opdracht gegeven tot de bouw van de kathedraal.

De Kathedraal op het Bloed is prachtig van buiten, je kunt er zo een halfuur rondlopen en nog niet verveeld raken. Als je naar binnen wilt, krijg je bij binnenkomst een hoofddoekje als je een vrouw bent. Als er een mis aan de gang is, zul je al snel naar beneden worden geleidt. Hier is een herdenkingsplek ingericht voor de Romanov-familie. Er hangen foto’s, en er zijn altaren te vinden. Een van de altaren is rood verlicht (want de Kathedraal op het Bloed), wat er erg indrukwekkend uitziet. De kathedraal is gratis te bezoeken, al is het netjes om een kleine donatie te doen.

Eten bij Vietmon

Niet echt een bezienswaardigheid, maar zeker weten de moeite waard; ben je in Jekaterinenburg, ga dan eten bij Vietmon! Dit Vietnamese restaurant is makkelijk te vinden (gewoon invoeren in Maps.me), want het ligt in de bekendste winkel-/restaurantjesstraat van de stad. De menukaart is helaas wel in het Russisch, maar het eten en drinken kost er haast niets! En hoe het smaakt? Heerlijk!

Nom nom nom!

Grens tussen Europa en Azië

Jekaterinenburg ligt zoals gezegd heel dichtbij de grens tussen Europa en Azië. Bij ons de planning is iets in het honderd gelopen, en daarom hebben we de grens niet bezocht. Echter is dit wel mogelijk en de Russen hebben er ook nog een heuse attractie van gemaakt. Naar het schijnt geen must om te bezoeken, maar misschien wel erg leuk! Je kan er in ieder geval een foto maken met twee benen elk in een ander continent. De attractie is in principe gratis te bezoeken, maar het slimste is het om met een tour mee te gaan. Taxi’s boeken is er namelijk vrijwel niet mogelijk.

Ganina Yama

Ganina Yama is een kloostercomplex op een paar kilometer verwijderd van Jekaterinenburg. Om er te komen rijd je een paar minuten lang door de dichte bossen van de Oeral. Het is een erg serene plek, met ook een behoorlijk historische lading. Op deze plek zijn namelijk de lichamen van vermoorde Romanov-familie en hun bedienden gedumpt. Bij Ganina Yama zijn zeven verschillende kerken te vinden, elk voor een ander familielid. Bij Ganina Yama ben je verplicht om als vrouw een hoofddoekje te dragen en een lange rok om te knopen. Deze krijg je bij de ingang. Het complex is groot, je kunt er gemakkelijk een hele ochtend spenderen. Je kunt vrijwel alle kerkjes van binnen bekijken. Ook de plek waar de tsarenfamilie is gedumpt en verschillende standbeelden kunnen worden bezocht.

Ganina Yama is gratis te bezoeken. De attractie is eenvoudig zelf te bereiken, door een taxi ernaartoe te bestellen. Echter is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je teruggaat. Taxi’s willen vaak niet op je wachten, en daarnaast heb je geen bereik waardoor je er geen taxi terug kan bestellen. Wel gaat er een bus, maar dat is niet helemaal betrouwbaar, want bij ons kwam ‘ie uiteindelijk niet. Het slimste is dus om deze plek ook met een tour te bezoeken, tenzij je hele goede afspraken maakt met een taxichauffeur of zeker weet dat de bus gaat.

Een van de zeven kerken van Ganina Yama

De Rode lijn

Door de gehele binnenstad van Jekaterinenburg loopt een rode lijn. Deze lijn (van ong. 5 km lang) kun je volgen als je alle bezienswaardigheden van de stad wil zien. De lijn komt natuurlijk langs de Kathedraal op het Bloed, maar ook langs verschillende musea, andere kathedralen en imposante standbeelden. Leuk is dat een deel van de route langs het water loopt, waar een gezellig sfeertje hangt. Langs het water (rivier de Iset) is namelijk een boulevard, waar je lekker eten kan kopen, live muziek wordt gemaakt en waar je kan kanoën. Dit is echt een van de meest leuke plekjes van de stad.

Jekaterinenburg staat bekend om haar streetart. De rode lijn gaat ook langs plekjes waar je de streetart kunt bewonderen. Een van de bekendste kunstwerken is het Beatles Memorial, die je hieronder op de foto ziet. Naast het memorial is een muur, waar iedereen een vredelievend tekstje op mag achterlaten.

Beatles Memorial

Ben je nog niet overtuigd?

Wij raden je zeker aan om Jekaterinenburg te bezoeken, want ondanks dat wij niet direct verkocht waren, vonden we het achteraf een hele leuke stad. Ben jij nog niet overtuigd? Bedenk je dan dat…

  • … Jekaterinenburg een welkome stop is tijdens de Transmongolië-Express. Als je de stad niet bezoekt, zit je gelijk tachtig uur in de trein. Het is -vinden wij- veel leuker om dit op te delen, omdat alle andere stukken anders zo kort lijken. Stop je in Jekaterinenburg, heb je het langste traject nog niet gehad. Dit vonden wij een hele leuke bijkomstigheid.
  • … Wanneer je de geschiedenis van Rusland wil begrijpen (deels dan he), dit dé plek is om naar de toe te gaan. Met plekken als de Kathedraal op het Bloed en Ganina Yama, komen de historische gebeurtenissen echt tot leven.
  • … Het zonde is om maar twee plaatsen in Rusland te bezoeken! Veel mensen bezoeken tijdens de Transmongolië-Express alleen Moskou en Irkutsk. Logisch, want dat scheelt je heel veel tijd. Maar hoe leuk is het om nog een plaats extra te bezoeken? Zo kun je pas écht een goed beeld vormen van het land; Moskou en Irkutsk zijn namelijk velen malen toeristischer dan Jekaterinenburg.

Wil jij Jekaterinenburg bezoeken?

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s