Hoe maak je een dagplanning voor je reis?

Ben jij ook het type reiziger dat graag je reisdagen van te voren inplant en voorbereidt, maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Of ben je het type (nog) niet, maar wil je graag weten hoe je een dagplanning maakt? Wij maken al jaren dagplanningen voor reizen, en in dit artikel delen we onze ervaringen met jullie over hoe we een efficiënte dagplanning maken voor op reis.

Stap 1 Inventarisatie

Wat wij als eerste doen is inventariseren wat er allemaal te doen is op de desbetreffende bestemming. Wellicht weet je het al aardig; bij rondreizen is het vaak zo dat je al globaal weet wat je waar wilt gaat doen en zien, aangezien je meestal al een route hebt gemaakt. Bij de Transmongolië-Express wisten wij bijvoorbeeld na de nodige research waar we wilden stoppen en hoeveel dagen we overal zouden zijn. We bepaalden dit aan de hand van het aantal bezienswaardigheden die er te bezoeken waren op de verschillende plekken en vervolgens de totale aantal reisdagen onder te verdelen.

Het is belangrijk keuzes te maken in wat je wilt gaan zien en doen. Door je programma niet te vol te stoppen, kun je meer genieten van de plekken die je wel aandoet. Trekt een bezienswaardigheid je dus niet echt aan? Plan het dan ook vooral niet in! Het is jouw reis, dus jij moet het leuk, interessant of mooi vinden!

Toen we naar Flores gingen, wilden we deze vulkaan per se zien. Dat betekende wel dat we vroeg moesten opstaan.
Stap 2 Informatiebronnen checken

Als je het aantal dagen en de globale bezienswaardigheden hebt vastgesteld, kun je beginnen met de dagplanning per plaats. Allereerst is uitgebreide research het belangrijkst. Zet alle bezienswaardigheden op een rijtje onder elkaar. Struin blogs af, lees -als je dat wilt- reisgidsen en neem adviezen van mensen die eerder op de desbetreffende plek zijn geweest vooral aan. Wijzelf vinden blogs/sites en tips via kennissen, vrienden, Instagram altijd top als het gaat om tips. We kijken niet vaak naar websites als TripAdvisor en maken weinig gebruik van reisgidsen als Lonely Planet. Wat je informatiebronnen ook zien, het is belangrijk om te onthouden of te noteren wanneer de bezienswaardigheden die je wilt zien open zijn, hoeveel geld het kost (en of je er daarna nog steeds heen wilt of dat je het het geld toch niet waard vindt), maar bijvoorbeeld ook hoeveel tijd de meeste mensen er besteden en of er hele lange rijen voor de bezienswaardigheid zijn. Zo is het bij mausolea meestal zo dat ze maar kort open zijn en vaak vroeg op de dag. Daarnaast staan er regelmatig lange rijen. Handig om te weten, want zo kun je bepalen hoe laat je ergens moet zijn.

Klik hier voor onze dagplanning van Beijing!

Misschien ben je tijdens het afspeuren van blogs al wel goede dagplanningen tegengekomen die je (grotendeels) kan overnemen; er zijn zelfs over weinig bezochte plekken nog blogs te vinden. Engelstalige blogs kunnen je natuurlijk ook verder helpen, dus zoek met Engelse/Duitse termen (in het Engels zoek je op itinerary)! Wij vinden het altijd leuk om van locals zelf tips te krijgen; zo hebben wij bijvoorbeeld in Jekaterinenburg onder andere een planning gemaakt door tips van een blog van een vrouw uit Jekaterinenburg te gebruiken. We hebben haar blog in het Engels kunnen lezen, maar is dat niet mogelijk kun je altijd nog een vertaalmachine gebruiken.

Een voorbeeld van een lijstje (Rode Plein, Moskou) dat we maken met de belangrijkste, beknopte info
Stap 3 Visit a City

Voor een globaal idee van een dagplanning in een stad (!) is de website VisitACity altijd handig om in no time een planning te maken. Toen wij in Rome waren, hebben we bijna de hele dagplanning van VisitACity overgenomen. Handig aan de site is dat niet alleen de bezienswaardigheden bij de planningen staan, maar ook de tijden en de reistijden. Je kunt altijd kiezen uit een avontuurlijke planning, een familieplanning, een easy going planning, etcetera, en deze kun je instellen op het aantal dagen dat je er wilt besteden. Daarnaast kun je de dagplanningen ook bewerken en bezienswaardigheden verwijderen of toevoegen, om zo een gepersonaliseerde planning te maken. Heb je de planning af, dan kun je ‘m downloaden en op je telefoon zetten. Van VisitACity kun je overigens gratis gebruik maken.
(Dit is geen ad/samenwerking, gewoon een tip van een site die wij graag gebruiken!)

De handige site Visit A City, voor als je een grote stad bezoekt! (bron)
Stap 4 Lokaliseren

Heb je nog niet echt een idee in welke volgorde je uiteindelijk de bezienswaardigheden wilt gaan bezoeken of welke tijden je overal aan wilt vasthangen? Geen probleem, dat hebben wij ook meestal! Omdat wij planningen maken heel leuk vinden, nemen we ze niet vaak volledig over van andere websites. Wat wij meestal doen is de bezienswaardigheden die we graag willen zien in Google Maps zetten. In het menu bij Mijn Plaatsen kun je je eigen kaarten invullen met plaatsen; heel handig voor een goed overzicht. Je kunt ook gewoon alle plaatsen in Google Maps invullen en kijken waar alles ligt. Zo kom je er snel achter of er een bestemming bijvoorbeeld ver buiten het centrum liggen. Je kunt er dan voor kiezen om die bezienswaardigheid over te slaan, of het op een dag te plannen waarbij het toch handig te combineren valt met andere bezienswaardigheden.

Het is handig om je alvast te verdiepen in de metrostations/treinstations/tramstations van een stad. Er zijn vaak kaartjes van de stelsels te vinden online (gewoon googelen, vaak komt het gewoon naar boven in Google afbeeldingen) en kun je dus alvast inventariseren hoe moeilijk/makkelijk het is om ergens te komen, en hoe lang je ritjes duren. Ook kun je opschrijven welke stations dichtbij je accommodatie liggen, en waar je moet uitstappen voor welke bezienswaardigheid.

My Maps; allemaal kaarten invullen vinden we leuk!
Stap 5 Volgorde vaststellen

Als wij dit alles overzichtelijk in kaart hebben gebracht stellen we de volgorde van de bezienswaardigheden vast. Vaak proberen we de volgorde logisch te houden door te bedenken waar we overnachten en wat vanaf daar dus makkelijk te bereiken is. We proberen soms een cirkel te maken (bij een stad die je af kan lopen is dat het handigst), of we bedenken een logische metroroute (kijk hiervoor dus naar de verschillende lijnen die je kunt volgen). Als we een drukke stad bezoeken, maken wij soms strategisch de keuze de grootste afstand ’s ochtends af te leggen, zodat we ’s avonds geen last hebben van lange files door de spits. Het is dan dus handig de meest verre bezienswaardigheid als eerste te bezoeken en dan -in een logische volgorde- terug naar je overnachtingsplek te reizen.

Als je een plek meerdere dagen bezoekt, is het handig te bedenken welke plaatsen makkelijk te combineren vallen en wat minder goed bij elkaar past. Aan de hand hiervan kun je dus bijvoorbeeld een dag besteden in een bepaald gebied van de stad of plek en een andere dag in een ander gedeelte, et cetera.

Dag 1 in Singapore was dit ons uitzicht! We waren moe van de reis, maar wilden, omdat we maar kort in Singapore waren, de tijd toch optimaal besteden door snel van start te gaan. En hoe?! (lees hierover ons artikel!)
Stap 6 De eigenlijke planning maken

Als we eenmaal een volgorde hebben vastgesteld, zetten we alles overzichtelijk in een Word- of Excelbestand. We schrijven de bezienswaardigheden onder elkaar op in de juiste logische volgorde -die we dus hebben gemaakt aan de hand van Google Maps- en dan is het tijd om eventueel de tijden erbij te schrijven. Tijden opschrijven is niet per se nodig, want misschien vind je het wel niet fijn om je aan een tijdschema te houden. Wil je dat wel of heb je door ingewikkelde openingstijden een tijdschema nodig? Volg dan de rest van dit stappenplan.

Bedenk van te voren hoe druk je dag ongeveer wordt, dus hoe laat je je dag wilt beginnen. Wie weet wil je naar een bezienswaardigheid waar je op een bepaalde tijd naartoe moet, omdat de openingstijden beperkt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mausoleum of tempel (zoals hierboven ook beschreven), maar ook aan een show die je ergens wilt bekijken of een zonsondergang op een gave plek. Meestal proberen wij rond negen uur op stap te zijn en dan hebben we daarvoor al ontbeten. In de praktijk verschillen onze starttijden het natuurlijk wel; zeker als we middenin de natuur zitten gaan we veel later op pad.

Klik hier voor onze dagplanning van Jeruzalem!

Neem ook in acht hoe laat je dus ergens moet zijn, hoeveel dagen je ergens bent (als je ergens maar één dag bent, is de kans groot dat je deze dag optimaal wilt benutten en dus vroeg van start wilt gaan) en in welk stadium van de reis je bent. Met dit laatste bedoelen we bijvoorbeeld dat je na een lange reis meestal graag iets later wilt beginnen met je programma, al helemaal als je ook nog te maken hebt met een jetlag. Gun jezelf dan ook die rust in je planning, zodat je niet met vermoeidheid en een grote druk om je planning na te leven, je reis begint. Slaap, ontspanning en rust is belangrijk en jezelf dat gunnen in je reisplanning dus ook! 🙂

In Moskou hadden we een drukke planning; er was zoveel dat we wilden zien!

Wij maken meestal geen tijdschema’s als we in de natuur zitten of aan het strand, dan laten we de dag wat meer op z’n verloop gaan. In de stad vinden we dat niet handig. Daarom maken we wel vaak tijdschema’s als we steden bezoeken. Hierbij schrijven we op hoelang we ergens ongeveer willen zijn, en wat de reistijd tussen de verschillende bezienswaardigheden is. We lassen pauzes in en bedenken dan ook wat een handige locatie is om te lunchen of avond te eten. We eindigen onze planning het liefst niet laat, want we willen het liefst altijd zoveel mogelijk speling houden. Dit is dan ook waarom we een vrije planning maken; we plannen (bijna) altijd ruim en houden ons alleen strikt aan de planning als we een bezienswaardigheid op een vaste tijd moeten bezoeken. We proberen daarnaast een ritme aan te houden dat past bij het land. In Italië eten mensen bijvoorbeeld relatief laat, dus is het logisch je lunch niet om twaalf uur ’s middags te plannen.

In de planning schrijven we ook de extra informatie die we eerder hadden opgeschreven in het lijstje erbij. Dus openingstijden, eventuele adressen of dichtbijgelegen metrostations, hoeveel geld het kost en eventuele kledingvoorschriften.

De metrokaart van SIngapore; als je eenmaal weet waar de bezienswaardigheden liggen, is een volgorde snel vastgesteld! (bron)
Stap 7 Uitdraaien

En nu? Als je een planning hebt gemaakt, is het fijn hem te printen, te mailen naar jezelf, reisgenoten en familieleden, en op je telefoon te zetten in bestanden. Zo heb je de planning altijd achter de hand en ben je hem in principe nooit kwijt. Soms vinden we het fijn de planning te plastificeren; handig als je een flinke reis tegemoet gaat en de kans groot is de planning verkreukeld of vies wordt. Dit deden wij bijvoorbeeld voor de Transmongolië-Express. Meestal kijken we de avond voor de desbetreffende dag weer terug naar de planning en inventariseren we de bezienswaardigheden en maken we een plan.

Een klein fragmentje van onze planning voor de Transmongolië-Express

Klaar!

Het maken van een dagplanning ziet er misschien uit als flinke wat werk. Wij vinden het echter altijd heel leuk om een planning te maken! We leren al veel over de plekken waar we naartoe gaan en dat zorgt er voor dat we nog optimaler kunnen genieten van de reis zelf. Daarnaast zorgen we er zo voor dat we minder voor negatieve verassingen komen te staan. Ergens niet binnen kunnen komen omdat je niet gepast gekleed bent? Niet genoeg contant geld bij je hebben? Of op sluitingstijd pas bij een bezienswaardigheid aankomen? Met een planning zijn dit soort risico’s er veel minder. De grootste reden dat we een planning maken, is echter dat we onze tijd overal goed willen besteden. We vinden het zonde je tijd vooral zoekend te besteden, en willen niet op de plaats van bestemming eerst nog een heel plan te moeten maken. Ook willen niet kriskras door de stad reizen door een inefficiënte volgorde. En de allergrootste reden waarom wij een dagplanning maken? De voorpret. Die vinden we heerlijk. We vinden het tof te weten wat we wanneer gaan doen, zodat we zeker weten dat we volop kunnen genieten van de bestemming zelf.

Optimaal genieten in Beijing! 🙂

We snappen dat dit overkomt alsof we altijd heel secuur onze planning aanhouden. Dit is echter niet het geval en daarom ook even het vermelden waard. We passen vaak onze planning tussentijds aan, schrappen dingen of voegen dingen toe (als we bijvoorbeeld toffe tips krijgen van andere reizigers onderweg) en blijven soms ook gewoon langer in bed liggen dan in eerste instantie in onze planning stond. Een planning is voor ons een richtlijn en geen moeten. Een planning is voor ons eerder een manier om volop van de reis te genieten. Niet alleen tijdens de reis zelf, maar ook voordat de echte reis begonnen is. Want eerlijk? Al dat plannen en voorbereiden vinden wij hartstikke leuk.

Plan jij graag? Of reis jij liever op de bonnefooi en kijk je wel wat er gebeurt? Heb je goede tips/sites/handigheidjes voor het plannen en voorbereiden? Als je een vraag hebt of het plannen bij jou nooit zo goed lukt, laat het dan vooral even weten! We helpen je graag!

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s