Zo leer jij in een halfjaar een nieuwe vreemde taal: de 15 beste tips!

Een nieuwe taal leren staat bij menig mens hoog op de bucketlist. Het beheersen van een nieuwe vreemde taal opent per slot van rekening ook nieuwe deuren. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan, als volwassene een nieuwe taal leren? En hoe krijg je het voor elkaar om dit in slechts een halfjaar klaar te spelen? Ik, Loes, heb vorig jaar in een halfjaar Zweeds geleerd, en momenteel leert Suus in een rap tempo Russisch en Spaans. In dit artikel deel ik mijn beste tips, zodat jij over een halfjaar kan zeggen: “Ik heb een nieuwe taal geleerd”!

Hoe goed is jouw Zweeds dan nu, Loes?

Nou, eigenlijk best goed! In een halfjaar kan je prima een taal leren, zeker met de onderstaande tips. Tuurlijk, ik spreek Zweeds niet vloeiend en soms begrijp ik iets totaal niet. Maar ik begrijp vrijwel elk gesproken of geschreven nieuwsbericht, kan prima een niet al te ingewikkeld gesprek voeren in het Zweeds en snap de structuur van een taal. Ik heb voor een extern artikel zelfs Zweedse berichten als bronnen gebruikt en zelf vertaald! Dit kan jij ook, beloofd! Lees dus snel verder voor de tips!

Kies een taal die je écht wil leren

Een taal leren lukt alleen als je erg gemotiveerd bent, anders laat je het al snel verslonzen. Denk even terug aan je schooltijd. Vond je Duits niet leuk? No way dat je dan je best ging doen! Woordjes leren? Daar had je geen zin in! Kies dus geen taal puur en alleen omdat het je baankansen vergroot, maar bijvoorbeeld ook omdat je het een mooie taal vindt, of omdat je het op reis veel gaat gebruiken. Op die manier zul je merken dat je met veel meer plezier door de lessen gaat en gemotiveerd bent om met de taal bezig te zijn. Ga dus rustig voor Roemeens, Indonesisch, Italiaans of Fins als je dat leuk vindt, in plaats van Spaans, Frans of Chinees! Ik koos zelf zoals gezegd voor het weinig gesproken Zweeds, omdat we hier familie hebben wonen. Ik wilde hun verrassen met een woordje over de grens 😉

Zweden!
Kies een taal die je in je kindertijd veel hebt gehoord

Je kunt ook een taal kiezen omdat je deze in je kindertijd veel hebt gehoord. Het handige daarvan is namelijk dat je hierdoor al een beetje weet hoe de taal klinkt én je onbewust al veel hebt opgeslagen. Dit is ook een van de redenen dat ik koos voor Zweeds. Ik heb het in mijn jeugd zó vaak gehoord als we op bezoek waren bij onze Zweedse familie, dat ik de Zweedse klanken al kende. Daarnaast kon ik het al een beetje lezen en verstaan, dus wilde ik het vooral ook leren spreken en schrijven. Voorkennis helpt sowieso om vaart te maken!

Wil je erg snel zijn? Kies dan een taal met het Latijns Alfabet

Dat scheelt je namelijk weer een compleet nieuw alfabet leren. Of nog moeilijker, de tekens van sommige talen. Het scheelt al een hele hoop als je weet hoe je de letters moet uitspreken en je sommige woorden al kunt begrijpen zonder ze te hebben geleerd (bijvoorbeeld ‘hus’ in het Zweeds, dit betekent ‘huis’). Winnen!!!

Download Duolingo

Duolingo is (naar onze mening) by far de beste taalapp. Er is een ruim aanbod aan talen, een lesje duurt maar maximaal drie minuten (heel laagdrempelig dus), er is een grote community aan learners die je maar al te graag willen helpen én het is een hele fijne app in gebruik. Zorg er wel voor dat je keurig alles herhaalt en geen enkele les overslaat. Voor de Duolingo-kenners: ga door tot het onderwerp helemaal ‘goud’ is en houd je streak levend. Probeer voor elke dag een doel te zetten, ikzelf ging bijvoorbeeld voor minimaal drie lessen per dag. Ik heb er uiteindelijk precies 173 dagen over gedaan om de complete cursus af te ronden. Nog steeds ben ik Zweeds aan het herhalen, zodat ik de woorden in ieder geval niet vergeet. Inmiddels zit ik op een streak van vierhonderd dagen.

Download verschillende taal-leer-apps

Er zijn zo veel apps waarmee je een taal kan leren dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik zelf begon zoals gezegd met Duolingo, en Duolingo vind ik ook nog steeds de meest fijne app om een taal mee te leren. Maar, er zijn nog veel meer apps die erg handig zijn bij het leren van een taal. Veel apps leren je weer andere woorden aan, of net andere zinnen. Zo wordt je woordenschat alleen maar groter! Mijn favoriete apps zijn:

  • Beelinguapp: lees verhalen in de taal die je leert.
  • Memrise: nog meer nieuwe woordjes.
  • HelloTalk: een app waarbij je gesprekspartners vindt en elkaar verbetert. Leer je Zweeds, dan word je ‘gekoppeld’ aan een Nederlands lerende Zweed. Jij stuurt berichten in het Zweeds, hij/zij in het Nederlands, en je verbetert de fouten die de ander maakt.
  • ClozeMaster: de app waarbij je meest voorkomende woorden uit een taal leert.
Download nieuwsapps en zet pushmeldingen aan

Leer je Spaans? Download de Spaanse (of als je dat leuker vindt de Mexicaanse/Argentijnse/etc.) nieuwsapp, zeg maar de NOS van het land. Ik heb de Zweedse app ‘SVT Nyheter’ gedownload. Toen ik mijn familie verraste met het feit dat ik ineens Zweeds kon, heb ik gelijk tips gevraagd voor nog meer nieuwsapps. Zo eindigden ook Aftonbladet en Expressen op mijn telefoon. Daarnaast downloadde ik 8 SIDOR, een app die het nieuws in eenvoudiger Zweeds brengt. Belangrijk is dat je je pushmeldingen bij (een van) deze app(s) aanzet. Je wordt dan de hele dag gespamd met nieuwsberichten in de taal die je leert en je kijkt er ook sneller naar. Sowieso is lezen erg belangrijk. Koop dus gerust een boek om je helemaal vast te bijten in de taal!

Foto door Matheus Bertelli via Pexels
Begin met de 1000-2000 meest voorkomende woorden

Als je de duizend tot tweeduizend meest voorkomende woorden hebt geleerd, kun je je echt al heel goed redden in een taal. Bij de beheersing van tweeduizend woorden heb je een A2-niveau bereikt en dat is echt al heel goed! Op dat moment kun je de belangrijkste gesprekken volgen of starten, kun je de meeste nieuwsberichten lezen en kun je zelfstandig zinnen vormen. Leg de lat dus niet gelijk te hoog! Je kan het!!

Luister Radio, podcasts en muziek in de taal die je leert

Muziek en podcasts zijn er in elke taal. Ga je een stukje wandelen? Zet dan gerust lekker een podcast op of muziekje aan in de taal die je leert. Kijk ook eens op YouTube en zoek naar lyrics video’s, zodat je de tekst echt kan lezen en vertalen. Zo heb ik eindeloos veel naar het Zweeds vertaalde ABBA-muziek geluisterd. Ben je meer een radiomens? Zoek dan de juiste zender op! Voor Zweeds zijn bijvoorbeeld P3, P4 en P3 Star leuk.

Leer een taal als een baby

Wil je écht snel een taal leren (bijvoorbeeld in 1 of 2 weken)? Omring je dan de hele dag met de taal. Dit wordt taal leren als een baby genoemd. Besteed uren per dag aan het leren van de taal. Stamp woordjes, leer de basic grammatica en ga verder door veel te lezen, luisteren en spreken. Hier heb je wel echt een week vrij voor nodig, dus dit is niet haalbaar voor de meeste mensen, maar wel erg effectief (werkt overigens ook heel goed in een lockdown 😉 ).

Kijk films, series en tv-programma’s in de taal die je leert

Voor de hand liggend, maar minstens zo belangrijk: kijk veel tv in de taal die je leert. Netflix staat er vol mee, maar wees ook wat creatiever. Kijk bijvoorbeeld vlogs op YouTube, of zoek de ‘NPO Gemist’ op van het land waar jij de taal van leert. Voor Zweden is dat de app SVT Play, en daar heb ik hele seizoenen van Pippi Langkous (enigszins makkelijk) en daarna Första Dejten (First Dates) gekeken. Met Nederlandse ondertiteling erbij kon natuurlijk niet, maar Zweedse ondertiteling had ik wel vaak aanstaan. Begin in ieder geval met kinder- en/of jeugdseries en eindig met series voor volwassenen, zo wordt het niveau ook steeds hoger!

Foto door Karolina Grabowska via Pexels
Hang post-its op in huis

De hele dag herinnerd worden aan een taal: dat is het handige aan post-its. Op welke manier? Heb je een bakje bessen in huis? Schrijf bär op een post-it (als je Zweeds leert) en plak het erop. Wedden dat je het niet meer vergeet?! Nog beter is het als je ook een lidwoord erbij zet (een tafel = ett bord, de tafel = bordet), of erbij zet of het woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is. Op deze manier verbeter je niet alleen je woordenschat, maar ook je kennis van de grammatica.

Laat de grammatica (een beetje) voor wat het is

Grammatica is zeker niet onbelangrijk, maar ook weer niet het belangrijkste ter wereld. Leer dus de basis grammatica, en focus daarna op de woordenschat. De grammatica komt vanzelf door de zinnen die je leert, en anders kun je het later altijd nog leren. Grammatica leren is zo tijdrovend, terwijl je, in de meeste gevallen, genoeg hebt aan de basis als je jezelf verstaanbaar wil maken. En maak je toch een foutje? Dat maakt echt niemand wat uit!

Foto door Olya Kobruseva via Pexels
Lees (reis)blogs in de taal die je leert

Toevallig heeft een familielid van onze Zweedse familie een reisblog in het Zweeds. Ik heb veel artikelen van haar website gelezen en vertaald. En nee, niet een beetje ongeveer vertaald in mijn hoofd, maar écht met pen en papier. Op deze manier leer je de spreek- en schrijftaal een beetje kennen. En wat is er nou leuker dan met reizen bezig zijn, en tegelijkertijd een taal leren? Win-winsituatie lijkt me!

Doe het samen!

Je moet best een beetje een drempel over als je een nieuwe taal leert. Discipline is ook niet onbelangrijk. Des te fijner is het om samen met een ander een nieuwe taal te leren. Dat kan dezelfde taal zijn natuurlijk, want dan kun je samen oefenen. Maar leer je allebei een andere taal? Ook dat kan je heel erg helpen. Je houdt elkaar gemotiveerd en scherp, en bij een kleine terugslag of dip help je elkaar er weer bovenop. Fijn!

Foto door Startup Stock Photos via Pexels
Dompel jezelf onder en ga op reis

Dé manier om een taal te leren is natuurlijk door op reis te gaan en mensen te spreken die de taal perfect beheersen. Leer je Spaans? Ga dan naar een Spaanstalig land en dompel je een of twee weken lang volledig onder. Ga naar taalcafés (die vind je overal ter wereld), volg eventueel wat lessen op locatie, leer lokale mensen kennen, bestel eten en drinken in de taal die je leert en durf vooral fouten te maken. Enne… dit is toch de perfecte afsluiting én beloning van je ik-leer-een-nieuwe-taal-in-een-halfjaar-avontuur?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s