Terugblik op het reisjaar 2020 en een vooruitblik op 2021

2020 was een behoorlijk bizar jaar. Pas toen ik zojuist wat artikelen aan het teruglezen was, bedacht ik me dat we elk jaar een terugblik en vooruitblik schrijven. Normaal doen we dat eind december, nu dus -ahum- ietsje later (maar ach, hebben jullie wat te lezen in de lockdown). Iets met een schrijversdip en totaal geen energie om een verhaal te typen. Maar hij is er nu toch; de terugblik! Ondanks alles hebben we in 2020 toch nog best wat gedaan en gezien. We bezochten maar liefst tien landen, maar verkenden ook Nederland volop. Ben je benieuwd naar ons afgelopen jaar? En wil je weten of we al plannen hebben voor 2021? Lees dan snel verder!

Terugblik op 2020

Januari: Israël

We begonnen 2020 in Israël. Hier vierden we oud en nieuw op een laag pitje (aangezien het niet op hetzelfde moment gevierd wordt daar), en genoten we van de heerlijke zon. De weken ervoor hadden we een prachtige rondreis gemaakt door Israël, Jordanië en Palestina, en nu gingen we lekker ‘afbruinen’ in Eilat, het zuiden van Israël. Terwijl we in Israël waren stonden de verhoudingen tussen Amerika en Iran op scherp, nadat Amerika een dodelijke aanval uitvoerde op een Iraanse generaal. #WWIII was trending op Twitter, en op RTL Nieuws zei men dat Iran waarschijnlijk zou terugslaan: “Iran zou zich kunnen richten op […] bondgenoten [van de Verenigde Staten], zoals Israël.” Nou, daar zaten we dan lekker in Israël. Toch voelden we ons niet eens heel onveilig op dat moment, en eigenlijk gingen we er vanuit dat dit ‘verhaal’ ons grootste avontuur van 2020 zou worden. Zaten wij even mis.

Tien dingen die je moet weten voor vertrek naar Israël: dit zijn ze!

Februari: road trip België & Noord-Frankrijk

In het voorjaar besloten we erop uit te gaan, zodat Suus nog even kon resetten zo vlak voor haar eindexamens (die later dan weer niet doorgingen, maar soit). Marokko passeerde de revue, maar ook Spanje of de Baltische Staten. Uiteindelijk kwamen we dichter bij huis uit, en kozen we voor België en Frankrijk. Oooh, wat kijken we heerlijk terug op dit tripje. In acht dagen bezochten we Brugge, Ieper, Parijs, Lille, Merelbeke en Gent. We aten Vlaamse frieten, gingen naar het chocolade-museum (!!!), bezochten het Louvre (werkelijk waar té gek), spraken zo waar Frans en kwamen terecht in een soort horror-appartement. Over ‘The Rona’ hoorden we al wel wat. We zagen mensen met mondkapjes rondlopen in het Louvre en zelf droegen we altijd onze handschoenen in de metro.

Benieuwd naar onze precieze route door België en Frankrijk? Check dit artikel!

maart, april, mei: lockdown

Tja… Wie had nou ooit gedacht dat we in een lockdown terecht zouden komen. Voor februari 2020 hadden we nog nooit van dat woord gehoord, maar van maart tot mei zaten we er allemaal toch echt middenin. Aanpassen was het zeker. Loes moest ineens online gaan studeren. Dat ging goed, maar je krijgt er wel vierkante ogen van. Suus haar eindexamens gingen niet door. Dat was enorm balen, maar gelukkig stond ze er door hard werken al goed voor en slaagde ze zonder problemen. De danstrainingen werden gegeven via Zoom (we stonden op 2x1m2 toch best enthousiast mee te doen). We sloten een abonnement aan op Netflix, want wij behoorden tot de 1% van Nederland die dat voor de lockdown nog niet hadden, en keken de serie Homeland in één adem uit. We liepen eindeloos veel door de bossen, duinen en weilanden in onze omgeving. Pasen vierden we met de hele familie via Microsoft Teams. We waren veel thuis, of in onze eigen tuin. Och, wat liep het jaar toch anders dan verwacht. Maar, we zijn wel trots op onszelf, want tijdens de lockdown hebben we ons goed vermaakt met elkaar en ons gezin. We mogen in onze handen knijpen met de fijne thuissituatie die we hebben. We hebben het getroffen, en ons ‘leed’ is maar klein als je het vergelijkt met mensen die geliefden, hun baan of zaak hebben verloren.

Juni: cancellen, cancellen en oh ja! Cancellen!

Juni stond in het teken van cancellen. Eerst Suus’ examenreis naar Griekenland. Vervolgens onze gezamenlijke reis naar Cuba. Loes wilde in de lente misschien naar Spanje om een vriendin te bezoeken, of zij zou naar Nederland komen, maar ja, ook dat ging niet door. Jammer, maar we vonden het ook wel een geruststelling nadat we alles hadden gecanceld. En daarnaast, zijn er ergere dingen. Gelukkig ging Suus’ diploma-uitreiking, in aangepaste vorm, wel door. Dat was heel fijn, zo heeft ze haar middelbare schooltijd toch nog goed kunnen afsluiten. Suus heeft haar gymnasiumdiploma gehaald en als we weer kunnen reizen, gaan we naar Athene om dat te vieren. Wel zo toepasselijk, toch, als je examen in Oud-Grieks hebt gedaan?! En gelijk een mooi vooruitzicht voor als het ooit weer kan!

Juli, augustus: roadtrip Centraal-Europa (Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Frankrijk)

Nadat we de reis naar Cuba cancelden, besloten we dat we toch nog op reis wilden. Het mocht, binnen Europa en naar bepaalde landen, en we hadden er helemaal zin in. Ons oog viel op Centraal-Europa. Precies volgens de richtlijnen zijn we vervolgens op roadtrip gegaan met onze eigen auto en dus in onze eigen bubbel. We zijn expres niet verder gegaan dan ±1000 km van huis, zodat we indien nodig in één dag terug konden zijn. Daarnaast hebben we in accommodaties geslapen met eigen badkamer en eigen keuken en hebben we waar nodig mondkapjes gedragen. Ook hebben we -vanwege het coronavirus, maar ook omdat onze hond mee was op reis- geen theaters of musea bezocht, maar enkel bezienswaardigheden die buiten waren. En toen? Toen was het genieten geblazen! We bezochten het prachtige Tsjechië, relaxten aan hele fijne meren, genoten van de zon in de Oostenrijkse Alpen, bezochten vier landen op één dag en staken ook nog de grens over de Frankrijk (Straatsburg). Wat een reis! 

De rest van de zomer waren we uiteraard thuis. Ook de geplande introductiekampen van de universiteit gingen dit jaar niet door, maar we vermaakten ons in de omgeving. We hebben fijn gezwommen in het Henschotermeer, gingen kanoën in Tull en ’t Waal en ja, ook de barbecue werd tevoorschijn gehaald.

September: nog online studeren

In september begon het universitaire leven (weer). Eerlijk is eerlijk, leuk is anders. Al sinds maart hadden we geen college op locatie, en dat maakte het studeren een stukje lastiger. Gelukkig kon in september nog wel iets meer dan nu, waardoor Suus toch nog haar studiegenoten in het echt heeft kunnen leren kennen op een kennismakingsdag in Utrecht. Verder gaat alles online. Omdat we vierkante ogen moesten voorkomen, probeerden we in september weer lekker veel naar buiten te gaan. Lopen in het bos of in de polder, buiten studeren en ook buiten sporten. Dat was lekker. Maar verder? Zo snel mogelijk weer fysieke lessen aub!

Oktober: Lauwersmeer

In oktober zijn we voor een paar dagen naar een huisje in de middle of nowhere in Friesland gegaan, vlakbij Lauwersmeer. College ging gewoon door, maar aangezien dat toch online was, kon dat ook vanuit daar. Als we niet studeerden, liepen we tussendoor een stuk over de dijk. Ook maakten we een stadswandeling door Dokkum en namen we een kijkje op Schiermonnikoog. Het huisje was ook erg fijn; in een rustige omgeving met uitzicht op de haven. ’s Avonds aten we met uitzicht op de ondergaande zon. Al met al een geslaagd tripje.

November, december: lockdown

November en december stonden in het teken van veel thuis zijn door de tweede lockdown. Hoewel we er eerst wel tegenop zagen, zeker zo in een donkere en koude winter, hebben we ons erg goed vermaakt. We hebben van te voren een lijstje gemaakt met dingen die we in en om huis konden doen tijdens de vakantie, zodat we ons niet zouden vervelen. En dat is zeker gelukt. Een greep uit de activiteiten: taarten bakken, (klein) kampvuurtje maken in de tuin en lekker buiten zitten, oliebollen/appelbeignets bakken, een online escape room, een uitgebreid kerstdiner maken, spelletjes doen, fietsen door de omgeving, de kerststallenroute in Baarn fietsen, online moordspel, film kijken via Pathé Thuis, etc. Een ding is zeker; de vakantie vloog voorbij!

Vooruitblik op 2021

Maart 2021 is het nu en de vooruitzichten zijn nog niet echt positief voor de komende tijd. Dat betekent niet dat we er niet het beste van maken. Oké, we hebben nog steeds (nu al een jaar) volledig online college. Dat betekent echter ook dat we vaker vanuit een andere plek kunnen studeren. Op vakantie en college volgen tegelijkertijd dus, en dat zonder dat je ‘afwezig’ achter je naam krijgt. Op vakantie in Nederland zullen we zeker ook nog wel gaan doen. We denken aan Pasen. Of misschien een weekendje tussendoor. We plannen in ieder geval niets vooruit. Hetzelfde geldt voor de zomer, ook hier plannen we niets voor. Echter, als het kan, zijn we de eersten die weer vertrekken. Het reisvirus kruipt waar het niet gaan kan. (Waarschijnlijk) Europa; here we come! We hopen er enorm op dat we weer Centraal- of Oost-Europa kunnen verkennen! En wordt het toch Nederland komende zomer? Jammer, maar so be it. Ook hier vermaken we ons wel. Naast het reizen hopen we verder dat we onze Zweedse familie binnenkort weer eens kunnen zien, daar of hier. Inmiddels is het anderhalf jaar geleden dat we elkaar zagen en wat zou het leuk zijn om weer samen te kunnen eten aan dezelfde tafel, in plaats van via teams. Wat 2021 brengt weten we niet, 2020 liet ons zien dat niets te voorspellen valt. 2020 leerde ons echter ook meer te genieten van onze omgeving en van de kleine dingen. Dat zullen we de rest van dit jaar ook zeker gaan doen!

Enorm bedankt voor alle support het afgelopen jaar. Met opgeheven hoofd gaan we verder. Ons krijgen ze niet klein, en dat komt mede door jullie- onze trouwe lezers. Cheers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s