De Transmongolië-Express: dé optimale route door Rusland, Mongolië en China

Het is de droom van mening reiziger: de Transmongolië-Express doen. Per trein van Rusland, via Mongolië, naar China. Een groot avontuur, dat is wat deze reis is. In 2019 hebben wij de Transmongolië-Express afgelegd. We hebben de hele reis zelf georganiseerd en dus ook onze eigen route samengesteld. Benieuwd waar wij tijdens dit traject zijn uitgestapt en hoeveel dagen we overal bleven? Lees dan snel verder!

Dag 1: Vlucht naar Moskou

Sommige mensen kiezen ervoor om de Transmongolië-Express te starten in Sint-Petersburg. Hoewel die stad ons echt waanzinnig lijkt, kozen wij ervoor om in Moskou te starten. De hoofdstad van Rusland en daarbij ook het ‘officiële startpunt’ van zowel de Transsiberië- als de Transmongolië-Express. Wij vlogen in de zomer van 2019 vanaf Düsseldorf naar Moskou. We vlogen met de Russische vliegmaatschappij Aeroflot. Benieuwd hoe ons dat beviel? Lees dan dit artikel! Eenmaal in Moskou werden we opgehaald door een kennis van de persoon van wie we een appartement huurden. Het appartement lag op loopafstand van het bekende Arbat Street en daar hebben we ’s avonds een heerlijke hamburger gegeten.

Accommodatie: Old Arbat (aanrader)

Dag 2: Moskou

Onze eerste hele dag in Rusland was een feit! En ondanks dat het af en toe een beetje regende, lieten we ons niet tegenhouden. Niet gek ook, want wat een stad! We bezochten op deze dag de Kazan Kathedraal, het Mausoleum van Lenin op het Rode Plein (maar die was dicht), het GUM-warenhuis, de Basiliuskathedraal, het Kathedralenplein en het Graf van de Onbekende Soldaat. Het is gewoon zo bizar om op het Rode Plein te staan en de bekende Moskouse kerken te zien. Je kent het van tv, en nu zie je het in het echt. Super tof! ’s Avonds aten we weer heerlijk op Arbat Street.

Accommodatie: Old Arbat (aanrader)

Dag 3: Moskou en trein

Op dag 3 hadden we nog een hele dag Moskou voor we ’s nachts op de trein stapten richting de Oeral. Twee dagen Moskou heb je echt wel nodig om de stad goed te leren kennen. We bezochten deze dag de Christus-Verlosserkathedraal en gingen daarna met de metro naar het Bolsjojtheater. Vervolgens gingen we, weer met de metro, naar het Novodevitsjiklooster. In de middag gingen we naar het kosmonautenmuseum. Best een aanrader, hoewel je er niks aan mist als je niet gaat. Eigenlijk wilden we naar het KGB-museum, maar dat was dicht. Nadat we per metro nog langs de mooiste stations van Moskou waren gegaan, eindigden we de dag bij het Gorki Park. Vervolgens hebben we boodschappen gedaan voor in de trein, aten we snel wat en zaten we vanaf 23u00 te wachten op het treinstation van Moskou. Hier vertrok om 00u30 de trein richting de Oeral.

Accommodatie: trein

De Transmongolië-Express: onze route gaat beginnen!

Dag 4: Trein naar Jekaterinenburg

Dag vier zaten we de hele dag in de trein. Onderweg zagen we zo ongeveer alleen maar bomen. Af en toe stopte de trein wat langer op een station en dan konden we eventjes de benen strekken. Verder was het een beetje eten, een beetje slapen, een beetje kletsen, een serietje kijken, een boekje lezen, weer wat slapen, nog wat eten en naar buiten staren. Dit traject duurde 33 uur, wat neerkwam op 2 nachten en een hele dag. Wat we daar van vonden lees je hier!

Accommodatie: trein

Dag 5: Trein en Jekaterinenburg

Op dag 5 werden we heerlijk wakker in de trein. Het is wel even wennen, want je gaat door allemaal tijdzones terwijl je slaapt. Tegelijkertijd wil je je niet verslapen, want je moet ook op het juiste station uitstappen. Dat juiste station was Jekaterinenburg, een stad in de Oeral. Hier is het twee uur later dan in Moskou en drie uur later dan in Nederland. Vanaf het station namen we een taxi naar ons appartement. Dat was ontzettend moeilijk te vinden. Nadat we ons uiteindelijk toch hadden geïnstalleerd, hebben we een dutje gedaan (van treinen word je moe, geloof ons) en daarna hebben we ’s middags de ‘red line route’ gewandeld.

Meer weten over wat je in Jekaterinenburg kan doen? Klik hier!

Accommodatie: Radisheva Apartment (prima voor twee personen, niet voor vier personen. Moeilijk te vinden)

Dag 6: Jekaterinenburg (Ganina Yama) en trein

Deze dag bleek een zenuwslopende. Op dag 6 zou om 21u49 onze trein richting Siberië vertrekken en die wilden we, vanzelfsprekend, niet missen. Toch wilden we deze dag ook nog wel wat doen. En dus besloten we naar het Ganina Yama Klooster te gaan. Dit is een typisch Russisch, zeer kleurrijk en oud kloostercomplex, met een gruwelijke geschiedenis die verband houdt met de tsarenfamilie de Romanov’s. De familie en bedienden van de familie zijn hier namelijk op bizarre wijze vermoord en gedumpt. Een heel bijzondere pluk dus, waar we echt onze ogen hebben uitgekeken. Echter ligt Ganina Yama in de bossen van de Oeral en dus buiten de stad, en hadden wij geen vervoer terug naar het centrum. We waren letterlijk gestrand in de bossen van de Oeral. Natuurlijk liep het allemaal goed af, maar hoe we het hebben opgelost lees je in dit artikel. ’s Avonds waren we gelukkig op tijd voor de trein. Op naar Siberië!

Accommodatie: trein

Dag 7 en 8: Trein naar Irkutsk

57 uur. Zolang zaten we in de trein van Jekaterinenburg, Oeral, naar Irkutsk, een stad in Siberië. Een hele lange tijd, zeker omdat we ook een paar uur vertraging hadden, maar we hebben ons geen moment verveeld. Het naar buiten kijken viel een beetje tegen. De eerste 3000 km van het traject was vrij saai; je ziet alleen maar bomen. Dichterbij Irkutsk werd het leuker. We kwamen hier langs Siberische dorpjes, imposante stations en mooie natuurgebieden. In de trein zelf maakten we vrienden met wat Nederlanders, maar ook met een Russische man genaamd Alexandr en zijn vrouw. We deelden eten en verhalen uit. Tot op de dag van vandaag stuurt hij nog steeds af en toe foto’s van zijn leven in het uiterste oosten van Rusland. Alle gesprekken die we in de trein voerden, gingen via de offline versie van Google Translate. Ze duurden lang en waren intensief, maar echt onderdeel van het avontuur. Op het menu stond weer noodles (hoe kan het ook anders), en later ‘adventure food’, dat we gekocht hadden bij Bever. Douchen kan niet in de trein, de wc deel je met de hele coupe en de airco was stuk. Mensen kwamen soms voorbij met stinkend eten en na bijna zestig uur konden we geen bulgur meer zien. Maar echt: het was genieten!

Accommodatie: trein

Dag 9: Trein en Irkutsk

Op dag 9 kwamen we ’s ochtends uiterst vroeg aan op het station van Irkutsk. We waren gewoon in Siberië! Dat is wel even een momentje hoor! We werden opgehaald door Sergei en Tatjana, bij wie we in huis sliepen. Doodop van de reis vielen we eenmaal in onze kamer in slaap. Toen we wakker werden gingen we gelijk douchen. Het was heerlijk om de trein even van ons af te spoelen. Daarna hebben we ruim twee uur gepraat met Tatjana en haar dochter over Rusland en het leven het Siberië. Ze gaven ons tips voor de stad en daarmee zijn we op pad gegaan. We hebben de ‘Green Line Route’ gelopen; een route door de stad waarbij je de geverfde groene lijn op de grond volgt en zo langs alle bezienswaardigheden komt. Irkutsk vonden we best een leuke stad. We hadden wel een beetje last van onze longen, door alle rook/smog die vrijkwam door bosbranden in Siberië 😦

Lees hier meer over ons verblijf bij een Russische familie thuis in Siberië

Accommodatie: Homestay Irkutsk (aanrader als je bij mensen thuis wil slapen)

Dag 10: Het Baikalmeer en Irkutsk

Veel mensen stappen uit in Irkutsk voor maar een ding: het Baikalmeer. En dus moesten ook wij dit meer bezoeken. Het Baikalmeer is een van de grootste meren ter wereld. In de winter is het helemaal bevroren, maar wij konden het meer aanschouwen met een zonnetje op ons hoofd. Sergei reed ons naar het meer toe en gaf ons rondleidingen in de buurt. We gingen onder andere met een kabelbaan naar een hooggelegen punt voor mooi uitzicht over het meer. Ook gingen we naar een Russisch openluchtmuseum. Aan het einde van de dag gingen we naar een vismarkt in het dorpje Listvyanka. Daar hebben we een omul gekocht en geproefd, een vis die alleen in het Baikalmeer leeft.

Accommodatie: Homestay Irkutsk (aanrader als je bij mensen thuis wil slapen)

Dag 11: Trein naar Ulaanbaatar (Mongolië)

Dag 11 bestond uit treinen en een spannende grensovergang. De trein vanuit Irkutsk naar Ulaanbaatar vertrok om 07u15 en dus wilden wij ongeveer 45 minuten van te voren aanwezig zijn. Sergei bracht ons naar het station en daarna vertrokken we. De hele dag hebben we weer genoten van het uitzicht, we reden bijvoorbeeld erg lang langs het Baikalmeer. Verder was het weer eten, kletsen, benen strekken, slapen, serie kijken. In de avond vond de grensovergang tussen Rusland en Mongolië plaats. Erg spannend, want we wisten natuurlijk niet of alles goed was gegaan met onze visa. Ook wisten we niet precies wat we konden verwachten. De grensovergang en de bijbehorende controle duurde vier uur. In die vier uur mag je je coupe niet uit, ook niet naar de wc. De minuten voor de grensovergang is het dus spitsuur voor de wc 😉 Tijdens de grensovergang hebben we geen foto’s gemaakt natuurlijk, maar denk aan mannen en vrouwen met hoge petten, politiehonden, zaklampen die de coupé doorzoeken, hard gebons op de deuren en een heleboel ‘you sit down’, zowel in Rusland als in Mongolië.

Accommodatie: trein

Dag 12: (Aankomst) Ulaanbaatar

’s Ochtends heel vroeg kwamen we aan in de hoofdstad van Mongolië: Ulaanbaatar. Dit bleek een erg toffe stad waar moderniteit en traditie een prachtig geheel vormen. En wat een lieve mensen zijn Mongoliërs! We bezochten het Gandhan Khiid Klooster, het Genghis Khan Square en het Choijin Lama Klooster. Daarnaast deden we vast de boodschappen voor de komende dagen.

Bekijk dit artikel om te zien hoe tof Ulaanbaatar is!

Accommodatie: Danista Nomads Hostel (absolute aanrader)

Dag 13 t/m 16: Mini-rondreis Mongolië

Kijk, als je in Mongolië bent wil je natuurlijk wel wat van het land zien! Nu hadden we niet heel lang de tijd, namelijk vier hele dagen, maar we wilden meer zien dan alleen Ulaanbaatar en het bekendste nationale park Terelj. Zelf rijden in Mongolië is voor bijna iedereen onmogelijk en ook overnachtingen regelen is ingewikkeld. Daarom namen we al in Nederland contact op met ons hostel en hebben we samen een korte privérondreis door Mongolië samengesteld. Samen met gids Togo en chauffeur Ennee gingen we op pad. In vier dagen bezochten we onder andere enkele bezienswaardigheden net buiten Ulaanbaatar, zoals Zaisan Hill en het Winterpaleis van Bogd Khaan. Ook gingen we naar het Dzjengis Khan Standbeeld. De rest van de route stond in het teken van natuur. We bezochten Terelj National Park met haar bekende Turtle Rock, de mini-Gobi Woestijn, enkele kloosters in the middle of nowhere, het Ugii Lake en Hustai National Park. We zagen wilde dieren, reden paard door de uitgestrekte landschappen, logeerden bij lokale mensen thuis in tentenkampen, kregen onderweg twee keer autopech en gingen helemaal back to basic. Het is he-le-maal waanzinnig. Wat een land, Mongolië! De laatste nacht van onze rondreis sliepen we weer in hetzelfde hostel als tijdens de eerste nacht. We gingen heerlijk uiteten en maakten ons klaar voor de treinreis naar China.

Onze precieze route door Mongolië lees je hier!

Accommodatie Ulaanbaatar: Danista Nomads Hostel (absolute aanrader)
Accommodaties tijdens mini-rondreis: gertenten bij locals, georganiseerd door Danista Nomads (zie: artikel)

Dag 17: Trein naar Jining Nan (China)

Dag 17 stond weer in het teken van treinen. Daarnaast hadden we weer een grensovergang. Die was minder streng, de Chinese grenspolitie was best vriendelijk, maar duurde wel erg lang. Dit is omdat het onderstel van de trein moest worden verwisseld, omdat de rails in China een andere maat hebben. Die wissel duurt wel even, en dus zit je midden in de nacht een uurtje of vijf op het station te wachten. Je mag namelijk niet in de trein blijven zitten. En de Transmongolië-Express zou de Transmongolië-Express niet zijn als je die tijd niet besteedt met kletsen. Dus dat deden wij, dit keer met twee Australische dames. Gezellig!

Accommodatie: trein

Dag 18: Aankomst Jining Nan, taxi naar Datong

Na een hele korte nacht kwamen we om zes uur ’s ochtends aan in Jining Nan (Jining South), een stad in Binnen-Mongolië, in China. Vanuit daar namen we de taxi naar Datong, wat een kleine twee uur rijden was. Datong wilden we van te voren al graag bezoeken tijdens de reis en dat bleek een gouden zet. Wat een leuke stad! Tijdens onze eerste dag in Datong namen we de bus naar de Yungang Grotten. Dit bleek een waar wereldwonder, alleen dan een onbekende. Werkelijk waar super mooi, een betere kennismaking met China hadden we niet kunnen krijgen.

Accommodatie: Green Island Youth Hostel (aanrader!)

Dag 19: Datong en trein naar Beijing

Dag 19 was een lange dag. We begonnen met een heerlijk ontbijtje in het hotel, en daarna gingen we op pad. Op naar de stadsmuur van Datong! Dit is een nieuwe stadsmuur, maar wel op een traditionele manier gebouwd. Heel erg tof om overheen te fietsen, zoals wij dus ook hebben gedaan. Na een korte wandeling door de stad hebben we nog wat kleine boodschappen gedaan, en daarna lunchten we in een restaurant. Het was tijd voor de laatste treinreis. Een korte dit keer, zes uur lang, naar Beijing. Het eindpunt van onze reis. De aankomst in Beijing was ietwat emotioneel, want het voelt echt alsof je iets hebt bereikt. Zo bijzonder! Tegelijkertijd hadden we nog toffe en drukke dagen in Beijing voor ons liggen en keken we daar erg naar uit.

Accommodatie: Heyuan Courtyard International Hostel (aanrader!)

Dag 20 t/m 22: Beijing

Beijing is gaaf, overweldigend en groot. De stad is intens, maar tegelijkertijd super tof om te bezoeken. Wij hadden drie hele dagen in Beijing te besteden. We hebben natuurlijk de Chinese Muur bezocht. Dat was echt heel gaaf! De andere twee dagen hebben we besteed in Beijing zelf. We gingen bijvoorbeeld naar verschillende tempels, het Zomerpaleis, de Verboden Stad, het Jingshan Park, het Tiananmen Plein, een markt en het Olympisch park. Omdat Beijing zo groot is, is het belangrijk om van te voren een planning te maken. Benieuwd naar onze planning voor Beijing? Die staat natuurlijk op de website en is su-per handig!

Accommodatie: Heyuan Courtyard International Hostel (aanrader!)

Dag 23: Vlucht naar huis

Op dag 23 vlogen we weer naar huis, opnieuw met Aeroflot. We hadden een tussenstop in Moskou en kwamen om 22u00 lokale tijd aan in Düsseldorf. We hadden het helemaal volbracht, die Transmongolië-Express en wat was het een ongelooflijk gaaf avontuur geweest! Zoals we zeggen in ons ‘Onze ervaringen met de Transmongolië-Express-artikel’:

Wat hebben wij veel beleefd en gezien in 23 dagen. De reis was intensief, intensiever dan andere reizen. We zijn blij dat alles goed is gegaan. We hebben genoten van het onontdekte Rusland met haar kathedralen, pleinen, homestays, indrukwekkende geschiedenis, grauwe flats, het Baikalmeer en gezellige straatjes. We hebben genoten van het authentieke Mongolië met haar tempels en kloosters, bergen, steppen, woestijnen, geiten, yaks, tenten, paarden, kamelen en de bijzondere manier van leven. We hebben genoten van het unieke China met haar paleizen, de Chinese Muur, tempels, prachtige vergezichten, de Verboden Stad, grotten, noedels en bijzonder geïnteresseerde mensen. Maar bovenal hebben we genoten van het onderweg zijn. Het avontuur. De reis. De Transmongolië-Express.

Staat de Transmongolië-Express ook op jouw bucketlist?

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s