Treinen van Bandung naar Yogyakarta

Tijdens onze rondreis door Maleisië en Indonesië in 2013, hebben we de hoofdstad van Indonesië, Jakarta, overgeslagen. De stad trok ons niet. Daarom kozen we er voor om op Java Bandung, Yogyakarta en een paar andere kleine steden te bezoeken. We begonnen onze reis in Bandung. Na hier een paar dagen te zijn geweest, gingen we met de trein naar Yogyakarta. Het was fantastisch!

De treinreis begint officieel in Jakarta. Als je de reis -net als wij- begint in Bandung, zal deze tussen de zes en zeven uur duren. De meeste toeristen vertrekken vroeg. De trein die om 7.00 uur vertrekt, is erg populair. Deze heet ‘Argo Wilis’. Tijdens deze ochtendreis zie je Java als het ware wakker worden. De Javanen beginnen met het bewerken van het land, en kinderen lopen naar school. Het landschap onderweg is prachtig! Je ziet bergen, rijdt over bruggen en door rijstvelden. Aan het begin van de reis hangt de nevel nog boven de bergen, maar na een uurtje of twee schijnt het zonnetje heerlijk door de ruit. Eigenlijk wil je na zes uur de trein nog niet uit!
De treinkaartjes voor de reis van Bandung naar Yogyakarta kan je gewoon op Java zelf kopen. Maar omdat wij met een groot aantal mensen reisden, hebben we de tickets al in Nederland bestelt. Er zijn drie verschillende klassen in de trein; de bisnis class (business), economy class en de eksecutif class (executive). Het is een aanrader om voor de eksecutif class te kiezen. In deze class zijn prima stoelen en er is een airco. In de coupé zitten waarschijnlijk veel toeristen, aangezien de tickets voor de Javanen zelf redelijk duur zijn. Een stoel in de eksecutif class kost je 250.000 Rupiah, omgerekend zo’n €20,-.

IMG_2819
Het station van Bandung

Eigenlijk begint het grote avontuur al op het station in Bandung. Als eerste moet je door twee controles, zo kan je zeker weten niet in de verkeerde trein stappen. Daarnaast is het er ontzettend druk. Overal proberen locals het voor elkaar te krijgen om jouw koffer of rugzak naar de trein te brengen. Nou kunnen we natuurlijk zeggen; doe het niet, maar we deden het zelf wél. Het was gewoon lekker makkelijk, en zo hadden die mannen gelijk ook iets verdiend. Daarnaast hielden we ze (en onze spullen) ook goed in de gaten.
De mannen liepen met ons mee naar het juiste perron. Hier hebben we nog een broodje gekocht voor onderweg, en wat extra water. Je weet nooit of het water in de trein wel helemaal schoon is, dus het is aan te raden om van te voren nog wat water in een flesje te kopen. Het is ook slim om voor het vertrek nog naar de wc te gaan. De wc’s in de trein schijnen namelijk niet heel schoon te zijn, zelfs in de eksecutif class. Maar goed, dat zijn ze bij de NS ook niet altijd.

Als je de trein instapt, wordt je geholpen door het treinpersoneel. Zij zorgen dat al je bagage op tijd in de trein komt, en dat je op de juiste plek zit. In de eksecutif class staat de airco soms echt op de hoogste stand. Neem dus een sjaaltje of een dunne jas of vest mee, om lekker warm te blijven.
Na een tijdje in de trein te hebben gezeten, zal er iemand langs komen die eten en drinken verkoopt. De meeste toeristen reageren hier prima op, anderen worden er ziek van. Als je van jezelf weet dat je ook niet goed tegen eten uit straattentjes kan, sla de maaltijd in de trein dan over. De koffie (kopi) en thee (teh) zijn trouwens prima!

IMG_2829
Onderweg zie je prachtige velden die locals aan het bewerken zijn

Af en toe stopt de trein op een station. Als je echt even je benen wilt strekken kan je uitstappen, maar zorg wel dat je snel weer terug komt. Je wil natuurlijk niet alleen achter blijven op het station!
Als je in de trein blijft, is er ook genoeg te zien. Kinderen lopen breedlachend over de rails en zwaaien naar de mensen in de trein. Ze willen maar al te graag (met jou) op de foto!

En als de trein dan weer rijdt? Dan zie je de mooiste plekken, mensen en dieren aan je voorbij gaan. Foto’s maken is moeilijk, maar als je het toestel op de burst- of sportstand zet, kunnen er mooie plaatjes bijzitten! Na ongeveer zeven uur, arriveer je dan op het Tugu-station, in Yogyakarta. Hier kan je snel en makkelijk een taxi nemen naar je volgende accommodatie.

Nog even kort samengevat, wat je allemaal moet weten:

 • Bestel de tickets van te voren. Dit kan zowel in Nederland als op Java. Boek een plek in de eksecutif class als je een fijne stoel wilt hebben. Dit kost 250.000 Rupiah.
 • Het is slim om ’s ochtends met de trein te gaan. Dan kom je ook weer op tijd aan bij de volgende bestemming. De trein die om 7.00 uur vanuit Bandung vertrekt, heet Argo Wilis.
 • Zorg ervoor dat je op tijd op het station bent. Op het station zijn er verschillende (paspoort) controles. Deze kunnen wel even duren.
 • Neem voor onderweg extra drinken en eten mee, en ga van te voren naar de wc. Het is ook handig om een vest mee te nemen.
 • Houd je fototoestel bij de hand, want onderweg gaan de meest indrukwekkende en adembenemende dingen aan je voorbij…


Nog vragen? Laat gerust een comment achter! Wil je jouw ervaringen delen? We zijn erg benieuwd! 

 

 

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Paul schreef:

  De treinreis is idd adembenemend we zijn net terug van 3 weken Java /Bali.
  Maar de treinreis van Bandung naar Jogjakarta is zeker de moeite waard en het landschap erg mooi.
  Groeten Paul

  Geliked door 1 persoon

  1. loesensuusopreis schreef:

   Wat gaaf dat jullie ook op Java en Bali zijn geweest! De treinreis is inderdaad zoooo mooi… Jullie zullen wel genoten hebben!

   Like

 2. bartvels schreef:

  Wat een leuk verslag, een trip die wij in aug 2017 gaan doen 🙂
  Hebben jullie de trein tickets in NL geboekt, zo ja waar? Suggesties voor hotelletje in Bandung wellicht?
  Gr
  Bart en Bianca

  Geliked door 1 persoon

  1. loesensuusopreis schreef:

   Wat gaaf Bart en Bianca!
   Jullie gaan het ontzettend leuk vinden, dat staat vast 🙂

   De tickets hebben wij inderdaad in Nederland geboekt. Destijds hebben wij contact gelegd met ons hotel op Java, met de vraag of zij tickets voor ons konden regelen. Hadden niet door dat het ook gewoon online kan, bijvoorbeeld via deze website:
   http://www.yogyakarta.nl/treintickets.html

   Ik weet niet of jullie inmiddels al een hotelletje hebben gevonden voor Bandung, maar wij zaten in The Valley Resort. Heel fijn hotel. In het artikel van de link hieronder zie je onze reisroute, hotels en de gemaakte kosten. Hierin staat ook informatie over The Valley, inclusief een link. https://loesensuusopreis.wordpress.com/2017/02/05/onze-reisroute-door-maleisie-en-indonesie-de-kosten/

   Als jullie nog verdere vragen hebben, stel ze gerust!

   Groet en goede reis!

   Loes en Suus

   Like

 3. Winckler schreef:

  Klopt het dat er aan boord van de trein (eksekutief) geen toilet is en dat je op tussenstations van toiletten gebruik moet maken ?

  Geliked door 1 persoon

  1. loesensuusopreis schreef:

   Ha Winckler,
   Aan boord bij de eksecutif class, zijn wel toiletten aanwezig. Je moet er alleen niet teveel van verwachten, het kan zijn dat ze niet al te schoon zijn. Het is misschien ook handig om je eigen wc-papier mee te nemen.
   Op de tussenstations zijn toiletten aanwezig, maar je kan dus ook gewoon trein naar de wc.

   Mocht je nog andere vragen hebben, stel ze gerust.

   Goede reis!

   Like

 4. Esther schreef:

  Hallo Loes,

  Wij gaan ook binnenkort deze treinreis doen en ik vroeg me af of het uitmaakt aan welke kant van de trein je zit vanwege het uitzicht. Of is dat aan beide kanten hetzelfde?
  Alvast bedankt!

  Geliked door 1 persoon

  1. loesensuusopreis schreef:

   Hallo Esther,

   Wat leuk dat jullie ook naar Indonesië gaan. We hebben even moeten nadenken, maar wij zaten aan de linkerkant van de trein. Het uitzicht was hier heel mooi. Toch denken we dat het aan de rechterkant ook mooi was, want de trein rijdt door rijstvelden en over bruggen. Je ziet dus aan beide kanten ongeveer hetzelfde. Wel kunnen we ons herinneren dat we aan onze kant veel locals zagen werken, wandelen, naar school gaan, e.d. Wie weet gebeurt dit ook aan de andere kant, maar echt goed kunnen we ons dit niet meer herinneren. Mocht je nog vragen hebben, laat het gerust weten!

   Groet, Loes en Suus

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s