Van San Francisco naar San Diego: dit is de beste route over Highway 1

Highway 1 is een van de bekendste autowegen ter wereld. De weg is ongeveer 1000 kilometer lang, en loopt vanaf San Francisco via allerlei kustplaatjes en Los Angeles naar San Diego. De weg gaat langs de Stille Oceaan, ook wel de Pacific genoemd, en je rijdt langs de meest mooie, idyllische plekjes. In dit artikel lees je welke stops je niet mag missen tijdens jouw road trip over Highway 1!

1. San Francisco

Natuurlijk begin (of eindig) je deze roadtrip in San Francisco; de hippiestad van Amerika! Heel veel mensen vinden deze stad geweldig, maar wij vonden ‘m zozo. Toch is deze onmisbaar tijdens je bezoek aan dit gedeelte van Amerika; de stad heeft namelijk wel hele mooie highlights. Van de zeeleeuwen op Pier 39 tot een indrukwekkend bezoek aan Alcatraz en van fietsen over de Golden Gate Bridge tot het bewonderen van de Painted Ladies… Bijna alle bezienswaardigheden van Frisco, zoals de stad ook wel genoemd wordt, zijn iconisch.

2. Half Moon Bay & Santa Cruz

Vanaf San Francisco is het ongeveer 30 minuten rijden naar Half Moon Bay. Als je googelt op Highway 1 is Half Moon Bay de plek die je vaak op de foto’s ziet. Parkeer je auto ergens en ga een wandelingetje maken of drink een heerlijk kopje koffie met uitzicht op de spectaculaire kliffen. Vervolgens kun je doorrijden naar het stadje Santa Cruz, dat op 60 minuten van Half Moon Bay ligt. Santa Cruz heeft het oudste bestaande én functionerende attractiepark. Geen zin in achtbanen? Dan kun je hier gewoon lekker lunchen voor je verder rijdt naar je overnachtingsplek; Monterey.

Santa Cruz
3. Monterey

Vanaf Santa Cruz is ongeveer 45 minuten rijden naar het heerlijke Monterey. Monterey is een kustplaats gelegen op een schierland, en kent veel mooie bezienswaardigheden. Je kunt er wilde walvissen, otters en dolfijnen spotten, een bezoekje brengen aan het aquarium of gewoon lekker wandelen over de Fisherman’s Wharf.

4. 17-mile drive

Nadat wij een hele gave walvissentour hadden gemaakt, gingen we in de middag de 17-mile drive rijden. De 17-mile drive is een route door Monterey langs allerlei prachtige vergezichten, beeldschone natuur, luxe villa’s en huge golfbanen. Waarschijnlijk kom je onderweg ook allerlei dieren tegen, zoals pelikanen, otters en eekhoorns. De 17-mile drive bestaat uit allerlei stops die op dit kaartje op een rijtje zijn gezet.

Let op: je moet toegang betalen om de 17-mile drive te mogen rijden. Per voertuig bepaal je $10,50.

Pebble Beach
5. Carmel-by-the-Sea

Nadat we de 17-mile drive hadden gereden, vertrokken we naar Carmel. Carmel is een stad voor de rijke elite. Je ziet hier villa’s en golfbanen, maar naast dat ook prachtige natuur. Carmel is een geval apart. Niet alleen is acteur Clint Eastwood burgemeester geweest, Carmel heeft nog meer bijzondere kenmerken. Zo zijn er geen populaire winkel- of fastfoodketens, en is neonlicht verboden. De huisjes zien er heel schattig uit; je zou ze zo kunnen tegenkomen in een sprookje.

6. Big Sur

Op 100 mijl van Monterey en Carmel-by-the-Sea vind je het plaatsje Big Sur. Big Sur is echter ook een natuurgebied dat al begint vanaf Carmel. Een groot deel van de route richting het zuiden rijd je dus door het prachtige natuurgebied Big Sur. Tussen de coniferen door heb je een prachtig uitzicht over de ruige kustlijn. Het park kent watervallen, mooie baaien en verschillende state parks. Daarnaast staat Big Sur bekent om de schitterend gelegen Bixby Creek Brug.

Bixby Creek Brug
7. Piedras Blancas Elephant Seal Rookery, San Simeon

Vlak voor aankomst in Cambria kom je langs Piedras Blancas Elephant Seal Rookery. Wij hebben dit plekje bezocht vanuit Cambria, maar het is slimmer om er stoppen tijdens je rit naar het dorpje. Piedras Blancas Elephant Seal Rookery is een uitzichtpunt in San Simeon. Het strand ligt hier bezaaid (maar echt bezaaid) met grote zeeolifanten. Zeeolifanten (een soort zeeleeuw met een slurf) zijn echt hilarische beesten. Je kunt rustig een uurtje staan kijken naar hoe de beesten slapen, zwemmen en/of vechten.

8. Cambria

Het dorpje Cambria was tijdens onze rit dé verrassing van de route. We sliepen hier één nacht en verwachtten niet veel, maar niets was minder waar. Ons fijne hotel lag lijnrecht tegenover een strand dat vol lag met maanstenen; Moonstone Beach. We hebben hier heel wat uurtjes doorgebracht al zoekend naar de mooiste stenen en al genietend van de zee, de natuur en fijne sfeer. Als klap op de vuurpijl zagen we de volgende ochtend tijdens het ontbijt op het dakterras ook nog eens orka’s zwemmen in de oceaan! Hoe vet!

9. Santa Barbara

Vanaf Cambria is het 200 kilometer naar Santa Barbara. Santa Barbara is een hele fijne stad vlak voor Los Angeles. Door de mediterrane stijl van bouwen, voelt de stad ietwat Zuid-Europees aan. Het heerlijke zonnetje -dat er bijna het hele jaar door schijnt- helpt dat imago te versterken. Je gaat vooral naar Santa Barbara voor de chille vibe, maar kun je goed skaten, surfen of paddlen kun je hier je hart ophalen.

10. Los Angeles

Los Angeles is onze favoriete stad van Amerika. De vriendelijke mensen, de leuke sfeer, het altijd lekkere weer… Een stad die meer lijkt op het Amerika van de films bestaat niet! Tijdens een paar dagen in Los Angeles valt er genoeg te doen. Je kunt natuurlijk de stranden onveilig maken, maar neem ook in een kijkje in Hollywood, een van de attractieparken, Beverly Hills en Rodeo Drive. Los Angeles is te gek!

Klik hier voor 35 dingen die je kan doen in LA

11. Laguna Beach

Laguna Beach is dé plek als je even lekker van de prachtige stranden van Californië wil genieten. Het plaatsje kent verschillende helderblauwe baaien die gekenmerkt worden door hoge golven. Laguna Beach ligt dichtbij veel pretparken van LA, dus dit is een goede uitvalsbasis voor een bezoekje. Daarnaast is er een outlet dichtbij en kun je goed wandelen in Crystal Cove State Park.

Tip: vlak boven Laguna Beach ligt het dorpje Newport Beach. Hier kun je -net als in Monterey- ook goed walvissen spotten. Wij hebben zowel in Monterey of in Newport Beach walvissen gezien. Wij vonden de zee rustiger in Newport Beach en hebben daar ook meer dolfijnen en walvissen gezien dan in Monterey.

12. San Diego

De laatste stop in deze route is het meer dan fijne San Diego. San Diego ligt aan de grens met Mexico. Vanuit hier kun je zelfs de grens oversteken naar Mexico om hier ook enkele steden en dorpjes te verkennen. Naast dat is San Diego zelf ook een heerlijke stad vol bezienswaardigheden. Ga naar de USS Midway, bezoek Seaworld, neem een kijkje in Balboa Park, leer over geschiedenis in Old Town, eet heerlijk in Gaslamp Quarter of zie zeeleeuwen in La Jolla. San Diego is top!

Planning

Wat ons betreft is dit de ideale planning voor deze route:
Dag 1 // Aankomst San Francisco
Dag 2, 3, 4 // San Francisco
Dag 5 // Route naar Monterey via Half Moon Bay en Santa Cruz
Dag 6 // Monterey: walvissentour, 17-mile drive en bezoek aan Carmel
Dag 7 // Route naar Cambria via Big Sur en Piedras Blancas Elephant Seal Rookery
Dag 8 // Route naar Santa Barbara
Dag 9 // Santa Barbara
Dag 10 // Route naar Los Angeles
Dag 11, 12 // Los Angeles
Dag 13 // Route naar Laguna Beach via Newport Beach
Dag 14 // Laguna Beach
Dag 15 // Laguna Beach – San Diego
Dag 16, 17 // San Diego
Dag 18 // Vertrek (of vervolg rondreis)

Ken jij nog andere mooie stops op Highway 1?

bron bron bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s