Op safari in Tsavo National Park, Kenia

Onze driedaagse safari in Tsavo National Park, Kenia, is een van onze mooiste wildlife ervaringen ooit. Met een open jeep door de meest mooie landschappen tuffen en ondertussen rondstruinende buffels, drinkende olifanten, jagende leeuwen en knuffelende zebra’s zien… Dat is toch magisch?! In dit artikel lees je alles over dit overweldigende natuurpark én zie je tien foto’s om bij weg te dromen.

Let op: het reisadvies voor Kenia varieert per gebied. Gelukkig zijn er bij Tsavo NP alleen veiligheidsrisico’s (geel gebied), maar in sommige andere delen van Kenia geldt een negatief reisadvies. Ga je op reis naar Kenia? Check dan voor vertrek en tijdens je reis de stand van zaken. Het advies is om de oranje en rode gebieden te vermijden. Meer weten? Check deze website!

Te lief toch?!

Tsavo National Park ligt in het zuiden van Kenia, vlakbij de stad Mombasa en dichtbij de grens met Tanzania. Het park is met 22.000 km² een van de grootste nationale parken ter wereld. Tsavo NP bestaat uit twee delen; Tsavo East National Park en Tsavo West National Park. Beide parken zijn anders, maar wel allebei het bezoeken waard. Tsavo East staat bekend om de vele verschillende bezienswaardigheden. Het gebied bestaat uit droge en vlakke savannes, waardoor je grote kans hebt om (kuddes) olifanten te spotten. Daarnaast leven er ook nog andere dieren in het gebied, zoals krokodillen, zebra’s, buffels en leeuwen. Het naastgelegen Tsavo West is in tegenstelling tot Tsavo East veel groener en bergachtiger. Het gebied is door vulkanische activiteit ontstaan. In Tsavo East leven veel prachtige vogelsoorten, maar ook verschillende zoogdieren.

Waanzinnig!

Bij binnenkomst in een van de twee parken, begint het avontuur al gelijk. Wij zouden eerst naar de (overigens fantastische) lodge in Tsavo East gaan, maar werden onderweg gestopt door een groep van misschien wel honderd buffels die op de weg stonden. No way dat ze ons erdoor lieten. Helemaal prima, want ooooh het was zo mooi! Het was helemaal niet erg om te wachten op deze stoere, rustige dieren. Terwijl wij ademloos toekeken, kwamen er kleine buffeltjes aan schuifelen (volgens onze gids waren ze die dag nog geboren) en begonnen de beesten rustig te grazen. Een beter begin van de safari konden we ons niet wensen!

Aangekomen in de lodge hadden we geen tijd om even uit te rusten van de reis. De gids kwam namelijk al snel naar ons toe; er waren leeuwen gespot en die moesten we zien! Vol enthousiasme kropen we weer in de jeep. De wind ging door onze haren en de jeep scheurde over het rode zand. Dit was vet! Na een paar minuten rijden minderde de chauffeur in vaart. We moesten zo stil mogelijk zijn, en reden stapvoets richting een troep leeuwen. Meerdere vrouwtjes lagen in het zonnetje. Het leek erop dat ze de omgeving nauwlettend in de gaten hielden. Om hen heen speelden verschillende enthousiaste, bevlekte welpjes. Ze doken over elkaar heen, beten speels in de staart van hun moeder of probeerden geruisloos richting papa-leeuw te kruipen. Vader leeuw lag ontspannen in het gras in te slapen; zijn staart zwaaide af en toe op om wat vliegen weg te slaan. Tussen de leeuwen in lag een buffel. Een dode buffel. We waren onder de indruk van de rust en de macht die de dieren uitstraalden. Ze waren de koning en koninginnen van het park, dat stond vast. Wij waren te gast in hun gebied, slechts toeschouwers van hun leven. Nadat we een tijdje aan het kijken waren, stond een van de vrouwtjes op. Ze greep de buffel bij zijn nekvel, en begon driftig met het dode beest te slepen. Meters verderop liet ze hem weer vallen. Dit was het moment waarop alle leeuwen hadden gewacht; eindelijk konden ze gaan eten! Aanvallen!

Dit is toch spectaculair?!

De avond viel, de zon ging langzaam onder en we gingen terug naar de lodge. Terwijl we vanuit de veranda van de lodge uitkeken op een poeltje waar olifanten en zebra’s aan het drinken waren, kwam er een Keniaanse man naast ons staan. “Simba”, fluisterde hij zacht. Wij hadden even geen idee waar hij op doelde, dus knikten maar wat. “Simba”, zei hij nu iets harder, terwijl hij wees in de verte. En toen ging er een lampje branden. Simba… dat betekent leeuw in het Swahili; de taal die wordt gesproken in Kenia (ja, dit weten we door the Lion King)! We keken in de richting van de wijzende hand en ja hoor… Een leeuw! Het beest was rustig wat aan het drinken in de poel, totdat de olifanten hem ontdekten. De kudde olifanten ging om de kalfjes heen staan en begon heldhaftig de leeuw weg te jagen. Met succes. Na een paar minuten was de leeuw in geen velden of wegen meer te bekennen.

JEUK!

De volgende dag gingen we snel weer op pad. We bleven nog een ochtend in Tsavo East, en gingen in de middag naar Tsavo West. We wierpen nog even een blik op het poeltje, waar een olifant even op een steen ging zitten. Een typisch gevalletje van jeuk. Hilarisch om te zien, niet alleen omdat het gewoon een grappig gezicht was, maar ook omdat hierdoor maar weer bleek hoeveel mensen wel niet lijken op dieren.

We reden door richting Tsavo West. Maar, we konden Tsavo East natuurlijk niet verlaten voor we nog een kijkje hadden genomen bij de prachtig mooie leeuwen die we de dag ervoor hadden mogen gezien. De leeuwen waren er nog, en van buffel… was slechts een skelet nog over.

Van de buffel is niet zoveel meer over

Na nog even te hebben gekeken bij leeuwen, reden we nu echt door naar het westen. Om van het ene park naar het andere park te rijden, hoef je alleen maar een spoorwegovergang en een autoweg over te steken. Zo gezegd, zo gedaan. Tsavo West in komen was een fluitje van een cent, en we reden gelijk door naar de lodge om wat spullen te droppen in de kamer. We struinden wat rond door de lodge en keken vanuit de kamer naar rondlopende olifanten, everzwijnen, hertjes en zelfs een jakhals. In een struik bij de accommodatie zat ondertussen een toch wat gevaarlijk uitziend, maar klein vogeltje toe te kijken.

Een wat dreigend kijkende vogel

Tegen de avond was het tijd om weer een game drive te doen. Tijdens je safari doe je meerdere game drives, dit is een wildrit onder begeleiding in een 4×4. In Kenia mag je -in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Zuid-Afrika- niet zonder gids de parken in. Geen probleem voor ons; onze gidsen wisten namelijk precies waar de dieren zaten en hoe we moesten reageren. Wij waren dan ook mega mega enthousiast toen onze gids door zijn portofoon een bijzondere melding kreeg; er waren luipaarden gezien op een rots. Als we zouden opschieten, zouden we ze nog kunnen zien. De chauffeur begon te rijden en de spanning begon te stijgen. Zouden we luipaarden gaan zien, het lievelingsdier van Suus?

Nadat we een tijdje hadden gereden en een rots hadden getrotseerd, parkeerde de gids de auto. De gids wees richting een rots en ja hoor! Een luipaard en meerdere kleintjes! We zaten haast te stuiteren in de jeep van enthousiasme, maar moesten onze blijheid bedwingen om de dieren niet te laten schrikken. De luipaarden waren behoorlijk ver weg. De foto is dan ook geknipt uit een onscherpe video-opname, maar dat mag de pret ab-so-luut niet drukken. Wat een schoonheid, wat een prachtige dieren!

Luipaarden! Wat vet!

De avond viel en we reden terug richting de lodge. Onderweg kwamen we nog verschillende mooie landschappen en dieren tegen. We hadden nu al zin in de volgende dag, want dan zouden we wéér op safari gaan. Dit verveelde echt nooit! Het opstuivende zand, de prachtige dieren, de mooie landschappen én onze inmiddels rood geworden kleren… Alles was te gek! Dit was een ervaring om nooit te vergeten!

Tijdens onze safari hebben we onder andere olifanten, leeuwen, buffels, zebra’s, luipaarden, everzwijnen, struisvogels, jakhalzen, gieren, giraffen en gazelles gezien. Wil jij dat ook eens meemaken? Ga dan naar Kenia! Tsavo NP is bij een uitstek een geschikt park om op safari te gaan, maar het land heeft nog veel meer nationale parken. Wij hebben de safari niet van te voren geboekt. Op het strand zijn we aangesproken door een Keniaan die ons de safari heeft verkocht. Wij hebben om te kijken of alles goed geregeld zou worden, eerst een 1-daagse safari met hem gedaan naar Shimba Hills National Reserve. Dit beviel goed, en daarom hebben we ook een 3-daagse safari geboekt. De precieze prijs weten we niet meer, maar een safari in Kenia is niet per se goedkoop. Wel bespaar je geld door je safari te boeken bij een lokaal bureau of bij een Keniaan, in plaats van bij een internationale reisorganisatie. Tijdens onze safari was alles -overnachtingen, benzine, safari, gids, eten en drinken – inclusief. Onze accommodaties waren waanzinnig. Wil jij meer weten over de locaties? Klik dan hier voor de Ngutuni Lodge in Tsavo East en hier voor de Salt Lick Game Lodge! Aansluitend hebben we ook een bezoek gebracht aan de Masai, die je optioneel bij de tour kan boeken. Als richtlijn kun je minimaal 300 euro per persoon aanhouden als prijs van de safari, maar de prijs is afhankelijk van hoe luxe je het maakt. Duur, maar dit is het zeker waard!

Wil je een safari toch al in Nederland boeken? Dat kan onder andere hier!

Staat een safari in Kenia op jouw bucketlist?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s